Regisztráció Blogot indítok
Adatok
timargabor

247 bejegyzést írt és 1255 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1991. Egy idős katona mutatja a győzelem jelét egy égő ház előtt a délszláv háborúban, valahol Horvátországban..
timargabor 2021.11.16 16:29:44
@J.László: "1915-ben milyen sebességgel békültek ki egymással Törökország és Bulgária" - még török terület is be volt dobva az alkuba a központi oldalon való bolgár hadbalépésért, Edirne nyugati előterében. Ezt aztán mind a neuilly-i, mind a sevres-i, mind a laussanne-i békék jóváhagyták, ma is így van. A Szófia-Isztambul autópályán a Kapitan Andrejevo-i határátkelő körüli területet ekkor adták át a törökök. (Vagyis nemcsak a magyar-osztrák határ változott a vesztesek közt, bár ez kicsit más sztori.)
Rövid leszek. Amióta ez a blog indult, egy dolog vezérel: se Orbán, se Gyurcsány. Ennél magasabb labdát nem lehet kapni. Akkor MZP, most...
Kövér László somorjai beszéde a magyar kitelepítés emléknapján szerintem igen precízre sikerült. A szlovákok inkább elfelejtenék a sztorit, a hazai - jellemzően ellenzéki - kommentelők pedig autofire módban lőnek Kövérre. Nem kellene, most nincs igazuk. Véleménycikk. Mielőtt a minapi somorjai…..
timargabor 2021.08.06 14:07:53
@p.a: a szlovák politikai mainstream véleménye, hogy "túl vagyunk ezen, nézzünk előre". Közben nyelvtörvény, meg a Benes-dekrétumokra hivatkozva jogi eljárások ma is. Lehetne részletezni, de a lényeg ez.

(Ha kell, a külügyminiszterük belinkelt fb-posztját szívesen lefordítom. Az kicsit keményebb a szokásos szövegnél, de autentikus forrásból. Pláne, ő SAS-párti, tehát elvileg ugyanolyan konzlib, mint mi, és mégis.)
timargabor 2021.08.06 18:34:35
Két éven belül (már ha...) teljesen átépül a Citadella, M. L. ismét begyűjthet egy vaskos állami megrendelést, hogy vágjon 3 rést a falakon és szabjon új ruhát a valóban elég szomorú állapotban levő erődre. Nem akarok belemenni abba, hogy tetszik vagy nem tetszik amit a rajzokon látok - véleményem…..
timargabor 2021.05.02 17:38:54
@kiskisutca: ha már hardcore csillagász és csillagászat-történész "akadt horogra", talán örülni fog ennek a levélnek, amit bizonyos Pasquich János írt a császári főszállásmesternek a csillagda létesítése érdekében 1807. március 24-én:
drive.google.com/drive/folders/1kS1pEnHkOiJyn6SNEiHtFzPaIO1J-iS7?usp=sharing
(2008. őszén találtam a bécsi hadilevéltár geodéziai iratanyagában)
A KARD Ne osszatok orbánképet 2021.04.11 12:26:50
A címben írt mondat természetesen az ellenzékieknek szól. Az, hogy a fideszesek a főnökük képét osztják, szívük joga, abba nyilván nem fogok beleszólni. Ami viszont nagyon bosszantó, hogy az ellenzékiek nem jönnek rá, hogy csapdában vannak és kijönni sem hajlandók belőle. A poszt tehát az…..
timargabor 2021.04.16 16:51:45
@MAXVAL birсaman közíró: akkor gondolom az 50-es évek elején voltunk a legjobb helyzetben, euroatlanti ketrec sehol, orosz és kínai kapcsolatok az egekben.

Szerintem nem.
timargabor 2021.04.17 00:26:56
@MAXVAL birсaman közíró: én 1964-et tudtam, de kb. mindegy :)
timargabor 2021.04.19 09:28:44
@MAXVAL birсaman közíró: jah, mindenesetre ahányszor ráküldi ezt a "toljunk 500 azonos kommentet" scriptet a rendszerre, valamiért 1000-rel megtolja a blog statisztikáját :)

(nem mintha arra hajtanánk, de az nem baj, ha a belső rangsorban a fontos posztok vannak elöl, szóval thx Matyi)
‹⊗› Extra érdekességekért és semmire sem jó hülyeségekért lájkold a Moped blog Facebook-oldalát. ‹⊗›   András és Sándor néhány évvel ezelőtt már megörvendeztetett bennünk egy túrabeszámolóval, akkor Trieszbe - vagyis onnan még egy kicsit tovább is: egészen Gradóig - mentek, mégpedig egy KTM és…..
timargabor 2020.11.10 07:27:13
Látványos, szaggatott bazaltcsúcsok, várak, zölden hullámzó füves fennsík, hegyi tó és folyóforrás - erre mondták régen azt, hogy minden szinten szinte minden. Az elmúlt hetekben csupa olyan helyen jártunk, ahol pazar kilátású szirtek sziklagyepes tisztásokban, tágas-füves fennsíkokban…..
  "It can't be common for four hours of Chekhov in Hungarian to bring a Western audience to its feet, but such was the case July 13 at ' 'Three Sisters,'' performed by Hungary's Katona Jozsef Theater at the Old Vic. The five-minute standing ovation honored a production of rare emotional richness…..
Eltelt 100 év, és lássuk, hogy 20 év revíziós politika, pár év háború, 40 év átkos és a többi, benne 15 év EU-tagság alatt mit sikerült elérnünk. A számadás nem valami fényes. A határaink kicsit (három falunyival) rosszabbak, mint Trianon után; A határon túl szakadt magyarság létszáma…..
Aki már kirándult Salgótarjántól északra, a Karancs és a Medves hegyeiben, és megnézte a határ futását, az az érzése támadhat, hogy itt velünk különösen kicsellóztak. A határ nagy kanyart véve megy le a Karancs csúcsáig, pont szlovák területen hagyja a Medves magasát, a Sátoros-hegyet, és a terület…..
Micsoda szamárság már ez a cím? Hiszen bárki, akit valaha megérintett a trianoni diktátumon való mérgelődés szele, pontosan tudja, hogy „Magyarország csak saját magával határos”, bárhol átlépjük a trianoni határt, olyan területre lépünk, ami a miénk volt korábban. Ez azonban csak akkor igaz, ha a…..
timargabor 2020.02.06 19:20:05
@Adani: olyan sok van, Ipoly, Lendva, stb. "Visszakapás" nincs, csak négyzetméterre pontos területcsere.

Ez itt teljesen más: egy hely, ami régen nem tartozott (a szűken vett) Magyarországhoz, és a trianoni szerződés idecsatolta.
  Ahogy az már az elmúlt időben kiderült rólunk, a munkánkon kívül számos egyéb gyengénk van, például a sorozatok. Az HBO Chernobyl című sorozata több szempontból is kihagyhatatlan volt számunkra: egyikünk paksi tinédzserként, másikunk ukrán határ menti háromévesként élte meg a bemutatott…..
timargabor 2019.06.09 18:46:06
@Novák Aircraft Ferencné: Paks-2 egyik leendő reaktorát most készülnek pont egy aktív geológiai törésvonalra építeni. Megvizsgálták, kijött, dokumentálták, ott van a jelentés a Paks-2 telephelyvizsgálati jelentésben a projekt honlapján. És, odébb teszik a blokkot? Á dehogy, minek, nem érdekes.

Nem, nem attól tartok elsősorban, hogy egy földrengés kataklizmát okoz. Viszont az is ott van abban a jelentésben, hogy a vonal két oldalán más a talajvízáramlás, más a geológiai rétegek dőlése. Erre tervezünk rátenni egy saccra pár százezer tonnás erőművet. Ha emiatt egy évi 1-2 milliméterrel másként süllyed majd a blokk egyik fele a másikhoz képest, az mit fog csinálni az üzemidő alatt a blokkot körülvevő vasbeton "biztonsági dobozzal", az ún. konténmenttel? Ha pedig megreped (és emiatt nem tölti be a biztonsági funkcióját, hogy az esetleges kis és közepes balesetek szennyezését bent tartsa): leállítják majd az erőművet?

Költői kérdés volt. A csernobili 1. és 2. blokkot sem állították le közvetlenül a baleset után. Paks-1 2. blokkját is újra beüzemelték akkor, amikor a 2003-as baleset "megoldatlan" tisztítótartálya még ott volt mellette.

Sajnos a filmben bemutatott mentalitás velünk él - mindenütt. És ahogy ebből látom, Pakson is. :(
Ennek a szombati baller bejelentésnek, miszerint összefogtak a budapesti önkormányzati választásokra, két elég komoly baja van. Ez egyik, hogy ez kb. ugyanaz, mint eddig mindig, ami 2010-ben szétment, mert Gyurcsány és a szocik épp nem bírták egymást, újra és újra azt adja elő fő politikai…..
A szimpatikus Márki-Zay Péter (MZP) heroikus küzdelme saját városában a Fidesszel nagyobb sikerekkel kecsegtet, mint az országos szereplése. Ennek -- az országos sikerek elmaradásának -- világos okai vannak, amiken nem érdemes meglepődni. MZP-nek meg kellett volna oldania egy kollektív cselekvési…..
timargabor 2019.03.18 08:33:58
A KARD Országomat 1 Gólért 2019.03.06 17:11:55
Ez nyilván egy munkacím, lehet rajta csiszolni. A lényeg, hogy ez egy lehetséges neve egy ellenzéki pártszövetségnek. A fociimádatra utalás mellett a rövidítés itt a lényeg, és a csiszolás is e mentén történhet. Ezt a pártszövetséget - nyilván álomban, mert ilyen úgysem lesz - a Jobbik, az MSZP, a…..
timargabor 2019.03.06 17:31:51
@MAXVAL bircaman közíró: kétségkívül van egy ilyen lehetséges kimenetele is: 3 vagy több párt szövetsége 15 százalékot kell elérjen, és ha ezt nem ugorja meg, az egész ellenzék megy a levesbe. Persze akkor meg is érdemli :)
timargabor 2019.03.07 08:50:31
@Ad Dio: az euroszkeptikus, széljobb pozíciót (európai skálán) záros hatásidőn belül a fidesz veszi át
magyarnemzet.hu/ahelyzet/uj-szovetseget-5370605/
timargabor 2019.03.07 10:44:19
@ulpius66:
1. Jobbik
2. MSZP-PM
3. Jobbik
4. MSZP-PM
5. DK
6. Jobbik
7. MSZP-PM
8. DK vagy LMP
9. LMP vagy DK
----- a mostani külön indulásos modell max. eddig jön el innen akár kockadobással, de folytatva
10. Momentum
11. Jobbik
12. MSZP-PM
----- ez kb. a maximum, ami az együtt-indulással megszerezhető, innen dobják fel a kockát
Európai parlamenti kampány van. Az európai parlamentbe a pártcsaládok tagpártjaikon keresztül próbálnak bejutni. A konzervatív, keresztény, jobboldali pártok pártcsaládja az Európai Néppárt (idegenül: EPP), ennek Magyarországról egy tagpártja van: a Fidesz. Vagyis a hazai Fidesz-kampány az Európai…..
timargabor 2019.02.24 17:31:36
@Ekrü: láthatta, amíg a fidesz hagyta. Aztán gyorsan hoztak egy törvényt, hogy ilyent nem lehet, a Jobbikra meg rátolt csilliónyi bírságot az ÁSZ, tiltott finanszírozásért (ami érdekes módon a fidesznél fel sem merül). Pedig a Jobbik plakátjai elvileg magánpénzből voltak (gyakorlatilag nem, mert a forrás az a közpénz, ami még Simicska fideszes korában vesztette el közpénz-jellegét).

Azt mondod, valaki úgyis lop, tehát mindegy, ki kormányoz. Azért ez így nem kicsit erős ám. Az illegális migráció megítélésében nem lesz vita köztük (olvasd vissza a blog 2015-ös posztjait), de egyrészt az hogy Gyurka bácsi erről alkudozott volna titokban Junckerrel, az meredek logikai ugrás az eddigiekről, másrészt a kontroll nélküli, Európát elárasztó migrációs folyamat nem kapna többséget egyik uniós országban sem - nem véletlen, hogy ezzel nem is kampányol senki. (Már ha nem a hazai álhírgyárakból tájékozódsz, mert szerintük persze ha rajtuk múlna, mindenkit beengednének.)

Az igaz, hogy a fidesz szövetségest választott, de ez fordítva is igaz, őt is szövetségesnek választották. Én valószínűleg úgy rúgnám s*ggbe a szövetségesemet mint Makó Jeruzsálemtől, ha a kampányban ilyen húzást enged meg ellenem.

Nem teszik meg. Hogy miért? Erre itt a válasz:
i.redd.it/3o0vqrbjp7i21.jpg
szóval a fidesz stabilan hozza a 12-13 képviselőt a Néppártba. Persze a német, osztrák, stb. EPP-lista billegő tagjai (eljut-e oda a bejutás vagy nem) láthatják úgy, hogy az ő fülükkel veri Viktor a csalánt, ezt láthatjuk néha a hírekben.
timargabor 2019.03.07 08:31:18
- Hát ez meg mi a *****?- Neeee, mik ezek a kóborkutya-falkák?!- ...értem én, hogy ez a szembe sáv, de ott megyek, ahol nincs kátyú!- Hol előz ez az állat ******??? Záróvonal, kanyar, kis teherautó?? Végülis... Aki legalább egyszer járt már erre, az ebből a kis párbeszédből is hamar kitalálja, hogy…..
   "Bár többen kétlik, hogy szükséges önálló matematikai intézet"  A címben szereplő mondat Palkovics Lászlótól származik. Ott van a híres 52 perces telefonbeszélgetés leiratában. Az MTA matematikai intézete a CEU és a KOKI mellett a legsikeresebb ERC pályázó volt. Kilenc ERC grant-et nyert el. …..
timargabor 2019.02.13 12:25:35
Nem is olyan sok évvel ezelőtt a honvédség expedíciós segélyhaddá degradálásának folyamatában kishíján megszüntették Magyarországon a harckocsizó és a tüzér fegyvernemet. A "racionalzálók" végül szerencsére eltűrték a "fegyvernemi kultúrák megőrzése" szintű vegetálást, ám azt mindenki tudta, hogy a…..
timargabor 2018.12.19 18:50:25
@zord: elképesztő és nagyon örömteli. köszi!
timargabor 2018.12.19 19:13:51
@Kelepisti: ez pontosan így van, egyetértünk!
     Gulyás Gergely rezsimjóléti miniszter szerint érvénytelen a Sargentini-jelentés. Ugyanis  Judith Sargentini 1974-es születési anyakönyvi kivonatán a tízguldenes illetékbélyeg sarka le van szakadva, tehát Judith Sargentini születése is érvénytelen, és érvénytelen születésű személyek jelentése…..
Milyen hatással is lesz a hazai belpolitikára a Sargentini-jelentés elfogadása? Rövid távon a vélemények inkább szkeptikusak (ahogy garmr blogtársé is), amelyet igen részletesen tárgyal a hazai közgondolkodás. Van azonban egy - szerintünk érdekes - szempont, ami ebben a diskurzusban eddig nem került…..
A Mapire.eu honlap egyik személyes kedvencem. Felbecsülhetetlen értéket talál az oda látogató, közülük is a legérdekesebb egy 1944 áprilisi légifotó sorozat, amely a Hadtörténeti Múzeumban szunnyadt egészen addig ameddig az Arcanum és a Fortepan el nem kezdte digitalizálni. Egy búcsúpillantás ez a…..
A Fidesz - a legutóbbi közvéleménykutatások szerint a biztos szavazók táborában többséggel (!) bíró támogatóit - az általam ismert baloldali értelmezések legalább megtévesztettnek gondolják, rosszabb esetben szociológiai stb. okokat keresnek az elmaradott, versenyképtelen világnézetükhöz, sőt vannak…..
timargabor 2017.09.29 14:31:48
A magyar árvízvédelem egyik legnagyobb, mondhatni ikonikus katasztrófája volt a régi Szeged pusztulása 1879 márciusában. A Tisza-szabályozás hibás időzítése miatt - a felső szakaszt előbb szabályozták, mint az alsót, emiatt oda hirtelen zúdultak le az árvizek és nem igazán tudtak továbbfolyni -…..
timargabor 2017.08.27 01:00:28
@Moin Moin: nyilván nem fogok vitatkozni ezzel, amikor egyetértünk. A probléma az, hogy a jelen állás szerint a főváros mégsem akarja a francba hagyni a projektet - és mint arra a posztban utalok, ezzel a jelenleg is védett öblözetben élőket többlet-kockázatnak teszi ki.
timargabor 2017.08.27 10:01:27
@Csülkös Pacal: van ilyen felmérés, pénteken mutatták be:

drive.google.com/file/d/0B0o5jlpRWjIkZ3BIQU9OeUFSejQ/view

A 33. oldalon kezdődik az a rész, amit kérdezel, és pontosan az általad írtak vannak benne, eléggé számszerűsítve.

Igen, ők a ma Pallavicinijei.
Emlékszik még valaki az IBUSZ-os utazásokra? Nem a színvonal a lényeg, hanem, hogy Bölcs Vezető mindent ellenőrizni tudjon. ..
timargabor 2017.08.13 17:12:10
Ez mind kb. igaz, amit a poszt ír, annyit tennék hozzá, hogy nem a kancellári rendszertől van ez, hanem a közbeszerzéstől. A kancellárok ehhez kb. annyit tesznek hozzá, hogy ahol eddig nem így volt, ott is kikényszerítik. Nálunk eddig is így volt, és tényleg őrültekháza ez.

Nemcsak az utazásokban, hanem pl. a számítógép-beszerzésekben (meg úgy általában bárhol) így minden
- drágább
- rosszabb
- és lassabban beszerezhető lesz.

Példa: hallgatói terepgyakorlat, amelyet célszerűen vidéken érdemes tartani, részben mert ott van hozzá "terep", részben meg ha este otthon laksz, soha nem gyakorlod be, milyen is a tényleges terepi munka. A helyszín legyen mondjuk egy kemping. Szépen letárgyaljuk velük, hogy mit, mikor és mennyiért. Ja, de hát ez csak közbeszerzéssel megy. Megkeressük az egyetem közbeszerzettjét, hogy intézze el a dolgot, akkor és ott. El is intézi: 10% felárral. Amikor az egyetemet kérem, hogy tekintsünk el emiatt a közbeszerzéstől, nem válaszolnak (ugye mindenki elkezd gondolkodni, hogy vajon miért?). A cégtől amikor kérdezem, hogy ez mi, azt mondják, hogy "rajtuk keresztül ez ennyibe kerül". Na persze, nem rajtuk keresztül meg nem lehet. Még arra is hajlandók voltak, hogy ráírják a számlára, hogy "szállásköltség: ennyi; közbeszerzési ügyintézési költség: ennyi".

Szóval a kancellári rendszertől függetlenül valószínűleg megérné a jelenlegi közbeszerzési rendszert beszántani, és ha valaki valamikor egy hasonlót csinál, akkor mindazokat az ügyintézőket, akik a mostaniban benne vannak, soha a közelébe sem engedni.