Regisztráció Blogot indítok
Adatok
timargabor

251 bejegyzést írt és 1254 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyári forróság, hőhullám van, az ember reménykedve böngészi az időjárásjelentést: mikor jön az enyhülést hozó hidegfront? A lehűlés mellé talán kapunk esőt is, netán látványos zivatarral, de ha szerencsénk van, a jég és a villámárvíz elkerül? Aztán jön a hidegfront, látjuk a villámokat a nyugati ég…..
"A víz nem tűri a nyers erőszakot, de a természetéhez igazodó irányításnak enged" (Németh Endre) Időről időre felröppen a hír, hogy „duzzasztás kell”, „víztároló kell”. Bevágódik a Duna Bős alatt? Nem elég a hűtővíz Pakson? Aszály van? – Duzzasztás kell, hangzik kapásból a válasz. A rossz válasz.…..
timargabor 2022.09.02 11:18:09
@gigabursch: "
1.) A belépcsőzés fentről magával hozza az alvizi oldalak mederberágódását." - persze, de nem a végtelenségig. Máma már nem hasad tovább.

Építs valamit Nagymarosnál, és mínusz másfél méter Pestnél, mínusz egy méter (saccra) Paksnál, 30 éven belül, ennek nagyja az első pár évben.
Szeretnénk, hogy az események ne „a fejünk felett történjenek”? Lenne olyasmi, amibe szívesen beleszólnánk? Biztosan. A legtöbben szeretnénk, ha a közvetlen lakókörnyezetünk ügyeibe lenne beleszólásunk. Ha lenne olyan döntési csatorna, amelyben tudnánk jelezni, hogy gyerekünk iskolájában valami…..
1. rész Aszály sújtja Európa nagy részét. Ahogy tegnapi posztunkban felvezettük, a klímaváltozás egyre gyakoribbá teszi a nyári hőhullámokat is – meg persze az őszieket, télieket, tavasziakat is, de azok nem annyira feltűnőek, ha csak az nem, hogy tájaink nagy részéről gyakorlatilag eltűnt a…..
1991. Egy idős katona mutatja a győzelem jelét egy égő ház előtt a délszláv háborúban, valahol Horvátországban..
timargabor 2021.11.16 16:29:44
@J.László: "1915-ben milyen sebességgel békültek ki egymással Törökország és Bulgária" - még török terület is be volt dobva az alkuba a központi oldalon való bolgár hadbalépésért, Edirne nyugati előterében. Ezt aztán mind a neuilly-i, mind a sevres-i, mind a laussanne-i békék jóváhagyták, ma is így van. A Szófia-Isztambul autópályán a Kapitan Andrejevo-i határátkelő körüli területet ekkor adták át a törökök. (Vagyis nemcsak a magyar-osztrák határ változott a vesztesek közt, bár ez kicsit más sztori.)
Rövid leszek. Amióta ez a blog indult, egy dolog vezérel: se Orbán, se Gyurcsány. Ennél magasabb labdát nem lehet kapni. Akkor MZP, most...
Kövér László somorjai beszéde a magyar kitelepítés emléknapján szerintem igen precízre sikerült. A szlovákok inkább elfelejtenék a sztorit, a hazai - jellemzően ellenzéki - kommentelők pedig autofire módban lőnek Kövérre. Nem kellene, most nincs igazuk. Véleménycikk. Mielőtt a minapi somorjai…..
timargabor 2021.08.06 14:07:53
@p.a: a szlovák politikai mainstream véleménye, hogy "túl vagyunk ezen, nézzünk előre". Közben nyelvtörvény, meg a Benes-dekrétumokra hivatkozva jogi eljárások ma is. Lehetne részletezni, de a lényeg ez.

(Ha kell, a külügyminiszterük belinkelt fb-posztját szívesen lefordítom. Az kicsit keményebb a szokásos szövegnél, de autentikus forrásból. Pláne, ő SAS-párti, tehát elvileg ugyanolyan konzlib, mint mi, és mégis.)
timargabor 2021.08.06 18:34:35
Két éven belül (már ha...) teljesen átépül a Citadella, M. L. ismét begyűjthet egy vaskos állami megrendelést, hogy vágjon 3 rést a falakon és szabjon új ruhát a valóban elég szomorú állapotban levő erődre. Nem akarok belemenni abba, hogy tetszik vagy nem tetszik amit a rajzokon látok - véleményem…..
timargabor 2021.05.02 17:38:54
@kiskisutca: ha már hardcore csillagász és csillagászat-történész "akadt horogra", talán örülni fog ennek a levélnek, amit bizonyos Pasquich János írt a császári főszállásmesternek a csillagda létesítése érdekében 1807. március 24-én:
drive.google.com/drive/folders/1kS1pEnHkOiJyn6SNEiHtFzPaIO1J-iS7?usp=sharing
(2008. őszén találtam a bécsi hadilevéltár geodéziai iratanyagában)
A KARD Ne osszatok orbánképet 2021.04.11 12:26:50
A címben írt mondat természetesen az ellenzékieknek szól. Az, hogy a fideszesek a főnökük képét osztják, szívük joga, abba nyilván nem fogok beleszólni. Ami viszont nagyon bosszantó, hogy az ellenzékiek nem jönnek rá, hogy csapdában vannak és kijönni sem hajlandók belőle. A poszt tehát az…..
timargabor 2021.04.16 16:51:45
@MAXVAL birсaman közíró: akkor gondolom az 50-es évek elején voltunk a legjobb helyzetben, euroatlanti ketrec sehol, orosz és kínai kapcsolatok az egekben.

Szerintem nem.
timargabor 2021.04.17 00:26:56
@MAXVAL birсaman közíró: én 1964-et tudtam, de kb. mindegy :)
timargabor 2021.04.19 09:28:44
@MAXVAL birсaman közíró: jah, mindenesetre ahányszor ráküldi ezt a "toljunk 500 azonos kommentet" scriptet a rendszerre, valamiért 1000-rel megtolja a blog statisztikáját :)

(nem mintha arra hajtanánk, de az nem baj, ha a belső rangsorban a fontos posztok vannak elöl, szóval thx Matyi)
‹⊗› Extra érdekességekért és semmire sem jó hülyeségekért lájkold a Moped blog Facebook-oldalát. ‹⊗›   András és Sándor néhány évvel ezelőtt már megörvendeztetett bennünk egy túrabeszámolóval, akkor Trieszbe - vagyis onnan még egy kicsit tovább is: egészen Gradóig - mentek, mégpedig egy KTM és…..
timargabor 2020.11.10 07:27:13
  "It can't be common for four hours of Chekhov in Hungarian to bring a Western audience to its feet, but such was the case July 13 at ' 'Three Sisters,'' performed by Hungary's Katona Jozsef Theater at the Old Vic. The five-minute standing ovation honored a production of rare emotional richness…..
Eltelt 100 év, és lássuk, hogy 20 év revíziós politika, pár év háború, 40 év átkos és a többi, benne 15 év EU-tagság alatt mit sikerült elérnünk. A számadás nem valami fényes. A határaink kicsit (három falunyival) rosszabbak, mint Trianon után; A határon túl szakadt magyarság létszáma…..
Aki már kirándult Salgótarjántól északra, a Karancs és a Medves hegyeiben, és megnézte a határ futását, az az érzése támadhat, hogy itt velünk különösen kicsellóztak. A határ nagy kanyart véve megy le a Karancs csúcsáig, pont szlovák területen hagyja a Medves magasát, a Sátoros-hegyet, és a terület…..
Micsoda szamárság már ez a cím? Hiszen bárki, akit valaha megérintett a trianoni diktátumon való mérgelődés szele, pontosan tudja, hogy „Magyarország csak saját magával határos”, bárhol átlépjük a trianoni határt, olyan területre lépünk, ami a miénk volt korábban. Ez azonban csak akkor igaz, ha a…..
timargabor 2020.02.06 19:20:05
@Adani: olyan sok van, Ipoly, Lendva, stb. "Visszakapás" nincs, csak négyzetméterre pontos területcsere.

Ez itt teljesen más: egy hely, ami régen nem tartozott (a szűken vett) Magyarországhoz, és a trianoni szerződés idecsatolta.
  Ahogy az már az elmúlt időben kiderült rólunk, a munkánkon kívül számos egyéb gyengénk van, például a sorozatok. Az HBO Chernobyl című sorozata több szempontból is kihagyhatatlan volt számunkra: egyikünk paksi tinédzserként, másikunk ukrán határ menti háromévesként élte meg a bemutatott…..
timargabor 2019.06.09 18:46:06
@Novák Aircraft Ferencné: Paks-2 egyik leendő reaktorát most készülnek pont egy aktív geológiai törésvonalra építeni. Megvizsgálták, kijött, dokumentálták, ott van a jelentés a Paks-2 telephelyvizsgálati jelentésben a projekt honlapján. És, odébb teszik a blokkot? Á dehogy, minek, nem érdekes.

Nem, nem attól tartok elsősorban, hogy egy földrengés kataklizmát okoz. Viszont az is ott van abban a jelentésben, hogy a vonal két oldalán más a talajvízáramlás, más a geológiai rétegek dőlése. Erre tervezünk rátenni egy saccra pár százezer tonnás erőművet. Ha emiatt egy évi 1-2 milliméterrel másként süllyed majd a blokk egyik fele a másikhoz képest, az mit fog csinálni az üzemidő alatt a blokkot körülvevő vasbeton "biztonsági dobozzal", az ún. konténmenttel? Ha pedig megreped (és emiatt nem tölti be a biztonsági funkcióját, hogy az esetleges kis és közepes balesetek szennyezését bent tartsa): leállítják majd az erőművet?

Költői kérdés volt. A csernobili 1. és 2. blokkot sem állították le közvetlenül a baleset után. Paks-1 2. blokkját is újra beüzemelték akkor, amikor a 2003-as baleset "megoldatlan" tisztítótartálya még ott volt mellette.

Sajnos a filmben bemutatott mentalitás velünk él - mindenütt. És ahogy ebből látom, Pakson is. :(
Ennek a szombati baller bejelentésnek, miszerint összefogtak a budapesti önkormányzati választásokra, két elég komoly baja van. Ez egyik, hogy ez kb. ugyanaz, mint eddig mindig, ami 2010-ben szétment, mert Gyurcsány és a szocik épp nem bírták egymást, újra és újra azt adja elő fő politikai…..
A szimpatikus Márki-Zay Péter (MZP) heroikus küzdelme saját városában a Fidesszel nagyobb sikerekkel kecsegtet, mint az országos szereplése. Ennek -- az országos sikerek elmaradásának -- világos okai vannak, amiken nem érdemes meglepődni. MZP-nek meg kellett volna oldania egy kollektív cselekvési…..
timargabor 2019.03.18 08:33:58
A KARD Országomat 1 Gólért 2019.03.06 17:11:55
Ez nyilván egy munkacím, lehet rajta csiszolni. A lényeg, hogy ez egy lehetséges neve egy ellenzéki pártszövetségnek. A fociimádatra utalás mellett a rövidítés itt a lényeg, és a csiszolás is e mentén történhet. Ezt a pártszövetséget - nyilván álomban, mert ilyen úgysem lesz - a Jobbik, az MSZP, a…..
timargabor 2019.03.06 17:31:51
@MAXVAL bircaman közíró: kétségkívül van egy ilyen lehetséges kimenetele is: 3 vagy több párt szövetsége 15 százalékot kell elérjen, és ha ezt nem ugorja meg, az egész ellenzék megy a levesbe. Persze akkor meg is érdemli :)
timargabor 2019.03.07 08:50:31
@Ad Dio: az euroszkeptikus, széljobb pozíciót (európai skálán) záros hatásidőn belül a fidesz veszi át
magyarnemzet.hu/ahelyzet/uj-szovetseget-5370605/
timargabor 2019.03.07 10:44:19
@ulpius66:
1. Jobbik
2. MSZP-PM
3. Jobbik
4. MSZP-PM
5. DK
6. Jobbik
7. MSZP-PM
8. DK vagy LMP
9. LMP vagy DK
----- a mostani külön indulásos modell max. eddig jön el innen akár kockadobással, de folytatva
10. Momentum
11. Jobbik
12. MSZP-PM
----- ez kb. a maximum, ami az együtt-indulással megszerezhető, innen dobják fel a kockát
Európai parlamenti kampány van. Az európai parlamentbe a pártcsaládok tagpártjaikon keresztül próbálnak bejutni. A konzervatív, keresztény, jobboldali pártok pártcsaládja az Európai Néppárt (idegenül: EPP), ennek Magyarországról egy tagpártja van: a Fidesz. Vagyis a hazai Fidesz-kampány az Európai…..
timargabor 2019.02.24 17:31:36
@Ekrü: láthatta, amíg a fidesz hagyta. Aztán gyorsan hoztak egy törvényt, hogy ilyent nem lehet, a Jobbikra meg rátolt csilliónyi bírságot az ÁSZ, tiltott finanszírozásért (ami érdekes módon a fidesznél fel sem merül). Pedig a Jobbik plakátjai elvileg magánpénzből voltak (gyakorlatilag nem, mert a forrás az a közpénz, ami még Simicska fideszes korában vesztette el közpénz-jellegét).

Azt mondod, valaki úgyis lop, tehát mindegy, ki kormányoz. Azért ez így nem kicsit erős ám. Az illegális migráció megítélésében nem lesz vita köztük (olvasd vissza a blog 2015-ös posztjait), de egyrészt az hogy Gyurka bácsi erről alkudozott volna titokban Junckerrel, az meredek logikai ugrás az eddigiekről, másrészt a kontroll nélküli, Európát elárasztó migrációs folyamat nem kapna többséget egyik uniós országban sem - nem véletlen, hogy ezzel nem is kampányol senki. (Már ha nem a hazai álhírgyárakból tájékozódsz, mert szerintük persze ha rajtuk múlna, mindenkit beengednének.)

Az igaz, hogy a fidesz szövetségest választott, de ez fordítva is igaz, őt is szövetségesnek választották. Én valószínűleg úgy rúgnám s*ggbe a szövetségesemet mint Makó Jeruzsálemtől, ha a kampányban ilyen húzást enged meg ellenem.

Nem teszik meg. Hogy miért? Erre itt a válasz:
i.redd.it/3o0vqrbjp7i21.jpg
szóval a fidesz stabilan hozza a 12-13 képviselőt a Néppártba. Persze a német, osztrák, stb. EPP-lista billegő tagjai (eljut-e oda a bejutás vagy nem) láthatják úgy, hogy az ő fülükkel veri Viktor a csalánt, ezt láthatjuk néha a hírekben.
timargabor 2019.03.07 08:31:18
- Hát ez meg mi a *****?- Neeee, mik ezek a kóborkutya-falkák?!- ...értem én, hogy ez a szembe sáv, de ott megyek, ahol nincs kátyú!- Hol előz ez az állat ******??? Záróvonal, kanyar, kis teherautó?? Végülis... Aki legalább egyszer járt már erre, az ebből a kis párbeszédből is hamar kitalálja, hogy…..
   "Bár többen kétlik, hogy szükséges önálló matematikai intézet"  A címben szereplő mondat Palkovics Lászlótól származik. Ott van a híres 52 perces telefonbeszélgetés leiratában. Az MTA matematikai intézete a CEU és a KOKI mellett a legsikeresebb ERC pályázó volt. Kilenc ERC grant-et nyert el. …..
timargabor 2019.02.13 12:25:35
Nem is olyan sok évvel ezelőtt a honvédség expedíciós segélyhaddá degradálásának folyamatában kishíján megszüntették Magyarországon a harckocsizó és a tüzér fegyvernemet. A "racionalzálók" végül szerencsére eltűrték a "fegyvernemi kultúrák megőrzése" szintű vegetálást, ám azt mindenki tudta, hogy a…..
timargabor 2018.12.19 18:50:25
@zord: elképesztő és nagyon örömteli. köszi!
timargabor 2018.12.19 19:13:51
@Kelepisti: ez pontosan így van, egyetértünk!
     Gulyás Gergely rezsimjóléti miniszter szerint érvénytelen a Sargentini-jelentés. Ugyanis  Judith Sargentini 1974-es születési anyakönyvi kivonatán a tízguldenes illetékbélyeg sarka le van szakadva, tehát Judith Sargentini születése is érvénytelen, és érvénytelen születésű személyek jelentése…..
Milyen hatással is lesz a hazai belpolitikára a Sargentini-jelentés elfogadása? Rövid távon a vélemények inkább szkeptikusak (ahogy garmr blogtársé is), amelyet igen részletesen tárgyal a hazai közgondolkodás. Van azonban egy - szerintünk érdekes - szempont, ami ebben a diskurzusban eddig nem került…..
A Mapire.eu honlap egyik személyes kedvencem. Felbecsülhetetlen értéket talál az oda látogató, közülük is a legérdekesebb egy 1944 áprilisi légifotó sorozat, amely a Hadtörténeti Múzeumban szunnyadt egészen addig ameddig az Arcanum és a Fortepan el nem kezdte digitalizálni. Egy búcsúpillantás ez a…..