Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tomika1977

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Re: Hol nemzet süllyed el 2007.08.14 20:57:00
Olvasói levél ritkán fordul itt elő, kiváltották részben a kommentek. Ezt most mégis közlöm. Azért is, mert mikor legutóbb végigkattintgattam a wiwet, meglepődtem kissé. Azon, hány volt osztálytárs, ismerős, évfolyamtárs távozott külföldre. Sokan egyértelműen jelzik: nem…..
tomika1977 2007.08.15 12:47:50
Szevasztok! Már régóta olvasom Árpi írásait, mégis először írok kommentet. Egy csomó érdekes dolog vetődött fel így az eredeti levéltől eljutottunk a vallás problematikájáig is. Akkor összekötöm ezt a kettőt érintőlegesen: II. János Pált Kubában fogadta Fidel Castro és megmutatta neki az országot, elmesélte hogyan élnek az emberek, miért is jó az a kubai szocializmus, és a Szentatya végig azt mondta: "igaza van, jó, nagyon jó, igaza van." Majd megkérdezték a vatikáni újságírók, hogy mért mondta Fidelnek, hogy igaza van?
"Azért - válaszolta - mert igaza van. De ez csak az ő igazsága."
Ezért én nem vetném meg Bálintot, ha úgy érzi mennie kell, menjen. Nekem is sok ismerősöm ment, sok maradt. Van ezer érv pro és kontra, sorolhatnánk estig.
Akik viszont itt vagyunk, magunknak kell megváltoztatnunk ezt az országot, hogy jobban éljünk benne. Nekem, neked, nekünk. Más ezt helyettünk nem fogja megtenni.
Sajnos sok mindent örököltünk a kádári "mutyizós gulyáskommuniznmusból", amelyben nagyszüleink életük jelentős részét élték, szüleink nevelkedtek, mi meg legfeljebb az úttörőségig jutottunk.
Belemehetnék ebbe, de sosem lenne vége. Adalékként ugyanakkor nem készült és talán már nem is készülhet soha olyan statisztika, amelyik megmutatná, hogy hány olyan nyugdíjast tartunk mi ma el, aki semmit nem dolgozott az életében, de volt munkahelye, bére, ezáltal nyugdíja is van? Bele se merek gondolni, hogy még tüntet is a 14. haviért!!!
Végezetül egy sztori: mely szerint az árpádsávos arcokkal is lehet beszélgetni. Feleségem miskolci és 10 éves unokaöccsével strandon voltam, ültem a padon, mire odajött egy árpádsávos, 56-os lukas zászlós és nagy Mo-tetkós gyerek és kötözködésképpen megkérdezte, enyém-e a pad? Távolban fűben lapulva figyeltek az "elvtársak". Mondom: nem, ülj le nyugodtan. Aztán beszélgettünk, nem nézem-e le, mert én egyetemet végeztem, ő meg csak "egy" ács! Megdöbbent, mikor azt mondtam, hogyha beszakad a tetőm, mire megyek a diplomámmal, ha ő nincsen?
Kiderült szereti a munkáját, mellette fafaragásokat készít és minimálbérből él. Azért lett ács mert a kommunizmusban azt mondták neki, hogy az egy jó szakma, abból meg lehet élni. És most tessék 30 évesen itt van és gyűlöli a kommunistákat, az apját meg különösen, mert az is az volt, meg még munkásőr is, meg ő azt mondja, hogy az volt az igazi világ.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nemzedékek közötti szakadékok vannak családon belül is, melyeket még értelmiségi családokban is nagyon nehéz feldolgozni, megérteni, tiszteletben tartani. Ettől a sráctól megkérdeztem még, ha már van tetkója, hogy mit gondol 1956-ről. "Azok a mocskos kommunista..., hogy az a ... Itt az emberek nyugatot akartak, demokráciát, kapitalizmust, nem a kommonistákat."
Mondom jó (nem vitatkozom vele), és mit gondol most a mai helyzetről? "Magyarland, a magyar föld nem eladó, nem kell rohadt külföldi tőke, komcsi se kell hrrrr..."
Aztán mondtam, hogy tegye egymás mellé a kettőt, mire kicsit elgondolkodva elmosolyodott. Szívtunk még egy cigit, majd megköszönve a történelem órát elbúcsúztunk egymástól.
Hiszem, hogy valamit megértett.