Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Balatoni Futár

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eddig tartott a nagy lendület, azaz még 10 hónapig sem. A mindenható ma bejelentette Pesten, hogy a gonosz repülőtér mocskosan magas árai miatt eltakarítják a flotta nagy részét és rendesen szétbarmolják a menetrendet. Azt, hogy ez mennyire rossz lesz a BA-nak pár számadattal…..
A talán szokatlanul hosszúra nyúlt hallgatásnak oka van. Az történt, hogy már hétfőn felütötte bennem a fejét a Sziget-betegség, ami egészen konkrétan kellemetlen, de jó esetben kordában tartható torokfájást jelent, bizonyára a rengeteg portól van ez. Igyekeztem odafigyelni,…..
A múlt héten hozta nyilvánosságra a konkurencia a hírt, amely szerint a Szent István Korona friss évjáratú etyeki irsai olivérje regionális trófeát kapott a Decanter World Wine Awardson, a 10 fontnál olcsóbb fehérek kategóriájában. Persze, hogy azonnal elhatároztam, teszek vele…..
Balatoni Futár 2011.06.01 00:19:48
Kedves BZoltan!

Némi csodálattal olvasom, hogy gyenge 4 nap alatt az eddigi 96 kommentből hányat írtál Te és milyen gondolatokat váltottál ki másokból.
Próbálom elképzelni életedet, aki fundamentalista módon csak a világ legszűkebb rétegei számára elérhető, megfizethető borokat fogyasztod, (szerinted szinte az összes legálisan készített bor a világon az pancsolmány). Szintén megtanultuk, hogy sonkát is csak nagyon különlegeset fogyasztasz, nem akárhol vásárolod. Ferrari-sportautós példád szerintem sántít, így most nehezen tudom megítélni milyen autóval jársz. Talán egy kézzel esztergált alkatrészekből legyártott egyedi merci illene hozzád, de az is lehet, hogy gyalog jársz, mert hozzád gépsorokon készült autók nem illenek. Egész hozzászólás folyamod olyan fennkölt,úgy osztod az igazat, hogy belőled tényleg nem lehet sok a világon. Így aztán az egyetemes borkészítést is kár lenne rád alapozni, a jogszabályokat hozzád igazítani, mert tőled aztán felkophat a szőlőtermesztő, a borász, a sonkakészítő és autóiparos álla is. Belőled egyszerűen alig létezik. De nem baj, az ilyen "nish"-fogyasztóra is oda kell figyelni, kellenek olyan borászok, "sonkászok", "autó-ászok" -:)) akik neked termelnek és remélem te képes vagy őket megfizetni, mindenben ilyen következetes vagy és a minőség példaképe. Azon is elgondolkodtam, hogy miből élhetsz, ha ennyit tudsz az internet előtt ülni és kommentezni. Tedd ezt továbbra is, akár ugyanígy, legfeljebb azt értsd meg, hogy Földünk lakosságának közel 100 %-a nem ér fel hozzád. Mi átlagos földi halandók ennél lentebb focizunk.
Balatoni Futár 2011.06.06 12:09:32
@BZoltan:
Kedves BZoltan! Nyílt kommentemre magánban küldött válaszodat köszönettel megkaptam, magánban nem kívánom megválaszolni.
Üdv!
Nekünk van valamilyen elképzelésünk arról, hogy milyen a magyar bor, és ezt az elképzelésünket általában a kedvenc borászataink és a kedvenc boraink határozzák meg (gyakran igencsak kisszériás és/vagy drága borok). Hogy külföldön mit gondolnak rólunk, azt viszont az határozza…..
Balatoni Futár 2010.10.04 00:55:03
Ha a magyar borok exportjáról átfogóbb képet akartok kapni, szenteljetek neki több energiát és ne csak egy kiragadott példán keseregjetek. (persze meg kéne nézni ebben az esetben is az ár-érték arányokat, adókat, versenytársakat és el lehet dönteni kell-e keseregni).
A művelt alkoholista elefántcsonttornyából nézve az egészet nyugodtan lehet szapulni a magyar borexportot, meg a belföldi piacot is, de tudomásul kellene venni, hogy a világpiacon a kiváló csúcsborokból, csúcsáron csak egy nagyon szűk fogyasztói réteg tud vásárolni és van egy masszív középréteg aki jó ár-érték arányú tömegborokat vásárol. Az autós példákat mindig sokkal könnyebb megérteni, ugye egyikőtök sem gondolja komolyan, hogy mindenkinek a világon csak Mecivel, Volvoval és Ferrearival kell járnia. Sokaknak közlekedési eszköz a Volkswagen, a Skoda, a Suzuki de még a busz, a metro és a gyaloglás is. Tessék ilyen szemmel értékelni a magyar borokat itthon és a világban. Széles skálán mozognak az igények és a lehetőségek is. A magyar borexport egyik aktuális kérdése, hogy az itthon elfogadott sztárborászok magas eladási árait nem hajlandó a világ többsége elfogadni. (Örüljünk, hogy legalább itthon lehetnek sztárok).

lacibor kolléga is írja, hogy egy tenderben 100 000 palacra kerestek beszállítót. Ez a világpiacon még nem is egy nagy szám. Sok hasonló vagy nagyobb tender van, egy kis részüket magyar borok nyerik meg. Tessék ennek is ürülni. Becsületes, mindennapi (nyugati színvonalon is jól iható) borok.
Kevesen ismerik a bor világpiacának valódi számait. Például, hogy Németországban az összes forgalmazott bornak kb. háromnegyede 3 EUR alatti polcáron kerül forgalomba, azon belül is nagyon sok a 2 EUR alatti borok aránya. Na ezek az ottani Skodák és Suzukik. Ott sem mindenki Mercivel jár.

Sokat példálózunk Angliával. Tessék ott körbenézni a GBP2.99-3.99-4,99 árkategóriában, milyen nemzetközi versennyel kell ott megküzdeni. Ide bevezetni egy hazai sztárborász borát GBP7,00-15,00 áron (nem Tokajit), szép feladat. Aztán az évente eladott néhány száz palackra tessék építeni a magyar borexport stratégiát.
Eddig az alkoholista főként a csúcsborok csúcsfogyasztóinak fő fóruma volt. Ha más irányba is nyit az csak örvendetes, de akkor alaposan, tárgyszerűen, megalapozottan.
Napvilágra kerültek az eredmények a világ legnagyobb borversenyéről. Nem mondhatni, hogy vakon bízunk az ilyen megmérettetésekben, azonban hála Ezerjó barátunk két évvel ezelőtti beszámolójának, azt már tudjuk, ha létezik olyan versengés, amit komolyan vesznek, akkor az IWC-t…..
Balatoni Futár 2010.05.25 18:07:40
@Zebrateve:
Mivel ez a borverseny az angol piacon jobban számít, több olyan magyar bort talász a nevezettek közt ami Magyarországon nem, vagy alig kapható, főleg angol piacra készítik a termelőik.
Jancis Robinson a hétvégén Budapesten járt, a VinCE névre keresztelt borfesztiválon(?), ahol egyrészt előadást tartott, másrészt ismerkedett a magyar borokkal. Szemben a legutóbbi magyar vonatkozású írásával, most rendkívül rövid volt az átfutási idő: 22-én írt egy rövid…..
Alig több mint 10 nappal ezelőtt tudósítottunk a borászok 12 pontjáról, amelyben a hazai szőlészet és borászat megújítására vonatkozó javaslataikat foglalták össze. A szervezők most újabb sajtóközleményt juttattak el hozzánk, amelyben közzéteszik az aláírók azóta…..
Balatoni Futár 2010.02.24 23:21:23
Sok igazság van a lacibor által belinkelt írásban a Szekszárdi Kovács Tibor tollábol. Persze a fenti 12 ponban is van néhány jó gondolat, de több ellentmondás is van benne meg néhányan álmodoznak a rózsaszín világról.Az aláírók nagy nevek, nem vagyok biztos benne, hogy mind komolyan elolvasták mit írnak alá. Büszkén leírják hány millió litert forgalmaznak, ez még mindíg a magyar bortermelés alig több mint 1 %-a. (igaz, fontos, minőségi százaléka).
1.ugyan miért kezelné az állam kiemelt ágazatként a borászatot. Sem értékben, sem volumenben, sem munkaerőpiacként nem kiemelkedő. Maximum országimázsépítő. Azt jó lenne kihasználni.
2. Jelenlegi jövedéki szabályozás megszűntetése: tessék megmondani mi és hogyan legyen helyette. Még így is a magyar borforgalomból kb. egy milló hektóliter kikerüli az ÁFÁ-t, a számlát, a forgalombahozatali járulékot. Egyelőre inkább az ellenőrzést kellene szigorítani.
3.-4. jó, de mit és hogyan? tessék konkrétumokat mondani.
5. OK.
6-7. tesék megmondani hogyan.
8. Ugyan már! Nevetséges. Kormányzati tanácsadásként a mindenkori kormánynak biztos sokmindenre szüksége van, de nekik a bor a sokadik helyen lesz. Magunk kell fiúk az utunkat egyengetnünk.
9.Éppen összeveszésben vannak az országos bormarketingről az árubortermelők igen vegyes táborának lakói egymással, és a kívűlről bekiabálókkal is. Tessék végre kompromisszumok árán összefogni és nem hátráltatni hanem előrevinni a bormarketing ügyét. Tessék felülemelkedni az önös, saját érdekeken.
10. Szép cél, jól hangzik, de mit keres itt, túl általános.
11. Most is lehet, tessék a szabályokat betartani.
12. Kényes téma, inkább megosztja a külsősöket, nem szakembereket, évekig lehet vitatkozni róla.
Tavaly november közepén tudósítottunk arról, hogy a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft csapata testületileg felmondott. Az eredetileg Magyar Bormarketing Kht.-nek hívott testület tevékenysége 2007-től indult be érdemben, miután a borászok hosszú időn át küzdöttek azért, hogy az…..
A mértékletes borfogyasztás jótékony hatásáról megszámlálhatatlan cikk jelent már meg, de egy újabb kutatás eredménye azt mutatja, hogy a magyar és a szlovák asztali borokat jobb lesz kerülni. 15 ország - köztük Franciaország, Olaszország és Spanyolország - közönséges…..
Néhány nappal ezelőtt már megmondtuk, hogy itt a fesztiválszezon, és tessék, máris elénk került egy újabb meghívó. Az ezen szereplő fotók egyikét – a piros cipőset – mintha már láttuk volna korábban, óriásplakáton, és megtetszett egyből, rettenetesen. Hiszen…..
Balatoni Futár 2007.08.14 23:34:05