Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sophiataylor

3 bejegyzést írt és 52 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A november 18-19-i hétvégén abban a szerencsében volt részem, hogy eljuthattam a Stockholmi Transz Film Fesztiválra (Trans Film Fest Stockholm 2017). Az idei programban egy transznemű lelkipásztort, egy háborús veteránt és egy transznemű szopránt is megismerhetett a nagyérdemű, de szó volt a belső…..
Kedves Labriszosok! Oldalatokon egy olyan cikk fordítása jelent meg, ami nagyon káros és alaptalan vádakkal illeti a magyar transznemű közösséget és mindemellett súlyosan sértő is rájuk nézve. A szóban forgó rész egyébként az eredeti szövegben egyébként nem szerepel, ez a névtelenségbe burkolózó…..
Tegnap volt Bányai Fanni előadása a problémás játékhasználatról, ami amellett, hogy nagyon érdekes volt, arra sarkallt, hogy megosszam, mit adtak nekem a videójátékok. Tény, hogy játékfejlesztő révén kicsit elfogult vagyok a játékokkal kapcsolatban, de azt gondolom, hogy a pozitívumokat nem lehet…..
sophiataylor 2016.10.18 21:49:30
No, nézzük, mit is adott…
Én még a C-6s es korbszakan szoktam rá a kockulásra, akkoriban nem voltak még ennyire összetett rendszerek. De azért a nyiladozó elmémmel egyre inkább a stratégiai- és szerepjátékok felé fordultam azon a platformon is. Így ez segített abban, hogy kiskamaszként igyekezzem átlátni mindig a teljes képet és megtalálni a fontos részleteket, illetve felfedezni az összefüggéseket.
Emellett, amikor egyre komolyabb (angol nyelvű) RPG-ket kezdtem el játszani, (pl. Champions és Death Knights of Krynn) az meglendítette a nyelvismeretemet. Ez később, amikor lecseréltem a kivénhedt C-64-et PC-re, csak még inkább fokozódott. Jöttek sorban az egyre komplexebb párbeszédeket és választásokat tartalmazó játékok, mint a Fallout 1-2, Planescape: Torment, Baldur’s Gate és Icewind Dale 1-2, SW KOTOR 1-2, Neverwinter Nights és sorolhatnám. Bátran állíthatom hogy a felsorolás elején lévő játékoknak köszönhetem, hogy az átlagnál sokkal könnyebben meglett a nyelvvizsgám.
2005-ben az én életembe is belépett a WoW, egy már akkor is egymást ismerő szerepjátékos csapat tagjaként. A raidelések megadták a komoly csapatélményt, illetve közelről meg lehetett tapasztalni a csoportdinamikát, beleértve a vonzó dolgokat és az árnyoldalakat is. Vanillában a guildem main healereként fontos középvezetői poszton irányítanom kellett a többi ispotályost, így a felelősségviselés is bejött a tapasztalatok közé.
Mivel IRL is gyógyító hivatást űzök, vágytam kicsit másra is, az addigi holy priestemmel átspeceltem shadowra, kipróbálva a jóindulatú mészárlást is, ami valljuk be, sokkal kevésbé stresszes a játékban, mint a többiek karaktereit életben tartani. (Ellenem játszanak a nyomorultak, és ezek a "szövetségeseim"' :D ) De emellett mégiscsak vonzott a felelősségteljes pozíció, így a Burning Crusade-ben a Horde-nak is elérhetővé vált paladinnal tankolni kezdtem. Be kell vallani, nagyon felemelő érzés volt legelöl állni Mt. Hyjal csatájában, nézni, ahogy rohannak felénk az élőholtak, és tudni, hogy én vagyok az, aki nem hagyja, hogy ráugorjanak a csapatra, mert én tudok AOE-tankolni.
A WoW-nak egy másik hatalmas érdeme az életemben, hogy adott egy olyan közeget, ahol ha még karakter bőrébe bújva is, de kifejezhettem a belső identitásomat, amit később, megerősödve, már a fizkai világban fel mertem vállalni.
Biztos van még egy csomó egyéb részlet is, ami kimaradt, de azt hiszem, kezdetnek ennyi is elég.
Orbán hálás a homoszexuálisoknak, amiért "nem provokálják" szegény, tehetetlen, túlérzékeny homofóbokat (és minden-fóbokat). Az elnyomót és a csicskát egyaránt fel lehet ismerni az áldozathibáztatásról. Ha tehetetlennek érzem magam egy igazságtalansággal szemben, gerincem…..
sophiataylor 2015.05.19 07:53:09
@Disznó Úr: Én 14 hónapig voltam munkanélküli a gyógyszerészdiplomámmal, 12 év munkatapasztalattal, amiből kettő gyógyszertárvezetői, és PhD-mel. A 200+ megpályázott állás, ebből 70+ személyes interjú, a kisf*om se tudja hányszor tízezer Ft ment el benzinre, hogy akár az ország túl felére is elmentem állásinterjúért. Mehettem volna tömegközlekedéssel is persze, amit térít a munkaügyi központ, de akkor nem intéztem volna el egy nap alatt egy kört, szállást kellett volna fizetni, ugyanott vagyok pénzben.
Állást meg nem kaptam, a jól mutató CV-m és eredményeim, fellépésem és minden egyéb ellenére. Mindezt azért, mert a természetemből fakadóan rühellem a titkolózást és viszonylag nyíltan vállaltam a transzszexualitásomat, szakmai konferencián is adtam elő ezzel kapcsolatos gyógyszerészi kérdésekről. Így gyakorlatilag nem volt olyan gyógyszerész az országban, aki ne hallott volna rólam, legalább pletyka szinten.
Egyszer mondták meg nyíltan, hogy ezért (Én szeretném, de jaaaj, mit szólnak majd a betegek? Ugyan mit, nem leprás vagyok?) és annyira letört és kilátás nélküli állapotban voltam, hogy nem jutott eszembe az EBH-hoz fordulni abban a szúrásban, pedig kellett volna. Más helyeken nem mondták. Betelt, mégsem akarnak a helyre új embert, csak adatgyűjtés volt; ilyen válaszokat kaptam, már ha egyáltalán kaptam. Viszont több helyről, már ott dolgozó ismerősök mondták, hogy a transzneműségem volt az oka. Volt ahol (egy elég nagy gyógyszertár-lánc) még a HR-esnek is rettentő szimpatikus voltam, ám a cég "nem merte bevállalni a kockázatot". Kockázatot, he? Milyen kockázatot?
Kutatói területen ugyanez.
Végül, 14 hónap után egy isten háta mögötti faluban kaptam melót, ahol mindegy volt, mert nagyon kellett az ember. Aztán a saját főnököm outolt az ismerőseinek a hátam mögött -mert abban a szerencsében van részem, hogy nem tűnik fel a transz státuszom a velem való találkozáskor- és mocskolódott ezzel.
Ebből adódóan dobbantottam az országból, mert kaptam egy remek állást Svédországban. Itt is gyógyszerész vagyok, egy év alatt annyira megtanultam - a velem együtt toborzott társaimmal együtt - a svéd nyelvet annyira, hogy a gyógyszertári napi gyakorlatban segítség nélkül tudom használni, elmagyarázni a hatásmechanizmust, betegségeket, tanácsot adni stb. Szóval képességben azért nem szenvedek hiányt, mint látható. (És megint csak a velem jött társakkal együtt, de nem véletlen, az a 6 ember jutott ki, aki nagyon sok rostán keresztül a legjobbak legjobbjainak bizonyultak.)
A felvételi folyamat során is elmondtam, mi a helyzet velem. Az összes reakció annyi volt, hogy "Nagyon jó voltál az interjúkon, meggyőztél minket a tudásodról és a felkészültségedről. Nekünk csak ez számít" A helyi kollégáim tudják. Egy kérdésük volt: "De ugye jobb neked itt, mint Mo-n?" Igen, jobb, sokkal. Mert nem b*tatnak azért, aki vagyok, hanem hagynak élni és dolgozni.

Tehát ennyit az üldözési mániáról, amivel W2R-t vádolod... Az a baj, hogy a saját előjogokkal megtűzdelt életedből képtelen vagy látni és elfogadni mások problémáit, és próbálod bagatellizálni. Hidd el, nem puszta rívás az.
"Ha valamiről azt gondolod, hogy azért nem probléma, mert NEKED, SZEMÉLY SZERINT nem probléma, az a privilégium." A privilégium olyan mint a halnak a víz, nekünk a levegő. Körülvesz, abban éled az életed, láthatatlan. De próbálj meg nélküle élni... Nem az a megoldás, hogy túlzónak tartod azoknak a panaszait, akik kénytelenek anélkül élni. Hanem, hogy minimum elfogadod az ő nézőpontjukat, mert ők tudják, milyen is. Vagy esetleg belegondolsz és megpróbálod át is érezni. Ne adj' Isten még segíteni, szövetségesként melléjük állni, hogy jusson nekik is víz, levegő. Nem pedig még azt a keveset is elvitatni tőlük, ami még van.
sophiataylor 2015.05.19 08:21:48
@zriff: *szomorúan mosolyogva csóválja a fejét*
Ha jól emlékszem, említettem az eszelősöket. Vannak, akik a fixa ideáikkal jönnek, akkor is, amikor a témához nem sok köze van...
Frusztrált kisfiúk, akik csapdosnak és hisztiznek a homokozó közepén, mert már valaki más játszhat a körteformájukkal, és nekik csak alma, dinnye, barack és szőlőformájuk lehet. Mérhetetlen veszteségüket nem tudják feldolgozni, hanem másokra erőltetik, hogy itt bizony a világ ellenük van... Még csapódik hozzájuk néha egy-egy lány a középső csoportból, akik az erős fiú mellé kell, hogy álljanak, mert úgy biztonságos. Állítólag.
:) :) :) :) :) :) :)
sophiataylor 2015.05.20 22:07:55
@tavasztunder: Már régóta ő akarja meghatározni, ki a magyar.
Ő annak mindnek a miniszterelnöke, a többi meg csak fizesse az adót, és örüljön, hogy nem kobozzák el tőle a teljes vagyonát, ahogy egy nemzetellenségnek kijárna...
Én nem tartom értéknek az úgynevezett férfiasságot meg nőiességet, de ti még mindig a régi szerepmodellekbe próbáltok belezsugorodni, szóval nektek mondom: Nincs annál férfiatlanabb, mint feminizmus ellen picsogni   Nem tudom, mit lehet ezen nem érteni. Nekem ugyan fogalmam…..
  Történelmi jelentőségű lenne, ha egy férfivé műttetett nő lenne a hírhedten macsós magazin borítóján. Legyőzné a gondolkodásbeli korlátokat. Újfajta irányvonalat nyithat a férfi életmódmagazin történelmében. Részletek a tovább mögött! Még néhány éve is…..
sophiataylor 2015.04.26 08:55:54
@Emmanuel Goldstein: De látod, vannak, nem is kevesen, akik már óvodában tudják, hogy fütyijük van, de ők lányok (vagy legalábbis fiúk)és vice versa. Ha ezt mindenki úgy kezelné, hogy oké, akkor te az vagy, aki belül vagy, nem pedig próbálnák a fizikai burok alapján beletuszkolni egy dobozba. Ez olyan, mintha valakit az alapján ítélnénk meg, hogy milyen volt a ruhája, amit akkor viselt, amikor először megláttuk és onnantól nem engednénk, hogy mást viseljen, hiába mondja, hogy azt nem is ő akarta felvenni, hanem ráadták. Nem baj, te kék ruhás leszel egész életedben, szevasz. És mindenki csak néz rá hülyén, meg helyreutasítják, meg lázadónak és aberráltnak titulálják, amikor szeretne sárgát viselni. És persze, hogy őt ez állandóan bántani fogja és ezzel fog foglalkozni, hogy miért kell neki kéket viselni, amikor amúgy is hányingere van attól a színtől. Ha meg elkezd sárgát hordani, azért csesztetik, mert "Nézd már, ott az a sárgába öltöző kék ruhás!" Ha meg simán hagynák, hogy azt vegyen fel, amit akar, akkor ő se foglalkozna vele sokat, meg mások se. Tudom, nagyon sarkított a példa, de valami rettentő triviális és abszurddal próbáltam megközelíteni, hogy érezhető legyen a helyzet fonáksága.
A másik meg, hogy a legtöbb transzférfinek (már amelyik nem meleg közülük) -függetlenül, hogy mi van a két lába között- általában ciszheteró nő a párjuk, akiknek az addigi partnereik (meg az utánajövők, ha lesznek)szintén ciszheteró férfiak voltak. Az az irtózatos mértékű genitáliákkal kapcsolatos fixáció a ciszférfiak körében ennyire masszív csak (ideértve a cisznemű meleg pasikat is). A nők (akár ciszek, akár transzok) vagy a transzférfiak körében ez jóval kisebb arányú, sokkal inkább az embert, a személyiséget tudják szeretni és ezáltal, a kapcsolódáson keresztül kapnak szexuális élményt, függetlenül a genitális apparátus alakjától, milyenségétől.
Így a heteroszexuális transznők eléggé szopóágon vannak, mert a cisz-férfiak egészen addig oda meg vissza vannak értük, hogy mennyire jó nők, mennyire különlegesek amíg a lány fel nem fedi, hogy pénisze van/volt. Mert a hímeknek ez a genitális fixációja nagyobb akadály a kapcsolat létrejöttében minden másnál. Azért hímet írtam, mert egy valódi férfi túl tud lépni ilyeneken, ha valóban szimpatizál egy nővel, ilyenre is van példa, bár sajnos nem sok. De ha meg a csaj nem mondja el az előtörténetét, akkor meg "átveri" a pasit. Ördögi kör ez.
sophiataylor 2015.04.26 13:47:42
@Emmanuel Goldstein: Természetesen nem lehet. Mert akkor cisznő mégis hogy lehet párja transzférfinek? És vannak transznő-ciszférfi párok. Ám hatalmas visszatartó erő, hogy a társadalom akkor már nem csak a transznőt diszkriminálja, hanem a pasiját is, hogy biztos aberrált, amiért nem "rendes nővel" él. Kevesen elég tökösek ahhoz, hogy ezt be merjék vállalni, és a balfék társadalom képébe röhögjenek. De vannak ilyenek:
janetmock.com/2013/09/12/men-who-date-attracted-to-trans-women-stigma/
Nem utolsó sorban tényleg vannak sokan, akik saját bűnös szexuális vágyukként tekintenek a transzlányokkal -főként a pénisszel rendelkezőkkel- való közösülésre. Majd megvesznek érte, de és ha találnak egy elkeseredett transzlányt aki dugható, akkor csakis titokban, hogy senki meg ne tudja róluk, miféle aberrációjuk van. A transznőkre pedig csupán mint szexuális vágyaik kielégítésének eszközére tekintenek. Mint egy guminőre, kvázi. Dehumanizálnak, tárgyiasítanak, szexualizálnak minket a saját vágyaik kiélése érdekében.
sophiataylor 2015.04.26 22:31:43
@Emmanuel Goldstein: Húú, még csak 1951-et írnánk? Éljen Rákosi! Sztálin, Rákosi! Sej, a mi lobogónkat fényes szelek fújják! :D
(20 évet számoltam az első nemi rekonstrukciós vaginoplasztika dátumához, így jött ki ez az év.)
en.wikipedia.org/wiki/Sex_reassignment_surgery#History
Google & Wiki a te barátod. :)
Szóval 84 az a húsz év... A kutya az elfogadás nem akarásával van elásva. Nem akarásnak meg nyögés a vége. :)
A KARD Barátunk az MSZP? 2015.04.17 05:56:27
A tapolcai választások eredményét azt hiszem mindenki ismeri. TGM után szabadon: radikálisok 70%, többiek - ezt kénytelen vagyok a demokratáknak gondolni - 30%. Nem mondom, hogy örülök a Jobbik győzelmének, de azt sem állítom, hogy a másik két jelölt sikerének jobban tudnék…..
sophiataylor 2015.04.18 14:32:39
@nemecsekerno_007: "Ezért lépnek le a fiatalok, mert nem akarják mások nyugdíját, tb-jét, megkeresni itt. Ezt abszolut meg lehet érteni. "

Nem a TB-t, meg a nyugdíjat nem akarják megfizetni, hanem a nyolcszázhetvenhatodik pártkáder luxusvilla és -autó - évente két világ körüli út - privát aszfaltút a garázskapuig (é még sorolhatnám) kombópakkot.
Másutt is kell egészségügyi járulékot, nyugdíjalapot meg ilyeneket fizetni, de az épp hatalmon levők privát luxushobbijait nem. És érdekes módon jut több pénz a közszolgáltatásokra...
Valóban erről IS kellene társadalmi szerződés, amit be is tartanak utána. Mert ha az anyagi lét már tisztességes keretek között zajlik, nyílik akkor mód az ideológiai, humánus keretek megtisztítására, megtárgyalására és fejlesztésére is. De ezek semmivel sem kisebb jelentőségűek, mint a pénz csörgése, még ha az jobban hallható is.
sophiataylor 2015.04.18 21:46:53
@nemecsekerno_007: Mivel nincsenek (és nem is lehetnek) teljes körű ismereteink a korrupció mértékéről, nem is várható pontos matek ennek alapján.Annyi ismeretlennel kell dolgozni, hogy az kiszámíthatatlanná teszi az egészet.
Amennyiben a korrupciót valóban elfogadható mértékre tudnánk szorítani (mondjuk 1% alá), akkor effektíve nem kellene vele számolni és azon kattogni, vajon mennyi folyik így ki a kasszából és vajon tényleg jól tippeljük-e meg, hogy annyi.

A fizetős eü szolgáltatások esetén volt pl. a nevetségesen alacsony, 300 petákos vizitdíjat is leszavazta az istenadta nép. Mondjuk én épp nem, hanem jó érvénytelenül szavaztam, mert láttam, hogy az az egész népszavazás csak a hatalomról szól...
Itt, Svédországban meg minden vizitkor kifizetek 150 kr-t, ami kb. 4600-4700 Ft-nak felel meg. Nyilván többet keresek forintosítva, mint Mo-n de nem 15x, csak 4x, tehát arányosan jóval többel járulok hozzá a levont járulékaim mellett is az ellátáshoz, mint Mo-n bármikor is kellett volna. De ott ahol 300 Ft-on ekkora patáliát lehet csapni, simán nem átlátva, hogy az "ingyenes" egészségügyi ellátás mennyivel többe is fáj, ott a rendszereket komolyan megreformálni teljességgel lehetetlen.
ködpiszkáló nehéz víz 2015.01.14 23:53:59
Az igazság néha fájóbb, unalmasabb és nehezebben felderíthető, megérthető, mint egy jól hangzó...nem igazság. Ezt az állítást látom igazolódni mindannyiszor, amikor lelepleznek, megbüntetnek egy céget, amely üzletét beteg emberekre alapozza, s mégis, a becsapottak egy része a…..
sophiataylor 2015.01.15 09:40:39
@fordulo_bogyo: Már elnézést kívánok, de a HIT nem része a bizonyítékokon alapuló gyógyításnak. A placebohatásban annál jelentősebb része van.
Itt most nem valami filozófia-erkölcsi irányzatról beszélünk, ami morális útmutatást adhat az embereknek (mint a vallások), amibe belefér, hogy tudományosan nem bizonyított dolgokban is higgyen az emberfia/-lánya, amennyiben az javítja a morális hozzáállását a többi embertársához.
Itt bizony kemény, a testet, élettani működéseket érintő dolgokról van szó. Itt kizárólag a bizonyítékoknak van helye.
sophiataylor 2015.01.15 15:24:16
@fordulo_bogyo: Ez azért igen messze van egy szignifikáns eredménytől.
Juj, ilyet felelős kutató még csak meg sem gondolja, hogy közöljön-e, hanem nyúltvelői reflexből jön neki, hogy ilyenhez nem adja a nevét! Se megfelelő elemszám, se jól felépített kísérlet, semmi szignifikánsnak mondható eredmény és a konklúzió is egy igen szabadon vett következtetés.
Azon is csodálkozom, hogy a reviewerek hogy a bánatba engedték publikálni... Engem megboldogult PhD-hallgató koromban ennek ezredét sem kitevő hibákért fircangoltak a bírálatra benyújtott cikkeimben.
Tényleg szomorú, amikor egy korábban érdemes tudós félredobja a kételkedésre és kizárólag bizonyítékokra hagyatkozó módszert, hogy a saját meggyőződéséhez igazítsa a világ működésének (vagy annak egy igen kis részletének) értelmezését. Tragédia, mert ezzel a saját hitelességét rombolja porig.
A magyarok mindenhol ott vannak. A magyar vagy magyar származású feltalálók, tudósok, művészek világszerte jó hírünket viszik - ennél jobb országimázs nincs is. Bár a homeopátiában eddig nem alkottunk világraszólót, az alábbi, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület oldalán megjelent hír felvillantotta…..
sophiataylor 2014.11.01 21:34:51
Visszavonják a netadót? Nem vonják vissza? A Kettős Mérce szerzője, Navra László szerint nem hátrálhatnak meg: azzal azt mondanák, a tüntetők szava többet ér mint a kétmillió szavazójuké. A Magyar Nemzet Online vezércikkszerzője, Csermely Péter viszont épp a visszavonásra…..
Most nem leszek hosszú. Szíjjártó Pétert jelöli külügyminiszternek Orbán Viktor. A rendszerváltás óta ezt a posztot Jeszenszky Géza, Kovács László, Martonyi János, Somogyi Ferenc, Göncz Kinga, Balázs Péter, ismét Martonyi János, végül a most európai biztossá avanzsáló…..
Drága Szerelmem! A Brazíliai Világbajnokság hamarosan elkezdődik. Hadd osszak meg veled néhány szabályt, amelyek betartása a szépséged és kapcsolatunk megóvásának a záloga. Jól hallottad! Ezek nem javaslatok, ezek szabályok! 1. Június 12 és Július 13 között a TV az enyém!…..
Autizmusmesék Kilenc 2014.02.04 11:19:58
Kilenc évvel ezelőtt néztelek ahogy feküdtél mellettem a kórházi ágyban és csak próbáltam felfogni, hogy itt vagy és létezel. Még nem tudtam, hogy kalandos születésed egy buktatókkal teli de csodálatos út elejét jelzi. Nyolc évvel ezelőtt úgy hozta a sors, hogy mennünk…..
Kevés olyan színészt tudnánk mondani, akik minden generációból tudhatnak magukénak rajongótábort. Ehhez persze nagy szerencse is kell, de idős korban derül ki igazán, hogy mennyit is számít az igazi tehetség. Sean Connery és Harrison Ford is impozáns életművet tudhat magáénak,…..
Először írni akartam róla, aztán mégse, majd írtak róla mások, és megint mások máshogyan, és most már nekem is kell.  Egy társadalom éretlenségét jól tükrözi, ha egy nyilvánvalóan lelki-szellemi nyomoroncon jóízűen élcelődik. Nem az a kérdés, hogy Szepesi Niki…..
Egyszerű. Mert nem vagy 5 éves. Nincs rá szükséged. És mert nem tanulsz belőle semmit. Tudod, miért jöttél hozzám edzeni vagy a blogra olvasni. Tudod, mit tudok ajánlani. Szaktudást, segítséget, pozitív kritikát. Ha konkrét problémád van, megpróbálok segíteni. Ha nem tudok,…..
sophiataylor 2013.06.07 13:03:22
Újabb "ige" kering a közösségi oldalakon, most a fluorid veszélyeire hívva fel a figyelmet: Keressétek a FLUOR mentes fogkrémet! A legtöbb fogkrém fluoridot tartalmaz, amely egy potenciálisan mérgező vegyszer, ami elvékonyítja a fogzománcot. A fluorid annyira erős, hogy átmarja…..
A sussexi Lewesben vívott csata (1264) területének fémdetektoros felmérésnél találták pár napja ezt az 1300 és 1307 közötti időszakból származó pénzérmét (farthing), ami lehetséges, hogy a II. Edward által elsőként kiadott pénzérmék közül való. Ahogy a képen is…..
sophiataylor 2013.05.28 18:24:03
@sEm: Történetekben nálam sincs hiány. :) Néha tán kicsit abszurdok vagy morbidok, de vannak bőven. ;)
Csutkababa blogja A köhögésről 2013.04.11 13:41:50
Van több gondolatom erről. Természetesen nem tudósos, kutatós, hanem tapasztalati tényeket írok. 1. Először is a köhögés fajtája számít: a, Száraz, torokból kaparó vagy kissé mélyebbről jövő, de improduktív, váladékot nem felhozó köhögés vagy köhögőroham.…..