Regisztráció Blogot indítok
Adatok
D/Csepregi Zsolt

11 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csütörtökön bejelentette távozását Ahmet Davutoglu török kormányfő, a világsajtó pedig már a lemondása körüli politikai találgatásoktól hangos. Emiatt elterelődik a figyelem a hét két fontosabb eseményéről: öt közel-keleti állam irodanyitása a NATO brüsszeli főhadiszállásán, illetve az Európai…..
Nyugati szomszédunk az elmúlt egy hét során egyértelmű jeleit adta egy politikai korszakváltásnak. Miközben az osztrák kormány a migránsválsággal szembeni kemény intézkedésekkel kívánja kifogni a szelet az erősödő szélsójobboldal vitorlájából, a most meghozott lépések az Unió további…..
Április 25-én jóváhagyta a szaúd-arábiai Miniszterek Tanácsa a „Vízió 2030” elnevezésű reformcsomagot, amely az ország olajfüggőségét szüntetné meg a gazdasági ágazatok diverzifikálásával, privatizálással és egyéb gazdasági és társadalmi reformokkal. A Muhammad bin Szalmán Ál Szaúd helyettes…..
Április 6-án Hollandiában példátlan győzelmet arattak az euroszkeptikusok. Az EU-Ukrajna társulási szerződésről tartott népszavazáson 62 százalékkal a szerződést elutasítók kerültek döntő fölénybe. Mindeddig nem volt rá példa, hogy egy tagállam ne ratifikált volna egy kollektív szerződést. Mark…..
A múlt heti brüsszeli terrortámadásokat követően látszólag termékeny párbeszéd indult meg az Európai Unió vezetői között a külső határvédelem és a nemzetbiztonsági együttműködés megerősítéséről. A valódi kérdés azonban, hogy hajlandóak vagyunk-e lemondani nemzeti szuverenitásunk legfontosabb…..
Az Európai Unió és Törökország március 18-án tető alá hozta a migránsok visszaszállításáról szóló megállapodást, amelytől a válság enyhülését várják az európai politikusok. A terv végrehajtása ugyan eleve kudarcra van ítélve, mégis mérföldkő az európai-török viszony történetében. Az egy éve tartó…..
D/Csepregi Zsolt 2016.03.25 09:03:31
@Medgar: az egy jó hosszú út lenne (onnan Románia és a V4-ek, és oda is kerítést építenénk, végig EU terület, szóval nem jó útvonal), most attól tartanak, hogy Albánia-Olaszország lesz a következő út, azt nehezebb ellenőrizni.
DiploMaci Je Suis Bruxelles 2016.03.23 12:31:00
A franciaországi és belgiumi terrorcselekmények nem csak az Európa előtt álló kihívásokat, hanem a nemzetközi viszonyokat is alapjaiban változtatják meg. Az Iszlám Állam létrejötte, és az Európában végrehajtott terrorakciói egészen új megvilágításba helyezik a biztonságpolitika és a nemzetközi…..
Az idei év két szempontból is fordulópont az izraeli és a palesztin arabság életében: Izrael ezer milliárd forintnak megfelelő sékelt különít el az arab közösségének felzárkóztatására, ezzel egy időben a Palesztin Hatósággal is a korábbinál intenzívebb gazdasági együttműködésről folynak tárgyalások.…..
A visegrádi országok együttműködését jelenleg ezen országok kormányainak rövidtávú érdekei motiválják Krekó Péter és Zgut Edit, a hvg.hu-n megjelent elemzése szerint. A szerzők állításával ellentétben azonban az „Új Visegrád” kialakulása mögött, elsősorban nem…..
Török sajtóértesülések szerint Ankara már döntött következő tel-avivi nagykövetének személyéről, jelezve, hogy a két közel-keleti állam hamarosan meg tud egyezni a kiegyezésről, és folytatni tudja a korábbi, rendkívül intenzív kooperációt. A török-izraeli kiegyezés…..
Szijjártó Péter hétfőn Izraelbe látogatott, ahol kijelentette, hogy Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság értelmezését, miszerint a Ciszjordániában és a Golán-fennsíkon izraeliek által előállított termékeket külön jelzéssel kell megkülönböztetni. A magyar…..
D/Csepregi Zsolt 2015.11.22 17:59:28
@tiller foch:
Izraelben a családjog nem zsidó vallási alapú, hanem zsidó/keresztény/mohamedán, mindenki szépen elmegy a saját papjához/imámjához/rabbijához és ott házasságot köt. Mivel egyre több embernek piszkálja ez a szemét, ezért átruccannak pl. a 30 percre lévő Ciprusra, ahol polgári házasságot kötnek, amit viszont Izrael elfogad. Amúgy szerintem ebben is változás lesz, mert ez amúgy az Oszmán Birodalomból örökölt rendszer, csak annyi az ellentétes érdek, hogy egyelőre marad a status quo.

Izrael valóban jobbra tolódott, de nem várják el másoktól a liberalizmust, például most körberajongják Szijjártót, hogy milyen realista a bevándorlók kapcsán, mert persze az izraeliek rég megmondták ez mennyire veszélyes. Például a nem túl liberális amerikai keresztény cionistákat sem oktatja ki Izrael semmiről. Kevered esetleg az európai balliberális zsidó gondolkodókat/hangadókat a(z izraeli) zsidókkal.

A zsidók mindenben benne voltak a náci pártokon kívül, 1848-as Honvédségben, Tanácsköztársaságban, Horthy rendszerben, kommunizmusban és kapitalizmusban, az hogy valaki zsidó semmit se mond el az ideológiai beállítódásáról, maximum azt, hogy kisebb eséllyel antiszemita. Soros úrnak megvan a maga ideológiája és világnézete, de a legkevésbé sem titkolja, nagyon büszke arra amit csinál, minden interjúban el is mondja, szóval ő a legrosszabb alany az összeesküvés elméletekre, maximum nem kell vele egyetérteni...
Az orosz elnök az ENSZ Közgyűlése előtt elmondott hétfői beszédében közös fellépésre szólította fel a nyugati államokat a szír polgárháború megoldásában. Putyin közel-keleti politikai manővereinek fókuszában azonban valójában az ukrán helyzet és országa hanyatlásának…..
D/Csepregi Zsolt 2015.09.29 22:53:29
@hackmac27: nem ér 2005-tel kezdeni, az olajár zuhanásától és az ukrán konfliktus kirobbantásától kezdve jól látható, hogy az orosz gazdaság, rubel, büdzsé, tartományok eladósodása, minden kedvezőtlen irányba változik. Nem azt állítom, hogy Oroszország összeomlik, azt viszont igen, hogy fenntarthatatlan gazdasági modellt követ és túlterjeszkedett, nem lesz képes megtartani a kínkeservesen megregulázott érdekszféráját, amit nem is neveznék érdekszférának, csupán olyan területeknek, ahol szakadár bábállamocskákkal és a földgázexporttal gyakorol nyomást és akadályozza a nyugati integrációt.

Fehéroroszország jó példa, hogy néhány évvel ezelőtt mindenki arról beszélt, hogy egyesült Oroszországgal, most meg Lukasenko szépen eltáncolt Moszkva mellől és igyekszik híd szerepet betölteni az EU és az oroszok között.
D/Csepregi Zsolt 2015.09.29 23:21:16
@különvélemény2: mivel egy éve az ENSZ elegánsan abbahagyta a halottak számolását jobbat nem tudok nyújtani, a "több tízezret" viszont fenntartom, ezért nem írtam, hogy százezer vagy 88234...
D/Csepregi Zsolt 2015.09.29 23:28:53
@különvélemény2: viszont itt érdemes elolvasni néhány ENSZ jelentést, különösen ajánlom a beszámolókat a katonailag igen veszélyes piacok elleni légitámadásokról és a menekülő civilek levadászásáról, amelyeket a rezsim hajtott végre, szóval az "Aszad nem egy szent" azért elég eufemisztikus. Viszont ha az ENSZ is gittegylet, akkor tényleg nem tudok jobbat.

www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/IICISyria/Pages/IndependentInternationalCommission.aspx
Lánczi Tamás ugyan írásában (A kijózanodás ideje, Mozgástér blog) azt helyesen állapította meg, hogy a bevándorló-áradat kezelése miatt érdemtelenül érik nyugati támadások a magyar kormányt, azonban a szerzőnek az önigazoló sértődöttség helyett inkább a probléma…..
D/Csepregi Zsolt 2015.09.15 13:48:08
@==T==: viszont nem ertek egyet a azzal hogy a meglevo toresvonalak az etnikai nacionalizmus kerdeskorebe tartoznanak. Tetszik-nem tetszik a magyar ciganysag es zsidosag a nemzet resze, lehet ott a toresvonal hogy nem mindenki kezeli igy oket? De ez mar egy masik beszelgetes...
D/Csepregi Zsolt 2015.09.15 13:42:15
@==T==: nem tudunk sokat vitatkozni mert eppen arrol irtam hogy hogyan lehet ezt a harcot a leghatekonyabban megvivni :)
Az izraeli drúz közösség vezetője Sejk Maufak Tarif felszólította hazáját, hogy szálljon harcba a szíriai drúzok lemészárlására készülő Iszlám Állammal szemben. Miközben a zsidó államnak morális kötelessége megvédeni a szíriai drúz kisebbséget, a szír polgárháború…..
D/Csepregi Zsolt 2015.06.11 21:42:39
@Késes Szent Alia: szerintem kapcsolódóan a lehetséges katonai megoldáshoz, azt tudom elképzelni, hogy a libanoni drúz közösségen és Jordánián keresztül kapnak a szíriai drúzok annyi fegyvert amennyivel megvédhetik magukat, háttérben pedig ott lesz a fenyegetés, hogy Izrael nem megy be katonai erőkkel az IS ellen, de légicsapások útján nagyon nagy károkat okozhatna nekik. Így mindenkinek előnyösebb lesz a drúzokat békén hagyni. Véleményem szerint Izrael, egy olyan állam, ahol a polgárok 20%-a nem zsidó nem engedheti meg magának belpolitikai okokból sem, hogy magára hagyja a határon túli drúzokat, mert az nagyon komoly jelzés lenne a többi etnikai, vallási kisebbség felé. Láttunk már hasonlót Libanonban a keresztényekkel kapcsolatban is.
A két ország közötti védelmi paktum megújításával példátlan magasságokba emelkedik a zsidó államnak nyújtott katonai támogatás. Miközben számos elemző szerint az izraeliek lecsendesítését kívánja elérni a most megkötendő megegyezés, valójában ez sokkal inkább szól az…..
D/Csepregi Zsolt 2015.06.01 13:49:19
@Józsi01: így önmagában feltéve a kérdést a válaszom az lenne, hogy Bernard Brodie amerikai katonai stratéga által lefektetett, a "nukleáris elrettentés" stratégiájának megteremtésétől kezdve.
D/Csepregi Zsolt 2015.06.01 13:49:59
@D/Csepregi Zsolt: tehát 1959-től kezdve mindenképpen
D/Csepregi Zsolt 2015.06.11 21:34:48
@Bicepsz Elek77: az oroszok addig adtak fegyvert, amíg Izraelt tekintették lehetséges szövetségesnek a konzervatív arab monarchiákkal szemben, ez ugye az arab szocializmus terjedésével és Izrael eltávolodásával a szocialista ideológiától megfordult. Viszont az amerikaiak csak 1967 után adtak támogatást, miután Izrael "bizonyított", előtte a franciák voltak Izrael nyugati garantorai.
Május 21-22. között Rigában tartják az Európai Unió és a Keleti Partnerség államai közötti csúcstalálkozót. Az elmúlt években az oroszokkal szembeni zéró összegű játékká silányult kezdeményezés elérte a célját, így új alapokra kell helyezni keleti politikánkat. Nem…..
D/Csepregi Zsolt 2015.05.22 11:32:47
@maxval bircaman szerkesztő: Georgia Grúzia hivatalos neve :)
Hóvári János, volt tel-avivi nagykövetünk részletesen bemutatta az izraeli kormányalakítási procedúrát a Messzelátó blogon április 30-án megjelent, "Quo Vadis, Israel? A negyedik Netanjahu-kormány elé" című bejegyzésében. Legfőbb állításait, miszerint a kialakult…..
D/Csepregi Zsolt 2015.05.06 18:10:21
@Moin Moin: nem értek egyet azzal, hogy egy nemzetállam ne lehetne egyben multikulturális. A Herzl által felvázolt multikulturalizmus azt jelentette, hogy a zsidók rendelkeznek nemzeti szintű kollektív jogokkal, mindenki más teljes egyéni jogokkal vagy kisközösségi jogokkal, megőrizhetik nyelvüket, kultúrájukat, iskolarendszerüket stb. de nem formálhatn jogot a kisebbség a többség pl. nemzeti szimbólumainak meghatározására. Izrael zsidó, ahogy Magyarország magyar és nem hiszem, hogy a sváb magyarságnak ez annyira fájna. Igaz, ez inkább negatív szabadság (valamitől való védelem), mint pozitív (valami megtételéhez való jog), de ez a kisebbségi lét jellemzője a legjobb esetben is. Ez nem vonatkozik a vitatott területeken élő arabságra, nekik állam kell.
Másodsorban maguk a zsidók is egy több rasszt felölelő nemzet, fontos, hogy ezek a csoportok is megőrizhessék a 2000 év alatt felgyülemlett, vagy például az iraki zsidóság esetében még régebbi hagyományaikat, a multikulturalizmus itt is fontos szempont. Az a nagyon sikeres diaszpóralét láttuk hova vezetett, a zsidók soha többé nem fogják biztonságban érezni egy erős anyaország nélkül, még ha nem is akarnak ők maguk ott élni.
Harmadszor, a szunnitákkal addig lesz együttműködés amíg a nemzeti érdek ezt diktálja, de ez így egészséges és ez a regionális hatalmi egyensúly alapja mindenhol a világon. USA és Szaúd-Arábia is eléggé különböző országok, az együttműködés mégis sokáig gyümölcsöző volt (az is marad szerintem), mert ezt kívánják érdekeik.
Az Egyesült Államok kérésére Magyarország 100-150 katona Kurdisztánba küldését helyezte kilátásba az Iszlám Állam elleni „végső hadjárat” támogatására. Miközben a magyar politikai pártok kisded politikai játszmákra használják fel a szövetségesi kötelezettségünk…..
D/Csepregi Zsolt 2015.03.14 12:59:44
@Bafana: Kedves Bafana! Ezért hablatyoltam azt is, hogy ez a kötelezettség nem fakad közvetlenül a NATO tagságunkból, mert nem támadták meg tagország területét sem (bár emlékezzünk vissza, hogy a törökök egy éve majdnem rászabadították a NATO-t Szíriára pár félrement tüzérségi támadás miatt), de ha a szövetség háborúba megy, hogy rendet tegyen a határai mentén, akkor illik azt támogatni, önös érdekektől vezérelve és humanitárius okokból is. Arról nem is beszélve, hogy ez az egész "területen kívüli beavatkozás" idejétmúlt fogalom, például senkiben soha fel nem merült kérdésként, hogy ha a hajózási útvonalainkat bárhol a világon blokád alá vennék az casus belli lenne, nem értem, hogy az Iszlám Állam tettei, céljai miért nem adnak elegendő indokot egyeseknek a beavatkozásra.
D/Csepregi Zsolt 2015.03.14 16:32:47
@Krisz11: 1. ha szerinted Magyarországot csak akkor kell majd megvédeni, amikor már határon belül van az ellenséges erő, akkor nem is tudom melyik évezredben élsz, de hogy nem most az tuti.

2. Szíriában nem a lánycserkészek harcolnak egymással, szóval azt hagyjuk ki a fanatikus terrorista, az IÁ mindenesetre arra használta fel a polgárháború káoszát, hogy területet szakítson ki ahol realitássá tette a fanatikus terrorista rezsimet, tetszik, nem tetszik ezt együtt kell eltakarítani, arab államokkal, Iránnal stb. lehet Svájcot játszani, de nem sokáig menne Magyarországnak

3/1 igen, csak nem mindegy a kivitelezés, Mali jól sült el, Líbia katasztrofálisan, legtöbb helyen pl. Ukrajna olyan regionális nagyhatalom van amelyik megbosszulná a kéretlen csendőrködést, szóval az általad felvázolt helyzettől nem kell tartani, de most az IÁ ellen oda kell lépni
3/2 lásd első pontra adott válaszom
3/3 ha szerinted az a "csak a duma megy" kategória, hogy véleményt nyilvánítok arról, hogy a hazám hivatásos fegyveres ereje milyen műveletekben vegyen részt, akkor meg lennél lepve, hogy fontosnak tartom a rák elleni kutatást, mégse vagyok orvosi kutató...
3/4 ha a gyerekem hivatásos katona lenne, akkor igen, menjen. Csak azt rakd össze, hogy szerintem azért kell menni, mert így lehet megvédeni az országot, akár közvetve az által is, hogy szoros legyen a magyar-USA szövetségesi viszony. Emberáldozatot meg az inkák ajánlottak fel az isteneiknek, a NATO legfeljebb harcba küldi katonáit...

4. lehet több nyugati hírforrást kéne olvasnod, mert egyáltalán nem hallgatja el, lásd a mostani Tikrit elleni ostrom. Az IÁ nem ostoba és először Jordánia és Libanon ellen menne, destabilizálná az Arab-félszigetet, miközben európai, észak-amerikai híveit támadások elkövetésére szólítja fel.

A lényege mindennek, hogy szerinted bármilyen szörnyű is az IÁ Magyarországnak semmi dolga vele, szerintem meg annyira szörnyű és veszélyes az IÁ hogy minden komplikáció ellenére oda kell menni és le kell verni, de minimum támogatni kell az elpusztítását.
D/Csepregi Zsolt 2015.03.14 17:40:55
@Krisz11: szerintem a Boko Haram ellen fel kell lépni, Kim Dzsong Un-t fel kell tartóztatni, hatalmát aláásni, a nagy moralizálásomban nem kezelem a kettőt ugyanúgy.

én sem attól félek, hogy májusban már a Pécsett fejezik le a magyarokat az Iszlám Állam harcosai, hanem, hogy széttúrják a Közel-Keletet, ahogy írtam a szunnita területeket destabilizálják, veszélyeztetik a kőolaj és földgázlelőhelyeket (tudom hogy mi az oroszoktól függünk, de a világpiaci ár nekünk se közömbös). Egyiptom a szétesés szélén van és akkor már csak pilloghatunk, amikor az Iszlám Állam franchise Fekete-Afrikától Közép-Ázsiáig mindenhol megjelenik. Egy kis nyitott gazdaság mint Magyarország nagyon érzékeny a világgazdaság minden rezdülésére, ami pedig a biztonsági helyzettől is nagyban függ (olaj, hajózási útvonalak stb.) Félreértés ne essék, én jobban félek attól, hogy még néhány terrortámadás után leállítjuk Európában a polgárok szabad mozgását, ezt követné (jogosan) a szabadkereskedelem leállítása és a dominó vége az, hogy pontosan azokkal az államokkal kell megint szembenéznünk, akiknek valóban komoly politikai ellentéteink vannak a mai napig és te is említettél, de az EU-NATO lehűti ezt. Ezért vallom azt hogy el kell menni ennek a forgatókönyvnek az első állomására és a gyökerénél megszüntetni a problémát, mert az Iszlám Állam egy sokkal potensebb modellt nyújt, mint az al-Kaida volt, vagy bármi más eddig (kivéve a bolsevikokat és a kommunistákat).

Finnországhoz vagy Svájchoz képest mi marhára útban vagyunk mindenkinek, aki errefelé terjeszkedne, itt a nagyhatalmak közötti ütközőzónában nem lehetünk semlegesek, ahogy Szerbia, Lengyelország se lesz soha semleges. Geopolitikai átjáróház vagyunk és egymagunkban életképtelenek, szomszédaink pedig khm nem mindig a legjobb barátaink. A második világháború előtt a lengyelek akartak egy Baltikumtól Romániáig terjedő szövetséget, az Intermariumot a németekkel és az oroszokkal szemben, ilyesmi lehetne egy alternatíva, de az is csak valamelyik globális nagyhatalom támogatásával, amiből jelenleg egy van, az USA, akinek az oldalán most a beavatkozás mellett agitálok.
Miközben a nemzetközi média joggal kérdőjelezi meg az izraeli miniszterelnök által az amerikai Kongresszusban elmondott beszédének valódi célját, fontosabb felismerni, hogy mára nyilvánvalóvá vált, az Egyesült Államok és Izrael stratégiai céljai végleg ellenkező pályára…..
D/Csepregi Zsolt 2015.03.06 19:04:00
@Tudományos libsizmus: szeretnék értelmes választ írni erre, de nem adtál túl sok fogódzót...
D/Csepregi Zsolt 2015.03.12 14:58:55
@Krisz11: Japán meg Dél-Korea meg smafu? Meg Nagy-Britannia? Izrael ellensúlyozza a közel-keleti ellenségeket, előbbiek meg az igazi "nagyvadakat". Ha meg a Közel-Kelet, akkor az öböl-államok is fontosabbak mint Izrael, illetve ez a blokk Izrael-mérsékelt szunnita arab államok lassan tényleg együtt kezelendőek.
Az első öbölháború óta nem látott összefogás alakult ki a Közel-Keleten. Az Egyesült Államok vezetésével számos arab állam légihadjáratba kezdett az Iszlám Állam szíriai állásai ellen. Hosszú harcoknak néznek elébe a szövetségesek, kérdés, vajon egyben marad-e a…..
D/Csepregi Zsolt 2014.09.30 17:30:25
@Danubium: Érdemes, mert annak ellenére, hogy nem az USA teszi a bakancsokat a talajra, attól még ott vannak szárazföldi erők (kurdok, bagdadi kormányerők, szír felkelő és kormányerők), akik hasznot húzhatnak a légitámadásokból és "befejezik" a feladatot. Az Iszlám Állam, pedig már pár hónapja inkább egy nagyon mobil reguláris hadsereg, tankokkal, ütegekkel, mint gerillahadsereg.
Kevesen látták előre, hogy három izraeli fiatal elrablása és kivégzése egy újabb fegyveres összecsapáshoz vezet Izrael és a gázai övezetet uralma alatt tartó Hamasz, valamint kisebb terrorszervezetek között. Az elemzők meggyőződése szerint egyik félnek sem állt érdekében a…..
D/Csepregi Zsolt 2014.07.22 14:46:20
@burbion: pontosan ez az asszimetrikus konfliktusok lényege, egy állam nem fog rakétákra rakétákkal válaszolni, hanem valamilyen módon megpróbálja bevetni a reguláris hadseregét a fenyegetés elhárítására. Erre persze csak nagyon limitáltan képes, itt kezdődnek a gondok...
Az előző bejegyzésben megtárgyaltuk, hogy Izrael milyen indokok alapján tartja a létét fenyegető veszélynek az iráni atomprogramot, amelynek kapcsán erős a gyanú, hogy a perzsa állam nukleáris fegyver megszerzésére törekszik. A második részben az Izrael által esetlegesen…..