Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pikkkli

1 bejegyzést írt és 51 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A végnapjait élő (vagy mégis megmarad? tudja valaki?) NFÜ ma rajtaütésszerűen közzétette az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Növekedési Alprogramjának (leánykori nevén Jeremie 3 – bármily furcsa név is ez egy leánynak) kiírását. A program a GOP-2013-4.3/B kódjelet…..
Ott voltunk. Helyszíni tudósításunk következik..... 2013. február 19-én 18.30 órától került megrendezésre Debrecenben a Colabs Startup School. A roadshow első állomása Szeged volt, és ahogy hallottam, már az sem sikerült rosszul. És hát nem tudom a szervezők hogy érezték,…..
pikkkli 2013.02.21 23:21:31
Piac Utca Gerilla - szeretet 2012.06.13 22:55:00
Adni jó - ismerjük a mondást, bár azért legtöbbször megválogatjuk, hogy kinek kedveskedünk. Nem szeretjük a véletlenre bízni! Pedig néha abból lesz a legnagyobb öröm, ha merjük vállalni a kockázatot. Haragost, ellenséget, vetélytársat nem divat körbekedveskedni - pedig lehet,…..
Tegnap volt a kimondhatatlan és megjegyezhetetlen nevű Portfolio.hu - HVCA CEE Private Equity and Corporate Finance Conference 2012. A konferencia a borzasztó névválasztás ellenére rendkívül színvonalas rendezvény volt, ismét felvonult mindenki, aki az iparágban számít, sok…..
Múlt héten ünnepelte születésnapját a Prezi.com. Rövid idő alatt hosszú utat tettek meg a fiúk. Ezt méltó módon meg is ünnepelték egy exkluzív VIP bulival, amiről az Insider Blog-on tudósított Prospero, alias Miskolczy Csaba. Az ő beszámolóját olvashatjátok nálunk is. (Az…..
pikkkli 2012.05.08 00:03:35
Pár hónapja voltam egy rendezvényen, ahol különböző egyetemek kutatói adták elő az ötleteiket, a kutatási eredményeiket; a hallgatóság pedig magánbefektetőkből, intézményi befektetők képviselőiből, illetve befektetési szakemberekből állt. Nagyon érdekes, mondhatni…..
pikkkli 2012.05.04 11:10:28
@Berta_Zsolt: Persze a kutatóknak kell rájönniük, de ebben segítségre szorulnak. Bele tudom élni magam a helyzetükbe, az életük jó részét idióta pályázatokkal töltik, hogy abból legyen forrásuk, hogy tudjanak azzal foglalkozni amihez értenek. Aztán persze keresnek alternatív módszert a pályázatokra, ez meg a VC lehet, ott meg az okos menedzserek megmondják nekik a frankót.
Biztos vagyok benne, hogy a mostani rendszer nem ideális, de abban is biztos vagyok, hogy egyoldalú ráerőltető módszerrel ez nem fog megváltozni.

Valahogy bele kell vonni a kutatókat és egy hibrid, számukra is kedvező, de menedzsment tudást is felhasználó folyamatot kell kiépíteni
A blog visszatérő olvasói számára minden bizonnyal ismert, hogy a mi az az early stage financing, azaz korai szakaszban történő finanszírozás. Definíciószerűen ez nem más, mint hogy a cégnek még csak egy koncepciója van és a kapott tőkét prototípus fejlesztésre, valamint…..
A 80-as évek magyar punk és underground mozgalma tele volt szupertehetségekkel. Közülük az egyik legkiemelkedőbb az én merően szubjektív véleményem szerint Pajor Tamás volt, aki a Neurotic együttessel, és annak egyetlen soha ki nem adott albumával (talán kazettaként megjelent, de…..
pikkkli 2011.12.10 20:03:06
@karnak: Ez mind tök jó, szívesen látnék magyar kockázatitőkést magyar divatba befektetni. Vajon nekik megvan az a tudásuk (azaz értik-e az ipari sajátosságokat, ismerik-e a megtérülési mutatókat, van üzleti kapcsolataik a felfuttatáshoz, etc), hogy ilyen iparágba fektessenek?

Remélném!
Az alábbiakban Szabó-Morvai Ágnesnek, a CEU PhD hallgatójának az írását adjuk közre.Ismeritek a viccet a kockázati tőkésről? Mi a legfontosabb három dolog, amit a kockázati tőkebefektető fontosnak tart? Menedzsment, menedzsment és menedzsment. És mi a második három? Kilépés,…..
A kockázati alapkezelők (kockázati tőketársaságok, kockázati tőkések) valójában a történetük egyik főszereplői (és nem a főgonoszt alakítják, ahogyan azt sokan vizionálni szokták). Azért ők a történet főszereplői a pályázó vállalkozás mellett, mert a vállalkozó…..
A kockázati tőkét, annak működését, a háttérben levő folyamatokat, azért is fontos megismernünk, hogy biztosak legyünk abban, hogy valóban arra van szükségünk, és hajlandóak vagyunk arra a kompromisszumra és együttműködésre, amire a kockázati tőke bevonásához szükség…..
Az alábbiakban Futó Juditnak, a Debreceni Egyetem PhD hallgatójának az írását adjuk közre.     Nem kell senkinek sem bemutatni az Apple Computer, a Cisco Systems, a Microsoft, a Google, az eBay, vagy a Starbucks sikeres vállalkozásokat, de sokan nem tudják, hogy…..
Tudok egy jó módszert arra, hogy hogyan lehet objektíve és fillérre pontosan meghatározni egy cég értékét. Úgy hogy eladod.    Tudom hogy ez nonszensz, hát persze hogy senki nem fogja eladni a cégét csak azért, hogy tutira megtudja mennyit is ér valójában -- de most…..
pikkkli 2011.01.31 14:36:10
@ghyca: Ez tok jo, de minek? Tudjak a klubba hencegni, vagy ertelmesebb celja is van.
Na nem a tévében, hanem a Twitteren, a sorozat hardcore rajongói ugyanis a karakterek nevében cseverésznek egymással a világ dolgairól, a világ eseményeire is szerepük szellemében reagálnak. Számukra Amerika elnöke nem Obama, hanem Matthew Santos, aki Josiah Bartletet követte a…..
pikkkli 2011.01.11 12:35:54
A Deloitte évek óta rendszeresen publikálja a közép-európai magántőke-szakemberek körében végzett felmérésének eredményét, amelyben elsősorban ezeknek a szakembereknek a várakozásait, valamint a várakozások időbeli változását lehet nyomon követni. A kiadványt…..
Olvasom a hírekben, hogy az Új Széchenyi Terv a kutatás-fejlesztés finanszírozásában a korábbiaknál fokozottabban élne a kockázati tőke eszközével.          Ejha, gondoltam, ez aztán igen, ez jól hangzik. És ezt Imre József, az…..
pikkkli 2011.01.01 12:52:50
Emberek,

Igerethez hiven, letoltottem, kinyomtattam es elolvastam az USZT-t.

Abszolut pozitivan csalodtam: atlathato, barki szamara konnyeden olvashato, IAMSAM-mel ellentetben szerintem pont eleg celt tuz ki es a maroszamok is tokeletesen a helyen vannak; vilagosak az iranyvonalak es oszinten elolvasva es vegiggondolva kormanyzati lepesek ezek menten haladnak. Engem abszolut feldobott!

Node a bloghoz kiemelnek nehany fontos teruletet (ahol valseg a blog segithet):
- Az egeszsegipari klaszter kialakitasahoz az allam "hazai magveto tokealapot" kivan letrehozni nemzetkozi best practise es magyarorszagi helyzet figyelembevetelevel (73. oldal)

- Egybalakos vallalkozasfejlesztesi ugynokseg egysegesitese. A cel: "alkalmasnak kell lenniuk arra, hogy egy oda bemeno vallalkozona vagy vallalkozni szandekozo embernek barmely vallalkozasfejlesztesi es egyeb kerdesben jol hasznalhato segitseget nyujtson (121 oldal)

- Toke a fejleszteshez: "A kisvallalkozasok jelenleg szinte kivetel nelkul alultokesitve mukodnek - tokere es kedvezmenyes hitelre van szukseg. Vissza kell allitani a kisvallalkozi tokejuttatasi programot!" (117. oldal)

Es 3 szosszenet, ami fellelkesitett
1 - "Az uj kormany 2014-ig megvalositando celkent fogalmazza meg, hogy Magyarorszag valljek a kelet-kozep-europai regio leginkabb vallalkozasbarat orszagava" (128. oldal)

2 - "Az elso es legfontosabb lepes, hogy a vetlen kisvallalkozasokat ne sujtsa afateherrel olyan munkavegzes utan, amire a vevo nem teljesitette fizetesi kotelezettseget" 130. oldal

3 - Attekintes a megyar vallalkozasok kornyezeterol: "Nemzetkozi osszehasonlitasok szerint gazdasagunk mukodese egyre inkabb a tolunk delre es keletre fekvo orszagokehoz hasonlit" olyan szepen, politically correct modon leirja, hogy basszu balkani/orosz kornyezet fele haladunk :)
pikkkli 2011.01.01 12:54:01
pikkkli 2011.01.01 13:17:20
@iamsam: Szerintem erre van a burokracia, hogy a toplevel terveket lebontsa alprogramokra, azokat kezdje el mukodtetni, helyi meroszamokat hozzon letre, amiket teljesitve teljesiteni tudja a "nagy" meroszamot (+1 milla munkahely; EUs szintu foglalkoztatasi rata; regioban legvallalkozas baratabb orszaga;)

Csak egy peldat kibontva:
Cel: regioban legvallalkozas baratabb orszaga 2014-re
A burokracia nezze meg, hogy ez
- mennyi adonem csokkentest igenyel
- mi az elerendo vallalat burokratikus kiadas az arbebevetel szazalekaben meroszam
- Osszesegebn hany szazalekos ado a versenykepes
- milyen versenytorzito egyensulytalansagok vannak es azok-nal mi az elerendo cel
- STB

Majd ezekre dolgozzon ki programot, allokaljon eroforrast, hozzon letre torvenyeket/folyamatokat/szabalyozasokat merje oket es tegye erte felelosse az adott burokratikus egyseg vezetoseget. A nap vegen ezek beindulnak es mennek a eredendo cel fele.
Az F1-főnök összevert fejével reklámozzák a sorozat hivatalos óraszállítóját. "Nézzék, az emberek mit meg nem tesznek egy Hublot-ért" - áll a szlogen és az áldozat aláírása a londoni rablásban megsérült Bernie Ecclestone képe alatt. Arra utal, a milliárdostól egy…..
Mitől lehet rossz egy projekt? Ha nem létező piaci igényeket céloz meg.                Lehet az ötleted eredeti, újszerű, technológiailag előremutató, de a fő kérdés az, hogy ki fogja megvenni. Megvenni…..
pikkkli 2010.11.24 11:33:51
@ghyca: Szerintem nem kell itt nagy marketingkutatas, csak "kis" odafigyeles. Ha mar az adott vallalkozo felteszi magaban a kerdest - idoben - hogy ki fogja ezt megvenni, akkor mar jo uton halad.
Korábbi bejegyzésemben már ejtettem szót az idén elindult Jeremie kockázati tőke programról. Most arról fogok írni, hogy a programnak számos előnye mellett milyen hátulütői lehetnek a magyar kockázati tőke piac fejlődése…..
pikkkli 2010.11.22 23:57:24
@J.B.: Nekem tetszik ez az analogia. Tehat a kockazati toke befektetok hasonloak a 100 evvel (a szam lehet barmi, csak komoly matek elotti) ezelotti bankokhoz. Talan meg lehetne vizsgalni tortenetileg, hogy mi okozott attorest a bankoknal, hogy igy el tudtak terjedni
- talan a kiforrott termek, egy lakashitelrol mindenki tudja, hogy mivel jar, mennyibe kerul, nagyjabol ki kaphatja meg. Talan standardizalni kellene kockazatitoke termeket
- kiforrott folyamat? Bemesz a bankba, beszelsz a nenivel, odaad brossurat, aztan kitoltet veled 20 oldalt be kell adnond egy csomo papirt (amit elore tudsz) majd varsz es jon a penz, majd havonta torlesztesz
- mindenkinek elerheto, mert egyszeru - verseny van, hirdetes van es marika penze is fontos, tehat turhetoen le van egyszerusitve a folyamat, marika is megerti, nagyobb celcsoport tobb lehetoseg

A kockazatit tokeben ez mind hianyzik, mind a vevonek mind az eladonak valseg sok megerzesre, bizalomra es tapasztalatra van szuksege, hogy mehessen a folyamat, vagy ezeket segito tanacsadokra. Tenyleg, a banktortenelemben a tanacsadok megjelenese okozott attorest?