Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ua

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azon a svájci egyetemen, ahol jelenleg vagyok, névleges a tandíj, egyáltalán nincs felvételi, és rengeteg külföldi diák van. Európa egyik legjobb felsőoktatási intézményéről van szó, az elnyert európai grantokat tekintve a legjobb ötben van. Az egyetem állami támogatása…..
Régi vicc, amikor Lenin elvtárs üldögél a padon és a futballozó gyerekek fejbe rúgják a labdával. Lenin elvátrs fogta a labdát, barátságosan visszadobta a kis Szerjózsának. Pedig akár főbe is lövethette volna...Szintén régi példabeszéd a békafőzés helyes metódusa. Eszerint…..
ua 2011.06.11 22:32:52
1984, ceglédi tüzérlaktanya állománygyűlése a bakonyi hadgyakorlat után.
Fontos ember beszél: a gyakorlat sikeres, négyen meghaltak, de ez még bőven belefér a tervezett veszteségbe.

Nagyon sokan vagyunk és nagyon vegyesek: faluról, városról, tanyáról; katolikusok, cigányok, reformátusok, zsidók, luteránusok; szakmunkásbizonyítvánnyal, érettségivel, 8általánossal vagy anélkül.
De erre a mondatra egy emberként hallgatunk el: akkora csend lett, hogy vágni lehetett. Fiatal hímek 50 és 150 kg között néznek össze gombóccal a torkukban: a szemekben gyűlölet, undor, könny és értetlenség. Mi az, hogy belefér? Mi az, hogy sikeres?

Hát ezt így mondják – mondják nekünk a poltisztek a következő héten. Aha. Tüfe-műhelybe hozzánk jön a 152mm-es, aminek a ponyváján még ott van a fiú rászáradt agya-vére (az Ural-kabin takarítóit nem irigyeljük). És ezt hogy mondják? Mi sorkatonának szegődtünk, és nem ebben alkudtunk. Széttárt kar a felelet.

Nem vagyok jogász, de már az óvodában sem rendes utólag felrúgni az alkut. Ha valaki másképp szeretné, ahhoz az óvodában is másik alkut kell kötni. Legközelebb. De a megkötött alkut előbb teljesíteni kell.
Óvodásként ezt még valamennyien tudtuk. És betartottuk-betarttattuk.

Aki tűzoltóként, rendőrként nyugdíjba ment és teljesítette az alku rá eső részét (vagy épp most teljesíti, mert ezzel a feltétellel szerelt fel), az joggal várja el, hogy a másik fél is tartsa magát a megállapodáshoz, és teljesítse az alku másik részét. Ők hivatásosnak szegődtek és ebben alkudtak. A széttárt kar nem válasz.

Nem vagyok se berlini, se rendőr, se tűzoltó. Legfeljebb ilyenkor. Óvodásként. És nem béka volt a jelem sokadmagammal nekem sem.

(És hogy ne téged vegyenek elő, Prof, ezért a pár sorért, mert Kennedy aztán végképp nem vagyok): Uzonyi András (rendőr-tűzoltó a címem is tudja)
Kedves barátaim! Mindannyian tudjuk, hogy egy konteós üldözési mániájánál már csak az egója fejlettebb, ezért nézzétek el nekem, hogy egy féligmeddig magánjellegű probléma taglalásával veszek el pár percet abból az értékes időtökből, amelyet ufókutatással, gyíkemberek…..
ua 2011.01.27 17:50:18
Tamáshida: „Igaza van Tibor-u-nak: ez egy tanulságos eset volt. Csak nem mindegy, hogy mit tanulunk belőle...”
Ahogyan az óvodai kemény mag mondja a nagycsoportban: ez nemrendes.
Iustizmord és Prof. Pizka hasonlóképpen vélekedtek. Pedig nem is ovisok.
Én ezt tanultam belőle. Tőlük.

Tiboru: „Én deklaráltan elfogult és érintett vagyok a polémiában...”
Én is az vagyok. Most már.

Eugenie Danglars (le a kalappal, hogy anno leléptél a zenetanároddal, becsüllek érte): „Szerintem tiplizzünk a gecibe'... Egyébként hány ilyen lesz még mostantól...”
Csatlakozom a bárókisasszony finom női megérzéseihez és kétagyféltekés meglátásaihoz. Hiszek nekik.

Tiboru: ha megírod, milyen borra szeretnéd az általad Seusóban kért címkét – „Tiborunak a rengeteg szórakoztató konteóért szeretettel Zsófi (Lacinak a felesége)” –, egy általad megjelölt időpontban (+/- hétperc) elrejtem a Horváth-kert Haydn-szobra mögé (ahonnan inkognitódat megőrizve kiveheted).
Ugyanitt jognyilatkozat kérhető arról, hogy nem vagyok Zsófi (nehogy a következő konteót a feleséged szője).

„Ezeknek kábé annyi közük van a Templomos Lovagrendhez, mint amennyi közöm nekem lenne a vikingekhez, ha létrehoznám a Pest Megyei Igazi Vikingek Véd- és Dacszövetségét.”
Genetikailag igazolhatóan egy kicsit viking vagyok. Mostantól akár létre is hozhatod.

Kedves Tiboru;
tudj róla, hogy vannak huszonéves és nyolcvanonéves olvasóid is. Leszel te még érettségi tétel. Valamennyi posztodat végigolvastam. Köszönöm.

Kedves Kommentelők;
benneteket is mindig végigolvaslak. Jó élmény beülni hozzátok. Köszönöm nektek is.

És megyek veletek.

Uzonyi András
Esztergom elég sokat köszönhet Hild Józsefnek. A nevéhez köthető számos egyházi és világi épület a városban, többek közt Európa negyedik legnagyobb bazilikája. (Mielőtt beleköttök, nem, nem teljesen ő tervezte, ezért használtam a rafináltan alattomos újságírós…..
ua 2011.01.27 15:54:18
@mcs: nyilván itt kivitelezői és műszaki ellenőri ordas hibáról van szó.

Az építész olyan tervet is készíthet, aláírhat és hitelesíthet, amely nem felel meg sem a jogszabályoknak, sem a hatályos műszaki szabványnak, sem a szakma értékrendjének (de egyszerűbb, ha semmilyen írásos tervet nem készít); nem kell visszautasítania a szakszerűtlen és jogszerűtlen igényeket, ha egyúttal ő a saját maga megbízója és építtetője is; nem kell visszalépnie a feladattól, ha ő maga a felelős kivitelező is; és ha a műszaki ellenőr is ő, át is veheti.
Az építész nem köteles tisztázni jártasságát (még a dinamika-kurzusán tanultakat sem); tervének nem kell megfelelnie valamennyi előírásnak; alkalmazhat jogszerűtlen és szakszerűtlen szakmai megoldásokat is; és a jogszabályoktól eltérő vagy szakmailag kifogásolható engedményeket tehet olyankor is, ha ezzel harmadik személy érdekeit közvetlenül sérti.
Az építész még csak etikai-fegyelmi vétséget sem követ el, ha kötelezettségeit egyáltalán nem vagy csak felróható módon teljesíti; semmilyen kamarai következménnyel nem jár sem a gondatlan, sem a szándékos károkozása (nem is járhat: a Kamara ilyesmit sem szakmai, sem etikai szempontból nem vizsgálhat; erre sem hatásköre, sem jogosultsága, sem illetékessége nincs).

Ezeket nem én állítom, hanem a BÉK EFB elnöke és hat tagja. Egybehangzóan.
Pecsétes papírom is van róla (a III-26-3/2011. (01.10.) számú Határozat).

Ezek után le a kalappal azok előtt, akik becsülettel művelik a szakmájukat (szerencsére ők vannak többen).
Louie the purple horse Laudatio 2011.01.04 13:46:00
 magyarhirlap.hu/velemeny/ugyanaz_a_buz.htmlÚrhatnám pesti kávézók állandó kellékei a cseresznyefa vagy lazúrmahagóni színű biederficker stílusú könyvespolcok, rajtuk ódon fóliánsokkal. Az ódon fóliáns viszonylag ritka jószág, méghacsak a Hangya szövetkezet 1912-es…..
Az alábbi bejegyzés a magánnyugdíj-pénztárban   maradás egyfajta jogi vetületét taglalja. A Zugügyvéd a felvetést társadalmi vitára bocsátja.Kedves Zugügyvéd!A magánnyugdíj-pénztárban való maradást szeretném felvetni ezen a fórumon, természetesen kizárólag jogi…..
ua 2011.01.07 11:43:09
@Babette_: én jelenleg bármit el tudok képzelni és annak az ellenkezőjét is.

Gépészeknek tanítják:
Első főtétel: a pörgettyű soha nem úgy viselkedik, ahogyan az ember gondolná.
Második főtétel: az ellenkezőjeképpen sem viselkedik.
ua 2011.01.07 11:54:35
@fogsunder: sikeresen megosztották a társadalmat ezzel a kérdéssel is

És ha nem hagyjuk?
A sérelem egy része a magánosok ellentételezetlen 24%-áról szól, amiért a vélelem szerint nem jár majd semmi - míg az államisoknak jár majd valami, szintén a vélelem szerint.
De ebben a pillanatban se olyat nem ismerünk, aki államisként kapott volna érte valamit, se olyat, aki magánosként nem.
Ha senki nem kap érte semmit, nincs miért osztódnunk - "szerintem az a trükk, hogy a 24% után senkinek sem jár nyugdíj" (copyright@NaP).
 A következő, kedélyesen megírt esetet önmagában elolvasni is szórakoztató kihívás. Hát még megfejteni. A szociálisan szenzitív szakember tulajdonos kispórolta a zajszigetelést a parketta alól. Luther&Newton kontra Tulajdonos   A fölöttem lévő lakás…..
ua 2010.10.27 11:34:56
Kösz, hogy elolvastátok.

Sanyi: köszönöm az érzelmi támogatást, jólesett (ingerlékeny vagyok, mint fájós fogú dinoszaurusz). És kösz az ötletet is: költözés józan és huszáros megoldás.

Babette és bumbinet és szaGértő: a riszpekt 66%-át már át is utaltam Newton és Luther uraknak, mert a poszt 2/3-a az ő agyvelejüket dícséri (a maradék egyharmadát meg jól elrakom kis pofazacskómba).

Perillustris: kösz a szövegértelmezést.

AntiAnyag és borso: háromezer wattal is tolhatnám, de a bérlőket büntetném vele, őket meg nem, mert jófejek.

kolbászoszsömle: ha tulajdonos annyira átlátná a helyzetet, mint te, semmi bajom nem volna vele.

KárászAti: a feljelentősdi azért nem játszik, mert akkor én érezném rosszul magam.

HurráTorpedó: tetszik az a körültekintés, amivel gondolkozol. Ha politikai pályára lépnél, egy szavazatod máris van.

CriticalThinking: BudaAnnamária úrhölgyet nincs szerencsém ismerhetni, de ismeretlenül is jár neki annyi védelem, hogy nem ő a tulajdonos. Gugli nálam fordítva működött: a tulaj nevére kerestem rá (és jól meglepődtem azon, hogy építős+lutheránus, mert erre a kombóra sose gondoltam volna).
Nem írom ide a nevét, ne szerepeljen veletek egy lapon; bár ha beperelne, asszem, egyszerűbb volna a dolgom, mert elegendő volna viszontkeresettel vagy miaszösszel élnem (15éve, amikor a matáv bajszát cibáltam, még így volt).
A nagy nyilvánosság előttivel egyetértek: Luther idejében talán ugyanígy kiprédikálják a szószékről vagy a főtéren. Newtonnál már talán nem: kapott ő kegyelmi kérvényt pénzhamisítótól "Legkönyörületesebb Uram"- megszólítással, amikor a Pénzverde felügyeletét is rábízták - és még arra is volt ideje-energiája (amúgy elutasította).
Luther és Newton jók - de hát őket olvastátok.

És végül, de legelsősorban Sics68 és mcs: nektek külön és nagyon köszönöm, mert a ti kommentetek útmutatás-számba megy; és mivel sem jogász, sem építész nem vagyok (sok egyéb mellett), nagyon nagy segítség mindkettőtöké.

Sics68: szinte megírtad a keresetlevelet, és pontosan megfogalmaztad a kártérítés módját és mértékét. Köszönöm. A kevésbé jogkövető megoldásaid is megfontolandók (bár azokkal, remélem, nem kényszerülök élni).

mcs: leírtad, hogyan ne, sokat tanultam belőle. A rosszul megválasztott hangszigetelésnek talán alesete lesz az, ha teljesen hiányzik. Köszönöm. És mostantól olyannak képzelek el egy felelős kivitelezőt, mint te.

És mindkettőtök ötletei alapján megtaláltam a jelenleg hatályos szabványt (MSZ 15601-1:2007 Épületakusztika. 1. rész. Épületen belüli hangszigetelési követelmények), és találtam egy céget is, amely zajt és rezgést mér, és igazságügyi szakértői véleményt ír (vérprofik, mert a Brüel & Kjær műszereivel dolgoznak, ami esetünkben olyan, mintha bérelt Rolls-Royce-szal mennék a kisboltba hat zsömléért).

Köszönöm szépen. És ha megengeditek, viszonoznám is a szakértő véleményeteket mondjuk valami kocsmában (aminek módjáról lövésem nincs, de nektek, remélem, lesz:).

Sziasz.