Regisztráció Blogot indítok
Adatok
horgonylánc

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Vasárnap. 2016.12.11 17:56:55
Csodás idő volt ma. Ragyogó napsütés, semmi szél és legalább 6-7 fok délben. Sajnos ez még nem a tavasz, erős lehűlés jön viharos széllel, ami azért rossz, mert feltöri majd az elvékonyodott jeget, meg ahol már elolvadt ott meg hullámosra fog befagyni, szóval duplán jön a rossz, hideg is lesz, meg…..
Hajónapló Szerda. 2012.04.11 00:41:00
Szóval igaz, hogy 10 perccel elmúlt éjfél,  tehát hivatalosan már szerda van, de ez még a keddi történet, azaz az alant következő "ma" még keddet jelent. Csak vacsora után rámjött az álmosság, úgy héjastul eldőltem és most ébredtem fel. Ma nekiálltam a darukarok…..
Hajónapló Kedd. 2012.02.07 19:02:00
 18:49 Végrevégrevégre! Jön befelé a víz! Délután háromnegyed három óta ezzel kűzdünk. De délelőtt is beletelt majd egy órába amíg a jégbe fagyott slaugot kivágtam baltával. Fene a fejem, hogy hagytam belecsúszni! Korábban a nem messze kikötött pontonokon, hajón,…..
Hajónapló Vasárnap. 2012.01.22 21:26:00
Délelőtt Szatmári Flórián volt nálam, a rádiós vizsga anyagából vettünk ár egy darabot. Hát kicsit megijedtem. Azt hittem elég lesz valamennyicskét utánaolvasgatni az elektrotechnikából tanult dolgaimnak, aztán kész. Hát nem. Nem tudom egyáltalán képes leszek e pl. megtanulni…..
horgonylánc 2012.01.23 21:42:34
@A Tengerész: PLS rövidítés NINCS! (PLSD van, de azt nem tanuljuk)
KÉREM-PSE (please)
Hajónapló Péntek. 2011.12.16 23:40:00
 Ma délelőtt meglátogatott "Sz F" és meggyőzött arról, hogy érdemes levizsgáznom rövidhullámú rádióamatörnek. Már a Fa Nándi-Gál Józsi páros is rádiózott ezen a módon, de Rotorman, vagy Méder Áron is így érintkeztek az itthoniakkal. Elbeszélgettük a…..
horgonylánc 2011.12.18 12:30:46
@Műszaki: Ma teljesen másként!!! Az általad említett fokozatok már nincsenek, morzéból nem kötelező vizsgázni, sőt 12 évvel ezelőtt sem volt kötelező a vizsga morzéból ezt hívták akkor URH vizsgának, de már ez is a múlté. Azóta a körzetszámok is megszűntek, mint megyét jelölő információ. Tehát az akkori 0-ás körzetben lakó amatőr ma már kérheti bármelyik számot!! A vizsga most is vizsga, 75-80 százalékot kell teljesíteni témakörönként, de úgy van megalkotva, hogy a hentes és a balerina is átmenjen. Persze ehhez sokat kell tanulnia egy táncosnak. Te a Valamikori RH-A vizsgád most novisz fokozatnak felel meg, morzehasználat engedélyezésével. Kérhetnél egy adóengedélyt, melyet kétévente kellene újítanod, de újabban ingyenesen. A régi gyakorlattal ellenben ma már a hívójeledet magad választhatod meg a szabály keretei között.
Próbáld ki, ma is élvezetes időtöltés a rádiózás, olykor kifejetetten hasznos!
horgonylánc 2011.12.19 07:12:45
@Műszaki: A vizsgád érvényessége tőled függ. Minél tovább élsz, annál tovább érvényes! Ha a rádióamatőrségnek csak az volna a lényege hogy másokkal beszélgess, akkor lealacsonyodhatna a netes chatelés szintjére. Ennél ez sokkal színesebb, széleskörűbb! Gondolok itt a diplomákra, amik megszerzéséhez célirányos feladatokat kell végrehajtani, célirányosan kell összeköttetéseket létesíteni. pl az összes USA állammal, összes Szovjet tagköztársasággal. (ezt is koppintották) Budapest award megszerzéséhez budapesti kerületek lakóival kell felvenni a és igazolni kapcsolatot. Hogy a Magyaroknál maradjunk, létezik Dunakanyar diploma. Balaton diploma és Magyar várak diploma........ Más feladat, hogy szigetekkel kell összeköttetést létesíteni. Nemrégiben volt egy csapat, ami a rockallról dolgozott néhány órát, az egész világ őket hívta, Ez egy kb 20 méter magas, 15x20 méter alapterületű sziklakiemelkedés az Atlanti-óceán északi részén. Van olyan kit atoll a Csendes-óceánon, ami csak apály idején bukkan ki a vízből és alig fér el rajta egy aprócska asztal, két székkel, na és két amatőrrel. Katasztrófák idején is egyre inkább csak az amarőr hírközlés marad talpon!! Földrengés és cunami idején amatőkök tartották a kapcsolatot a külvilággal, a mentést koordináló, végző hivatásos egységekkel. Az ő rendszerük is meghalt. (annak idején egy Magyar amatőr alól is kimosta az ár az egész szállodát az érkezése napján) A Jugoszláv konfliktus idején is ott voltak az amatőrök, nagy meglepetést okozva a fafejű amerikaki szupercsapatoknak, de említhetem a Román forradalmat és a legutóbbi Budapesti szirénapróbát. És ha már beszélgetés. János Károly király nemcsak lelkes amatőr, de kiváló vitorlázó is. Demás királyokkal, szultánokkal politikusokkal, művészekkel is beszélgetni lehet, lehetett. Hussein Jordán király Thaiföldi király, Ománi szultán,Cliff Richard, Marlon Brandó Barry Gold Water (szenátor) Radzsiv Gandhi. Végére egy Magyart is. Horvát Lajos rádióbemondó.
Az oldal kevés, hogy ecseteljem a net és amatőr rádiózás közötti különbséget. Néhány szót még egyéb amatőr lehetőségekről. Összeköttetés létesítése rádióamatőr műholdakon keresztül. A holdat, mint tükröződő felölet használatával. Meteor rajokat, aurórát (északi-sarkfény) használva ........
horgonylánc 2011.12.19 07:26:10
@sanyi65: Az említett rádiós papírod' már nem használatos. Illetve a licenced igen, de a rendszer nem használatos. GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System)váltja, váltotta fel, amihez ennek megfelelő vizsgát kell tegyél ROC vagy GOC fokozatban. Már a Horvátok erre mennek. Ez a vizsga nehezebb (kinek mi a nehéz) mint a rádióamatőr vizsga. Ha segítség kell, keress meg, most pont aktualitása van. Neked meg, mint táncosnak, jó esélyeid vannak. :)
Hajónapló Vasárnap. 2011.05.15 19:25:00
 Egész nap lógott a lába az esőnek. Nem mertem kipakolni a satuhoz a deckre, mert ha jön az eső elázok amíg összekapom a dolgaimat. A legegyszerűbb melóhoz is egy rakás szerszám amivel ki kell települni. Végülis idebent matattam a ponyva alatt, meg a szalonban a…..