Regisztráció Blogot indítok
Adatok
károly szántana

0 bejegyzést írt és 389 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1875 körül. Párizsi nyilvános vizelde..
károly szántana 2023.02.01 07:45:12
@gigabursch: Az nem "Che" sapka, hanem baszk sapka de.wikipedia.org/wiki/Baskenm%C3%BCtze
Plzeň után a főváros jött, szép és kevésbé szép villamosokkal, ismerős és idegen vonatokkal, hajókkal, hegyoldali remizzel és villamosviadukttal. Nekem továbbra se "bezzegváros" Prága, de azért lássuk be, hogy sok dologban előttünk járnak... Prága, 2021. augusztus 17.Villamossal a vonathoz,…..
károly szántana 2022.08.29 11:33:36
@nyelv-ész: Autópályán sehol nem volt msakadám burkolat, se országutakon, söt én sehol nem láttam a (kelet-)németeknél makadám borítást, pedig elég sokat életm ott. Viszont macskakö az volt dögivel, de ahol aszfalt volt, ott is kibukkant itt-ott a macskakö az aszfalt alól.
hu.wikipedia.org/wiki/Makad%C3%A1m%C3%BAt
HamPLÓ Drezdai tuják, csak úgy 2021.05.14 07:00:00
Már majdnem csináltam egy rendes bejegyzést, de aztán mégse, úgyhogy most egy kis drezdai villamosozás következik 2010-ből. Egy Tatra is felbukkan; a felvételek a típus búcsúztatásán készültek, ehhez képest iskolaidei csúcsban tán még most is használják őket. A videó ismét a felkonvertáló program…..
károly szántana 2021.05.17 19:45:21
@nyelv-ész: Azért tünt lepusztultnak, mert mindenhol ugyanazt a szürke vakolatot kellett használni, ezen kívül a savas esö is megtette a maga hatását, ráült mindenre, így az egész egyenszürke lett, ami meg nem szürke az a homokkö-pestis miatt fekete, még a Szász-Svájc kösziklái is.
A romos épületek azért romosak, mert a régi tulajdonosok örökösei perlekednek egymással, hogy kié is az épület, persze pénzt belerakni senki se akar tisztázatlan tulajdonviszonyok mellett.
károly szántana 2021.05.17 19:48:53
@Fradista Utazó: Ugyanilyen rom volt a Jazzclub Tonne épülete is:
de.wikipedia.org/wiki/Kurl%C3%A4nder_Palais#/media/Datei:Dresden_ruin.jpg ez 2006-os felvétel, szintén a belvárosból, mára újra felépítették ezt az épületet is.
A Frauenkirche külön történet, mert azt mementónak hagyták úgy, ahogy a tokik.
Ki gondolta volna, hogy Krisztián állt modellt a "Nemzet permetező háta" c. képhez? Se ő, akit ábrázol a fotó, se én, aki készítettem. De hát ilyen ez a celeblét, hozzá kell szoknunk, hogy lövünk egy képet, amelytől aztán "elszabadul az internet", és a végén el kell költöznünk egy térerő nélküli…..
Van a filmeknek egy csoportja, amelyek csak itthon, illetve az USA-n kívül néhány más országban váltak kultikussá. Bud Spencer és Terrence Hill legtöbb alkotása klasszikus példái ennek, hiszen a két színész leginkább Németországban és Magyarországon vált legendává. Ide tartozik a…..
Három éve írtam a világ legsikeresebb "sikertelen" gitárjáról, majd arról, hogy hogyan találták fel az ötvenes években a nyolcvanas évek metáljának hangszereit, de egy klasszikus kimaradt. Eddig. Ha tízéves korom környékén valaki megkér, hogy rajzoljak le egy elektromos gitárt, szinte biztos, hogy…..
károly szántana 2020.06.24 23:59:45
Santana:
youtu.be/AqZceAQSJvc
Az első három lemeze idején, de néha még utána is egészen addig, amíg “fel nem fedezte” a PRS-t magának.
A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) megjelentette a következő szezonra vonatkozó versenykiírást. Az idén, a szokásoktól eltérően, két részletben: előbb az NB I, majd néhány héttel később az összes többi bajnokság kiírása jelent meg. Ennek oka az NB I előrehozott nevezési határidejénél keresendő -…..
károly szántana 2020.06.16 21:12:10
@Fradista Utazó: Csak az a kérdés, hogy melyik csapat választhat először. Pár éve a győriek fel voltak háborodva, hogy a Győrnek kellett először választania, a Fradi meg olyan számot választott, hogy -azt hiszem- az első fordulóban találkoztak. a felháborodásukat azzal próbálták indokolni, hogy nekik a bajnokság elején még nem kell a csúcson lenni, a Fradi rákészülhet arra a bajnoki meccsre.
Mi választja el a feldolgozást a nyúlástól? Honnan számít valami tiszteletadásnak, s honnan közönséges lopásnak? A YouTube-videók fel- és letöltése közben gyakran összeakadunk a szerzői jog fogalmával. Ez a kifejezés alapvetően a szellemi tulajdont védi. Hiszen egy dalszöveg, vers, vagy zenemű…..
károly szántana 2020.04.23 20:45:03
@szánmonoxid: elég rég óta: www.youtube.com/watch?v=h99GieQqhUU nem minden a stay hungry lemez
A nyár utolsó Napi érdekesét láthatjátok ma. Szerdán még jön egy bejegyzés, ám utána kis szünetre vonulunk el mi is. Szeptember 15-én vasárnap láthattok újabb Napi érdekest, aztán egy 300., jubileumi monstre válogatás érkezik majd.  Szükség van a pihenésre, a fotók felfrissítésére, és ígérhetem…..
károly szántana 2020.01.13 15:53:57
@acycloren: Senki nem retusált ki semmit. Egyszerüen úgy kellett beállítani a fényképezögép expozíciós idejét és za´rsebességét, hogy a tüzö napon lehessen látni a Holdat és az ürhajósokat is, ezért nem látszanak a csillagok. Ha a csillagoklátszanának, akor se az ürhajósokból, se a Holdból nem lehetne látni semmmit, olyan fényesek lennének. Ha belegondolsz: teleholdkor majdhogy nem olvasni lehet, pedig 300 ezer km-re van. a felszínén vakítóan fényes minden, plusz a Föld fénye is odasüt, fényesebben, mint a Hold a Földre.
Az emberi hülyeség és korlátoltság rendkívül szerteágazó, ennek köszönhetően annak eredménye is sokrétűen mutatkozik meg a világban. Sajnálatos módon ezek az eredmények rendszerint katasztrófákat, elképesztő mértékű pusztításokat és feldolgozhatatlan veszteséget jelentenek. Ezekkel a turista is…..
károly szántana 2020.01.12 16:37:58
@HK417: Mert a törökök mit csináltak anno az Égei-tenger keleti partját végig egy tömmben benépesítö görögökkel? A görög történelm sok híres települése van a mai Törökországban (Milétosz, Pergamon, Halikarnasszosz, Trója, Efeszosz, Konstantinápolyról nem is beszélve. Az AEK-et konkrétan exil-görögök alapították. Ezeket az embereket olyan településekröl kergették el a törökök, ahol bizonyítottan 2500 évig görögnépesség élt. Ciprusra is csak jóval késöbb kerültek a törökök, tehát ott ök a betolakodók.
Még gyerekkoromban (van annak azért már pár évtizede) tanultuk meg, hogy a "hülye" melléknév helyes fokozása a következő: hülye, hülyébb, leghülyébb, postás, rendőr, vasutas. Jó, az általános iskolai tankönyvben ez így, ebben a formában valóban nem szerepelt, és bizonyára vannak, akik valamelyest…..
Koncertbejelentésből relatíve kevés volt a héten (csak egy szolid #Rhapsody, egy #RottingChrist, egy #WithinDestruction és egy #BeastInBlack jutott), viszont minden másban igen erős hetet zártunk. Újra életre kel a #MötleyCrüe, a banda nevén vitáznak a #ChildrenOfBodom (ex-)tagjai, kihirdették a…..
károly szántana 2019.11.27 08:37:21
Nem mÖtli Krű, hanem mOtli krú. Ä Röck Döt (en.wikipedia.org/wiki/Metal_umlaut) ékëzëtëi csäk öptikäi tüningök, nëm ëjtëndőëk.
Martin Scorsese kérdés nélkül egyike minden idők legjobb rendezőinek. Olyan kiváló alkotásokkal járult hozzá a mozi fennmaradásához és virágzásához, amilyenekkel csak nagyon kevesen tudtak az évek alatt. Egy olyan legenda lett az igazi filmszerető emberek körében, kit egyértelműen a legnagyobbak…..
A vaskohászat nem habos torta, nem csoda hát, hogy a nagyipari körzetek sajátos feelingje táptalajként szolgált érces hangú metálbandáknak szerte a világon. Mai válogatásom Miskolchoz kötődik, ami legjobb példája a szocialista idők melós életérzésének (mert Csepelhez képest még messze is volt…..
károly szántana 2019.11.01 10:44:44
@bandigyerek: Anno Slamó és Pataki azért (is) vesztek össze, mert Slamó keményebb zenéket akart a Motörhead nyomán. Ez a szám:
www.youtube.com/watch?v=V748C8RgvvY
mutatja azt az irányt. Sajnos nem lett belöle semmi, csak a giccs meg a hányadék, amit Pataki utána csinált.
Mi van? Magyar volt-e Muagerisz? 2019.10.20 15:18:26
Manapság meglehetősen egységes álláspont, hogy a kutrigur Muagerisz király neve kapcsolatban áll a magyar népnévvel, gyakorlatilag az első írásos említése annak a szónak, amiből a népnév lett. Ezt az állítást mindenki vagy evidenciaként kezeli, vagy ha az elképzelés származásáról, indoklásáról van…..
károly szántana 2019.10.20 21:21:28
@Laszlovszky András: Az "ordít, mint a fába szorult féreg" az nem azt jelenti, hogy egy betüzöszú ordibál, mert szük lett a járata, hanem "farkast fogott a csapda, és az vonyít". Azaz, a "féreg" az "farkas"-t jelent. De pl. a "patkányzó" kutyákat hívják faluhelyen "férgezö"-nek is, és itt sem "kukac"-ot jelent.
Akik az angol nyelvben egy kicsit járatosak, azok már hallottak a Spanglish angol kifejezésről, ha máshonnan nem, hát a hollywoodi filmekből. Ha jól emlékszem, még egy Adam Sandler film címe is ez volt jó pár évvel ezelőtt. A Spanglish kifejezésen elsősorban az Egyesült Államokban élő spanyol…..
károly szántana 2019.08.02 23:03:46
@fackyouman: Azt nem tudom, hogy kitalált baromság-e, de pl. a volt NDK-s egyetemisták hasonlóan beszéltek: a német szavakat magyarul ragozták, a látogatóba érkező magyarországi magyarok egy kukkot se értettek a magyarnak hangzó párbeszédekből, úgyhogy teljességgel elképzelhető, hogy anno a clevelandi autógyári munkások is így beszéltek.
Kicsire  nem ad. ..
károly szántana 2019.05.02 03:02:38
@joska141: 1 t tengelyterhelésűnél nehezebb személygépkocsival akkor sem parkolhatsz a járdán, ha ezt (a járdán parkolást) tábla jelzi és kifejezetten megengedi. Teherautóval tengelyterheléstől függetlenül tilos járdán parkolni ugyanezen esetben.
Az ajánlóban említett "következtetés" szemléletesen mutatja be az Argumentum ad populum, azaz a közvélekedésre, többségre hivatkozás érvelési hibáját. Miszerint ha sokan elfogadnak valamit, akkor az úgy is van. Márpedig a közvélemény holtbiztos abban, hogy nemsokára elterjed az elektromos autó.…..
Töbször írtuk itt hogy a Mötley Crüe négy dalt rögzített a róluk készült filmhez, a The Dirthöz. Korábban már megmutattuk a The Dirt (Est. 1981) című dalt (melyben a film egyik szereplője, a Tommy Lee-t alakító rapper Machine Gun Kelly is vendégszerepel). Ma debütált a négy dal közül egy újabb,…..
  A sikeres nyelvtanulás egyik alapfeltétele, hogy az ember valami úton módon szerelmes legyen a nyelvbe, amit tanul. Legyen valami, ami miatt nagyon szereti, ami megdobogtatja a szívét, és ezért szívesen tölt vele időt. Tudod, mint egy hosszú távú, komoly kapcsolat. Be kell engedni az életedbe,…..
károly szántana 2019.01.24 17:59:24
Lindenbergre azt mondani, hogy "nagyon egyben van", hááát, egy szétcsúszott, önmaga mellett álló emberre ezt mondani...
l.
www.focus.de/kultur/musik/drogen-alkohol-und-schoene-frauen-udo-lindenberg-war-in-den-70ern-scharf-auf-david-bowies-frau_aid_951235.html

Akkor már inkább Makkay Peti, mint ezek a fiúk (ma úgy ismerjük: Peter Maffay), vagy nkább Westernhagen, de még inkább Bela B. & co (die Ärzte), meg a Tote Hosen 90´-ig bezárólag (a Kreuzzug-ig, a Kauf mich!-töl kezdve felejtös).
Helene Fischer csak a rajongóinak nem ciki, mindenki másnak az, nagyon az...
A 444-nek már a második olyan, vágatlan videót juttatta el  a Kunigunda úti Mély Torok, ami egy normális országban simán alkalmas lenne arra, hogy vizsgálat induljon, és fejek hulljanak, mármint abban az értelemben, hogy a közszolgálat és a hiteles tájékoztatás szemen köpése miatt valakinek felelnie…..
károly szántana 2019.01.14 09:42:12
@FCUK5: " E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét."
Végig, folyamatosan, fennakadás nélkül üzemelt a Zrt, holott az általad idézett szöveg kifejezetten megengedi, hogy meg is zavarhatják a működését, csak nem aránytalanul, azaz, nem állhat le Zrt. működése.

"Az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni."
Papp HÍRHAMISÍTÓ Dániel megtagadta az együttműködést, azaz megsértette az általad idézett jogszabályt.
károly szántana 2019.01.14 11:18:21
@FCUK5: Azt szerették volna számonkérni Papp HÍRAMISÍTÓ Dánielen, hogy miért nem tartja be az MTVA a törvényi kötelességét és tájékoztat tényszerűen az ellenzéki tüntetésről, amibe beletartozik az 5 pont beolvasása. A szerkesztői szabadság nem terjed odáig, hogy elhallgathassák az 5 pontot, a tüntetés(ek) lényegi elemét. De nem tehették, mert semmilyen együttműködés nem volt Papp HÍRHAMISÍTÓ Dániel részéről, de még csak a szándékát se mutatta.
károly szántana 2019.01.14 11:37:37
@Egykettonegy: Kik kérték? Valakik fentröl. NA, ez a hírhamisítás. CÖF Zoltán az állításával ellentétben nem a saját gondolatait mondta el, hanem azt, amit fentröl elvártak töle.
Semmi csoda nincs az ellenzék feléledésében: nincs hová hátrálniuk. A Fidesz mostanra egyszerűen levegőnek néz mindenkit magán kívül. Az ellenzéket is, a választókat is. ..
károly szántana 2019.01.03 17:06:49
@Magánvéleményem: Nem lehet, mivel olyan törvényt hoztak, hogy drón röpetését 30 nappal elöbb kell kérvényezni, +millió engedélyt beszerezni, majd a tényleges röptetés elött még be is jelenteni a légtérhasználatot.
Téli szezonban kötelező a kocsonya, de nem szeretnél nekiállni hosszasan főzögetni? Vagy épp egy kicsit izgalmasabb változatra vágysz? Itt a nagyon gyors megoldás!..
Ismerős, amikor egy társaságban valaki áradozik egy zenészről, zenéről, aztán az illető meggyőzi magát, hogy bizony hallgassa meg mindenki az új felfedezettjét – berakja, a többiek beszélnek tovább, de ő egyedül igyekszik látványosan élvezni azt. Pedig lehet igaza van, és…..
károly szántana 2018.12.24 15:44:53
@Six: October, Sunday Bloody Sunday, Unforgettable Fire, Where the Streets Have No Name, The Ground Beneath Her Feet, csak így hirtelen, úgy hogy nem vagyok rajongójuk.
Bécs mellett élünk, a mindennapi teendők miatt elég keveset járok be a városba. Most, hogy már az egész város tele van adventi vásárokkal, s mert be kell szerezni ezt-azt az ünnepekre, elmentem a Naschmarktra, mert egy bizonyos, ott biztosan beszerezhető dolgot kerestem. (A Naschmarkt egy piac két…..
károly szántana 2018.12.08 19:11:59
@Androsz: Az osztrákok (kik is ök?) két dologra büszkék. van Beethovenböl osztrákot csináltak, Hitlerböl meg németet. A bécsi kollégáim a szakmai gyakorlatomon a német multi bécsi gyárában egész addig normálisan, helyes nyelvtannal beszéltekhozzám, amíg csak annyit tudtak rólam, hogy én vagyok a Dresdner Praktikant. Amikor leesett nekik (mert a kiejtésem alapján nem jöttek rá), hogy én tulajdonképpen magyar vagyok, akkor elkezdtek fönévi igeneveket használni: "te csinálni ezt". Kevés nácibb beütésü ember van, mint az osztrák, tudják ezt a Piefkék is, ezért nem veszetgetnek rájuk fölös újságcikkeket.