Regisztráció Blogot indítok
Adatok
károly szántana

0 bejegyzést írt és 391 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
HamPLÓ Drezdai tuják, csak úgy 2021.05.14 07:00:00
Már majdnem csináltam egy rendes bejegyzést, de aztán mégse, úgyhogy most egy kis drezdai villamosozás következik 2010-ből. Egy Tatra is felbukkan; a felvételek a típus búcsúztatásán készültek, ehhez képest iskolaidei csúcsban tán még most is használják őket. A videó ismét a felkonvertáló program…..
károly szántana 2021.05.17 19:45:21
@nyelv-ész: Azért tünt lepusztultnak, mert mindenhol ugyanazt a szürke vakolatot kellett használni, ezen kívül a savas esö is megtette a maga hatását, ráült mindenre, így az egész egyenszürke lett, ami meg nem szürke az a homokkö-pestis miatt fekete, még a Szász-Svájc kösziklái is.
A romos épületek azért romosak, mert a régi tulajdonosok örökösei perlekednek egymással, hogy kié is az épület, persze pénzt belerakni senki se akar tisztázatlan tulajdonviszonyok mellett.
károly szántana 2021.05.17 19:48:53
@Fradista Utazó: Ugyanilyen rom volt a Jazzclub Tonne épülete is:
de.wikipedia.org/wiki/Kurl%C3%A4nder_Palais#/media/Datei:Dresden_ruin.jpg ez 2006-os felvétel, szintén a belvárosból, mára újra felépítették ezt az épületet is.
A Frauenkirche külön történet, mert azt mementónak hagyták úgy, ahogy a tokik.
Ki gondolta volna, hogy Krisztián állt modellt a "Nemzet permetező háta" c. képhez? Se ő, akit ábrázol a fotó, se én, aki készítettem. De hát ilyen ez a celeblét, hozzá kell szoknunk, hogy lövünk egy képet, amelytől aztán "elszabadul az internet", és a végén el kell költöznünk egy térerő nélküli…..
Van a filmeknek egy csoportja, amelyek csak itthon, illetve az USA-n kívül néhány más országban váltak kultikussá. Bud Spencer és Terrence Hill legtöbb alkotása klasszikus példái ennek, hiszen a két színész leginkább Németországban és Magyarországon vált legendává. Ide tartozik a…..
Három éve írtam a világ legsikeresebb "sikertelen" gitárjáról, majd arról, hogy hogyan találták fel az ötvenes években a nyolcvanas évek metáljának hangszereit, de egy klasszikus kimaradt. Eddig. Ha tízéves korom környékén valaki megkér, hogy rajzoljak le egy elektromos gitárt, szinte biztos, hogy…..
károly szántana 2020.06.24 23:59:45
Santana:
youtu.be/AqZceAQSJvc
Az első három lemeze idején, de néha még utána is egészen addig, amíg “fel nem fedezte” a PRS-t magának.
A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) megjelentette a következő szezonra vonatkozó versenykiírást. Az idén, a szokásoktól eltérően, két részletben: előbb az NB I, majd néhány héttel később az összes többi bajnokság kiírása jelent meg. Ennek oka az NB I előrehozott nevezési határidejénél keresendő -…..
károly szántana 2020.06.16 21:12:10
@Fradista Utazó: Csak az a kérdés, hogy melyik csapat választhat először. Pár éve a győriek fel voltak háborodva, hogy a Győrnek kellett először választania, a Fradi meg olyan számot választott, hogy -azt hiszem- az első fordulóban találkoztak. a felháborodásukat azzal próbálták indokolni, hogy nekik a bajnokság elején még nem kell a csúcson lenni, a Fradi rákészülhet arra a bajnoki meccsre.
Mi választja el a feldolgozást a nyúlástól? Honnan számít valami tiszteletadásnak, s honnan közönséges lopásnak? A YouTube-videók fel- és letöltése közben gyakran összeakadunk a szerzői jog fogalmával. Ez a kifejezés alapvetően a szellemi tulajdont védi. Hiszen egy dalszöveg, vers, vagy zenemű…..
károly szántana 2020.04.23 20:45:03
@szánmonoxid: elég rég óta: www.youtube.com/watch?v=h99GieQqhUU nem minden a stay hungry lemez
A nyár utolsó Napi érdekesét láthatjátok ma. Szerdán még jön egy bejegyzés, ám utána kis szünetre vonulunk el mi is. Szeptember 15-én vasárnap láthattok újabb Napi érdekest, aztán egy 300., jubileumi monstre válogatás érkezik majd.  Szükség van a pihenésre, a fotók felfrissítésére, és ígérhetem…..
károly szántana 2020.01.13 15:53:57
@acycloren: Senki nem retusált ki semmit. Egyszerüen úgy kellett beállítani a fényképezögép expozíciós idejét és za´rsebességét, hogy a tüzö napon lehessen látni a Holdat és az ürhajósokat is, ezért nem látszanak a csillagok. Ha a csillagoklátszanának, akor se az ürhajósokból, se a Holdból nem lehetne látni semmmit, olyan fényesek lennének. Ha belegondolsz: teleholdkor majdhogy nem olvasni lehet, pedig 300 ezer km-re van. a felszínén vakítóan fényes minden, plusz a Föld fénye is odasüt, fényesebben, mint a Hold a Földre.
Az emberi hülyeség és korlátoltság rendkívül szerteágazó, ennek köszönhetően annak eredménye is sokrétűen mutatkozik meg a világban. Sajnálatos módon ezek az eredmények rendszerint katasztrófákat, elképesztő mértékű pusztításokat és feldolgozhatatlan veszteséget jelentenek. Ezekkel a turista is…..
károly szántana 2020.01.12 16:37:58
@HK417: Mert a törökök mit csináltak anno az Égei-tenger keleti partját végig egy tömmben benépesítö görögökkel? A görög történelm sok híres települése van a mai Törökországban (Milétosz, Pergamon, Halikarnasszosz, Trója, Efeszosz, Konstantinápolyról nem is beszélve. Az AEK-et konkrétan exil-görögök alapították. Ezeket az embereket olyan településekröl kergették el a törökök, ahol bizonyítottan 2500 évig görögnépesség élt. Ciprusra is csak jóval késöbb kerültek a törökök, tehát ott ök a betolakodók.
Még gyerekkoromban (van annak azért már pár évtizede) tanultuk meg, hogy a "hülye" melléknév helyes fokozása a következő: hülye, hülyébb, leghülyébb, postás, rendőr, vasutas. Jó, az általános iskolai tankönyvben ez így, ebben a formában valóban nem szerepelt, és bizonyára vannak, akik valamelyest…..
Koncertbejelentésből relatíve kevés volt a héten (csak egy szolid #Rhapsody, egy #RottingChrist, egy #WithinDestruction és egy #BeastInBlack jutott), viszont minden másban igen erős hetet zártunk. Újra életre kel a #MötleyCrüe, a banda nevén vitáznak a #ChildrenOfBodom (ex-)tagjai, kihirdették a…..
károly szántana 2019.11.27 08:37:21
Nem mÖtli Krű, hanem mOtli krú. Ä Röck Döt (en.wikipedia.org/wiki/Metal_umlaut) ékëzëtëi csäk öptikäi tüningök, nëm ëjtëndőëk.
Martin Scorsese kérdés nélkül egyike minden idők legjobb rendezőinek. Olyan kiváló alkotásokkal járult hozzá a mozi fennmaradásához és virágzásához, amilyenekkel csak nagyon kevesen tudtak az évek alatt. Egy olyan legenda lett az igazi filmszerető emberek körében, kit egyértelműen a legnagyobbak…..
A vaskohászat nem habos torta, nem csoda hát, hogy a nagyipari körzetek sajátos feelingje táptalajként szolgált érces hangú metálbandáknak szerte a világon. Mai válogatásom Miskolchoz kötődik, ami legjobb példája a szocialista idők melós életérzésének (mert Csepelhez képest még messze is volt…..
károly szántana 2019.11.01 10:44:44
@bandigyerek: Anno Slamó és Pataki azért (is) vesztek össze, mert Slamó keményebb zenéket akart a Motörhead nyomán. Ez a szám:
www.youtube.com/watch?v=V748C8RgvvY
mutatja azt az irányt. Sajnos nem lett belöle semmi, csak a giccs meg a hányadék, amit Pataki utána csinált.
Mi van? Magyar volt-e Muagerisz? 2019.10.20 15:18:26
Manapság meglehetősen egységes álláspont, hogy a kutrigur Muagerisz király neve kapcsolatban áll a magyar népnévvel, gyakorlatilag az első írásos említése annak a szónak, amiből a népnév lett. Ezt az állítást mindenki vagy evidenciaként kezeli, vagy ha az elképzelés származásáról, indoklásáról van…..
károly szántana 2019.10.20 21:21:28
@Laszlovszky András: Az "ordít, mint a fába szorult féreg" az nem azt jelenti, hogy egy betüzöszú ordibál, mert szük lett a járata, hanem "farkast fogott a csapda, és az vonyít". Azaz, a "féreg" az "farkas"-t jelent. De pl. a "patkányzó" kutyákat hívják faluhelyen "férgezö"-nek is, és itt sem "kukac"-ot jelent.
Akik az angol nyelvben egy kicsit járatosak, azok már hallottak a Spanglish angol kifejezésről, ha máshonnan nem, hát a hollywoodi filmekből. Ha jól emlékszem, még egy Adam Sandler film címe is ez volt jó pár évvel ezelőtt. A Spanglish kifejezésen elsősorban az Egyesült Államokban élő spanyol…..
károly szántana 2019.08.02 23:03:46
@fackyouman: Azt nem tudom, hogy kitalált baromság-e, de pl. a volt NDK-s egyetemisták hasonlóan beszéltek: a német szavakat magyarul ragozták, a látogatóba érkező magyarországi magyarok egy kukkot se értettek a magyarnak hangzó párbeszédekből, úgyhogy teljességgel elképzelhető, hogy anno a clevelandi autógyári munkások is így beszéltek.
Kicsire  nem ad. ..
károly szántana 2019.05.02 03:02:38
@joska141: 1 t tengelyterhelésűnél nehezebb személygépkocsival akkor sem parkolhatsz a járdán, ha ezt (a járdán parkolást) tábla jelzi és kifejezetten megengedi. Teherautóval tengelyterheléstől függetlenül tilos járdán parkolni ugyanezen esetben.
Az ajánlóban említett "következtetés" szemléletesen mutatja be az Argumentum ad populum, azaz a közvélekedésre, többségre hivatkozás érvelési hibáját. Miszerint ha sokan elfogadnak valamit, akkor az úgy is van. Márpedig a közvélemény holtbiztos abban, hogy nemsokára elterjed az elektromos autó.…..
Töbször írtuk itt hogy a Mötley Crüe négy dalt rögzített a róluk készült filmhez, a The Dirthöz. Korábban már megmutattuk a The Dirt (Est. 1981) című dalt (melyben a film egyik szereplője, a Tommy Lee-t alakító rapper Machine Gun Kelly is vendégszerepel). Ma debütált a négy dal közül egy újabb,…..
  A sikeres nyelvtanulás egyik alapfeltétele, hogy az ember valami úton módon szerelmes legyen a nyelvbe, amit tanul. Legyen valami, ami miatt nagyon szereti, ami megdobogtatja a szívét, és ezért szívesen tölt vele időt. Tudod, mint egy hosszú távú, komoly kapcsolat. Be kell engedni az életedbe,…..
károly szántana 2019.01.24 17:59:24
Lindenbergre azt mondani, hogy "nagyon egyben van", hááát, egy szétcsúszott, önmaga mellett álló emberre ezt mondani...
l.
www.focus.de/kultur/musik/drogen-alkohol-und-schoene-frauen-udo-lindenberg-war-in-den-70ern-scharf-auf-david-bowies-frau_aid_951235.html

Akkor már inkább Makkay Peti, mint ezek a fiúk (ma úgy ismerjük: Peter Maffay), vagy nkább Westernhagen, de még inkább Bela B. & co (die Ärzte), meg a Tote Hosen 90´-ig bezárólag (a Kreuzzug-ig, a Kauf mich!-töl kezdve felejtös).
Helene Fischer csak a rajongóinak nem ciki, mindenki másnak az, nagyon az...
A 444-nek már a második olyan, vágatlan videót juttatta el  a Kunigunda úti Mély Torok, ami egy normális országban simán alkalmas lenne arra, hogy vizsgálat induljon, és fejek hulljanak, mármint abban az értelemben, hogy a közszolgálat és a hiteles tájékoztatás szemen köpése miatt valakinek felelnie…..
károly szántana 2019.01.14 09:42:12
@FCUK5: " E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét."
Végig, folyamatosan, fennakadás nélkül üzemelt a Zrt, holott az általad idézett szöveg kifejezetten megengedi, hogy meg is zavarhatják a működését, csak nem aránytalanul, azaz, nem állhat le Zrt. működése.

"Az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni."
Papp HÍRHAMISÍTÓ Dániel megtagadta az együttműködést, azaz megsértette az általad idézett jogszabályt.
károly szántana 2019.01.14 11:18:21
@FCUK5: Azt szerették volna számonkérni Papp HÍRAMISÍTÓ Dánielen, hogy miért nem tartja be az MTVA a törvényi kötelességét és tájékoztat tényszerűen az ellenzéki tüntetésről, amibe beletartozik az 5 pont beolvasása. A szerkesztői szabadság nem terjed odáig, hogy elhallgathassák az 5 pontot, a tüntetés(ek) lényegi elemét. De nem tehették, mert semmilyen együttműködés nem volt Papp HÍRHAMISÍTÓ Dániel részéről, de még csak a szándékát se mutatta.
károly szántana 2019.01.14 11:37:37
@Egykettonegy: Kik kérték? Valakik fentröl. NA, ez a hírhamisítás. CÖF Zoltán az állításával ellentétben nem a saját gondolatait mondta el, hanem azt, amit fentröl elvártak töle.
Semmi csoda nincs az ellenzék feléledésében: nincs hová hátrálniuk. A Fidesz mostanra egyszerűen levegőnek néz mindenkit magán kívül. Az ellenzéket is, a választókat is. ..
károly szántana 2019.01.03 17:06:49
@Magánvéleményem: Nem lehet, mivel olyan törvényt hoztak, hogy drón röpetését 30 nappal elöbb kell kérvényezni, +millió engedélyt beszerezni, majd a tényleges röptetés elött még be is jelenteni a légtérhasználatot.
Téli szezonban kötelező a kocsonya, de nem szeretnél nekiállni hosszasan főzögetni? Vagy épp egy kicsit izgalmasabb változatra vágysz? Itt a nagyon gyors megoldás!..
Ismerős, amikor egy társaságban valaki áradozik egy zenészről, zenéről, aztán az illető meggyőzi magát, hogy bizony hallgassa meg mindenki az új felfedezettjét – berakja, a többiek beszélnek tovább, de ő egyedül igyekszik látványosan élvezni azt. Pedig lehet igaza van, és…..
károly szántana 2018.12.24 15:44:53
@Six: October, Sunday Bloody Sunday, Unforgettable Fire, Where the Streets Have No Name, The Ground Beneath Her Feet, csak így hirtelen, úgy hogy nem vagyok rajongójuk.
Bécs mellett élünk, a mindennapi teendők miatt elég keveset járok be a városba. Most, hogy már az egész város tele van adventi vásárokkal, s mert be kell szerezni ezt-azt az ünnepekre, elmentem a Naschmarktra, mert egy bizonyos, ott biztosan beszerezhető dolgot kerestem. (A Naschmarkt egy piac két…..
károly szántana 2018.12.08 19:11:59
@Androsz: Az osztrákok (kik is ök?) két dologra büszkék. van Beethovenböl osztrákot csináltak, Hitlerböl meg németet. A bécsi kollégáim a szakmai gyakorlatomon a német multi bécsi gyárában egész addig normálisan, helyes nyelvtannal beszéltekhozzám, amíg csak annyit tudtak rólam, hogy én vagyok a Dresdner Praktikant. Amikor leesett nekik (mert a kiejtésem alapján nem jöttek rá), hogy én tulajdonképpen magyar vagyok, akkor elkezdtek fönévi igeneveket használni: "te csinálni ezt". Kevés nácibb beütésü ember van, mint az osztrák, tudják ezt a Piefkék is, ezért nem veszetgetnek rájuk fölös újságcikkeket.
A karácsony egyik legkedveltebb szaloncukor íze a kókuszos, a szaloncukor maga pedig a karácsonyfa jellegzetes kék dísze szokott lenni. Még 20 nap van karácsonyig, mi már alig várjuk, ezért teszteltünk most le Nektek 10 féle országosan kapható kókuszos szaloncukrot. Lehet-e finomat venni 800 Ft…..
károly szántana 2018.12.06 06:42:12
@geegee: Régebben a Bonbonetti pont olyan volt, mint a Bounty, belül kökuszízű, kókuszdarabkákkal, kívül csokis. Manapság csak műízű massza van benne, teljességgel felejtős.A rumos-csokisuk viszont finom, hasonló a sportszelethez.
Ma reggel, a Kossuth Rádióban megszólalt egy erdőmérnök-akadémikus. Miközben azt jövendölte, hogy e század végére elfogynak az erdeink, a környezetvédelem-ellenes amerikai elnök nevét kétszer is Trumpnak ejtette ki. Világszerte majd’ mindenki Trampnak mondja, engem mégse zavar a szokatlan…..
károly szántana 2018.11.26 17:31:30
károly szántana 2018.11.27 08:56:14
@totii: A magyar helyesírás szabályai szerint az egyedül helyes írásmód -bármilyen furcsa- a Đoković.