Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nocibambi

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A köztudat a bacilusokat, baktériumokat mint az emberi egészséget veszélyeztető, mikroszkópikus kórokozókat ismeri. A valóság ennél jóval árnyaltabb, hiszen léteznek hasznos, sőt nélkülözhetetlen baktériumok is, és a mennyiségükről alkotott képet is át kell értékelni. Immár 340 éve egy holland…..
A kapitalizmus  Magyarországon nem „diszfunkcionálisan” működő kapitalizmus, amely csak azért nem képes a földi paradicsomot elhozni, mert nincs munkakultúránk, mert balkáni tahók vagyunk, vagy sok az oligarcha és etatisták a hagyományaink. A kapitalizmus itt nagyon is…..
nocibambi 2013.11.06 15:50:57
@Shenpen: Azok akikre 'nincs szükség' a kapitalizmusban megélhetésüket tekintve továbbra is a piactól függenek. Hiába van idejük és munkaerejük a pénzt magát már nem tudják megkeresni. A kizsákmányoltak meg a kiszorulástól való félelem miatt rákényszerülnek az alacsony bérek elfogadására. A kettő összefügg. (Nem mellesleg Marx beszélt erről is elég sokat..)

Az önfenntartást (ami mellesleg inkább a gazdaság szerkezetének a kérdése, mint csak a méreté) lehet válasz létfenntartás szintjén (étel, alapszolgáltatások, esetleg energia), de technológia-igényesebb termékeknél (és ma mi nem az?) már nem működik.

A hitelbedöntős példát nem tudom hova tenni, ez nem egy rendszer, hanem egy eseti példa (ahol mellesleg B simán az adósok börtönében végzi). A termeléshez kell a bizalom a beszállítóban/felhasználóban.

Hitelt magát meg a történelem során már rengetegszer próbálták eltörölni, alapvetően sikertelenül - tiltsd meg nekem, hogy igéretet tegyek a jövőre nézve. A hitelteremtés formáját lehet viszont szabályozni, az egyes felek érdekeit végedeni (pl takarék- v hitelszövetkezeteken keresztül).
nocibambi 2013.11.07 23:56:54
@Shenpen: a nemespénzrendszer korában is volt hitelpénz, megakadályozni akkor sem tudták (ráadásul az államok voltak a legfőbb hitelfelvevők). ma meg már bitcoin és társai csak még nehezebbé teszik a szabályozást.

a kockázat ugyanúgy fennáll a nem hitelpénz esetében is. nyilván a mérték lényeges, de sokkal inkább az, hogy a tevékenység amibe befektetnek megtérüljön.

ráadásul a kizárólag megtakarításon alapuló pénzrendszer alapvetően korlátozza a gazdaságot: előbb be kell szerezned az adott csereeszközt és csak utána tudsz a piacra lépni - ezért is kezdtek el anno hitelt adni inkább, és ezért vált az arany szükségtelenné.

a piacról: először is nyilván nem minden antikapitalista piacbarát, lásd pl a fenti cikket. ezen kívül a piac szükséges de nem elégséges feltétele a kapitalizmusnak: többek között a piac teszi lehetővé a kapitalista termelési módot, de kell egy csomó más faktor is, pl az állam hathatós közreműködése, tulajdonjogi viszonyok stb.
Mivel a sajtóban és a közösségi médiában egymás után jelennek meg a különféle vélemények és spekulációk a tegnapi, a Haha és devizahiteles csoportok részvételével zajló elszegényedés-ellenes tüntetésről, szükségesnek tartom leírni, belsősként miben látom az okokat,…..
nocibambi 2013.09.01 13:57:30
Egy pontosítás. Az nem teljesen igaz - és mindenképpen megtévesztő - hogy a bankok vagyona "egyszerű civilek és más vállalatok betéteiből" áll. A bankok - a jelenlegi rendszerben - hitelt nyújtanak és ezzel hitelpénzt *teremtenek*. A civilek és vállalatok betétei maguk is korábban ugyanígy hiteladásként teremtődtek.

Ezen az oldalon viszonylag jól elmagyarázzák (habár az ő megoldásukkal én nem feltétlenül értek egyet):
www.positivemoney.org/issues/inequality/

Mellesleg pontosan ezen a ponton ér össze az oktatás és a devizahitelesek problémája. A különbség az hogy míg az oktatás esetében az állam eladósodottsága és az erre válaszul adott megszorítások a döntőek, addig a devizahitelesek esetében az egyéni eladósodottság a döntő.

Ez sajnos a médiában (és itt nem csak a magyarországi helyzetre utalok) jelenleg egy rendkívül alulbeszélt téma, és pont ennek a következménye az, hogy akik csak a problémát érzik, hajlamosak magukat egy 'irányított' összeesküvés áldozatának tekinteni. Az együttműködés egyik eredménye pont az lehetne hogy ezt a közös pontot a különböző felek megtalálják (és itt nem is csak a Haha illetve a Koppány csoport az ami érintett).
Csak nem megfordul a világ? A brit orvosok szerint manapság több férfi mond nemet a szexre, mint nő. Lehet, hogy ezentúl az erősebb nem fog fejfájásra panaszkodni? De a viccet félretéve, jól működő szexuális kapcsolatban bizony komoly problémát és fejtörést okozhat, ha a…..
nocibambi 2013.04.06 12:58:54
Saját pénzügyi helyzetüket, munkahelyük stabilitását és az ország gazdaságát is pocséknak érzik a magyarok. A jövőbe vetett bizalom nagyon sokat romlott az elmúlt években, és egyelőre nem látszik a fordulat. Nem látja stabilnak a munkahelyét, nem reméli, hogy jobb…..
Geekblog Álomháború 2011.03.24 05:10:00
Vannak alkalmak, amikor a kritikusnak le kell küzdenie egy zsigeri késztetést. Azt, hogy a cikkében ne foglalkozzon struktúrával és érvekkel, hanem csak írja le egymás után az összes létező trágár szót, amit ismer, és a végén ajánlja az egészet jó szívvel a film…..
Geekblog Alien Vs Ninja előzetes 2010.04.10 17:52:00
A Sushi Typhoon kiadót azért hozta létre a Nikkatsu stúdió, hogy az olyan elborult rendezők filmjeit producelje és forgalmazza, mint Takashi Miike, Noboru Iguchi (Machine Girl) vagy éppen Yoshihiro Nishimura (Tokyo Gore Police), magyarán főleg nem túl nagy költségvetésből…..
nocibambi 2010.05.02 21:54:52
Felnőtt egy generáció, amelynek tagjai idén először lesznek meghatározó szereplői és egyben aktív résztvevői a választásoknak. Ők azok, akik már alapvetően nem az átkosban szocializálódtak, nincsenek komoly személyes tapasztalataik arról, milyen is egy nem demokratikus…..
nocibambi 2010.03.24 23:49:54
Geekblog Spirit - A sikító város 2009.03.19 08:00:00
Amikor kiderült, hogy Frank Miller, korunk egyik legnevesebb képregényzsenije (a másik nyilván Alan Moore), filmet kíván rendezi, nem csak a fanboyok meg a comics-geekek jöttek heves izgalomba, de a Rodriguez-féle Sin City rajongói is. Utóbbiak nyilván egy újabb kőkemény, CGI-vérbe…..
végtelen_égbolt °° furcsa 2008.12.03 19:45:00
nocibambi 2009.01.04 12:02:31
végtelen_égbolt °° nindzsa 2008.08.18 09:59:01
nocibambi 2008.08.18 11:01:04