Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Falatka

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az MTI által kiadott közlemény szerint a tavaly decemberben fölállt és eredetileg 13 fős Bormarketing Bizottság létszáma 7 főre apadt azt követően, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter négy tagot menesztett, köztük Geönczeöl Attila elnököt. Szepsy István még…..
Lassan vége a szüreti szezonnak. Egy kétségekkel, az átlagosnál több izgalommal és munkával teli év kezd lassan a hátunk mögé kerülni, itt az ideje a történések és tanulságok összegzésének. Túl fiatal lévén nincs saját tapasztalatom, hogy mennyire is volt kirívóan nehéz…..
Falatka 2010.11.06 19:38:01
szép összefoglaló! Magam is szoktam készíteni a saját évemről minden évben összefoglalót. Ebben az évben rövid lesz, sajnos, de ez egy szőlős-boros családban nem újság. Megértünk már korábban is ilyet és mindig benne van a pakliban.
A seregély itt nálunk is téma vagy 5 éve. Nagyon sokat küzdünk velük. Amit lehetett kipróbáltunk ellenük. Valóságos hadsereg, felderítőkkel, harcosokkal. Sajnos tévedés, hogy a háló megvédi a termést. Nem védi meg! Megtalálják a fedés hiányosságait és jól alkalmazkodnak a hálóhoz. 2007 nyarán született a rendelkezés, hogy augusztus 1- október 31-ig korlátozás nélkül lőhető. Ez a szabályozás ma is él és ezzel élhetnek a hegyközségek, a tagok, akinek vadászati engedélye van és betartja a vadászat szabályait. Nem a lelövés, a madár öldöklés a hatásos, hanem maga a sérült madár vijjogása. Voltak korábban magnókazettákon végtelenített hangjelzések, de ezek már nem elérhetők. Több riasztási módszer együttes alkalmazása a legjobb. Nagyon érzékenyek a tükrökre, sajnos a piros tűzijáték rakéták alkalmazása nem engedélyezett, de nagyon hatásos. Olyan magasságban robbannak, ahol ők repülnek. A ma szokásos gázos riasztóágyút ki kell egészíteni puskával, mert máskülönben nem veszik komolyan. De nagyon fontos, hogy az északról érkező rajokat tovább űzzük a területről, mert ha élelemre találnak, ott akkumulálódnak és hatalmas seregek lesznek belőlük. Nemcsak a szőlő miatt maradnak egy helyben, hanem fontos táplálékuk a napraforgó és egy szarvasmarhatelepnek is lenni kell a környéken. Hajnalban először a tehenészetek legelőin szedegetik az ürülében tenyésző nyüveket,majd a napraforgót dézsmálják és szomjasan utána nekiesnek a szőlőnek. Itt nálunk is előfordult míg ezekre rá nem jöttünk, hogy egy milliós populáció alakult ki. Abban az évben a cabernet szőlőmről 20 perc alatt 30q szőlőt vittek el. Olyan volt, mintha a Hitchkok: Madarak filmje elevenedett volna meg.
NAgyon fontos még az éjszakai beszállóhelyek zavarása. Ködgyertyákkal nagyon meg lehet őket zavarni, de ha megtehető, akkor éjszakai zavarás a leghatásosabb a beszállóhelyen. Ha sötétben felrepül, akkor automatikusan délnek fordul és nem száll le reggelig. Aztán az olaszoknál majd tesznek velük valamit. A leghatásosabb a helikopter lenne, akinek van ilyen lehetősége esténként a beszállóhelyeket kell zavarni. Az ellenük való védekezés nem egyéni kategória, mert az csak annyi, mintha az eget kezdenénk el meszelgetni. Csak úgy lehet ellenük védekezni, ahogyan ők is támadnak, közösségben. Nem kevés pénzbe kerül, volt, mikor elérte a két millió Forintot öt-hat település határának védelme.
NEm említettem a ragadozó madarakat, csak egyetlen madár jöhet számításba a vándorsólyom. A többit nagyon hatásosan cselezik ki. Saját magam láttam hogyan. A tábla végén a végoszlopon ült egy réti héja, a hatalmas sereget észlelve felröppent. A seregből kivált vagy 2-3 ezer madár és szabályos gömb alakzatot felvéve rárepültek a ragadozóra, aki a madártömegben nem tudta szárnyát mozgatni. Lekísérték a földre és addig nem is szállt fel, amíg el nem mentek a rablók. Minden csapatnak van egy vezetője,egyedül ő osztogat parancsokat, a többiek csendben repülnek, valszeg a vándorsólyom ki tudja szúrni melyik madár az és azt likvidálja, ezzel kelt nagy zavart.
Remélem tudtam segíteni ezzel a kis ismeret adással.
A Művelt Alkoholista Tokajbú 2010.09.24 06:00:00
Pontosan egy héttel ezelőtt adott hírt Demeter Endre Borbandi néven futó blogjában arról, hogy Mádon a hegyközségi elnökválasztást meghekkelték. Miután Mád a lemagasabb minőség mellett elkötelezett Mádi Kör és Szepsy István révén Tokaj egyik bástyája, elszomorító és…..
Falatka 2010.09.25 11:52:55
@BZoltan: kedves Zoltán! Nem tudom, hogy a fogyasztóknak mennyi beleszólása kellene hogy legyen, de a véleményem szerint elsősorban a szőlészet-borászat belső szereplőinek kellene valami egységes és mindenkire kötelező döntéseket produkáló szervezetet létrehozni, ami a belső demokráciát erősíti. A törvényeknek csupán a döntések végrehajtását kellene garantálni, úgy ahogyan az a fejlettebb bortermelő országokban is van. Nem tudom, hogy kívülállóként hogyan fogalmazhatsz meg ennyire határotott kritikát a hegyközségi rendszerről? Én belülről úgy gondolom, hogy 1995-től azért ha ez a rendszer nem működött volna, már nem beszélhetnénk magyar szőlőtermesztésről. Rengeteg energiát befektettünk, hogy kialakuljanak a szakmai összetartozás alapvető funkciói. Lehetséges, hogy teremnek korrupt hegybírók, de 99%-ban rendes, becsületes szakemberek, akik korrekt megoldásokat keresnek. Ott voltam azokon a vizsgálatokon, ahol az EUs belépésünk előtt az ellenőrök vizsgálták a közigazgatási feladatok rendszerét. Teljesen megfelelőnek tartották és azóta minden eu-s szabály a rendszerbe be lett építve. Ezzel nincs probléma, és ezt a funkciót talán nem is kellene másnak és másként csinálnia. Viszont az érdekképviselet nem ebbe a rendszerbe kell hogy működjön. erre sokkal jobb megoldások léteznek. Csak azért írtam, hogy a háttérben folynak tárgyalások, mert a politikum még hezitál. A szakmában a szakmaközi szervezet felállításáról folyik a vita. Harc folyik, hogy melyik szervezet lesz reprezentatívnak mondható, hogy megkapja a felhatalmazást a megalakításra. Sajnos, fogalmakkal nincs tisztában a magyar borásztársadalom. Csak teljes összefogással lehet rendet tenni, és a rendben mindenkinek meg kell találnia a szegmensét, ahol dolgozik. Az eddigi felfogással, hogy majd én kilobbizom a magam igazát már nem lehet tovább lépni.
Falatka 2010.09.26 06:46:22
@RAMBO: Azért az nem kis csúsztatás, hogy a hegyközségek nem húsz éves találmány. Maga a szó nem mostani kitaláció, de a rendszer, amit a háta mögé tettek, az csak 1994 végén született meg, és az első alakulások 1995-ben voltak. Amiről később beszélsz, azok az ártikulusokkal való szabályozott hegyrend, még a filoxéra előtti, általában helyi szabályozás volt.NEm tudom fejből, de az első hegyközségi tv. az 1880-as években született, többször módosították és inkább egy laza szövetkezés volt. A mai meg kifejezetten csak közigazgatási feladatokkal ellátott, amihez kényszerűségből hozzácsapták az érdekvédelmet is, ez utóbbi ennek megfelelően is működik. Meggyőződésem, hogy az érdekek alapos elemzése nélkül felállított bármilyen képviselet felelőtlenség. A cél mindenképpen az érdekek közötti egyensúly garanciája kell hogy legyen. Ezek most még itthon álmok, de van ahol működik már vagy 80 éve.
Falatka 2010.09.26 21:04:23
@BZoltan: Miért hallgatunk? Mert a fene meg nem kérdez bennünket. Végül is, a jelenlegi rendszerben mindegy mit mondanánk, mert úgyis azok döntenek, akiknek gőzük nincs hogy mi az szőlőt termeszteni, bort készíteni, eladni. Idéznék egy HNT-s vezetőt. Olyanok osztják az észt, akik az összes termelési tapasztalatukat a Metró megálló és a minisztérium között szerezték meg. Jelenleg majdnem ez a helyzet.
A kommunikáció az egész szőlő-bor ágazatnak egy nagy problémája, hogy lenne mit változtatni rajta az kétségtelen.
   Régóta készülök írni egy olyan borász borairól, akit méltatlanul, de mégis érthetően viszonylag kevesen ismernek hazánkban borissza berkekben. Méltatlanul, mert az általam ismert alföldi vörösborok közül messze a legjobbakat készíti, ugyanakkor érthetően, mert…..
Falatka 2010.08.24 19:12:43
Még nem tapasztaltam más blogokon,hogy a kommentelők közé beszólt volna a bortulajdonos, pedig szükséges lenne bizonyára. Üdvözöllek Benneteket, nem mondom, hogy ismeretlenül, mert ha naponta nem is, de rendszeresen olvaslak Benneteket.
Az előző hozzászólások több olyan kérdést vetettek fel már, amivel nekem naponta szembesülnöm kell. Az biztos, hogy ahol én termelek, nem egy ismert bortermőhelye kis országunknak, de azt is hozzá kell tenni, hogy jelenleg. A tradíció nem egyetlen, de talán a legkitartóbb eleme vagyok ezen a tájon. Nem ismert, hogy Kürtön legalább ezer éve termelnek szőlőt és készítenek bort. A családom 1685-től ezen munkálkodik, és ezt tradíciót kezdtem rövid 40 év kényszerű szünet után újjá építeni. Az elkötelezettséget a múltból hoztam, melynek az az alapja, hogy a MINŐSÉG MINDENEK ELŐTT, aztán jöhet minden más üzleti megfontolás. A borminősége nem lehet kompromisszum tárgya, csak az évjárat szabhat határt.
A marketing munkám milyensége sokakban megütközést kelthet, de jelenleg ez a legbiztosabb támpontot adó mődszer. Nem szeretek álomfelhőket kergetni és nagyon is jól ismerem a borpiac szereplőit, jelenlegi rendszerét ahhoz, hogy csak a józanság legyen a mércém és nem az önbecsapás. Lehetséges, hogy az eszközeim hagyományosnak mondhatók, de mind az enyémek, egy bank hitelét sem viselik és nem is fogják, míg kétszárú nadrágot hordok. Paramétereikben viszont nem térnek el a csilli-villi technikáktól. Ismerem ezeket is jól és az buktatóikat is. A fejlesztések nem léphetik túl a lehetőségek korlátait.
Hogy miért kell Norbinak 2008-as évjáratot innia? Hát, elmondanám, hogy azért, mert az a fixa ideám, hogy a vörösboroknak egy évet ászokhordóban kell etölteni, mégpedig nagyban. És ezt Norbinak is kötelező. KIcsit elszoktam húzni a mézesmadzagot előtte. Ezek az én boraim laborértékeik alapján azért nem sorolhatók a könnyű borok kategóriájába sem a Kf, sem a Cs egy évjáratban sem volt 32 alatt, a jobb évjáratokban 36-38g/l, de alkoholban is 12,5 és 13,5 között mozognak. Más kérdés, hogy ennek megítélése csak kóstolással elég nehezen megy. Az összbenyomás viszont sokkal elfogadhatóbb ebben a ti kóstolási rendszeretekben.

Azért jöttem fel ide, hogy ha akartok,akkor ne a találgatás mezején kommenteljetek, hanem kérdezzetek ki. Szivesen vezem kérdéseiteket.
Falatka 2010.08.25 11:28:23
@frankia: Leinkább a picémnél lehet kapni a boraimat. A legkönnyebb telefonon egyeztetni időpontot. Általában az esti órák alkalmasak szine minden nap. (30/ 3578481) Nem egy eldugott hely különben a 44-es út mellett fekszik, ha Kecskemét felől keresed, akkor a tiszaugi híd után az első falu balra. Szeged felől Vásárhely- Szentes- Kunszentmárton egy balos kanyarral fel a 44-esre és onnan 14 km.
táj-kert Árvíz után... 2010.06.05 13:50:00
Az elhibázott folyószabályozás mintapéldája: a Po. Az akkor a Habsburg-birodalomhoz tartozó folyó volt a Tisza-szabályozás mintája. Forrás A napokban az egész ország követi figyelemmel a gátakon folyó védekezést. Amikre az utóbbi években egyre gyakrabban kerül sajnos sor-…..
A cím persze,icipicit sántít,hiszen elsősorban az ebédlőmben volt -és jelenleg áll a konyhámban.Történt ugyanis, hogy Soma barátom hatalmas szívének,lelkének köszönhetően meglepett egy Depardieu Chateau de Tigné ANJOU 2005-ös Les Terres Chaudes Cabernet franc-nal.Nagyon…..
Falatka 2010.07.04 22:46:50
Szia Pisti!

NA én nem jó blogger lennék! Időnként két, de lehet, hogy egy szóval össze tudnám foglalni a véleményemet.
A tavasziban volt alkalmam Elzászban borokat kóstolni, főleg fehéreket. Volt Pinot-juk is, de azzal soha nem dicsekedtek. Úgy kellett kérni. Mondjuk, nem egy vörösboros vidék. Ránézve a képeidre, gondolom nem véletlen a háttérkép. Ebből az indokból, még ha jó lenne, se igazán jó egyik se. Szar dolog előítéletesnek lenni, legalább ennyi engedtessék más meg nekünk. Ha franciát kóstolok, számomra mindig van valami bortól idegen íz, amire ráakadok. Egy továbbképzésen egy világhírű francia fehérboros terület borának nyílt színi bírálatára kértek fel. Ott volt a magyar borászat krémje. Lehetséges, hogy szépeket vártak tőlem, de nem jött ki a számon. Olyan penetráns illatok és ízek voltak benne, ami a gyerekkoromra emlékeztetett. Akkor még előre daráltak az állatoknak kézi darálóval és szinte minden háznál volt darásláda. Ebben, a levegő páráját beszívta a kukorica dara és egy idő után a gombák dolgoztak benne. Ehhez hasonló volt az illat és az íz is. Annyira egyértelműen vágódott az agyamba a kóstoláskor a gyerekkori élmény, hogy csak ezt tudtam mondani. Nagy feltűnést keltettem a borakadémikus urak körében. Ők akarták!
ÉS a bor neve meg nem jut az eszembe. Idáig húztam, hátha, de nem. MAJd beugrik és lesz alkalom egy újabb kommentre.
Üdv Tálaslaci
Pengyomhegyi Egy olasz, egy rajnai 2010.04.20 10:02:22
 Hétvégén kihasználva a csodálatos időjárást (23ºC, napsütés, szélcsend), szabadtéri borozásba kezdtem, miközben a kertben tevékenykedtem. Előkerült egy régóta a pincémben pihenő palack, mégpedig egy 2005-ös Laposa Somlai olaszrizling. Emellé biztos, ami biztos egy…..
Falatka 2010.04.26 21:20:02
kedves Norbi! Egy hegyközséges társasággal voltunk kinn és négy napot csak szinte kóstolással töltöttünk. A rajnaikkal nekem sem volt gondom, ha csak az nem, hogy a savak éhesre marták a gyomromat. Néha kicsit tolakodóak is. Igazából inkább a Pinot blanc-ok sokkal jobbak voltak. AZ összes meglátogatott pincénél és kóstolt bornál általánosan a következőt állapítottam meg. Az ott szokásos technológia miatt a színnel és az illattal nem sok gond volt. Én nem éreztem pacsulit sehol, inkább a területre jellemző illatok voltak, igaz sokszor elég töményen. Szájba véve a borokat először vagy a számunkra szokatlan savak vágtak mellbe, vagy az késői szüreteknél az édes íz. Lenyelve a kortyot középen nagyon üresnek éreztem szinte mindet, majd egy kicsit várva ez múlik, de végig ez nagyon zavart. Volt előttünk olyan "nagy" bor is, amit valszeg kizártunk volna egy magyar borversenyen. Amit művészien csinálnak, hogy mindent el tudnak adni. Mind ez nem volt igaz a BOTT-Fréres pince boraira. A több generációs szakmai alázat meghozta az eredményét. Hatalmas borok, elegánsak és fölé emelkedtek az összesnek amit elénk tettek. Nekünk előadták a talajtani dolgaikat is de csak löszt emlegettek, mint fő talajtípust.
Ez utóbbit kivéve, mert ez a csúcsok csúcsa volt, sokkal korrektebb borok voltak a német borász palettáján PFORZHEIMben. A fehérei nagyon szépek voltak és egyáltalán nem volt hiányérzetem sehol. A vörösein meg egyáltalán azon kell csodálkozni, hogy olyan északon vannak. Itt csemege a hamburgi muskotály, meg egy Kékfrankos származék. Inkább kuriózum, mint nagy érték, de ezek is korrekt borok voltak. HA lesz alkalom akkor vetíthetek. Remélem megkapom az írásos anyagot is, mert én voltam a fotós és nem tudtam jegyzetelni.
üdv tálaslaci
Ha már nem csakhogy említésre méltónak találtam a vacsorás csúcsborokat,hanem időt is szakítottam rájuk egy bejegyzés erejéig,akkor legalább ennyit megérdemelnek azok az 1000 HUF körül megvásárolható,best buy-nak nevezhető magyar borok is melyeket nem rég kerítettem elő…..
Falatka 2010.03.10 19:21:50
@Kohári Pisti:

Szia Pisti!

Igen, voltam elnök a hétvégén. Voltak nagyon szép borok. De vannak néha kételyeim a származást illetően. Például a délvidékiek, rendszeresen betérnek egy kocsmába és onnan hoznak valami vinkót. Ez ismerős nekem, mert Temerinben nyelünk a borral egy kis vizet is. Persze nem minden borra jellemző, de általában, amit verseny előtt nem a vizeztek fel, azt a verseny után szinte 100-as. Kirakják a kapujukra, hogy aranyérmes bor. De hol van az már. Itt Szandán vannak visszatérő régi borosok, akiket évek óta ismerünk, már lassan a borról felismerjük kié, de pl. vörös kategóriában volt egy ficere, aki valahol Alcsiban termelte a Cab. Sauvignon borát, vele még nem találkoztunk. HA jövőre jön, akkor meglátjuk a keze munkáját. A legjobb bornak járó díjat egy gazdaköri tag kapta, aki csodálatos természetes édes Hárslevelűjével megérdemelten nyert. Ez még Soma Bear-nek is tetszett volna.
A péntek jól sikerült, mert nagyon sok emberrel találkoztam, akikkel nagyon jó alkalom egy kiállításon találkozni.
Vissza a Torkos Csütörtökhöz. A kisbugaci tulajdonosával is találkoztam, megkérdeztem, hogy mi a véleménye a borokról és hogy fogytak. A 16 karton fele elment, de örül, hogy maradt belőle. A fehéret és a rozét megkóstolta, ízlett neki, de a vöröseket nem. Másokkal voltam és kibontott egy palack Cabernet-t a 2008-asból. Mindig van nála egy törzsvendég. Most is volt és akkor mentem véletlenül oda, amikor értékelték. Csaba nem mutatott be, míg el nem mondta a fickó a véleményét. CSaba mondta neki, hogy itt a környéken a villányihoz hasonló borok teremnek. Belekóstolt és rávágta: Csabikám! Légyszíves ne villányizd le ezt a bort! Ott gyönyörködött benne. Persze tudom, hogy mi az értéke és nem fogom ezt mérvadónak tekinteni, de jól esett.
A borok minősítésében új szabályok lesznek és új jelölések. OEM, OFJ és FN. A kunság területén egy OEM lesz a kunsági OEM, de a Tiszaugban termelt minőségi borokra mindre Tiszakürti előnevet szavaztunk meg. Egyenlőre túl nagy tülekedés nincs a forgalomba hozatalra.
Megint nem sikerült rövid kommentet írni.
üdv Tálaslaci
Falatka 2010.03.12 21:48:45
Hát, Pisti, igazán nincs mit köszönni. Én még voltam a szép időkben katona és a "kitüntetések" átvételekor azt kellett mondani, hogy: A dolgozó népemet szolgálom! Jó hangsúlyosan nyomatékosítva. Manapság is szívesen használom. Sokkal jobb célra. Köszönetképpen.
Nagy problémám van azokkal, akik másképpen gondolkodnak a borkészítésről. És ez a pincében folytatott beszélgetésünk folytatása. Valahogy sikerült átmentenem a családi örökségből a minőség mindenáron való favorizálását. Olyan környezetben, ahol ez nem a többségi vélekedés eléggé nehéz mozogni, de nem lehetetlen. Szerencsére, a borvidéki marketing pont azt tűzte ki célul, hogy a mintaul szolgáló borászatok eredményeit előretolva, kiemelve, a farvizeken a nagyobb borászatokat is eladni. Sajna, ez csak álom még ma is. Nincs a szakmának egyetlen érdekképviselete sem, esetleg csak kinevezett. Igy aztán ahányan annyifelé vagyunk szétszórva. A politika, meg szépen lavíroz közöttünk. És röhögve teszik tönkre ilyen alapon az egész országot. Egyszer jó volna, ha minden magyar borász megegyezne, hogy nem az én borom létezik, hanem a MAGYAR BOR.
Több fórumon feldobtam már, hogy legyen magyar szőlészeti-borászati közmegegyezés és Bországgyűlést meg kell tartani. Csak hümmög mindenki, mert a saját érdekek fontosabbak (még).
Norbit meg szeretném kérdezni majd, hogy mi lesz a titulusod a vizsga után? Master of vine?
Tálaslaci
Azt mondják felénk,hogy azzal telik majd az év,amivel az új év első napját töltjük.Nos,ha ez így van,akkor hál' Istennek szorul bele munka és család rendesen,de ami a legkellemesebb az új évi kezdésben -és várhatóan egész évben- az a Tálas borok fogyasztása lesz.Igaz,még…..
Falatka 2010.01.22 22:56:30
Kedves Pisti!

Hát, azt nem gondoltam volna, hogy verset is írsz hozzánk ( bor és én), de kösznöm. Igen meghatók rímeid.
Tényleg azzal bírkózom, hogy hogyan tudok minél hamarabb palackozni, de nem könnyű feladat. Már nem a palackozás része, hanem az, hogy valakik mindent megtesznek, hogy szétverjék még azoknak az elszántságát is akik ezt az utóbbi időben elkövetett parasztgyalázást valahogy túlélték. Most a környezetvédelmi termékdíjjal küszködök, de remélem, hogy sikerül átverekednem magam a kusza törvények labirintusán. és palackban lesz a rozém.
Megszólítottál a kecskeméti éttemekkel kapcsolatosan. Ténylegesen a Kisbugaci Csárdában fognak a boraim megjelenni, a rozé biztosan. A tulajdonos, minden évben szüret után, az újborok első kóstolóját zártkörben az étterme törzs látogatóinak és a barátainak résztvételével. Már a harmadik éve hív meg és kóstolják a Tálas-borokat is együtt a nagy borvidékek jeles termelőivel. A visszajelzések szerint nem kevés sikerrel. Az idén már az mondta a vezető, hogy az Alföldről csak engem és Fritmannékat hívja meg. És valószínűleg rozém nemsokára ott lesz az itallapon, meg a cabernet is. Egyébként nem tudom miért a kékfrankos nem annyira népszerű, pedig annak is jelentős értékei vannak. Szolnokon a Róza tulajdonosa tiszakürti, Balla Sanyi. Vele tervezzük, hogy ott az éttermében is közelébe megyek a fogyasztóknak és szervezünk egy borkóstolós estét. Egyébként mostanában elég sok estém ezzel telik. Itt Cserkeszőlőn a szállodákban esti programként ajánlják és helybe megyek. Öntök és mesélek - ahogyan Nektek is. Van mit, szerencsére! Ott, ahol aludtatok, amellett az épület mellett van a gróf régi pincéje és a cserkei szállodák tulajdonosa megvásárolta és nagyon szépen felújította. Ott is szoktam kóstoltatni. Cigányok húzzák a magyarnótát, jó hangulatot meghozza a bor. Soha nem tudom kik ülnek be kóstolni. Rövid ilyetén pályafutásom alatt a soproni hegyközségi tanács elnökhelyettese is kóstolt már velem. Utólag odajött hozzám és a fülembe súgta, hogy gratulál a frankoshoz, - Tulajdonképpen, mi sem tudunk jobb minőséget készíteni- mondta szép halkan. Egyébként jellemző az a magatartás, hogy az Alföldet kicsit divatos lenézni, pedig szoktam meglepetéseket okozni. Mint két ünnep között szintén Cserkében. Három villányi házaspár és egy pesti újságíró - aki egy általam nem ismert étekhajhász társaság, az Asztali Örömök Társasága tagja, meg még többen ültünk le. A kezdéskor volt a levegőben némi előitélet, de menetközben gondoskodtam a feloldásáról szóban és a pohárban is. MAjdnem vastapsot kaptam. Szóval zajlik az élet, csak kicsit döcögve. üdv tálaslaci
Két-három hete ismét jártam Tiszakürtön Tálas Laci barátomnál,hogy a pénzesgyőri komondoros eseményre néhány liter remek vörösbort prezentáljak szűk hazám déli csücskéből.Nos,Laci nem volt szűkmarkú,kaptam tőle ajándékba két remek bort.Megnéztem őket kicsit…..
Falatka 2009.10.18 23:25:27
Szia Pisti!

A folytatás következik. Ma először kóstoltam meg az idei kékfrankost. Nem szeretem az új vörösöket kóstolgatni, csak úgy április táján kezdem el, máskor. Most 20,5 MM fokkal szüreteltem le, és elég gyorsan kész lett a meleg miatt. Már most elég szép ízek mutatkoznak. A Cabernetet pénteken szedtük le 22 és 21,5 MM fokot mértem, de ez nem fog olyan gyorsan elkészülni a hideg miatt. Szerencsére nem fagy és van remény hogy be tudja indítani a forrást az élesztő. A legjobban ezt az időszakot szeretem, rövid, de itt dől el minden. És rohadt sokat kell dolgozni egy ilyen egyszemélyes borászatban. De nem baj, mert sok minden kárpótol. Többek között a soraid. Egyébként a Kékfrankosból már hagyományosan rozé is készült. Kicsit másként, mint tavaly. Most a szüret utáni feldolgozáskor engedtünk le 1000 liter szín mustot, vagy egy kicsit többet. Szép színű lesz. Világosabb a tavalyinál, de a stílust tartani fogom. A fehérek, már fejtés alatt vannak. Hatalmas illat teli be a pincét és még az sem idegesített fel, hogy félbe kellet hagynom a melót, mert elromlott a nagynyomású mosóm. A szinét még nem tudom, de a napokban már tisztul annyit, hogy az első kénadag után lássam az eredményt. Egyébként a mélyebb szinek attól vannak, hogy a Chardonnay-t már túléretten szüretelem hozzá és ez az egész borra ráül. CSak mostanában terjedtek el a világosabb színű borok, de beltartalomban nem tudnak vetekedni egy túlérett szőlőből készült borral. A tavalyi fehérem legnagyobb kritikusa Dr. Kerényi Zoli volt, akitől még alföldi borra talán egy dicsérő szót nem hallottam előtte. Rengeteget kóstol, az ország szinte minden borversenyén ott van. NEm szokott dicsérni senkit, de azon a rendezvényen,ahol fenn volt a borom az asztalon, rendesen fogyasztott belőle ( pedig nem szokott) és még a szemembe is dícsérte. IGazából, a mai borászok ezeket a borba foglalt gondolatokat csak ritkán értik, főleg azok, akiknek a gondolataik nem a borról, hanem a pénzről szólnak. Időnként tényleg áldozatot igényel, de szerintem megéri jónak lenni. Üdv Tálaslaci
Nem bízom a borversenyekben. Elsősorban azért, mert az eredmények ritkán találkoznak az én értékítéletemmel. Mondhatnánk, hogy ízlésről fölösleges vitát nyitni, de ilyen alapon borversenyt is fölösleges rendezni. Tegyük föl, hogy a magyarázat ennél összetettebb. Milyen okok…..
Pengyomhegyi Győri keserűpirula 2009.08.26 11:24:00
            Mozgalmas, tartalmas nyáron vagyok túl. Azt hiszem az elmúlt 5-6 évben összesen nem jártam annyit a Dunántúlon, mint az elmúlt 3 hétben. Augusztus első napjait Gál Laci és Gál Peti barátomnál töltöttem Kisbéren,…..
Falatka 2009.09.01 20:46:12
@pardi norbi: Az benne a pláne, hogy Kecskeméten a 44-es mellett tulajdonképpen egymástól nem messze van két nagyon jó étterem. Ha jössz kifelé a reptér után, HOGY A Kisfái tangazdasági bejáratot elhagyod utána van a Csepegi Csárda. Igazi, parasztos kajákat adnak, de aki végig akarja enni, azt amit rendelt jól kössön fel gatyát, bugyit. Legtöbbször a vendégek ez elcsomagoltatás mellett döntenek. Fogyókúrás csajokkal ne menj oda Norbi! Hatalmas adagok és az ajtónál ott vannak a pincérek, nem tolakodóan köszöntik a vendéget, asztalt ajánlanak, kabátos időszakban a hölgyekről lesegítik a kabátot, és étkezés után a készülődő vendégeknek a kabátokat odaviszik, a hölgyekre felsegítik. És az árak sem olyan egetverőek. A másik a Fekete Gólya a Csepegitől kb 2 kilométerre van a szentkirályi elághazás után. azt gondolnánk, hogy vetélytársai egymásnak ilyen távolságban, de egyáltalán nem, mert más profilt választottak maguknak. Inkább francia tipusú konyhát visznek, Na ide már lehet fogyókúrás lányokkal is betérni. Bár érdemes a fogadalmat feladni kicsit és végig enni a rendelést. Az adaggal ebben az étteremben sincs gond, a másik csárda jótékony hatására ebben jelentkezik a verseny.
Hát, szerintem ebben nem fogsz csalódni és jó szájízzel fogsz visszamenni máskor is. üdv tl
Falatka 2009.09.02 22:13:51
@karchasz: én még hozzátenném benn a városban a Kisbugaci Csárdát is. Szerintem jól főznek és olyan jó hangulatú. Igaz eldugott helyen van, de aki jót keres, meg is találja. Meg aztán holnaptól, akár Tálas-féle Kékfrankost is kérhettek a jóféle étel mellé.
Meg amit még írni akartam korábban.
A DUNÁNTÚLON NEM TUDNAK OLYAN JÓL FŐZNI, MINT AZ ALFÖLDÖN.
MInden kaja olyan ott mintha a receptkönyvből olvasva készítenék a szakácsok. Jó az, csak a lélek hiányzik belőle. Üdv Tl
Pengyomhegyi Az én apám... 2009.09.01 17:59:00
ADY ENDRE: "Proletár fiú verse Az én apám reggeltől estigIzzadva lót-fut, robotol,Az én apámnál nincs jobb ember,Nincs, nincs sehol.Az én apám kopott kabátu,De nekem új ruhát veszenS beszél nekem egy szép jövőrőlSzerelmesen.Az én apám gazdagok foglya,Bántják,…..
 A magyar kultúra része a borkészítés, borfogyasztás. A számunkra szerencsétlen 20. század folyamán elvesztettük szőlőink jelentős részét, hogy mást ne említsek a felvidéki szőlők Szlovákiához, a fantasztikus adottságú Ménesi-borvidék Romániához, a hatalmas ígéret…..
Falatka 2009.08.17 20:05:59
@pardi norbi: Norbi, tudod az új fahordó az egy nagyon veszéles valami, túl sok lesz benne a fa, akármit csinál az ember vele. De valamikor el kell kezdeni benne a borászkodást. Nem a barrique-ra gondoltam elsősorban, ami hordóhasználatot illeti. Aztán ott van, hogy milyen bort töltsünk bele. én fehérekkel korábban kisérleteztem, de már ott tarok, hogy az én körülményeim között és az én fehér boraimat soha nem tenném fába. A vöröset viszont csak abba. Talán erről beszélgettünk is.
Oszkárra visszatérve: 8 hektárról nem 5000 palack fog lejönni, hanem sokkal több. Piacot tekintve Szerbia sokkal jobb terep, mint kishazánk. Nálunk sokkal nehezebb ebben a kategóriában labdába rúgni. DE ebben legalább olyan egyedül van ott ő, mint én itthon. Aztán ott is nehéz lesz, amikor beindulnak a nagy borgyárak. Vannak ennek is jelei Szabadkán. Sajnos, előbb-utóbb mindenütt rájönnek a kézműves borászat ipari jellegűvé alakítására. Onnantól elszabadul a pokol. Talán az arányok megtartásában nagyon jó példát mutat Szlovénia, ahol az egyensúlyra nagyon ügyelnek. Szerbiában sajna, tőlünk is sokan segítenek az ipar beindításában. Ott még lazább a szabályozás és ezért nagyon nagy a kísértés. üdv tálaslaci
Falatka 2009.08.22 22:52:10
@pardi norbi: Kedves Norbi! Ha valaki, akkor én biztosan ismerem a borgyári filozófiát. Nem a bor a fontos, hanem a pénz. És ebből soha nem lesz jó bor.( és hosszú távon pénz sem) Max. olyan, amilyent megszoktatnak az emberekkel, akik többségének fogalma sincs a jó bor fogalmáról. Egyszer, még régen egy kocsmáros hordta tőlem CSongrádra a fehérbort, nem sokáig. Jó szándékú volt szegény, de az én borom nem volt versenyképes a kocsmában. Túl sokan itták a jobb drágábbat, amin kevesebb volt a haszon. A borgyárak borászai még a szocializmusban tanulták a szakmát és még most is arról ábrándoznak, hogy nagy mennyiségű kiegyenlített minőségű lét készíthessenek. Amikor tehették a szocializmus alatt, egész európa borászai irígykedtek rájuk, mert olyan dolgokat tehettek meg, amit a konvencionális európai borászatok nem. Az újvilági borászatokba kivándorolt borkészítők szinte kivétel nélkül ezért az álomért váltottak hazát. Természetesn valakinek fel kell dolgoznia a sok termést csak nagyon rossz a struktúra. A privatizáció során leginkább olyanok jutottak tulajdonhoz, akiknek előtte szinte köze nem volt a szőlőhöz, borhoz. A szőlőtermesztők viselik a sokkal nagyobb termesztési kockázatot és a borászatok lefölözik a hasznot, de ebből nem jutattnak vissza a termelőnek, hogy újra tudja termelteni az ültetvénye árát. Nincs más választása, mint mennyiséggel kompenzálja a felvásárlók arcátlan kartellárait. MIndenfélére hívatkoznak, hogy miért nem lehet több a szőlő ára, de leginkább az erőltetett fejlesztésekre felvett hitelek törlesztésére és az aránytalan életvitelre megy el a pénz. Érdekes módon a szőlőtermesztők között nem jellemző, hogy Mercivel, BMW-vel járnának, de a borászok között a fordítottja a ritka. Szóval roszz a struktúra és ebből nem jöhet ki jó bor, max valamennyire ihatató. Természetesen vannak olyanok, mint én is aki a sokféleségre, a sokízűségre esküsznek. Borban! És csak saját termesztésú szőlőt hajlandóak a pincébe engedni. Én meg azt szoktam miondani, hogy a szőlőtermesztőket arra ítélném, hogy két évig ne adhassák el a szőlőtermésüket, hanem a saját borukat kelljen értékesíteni, hogy megtanulják, hogyan kell termeszteni jó irányban a szőlőt. Ez az időszak a borászatoknak is jól jöhetne sok szempontból. DE ez csak tréfa szokott lenni nálam. A helyzet most sokkal drámaibb. A jó példáért nem kellene messzire menni csak Szlovéniába. Láttátok a képeket, ott mindenki tudja a feladatát.
És ráadásul a legfőbb fájdalmam, hogy sem a gasztronómiának, sem a legfőbb forgalomba hozó cégeknek nincs közvetlen kapcsolata a nagy borversenyekkel. Magunkban versenyezgetünk és a kvázi eredményeknek nincs életközeli visszacsatolása. ezért történek olyan baromságok, hogy az ország egész területén mindeki villányit és szekszárdit kell hogy igyon, mert a kereskedők csak ezt ismerik. Max. balatonit. Egri forgalmit csak egyszer vesznek. Na félre a rosszindulattal! Jó éjt!
A multikulti kedvemre való, és nem vagyok a globalizmus engesztelhetetlen ellenzője sem, mégis jobban bizsereg a vérem, ha a tengerentúli konzerv cabernet-k, pinot-k és chardonnay-k után valami üdén egyedi itthonira találok, még ha egy kis tyúkszarosság is keveredik az illatába.…..
Van itt egy ilyen fejlemény, ami érdekes, bár a hivatalnoknyelvű közleményből nem könnyű kibogarászni a lényeget. Attól tartunk, hogy a magyar bormarketingkérdés továbbra sincsen megoldva, sőt. De most nem kötekszünk. Íme a közlemény: Hosszas előkészítő munka után…..
Falatka 2008.06.07 22:07:29
Kedves Zsörtölődő!

Egyetlen megállapításoddal saját magadnak mondtál ellent. Bár nem biztos, hogy tisztában vagy a statisztikai adatokkal.
"Pénzzel jó sáfárkodni csak az eredeti tulajdonosa tud. Bizottságok, kht-k helyett a piac a legracionálisabb és leghatékonyabb döntéshozó"

Meg kellene nézni, hogy a három alföldi borvidék a palackos forgalomból kb 52%-os részt hasít ki. Persze, a tarületnek is nagy szerepe van ebben, de annak is hogy nem mindegy hogy milyen árú borból szakad ki a 8 Ft.

De, kár ennyire vérre menő vitába belemenni. A szétválasztásnak nincs értelme. Ezen a világ más bortermelő részein csak röhögnek, mert míg nem tudunk egységesen magyar borként fellépni és addig a piacokra sem tudunk kilépni egységesen, sőt a magyar piacot sem tudjuk megtartani. Ha egységesen tudná midenki éretelmezni a magyar bor fogalmát mindez sokkal könnyebb lehetne. Csak mindig vannak egyenlőbbek, akik sokkal jobban tudnak osztani ( maguk felé). A magyar borászat nagy betegsége a borvidékek szegregációja és elszigeteltsége, saját érdekek képviselete a végsőkig és minden fegyvernemet bevetve. A viták alapját az adja, hogy egyáltalán nem ismerjük egymást. Nem hívjuk meg más borvidékek képviselőit, szőlészeit, borászait a rendezvényeinkre.Pedig milyen szép lenne, ha pl.: a villányi borversenyen az egriek bírálnának és Egerben az alföldiek a területi borversenyeken,és váltanánk egyást minden évben.
Nem szabad kimondani, hogy csak ezt és csak azt szabad termelni, mert vannak saját termesztéstechnológiák, amivel mindig lehet javítani a dolgokon.És vannak területek, ahol jobban lehet kéket termeszteni, mint fehéret és fordítva.
Most idejött két borguru és végig kóstolt egy sorozatot és máris rettentő okos dolgokat tudnak beszélni.Én már voltam olyan helyzetben, hogy magyarborért Franciaországban levertek a lábamról a franciák és a bordóiakhoz a fene oda nem ment kóstolni. Innen már más a véleményem.
Jót kell az asztalra tenni és legyen mindegy hogy hol terem. Cimke nélkül láttam már egy-két pofára eső hozzáértőt.
És persze minden borvidéken lehet szar bort is készíteni. Amire aztán van is példa, de nem is kevés.
CSak azt tanácsolnám, Kedves Zsörtölődő, hogy Te is először szabaduljál meg az előítéleteidtől, aztán már tudnánk is együtt gondolkodni a MAGYAR BORRÓL.
A Dunántúli Napló arról tudósít, hogy „Kikelet Hadművelet” elnevezéssel fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciósorozatot tartottak Villányban. Az ellenőrzés célja a forgalmazott borok minőségének, kiszerelésének szemrevételezése volt. Az ellenőrzés során 72…..
Falatka 2008.06.04 22:50:08
Amikor olvastam a cikket, fordult egyet a gyomrom! Két dologtól 1. ahogyan nyilvánosságra került. 2, teljesen a ma bevett szokás szeriti Apeh, Ántsz, Élelmiszeregésszégügyészség "Tavaszi Virág" helyett BorVirág fedőnevű akciója a főnökök megrendelése alapján" Na Ti is csináljatok már valamit" ízű dolog. Nem hiszem, hogy sokat tévednék.
A baj az, hogy csak hivatalokban tudunk a K und K óta gondolkodni. Míg tőlünk nyugatabbra már rég kinőtték ezt a gyermekbetegséget, nálunk tovább virágzik. A politikumot vörhelyes kiütések lelik, ha szóba kerül az NGO szervezetek gonolata.( Non Govermental Organisation) Ne tévesszen meg senkit, hogy itthon ezt "gondosan" civilszervezetnek fordítják, de valójában önszervezett,önigazgatásba adott állami feladatról van szó, amit a hivatalnokok bérének töredékéért látnak el ezek a szervezetek és hatékonyságban is szeretnék összhasonlítást tenni. Felkellene már nőni az ilyen szervezetek szélesebb körű engedéséhez. Egy éppen a mi szakmánkban ( Hegyközségi szervezet), de szerintem szinte az egyetlen is a társadalomban, aminek a létrejötte akkor történt, amikor még fogalmuk sem volt a T. Uraknak, hogy mi az az NGO. Hát azóta pár követ megmozgattak az ellehetetlenítésre. Csak kérdezem, hogy mikor találnak olyan hívatalnokokat, akik hónapokig, évekig nem kapnak a munkájukért jutattást. Ennyi a különbség!
A közösségi Önkormányzatban való öntéshoztalnál a közösségi szabályszegésének a törvényi mellett morális hatása is van, Nem a hivatal zárja ki, hanem a szakma a további munkából a vétkezőt és nincs kiskapu, új néven, újabb csalfintaságokon törni a buksit.
A szakmák teljes, állami stratégiával(?) egyeztetet önigazgatása nagyon hiányzik. Ha belegondoltok ennek a fenti akciónak mi volt az értelme, én inkább ebben az olvasatban egy média kampánynak minősíteném. Mindenkinek azt tanácsolnám, hogy az egyelen egy lebukottól eltekintve semmilyen mélyebb értelmet ne keressetek. Odamentek, ahol ki is tudják fizetni a bírságot. Szulfitos cimkét lehet csináltatni és Gere Attila most megatnulta, hogy nem illik a borcimkét felelőtlenül alárni sajátkezű aláírásával. Nyomda van elég! Jó bort sokkal nehezebb az asztalra tenni.