Adatok
Falatka
0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Belevetette magát a szakma ügyeibe a Borászati Albizottság. Az elmúlt év végéig vagy ötször ültek össze a szakma okosai. Maguk elé idéztették az érintett minisztériumok és hivatalok szakértőit és vezetőit. VM, AMC, VPOP, később NAV, MGSzH, HNT, AMC, MVH. A fontos kérdések…..
Falatka
2011.04.20 21:06:25
Nincs érdekképviselet, de a politika nem is akarja, hogy legyen. Tök mindegy, hogy melyik párt van hatalmon, rá kellett volna erre hamarabb jönni. Biztos ismeritek Churchill mondását: "Ha egy probléma megoldását halogatni akarod, hozz létre egy bizottságot." Hát ez a bizottság is ennyit ér! A határozatai semmit nem érnek, ha vannak egyáltalán. Magyarul fűrészelik a semmit. Az ott pöffeszkedő politikusok, meg hivatalok képviselői már céljuknál vannak, pénz a zsebben. És ki emlékszik már mit ígértek a rabszolgáknak. Majd tudják ők mit kell csinálni a pénzzel, a szakma meg ki a fenét érdekli. Majd kapnak egy-két szar kampányt, meg puccos óriásplakátot aztán töröljék szemüket szájukat. A cirkusz mehet tovább. És ez a lényeg!!
Az MTI által kiadott közlemény szerint a tavaly decemberben fölállt és eredetileg 13 fős Bormarketing Bizottság létszáma 7 főre apadt azt követően, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter négy tagot menesztett, köztük Geönczeöl Attila elnököt. Szepsy István még…..
Lassan vége a szüreti szezonnak. Egy kétségekkel, az átlagosnál több izgalommal és munkával teli év kezd lassan a hátunk mögé kerülni, itt az ideje a történések és tanulságok összegzésének. Túl fiatal lévén nincs saját tapasztalatom, hogy mennyire is volt kirívóan nehéz…..
Sokszor és sokan felvetették már itt az Alkoholistán, hogy a magyarországi borágazat számos problémája miatt képtelenek vagyunk az eredményes versenyre az Európai Unió régebbi tagállamaival szemben. Sokan megállnak ott, hogy még mindig túl sok a pancsolás, túl kevés a minőségi…..
Pontosan egy héttel ezelőtt adott hírt Demeter Endre Borbandi néven futó blogjában arról, hogy Mádon a hegyközségi elnökválasztást meghekkelték. Miután Mád a lemagasabb minőség mellett elkötelezett Mádi Kör és Szepsy István révén Tokaj egyik bástyája, elszomorító és…..
Falatka
2010.09.25 11:52:55
@BZoltan: kedves Zoltán! Nem tudom, hogy a fogyasztóknak mennyi beleszólása kellene hogy legyen, de a véleményem szerint elsősorban a szőlészet-borászat belső szereplőinek kellene valami egységes és mindenkire kötelező döntéseket produkáló szervezetet létrehozni, ami a belső demokráciát erősíti. A törvényeknek csupán a döntések végrehajtását kellene garantálni, úgy ahogyan az a fejlettebb bortermelő országokban is van. Nem tudom, hogy kívülállóként hogyan fogalmazhatsz meg ennyire határotott kritikát a hegyközségi rendszerről? Én belülről úgy gondolom, hogy 1995-től azért ha ez a rendszer nem működött volna, már nem beszélhetnénk magyar szőlőtermesztésről. Rengeteg energiát befektettünk, hogy kialakuljanak a szakmai összetartozás alapvető funkciói. Lehetséges, hogy teremnek korrupt hegybírók, de 99%-ban rendes, becsületes szakemberek, akik korrekt megoldásokat keresnek. Ott voltam azokon a vizsgálatokon, ahol az EUs belépésünk előtt az ellenőrök vizsgálták a közigazgatási feladatok rendszerét. Teljesen megfelelőnek tartották és azóta minden eu-s szabály a rendszerbe be lett építve. Ezzel nincs probléma, és ezt a funkciót talán nem is kellene másnak és másként csinálnia. Viszont az érdekképviselet nem ebbe a rendszerbe kell hogy működjön. erre sokkal jobb megoldások léteznek. Csak azért írtam, hogy a háttérben folynak tárgyalások, mert a politikum még hezitál. A szakmában a szakmaközi szervezet felállításáról folyik a vita. Harc folyik, hogy melyik szervezet lesz reprezentatívnak mondható, hogy megkapja a felhatalmazást a megalakításra. Sajnos, fogalmakkal nincs tisztában a magyar borásztársadalom. Csak teljes összefogással lehet rendet tenni, és a rendben mindenkinek meg kell találnia a szegmensét, ahol dolgozik. Az eddigi felfogással, hogy majd én kilobbizom a magam igazát már nem lehet tovább lépni.
Falatka
2010.09.26 06:46:22
@RAMBO: Azért az nem kis csúsztatás, hogy a hegyközségek nem húsz éves találmány. Maga a szó nem mostani kitaláció, de a rendszer, amit a háta mögé tettek, az csak 1994 végén született meg, és az első alakulások 1995-ben voltak. Amiről később beszélsz, azok az ártikulusokkal való szabályozott hegyrend, még a filoxéra előtti, általában helyi szabályozás volt.NEm tudom fejből, de az első hegyközségi tv. az 1880-as években született, többször módosították és inkább egy laza szövetkezés volt. A mai meg kifejezetten csak közigazgatási feladatokkal ellátott, amihez kényszerűségből hozzácsapták az érdekvédelmet is, ez utóbbi ennek megfelelően is működik. Meggyőződésem, hogy az érdekek alapos elemzése nélkül felállított bármilyen képviselet felelőtlenség. A cél mindenképpen az érdekek közötti egyensúly garanciája kell hogy legyen. Ezek most még itthon álmok, de van ahol működik már vagy 80 éve.
Falatka
2010.09.26 21:04:23
@BZoltan: Miért hallgatunk? Mert a fene meg nem kérdez bennünket. Végül is, a jelenlegi rendszerben mindegy mit mondanánk, mert úgyis azok döntenek, akiknek gőzük nincs hogy mi az szőlőt termeszteni, bort készíteni, eladni. Idéznék egy HNT-s vezetőt. Olyanok osztják az észt, akik az összes termelési tapasztalatukat a Metró megálló és a minisztérium között szerezték meg. Jelenleg majdnem ez a helyzet.
A kommunikáció az egész szőlő-bor ágazatnak egy nagy problémája, hogy lenne mit változtatni rajta az kétségtelen.
A kommunikáció az egész szőlő-bor ágazatnak egy nagy problémája, hogy lenne mit változtatni rajta az kétségtelen.
Régóta készülök írni egy olyan borász borairól, akit méltatlanul, de mégis érthetően viszonylag kevesen ismernek hazánkban borissza berkekben. Méltatlanul, mert az általam ismert alföldi vörösborok közül messze a legjobbakat készíti, ugyanakkor érthetően, mert…..
Falatka
2010.08.25 11:28:23
@frankia: Leinkább a picémnél lehet kapni a boraimat. A legkönnyebb telefonon egyeztetni időpontot. Általában az esti órák alkalmasak szine minden nap. (30/ 3578481) Nem egy eldugott hely különben a 44-es út mellett fekszik, ha Kecskemét felől keresed, akkor a tiszaugi híd után az első falu balra. Szeged felől Vásárhely- Szentes- Kunszentmárton egy balos kanyarral fel a 44-esre és onnan 14 km.
Az elhibázott folyószabályozás mintapéldája: a Po. Az akkor a Habsburg-birodalomhoz tartozó folyó volt a Tisza-szabályozás mintája. Forrás A napokban az egész ország követi figyelemmel a gátakon folyó védekezést. Amikre az utóbbi években egyre gyakrabban kerül sajnos sor-…..
A cím persze,icipicit sántít,hiszen elsősorban az ebédlőmben volt -és jelenleg áll a konyhámban.Történt ugyanis, hogy Soma barátom hatalmas szívének,lelkének köszönhetően meglepett egy Depardieu Chateau de Tigné ANJOU 2005-ös Les Terres Chaudes Cabernet franc-nal.Nagyon…..
Elkezdtem már mesélni március eleji találkozásomat a szlovén borokkal és az elmaradhatatlan sóval. Akkor négy pincéről emlékeztem meg, most a maradék öt következik, de mondhatnám úgy is, hogy a java. Kattintás után azonnal indulunk a Vipava-völgy és Goriška brda borvidékeire,…..
Hétvégén kihasználva a csodálatos időjárást (23ºC, napsütés, szélcsend), szabadtéri borozásba kezdtem, miközben a kertben tevékenykedtem. Előkerült egy régóta a pincémben pihenő palack, mégpedig egy 2005-ös Laposa Somlai olaszrizling. Emellé biztos, ami biztos egy…..
Ha már nem csakhogy említésre méltónak találtam a vacsorás csúcsborokat,hanem időt is szakítottam rájuk egy bejegyzés erejéig,akkor legalább ennyit megérdemelnek azok az 1000 HUF körül megvásárolható,best buy-nak nevezhető magyar borok is melyeket nem rég kerítettem elő…..
Falatka
2010.03.10 19:21:50
@Kohári Pisti:
Szia Pisti!
Igen, voltam elnök a hétvégén. Voltak nagyon szép borok. De vannak néha kételyeim a származást illetően. Például a délvidékiek, rendszeresen betérnek egy kocsmába és onnan hoznak valami vinkót. Ez ismerős nekem, mert Temerinben nyelünk a borral egy kis vizet is. Persze nem minden borra jellemző, de általában, amit verseny előtt nem a vizeztek fel, azt a verseny után szinte 100-as. Kirakják a kapujukra, hogy aranyérmes bor. De hol van az már. Itt Szandán vannak visszatérő régi borosok, akiket évek óta ismerünk, már lassan a borról felismerjük kié, de pl. vörös kategóriában volt egy ficere, aki valahol Alcsiban termelte a Cab. Sauvignon borát, vele még nem találkoztunk. HA jövőre jön, akkor meglátjuk a keze munkáját. A legjobb bornak járó díjat egy gazdaköri tag kapta, aki csodálatos természetes édes Hárslevelűjével megérdemelten nyert. Ez még Soma Bear-nek is tetszett volna.
A péntek jól sikerült, mert nagyon sok emberrel találkoztam, akikkel nagyon jó alkalom egy kiállításon találkozni.
Vissza a Torkos Csütörtökhöz. A kisbugaci tulajdonosával is találkoztam, megkérdeztem, hogy mi a véleménye a borokról és hogy fogytak. A 16 karton fele elment, de örül, hogy maradt belőle. A fehéret és a rozét megkóstolta, ízlett neki, de a vöröseket nem. Másokkal voltam és kibontott egy palack Cabernet-t a 2008-asból. Mindig van nála egy törzsvendég. Most is volt és akkor mentem véletlenül oda, amikor értékelték. Csaba nem mutatott be, míg el nem mondta a fickó a véleményét. CSaba mondta neki, hogy itt a környéken a villányihoz hasonló borok teremnek. Belekóstolt és rávágta: Csabikám! Légyszíves ne villányizd le ezt a bort! Ott gyönyörködött benne. Persze tudom, hogy mi az értéke és nem fogom ezt mérvadónak tekinteni, de jól esett.
A borok minősítésében új szabályok lesznek és új jelölések. OEM, OFJ és FN. A kunság területén egy OEM lesz a kunsági OEM, de a Tiszaugban termelt minőségi borokra mindre Tiszakürti előnevet szavaztunk meg. Egyenlőre túl nagy tülekedés nincs a forgalomba hozatalra.
Megint nem sikerült rövid kommentet írni.
üdv Tálaslaci
Szia Pisti!
Igen, voltam elnök a hétvégén. Voltak nagyon szép borok. De vannak néha kételyeim a származást illetően. Például a délvidékiek, rendszeresen betérnek egy kocsmába és onnan hoznak valami vinkót. Ez ismerős nekem, mert Temerinben nyelünk a borral egy kis vizet is. Persze nem minden borra jellemző, de általában, amit verseny előtt nem a vizeztek fel, azt a verseny után szinte 100-as. Kirakják a kapujukra, hogy aranyérmes bor. De hol van az már. Itt Szandán vannak visszatérő régi borosok, akiket évek óta ismerünk, már lassan a borról felismerjük kié, de pl. vörös kategóriában volt egy ficere, aki valahol Alcsiban termelte a Cab. Sauvignon borát, vele még nem találkoztunk. HA jövőre jön, akkor meglátjuk a keze munkáját. A legjobb bornak járó díjat egy gazdaköri tag kapta, aki csodálatos természetes édes Hárslevelűjével megérdemelten nyert. Ez még Soma Bear-nek is tetszett volna.
A péntek jól sikerült, mert nagyon sok emberrel találkoztam, akikkel nagyon jó alkalom egy kiállításon találkozni.
Vissza a Torkos Csütörtökhöz. A kisbugaci tulajdonosával is találkoztam, megkérdeztem, hogy mi a véleménye a borokról és hogy fogytak. A 16 karton fele elment, de örül, hogy maradt belőle. A fehéret és a rozét megkóstolta, ízlett neki, de a vöröseket nem. Másokkal voltam és kibontott egy palack Cabernet-t a 2008-asból. Mindig van nála egy törzsvendég. Most is volt és akkor mentem véletlenül oda, amikor értékelték. Csaba nem mutatott be, míg el nem mondta a fickó a véleményét. CSaba mondta neki, hogy itt a környéken a villányihoz hasonló borok teremnek. Belekóstolt és rávágta: Csabikám! Légyszíves ne villányizd le ezt a bort! Ott gyönyörködött benne. Persze tudom, hogy mi az értéke és nem fogom ezt mérvadónak tekinteni, de jól esett.
A borok minősítésében új szabályok lesznek és új jelölések. OEM, OFJ és FN. A kunság területén egy OEM lesz a kunsági OEM, de a Tiszaugban termelt minőségi borokra mindre Tiszakürti előnevet szavaztunk meg. Egyenlőre túl nagy tülekedés nincs a forgalomba hozatalra.
Megint nem sikerült rövid kommentet írni.
üdv Tálaslaci
Azt mondják felénk,hogy azzal telik majd az év,amivel az új év első napját töltjük.Nos,ha ez így van,akkor hál' Istennek szorul bele munka és család rendesen,de ami a legkellemesebb az új évi kezdésben -és várhatóan egész évben- az a Tálas borok fogyasztása lesz.Igaz,még…..
Két-három hete ismét jártam Tiszakürtön Tálas Laci barátomnál,hogy a pénzesgyőri komondoros eseményre néhány liter remek vörösbort prezentáljak szűk hazám déli csücskéből.Nos,Laci nem volt szűkmarkú,kaptam tőle ajándékba két remek bort.Megnéztem őket kicsit…..
Nem bízom a borversenyekben. Elsősorban azért, mert az eredmények ritkán találkoznak az én értékítéletemmel. Mondhatnánk, hogy ízlésről fölösleges vitát nyitni, de ilyen alapon borversenyt is fölösleges rendezni. Tegyük föl, hogy a magyarázat ennél összetettebb. Milyen okok…..
Mozgalmas, tartalmas nyáron vagyok túl. Azt hiszem az elmúlt 5-6 évben összesen nem jártam annyit a Dunántúlon, mint az elmúlt 3 hétben. Augusztus első napjait Gál Laci és Gál Peti barátomnál töltöttem Kisbéren,…..
Falatka
2009.09.01 20:46:12
@pardi norbi: Az benne a pláne, hogy Kecskeméten a 44-es mellett tulajdonképpen egymástól nem messze van két nagyon jó étterem. Ha jössz kifelé a reptér után, HOGY A Kisfái tangazdasági bejáratot elhagyod utána van a Csepegi Csárda. Igazi, parasztos kajákat adnak, de aki végig akarja enni, azt amit rendelt jól kössön fel gatyát, bugyit. Legtöbbször a vendégek ez elcsomagoltatás mellett döntenek. Fogyókúrás csajokkal ne menj oda Norbi! Hatalmas adagok és az ajtónál ott vannak a pincérek, nem tolakodóan köszöntik a vendéget, asztalt ajánlanak, kabátos időszakban a hölgyekről lesegítik a kabátot, és étkezés után a készülődő vendégeknek a kabátokat odaviszik, a hölgyekre felsegítik. És az árak sem olyan egetverőek. A másik a Fekete Gólya a Csepegitől kb 2 kilométerre van a szentkirályi elághazás után. azt gondolnánk, hogy vetélytársai egymásnak ilyen távolságban, de egyáltalán nem, mert más profilt választottak maguknak. Inkább francia tipusú konyhát visznek, Na ide már lehet fogyókúrás lányokkal is betérni. Bár érdemes a fogadalmat feladni kicsit és végig enni a rendelést. Az adaggal ebben az étteremben sincs gond, a másik csárda jótékony hatására ebben jelentkezik a verseny.
Hát, szerintem ebben nem fogsz csalódni és jó szájízzel fogsz visszamenni máskor is. üdv tl
Hát, szerintem ebben nem fogsz csalódni és jó szájízzel fogsz visszamenni máskor is. üdv tl
Falatka
2009.09.02 22:13:51
@karchasz: én még hozzátenném benn a városban a Kisbugaci Csárdát is. Szerintem jól főznek és olyan jó hangulatú. Igaz eldugott helyen van, de aki jót keres, meg is találja. Meg aztán holnaptól, akár Tálas-féle Kékfrankost is kérhettek a jóféle étel mellé.
Meg amit még írni akartam korábban.
A DUNÁNTÚLON NEM TUDNAK OLYAN JÓL FŐZNI, MINT AZ ALFÖLDÖN.
MInden kaja olyan ott mintha a receptkönyvből olvasva készítenék a szakácsok. Jó az, csak a lélek hiányzik belőle. Üdv Tl
Meg amit még írni akartam korábban.
A DUNÁNTÚLON NEM TUDNAK OLYAN JÓL FŐZNI, MINT AZ ALFÖLDÖN.
MInden kaja olyan ott mintha a receptkönyvből olvasva készítenék a szakácsok. Jó az, csak a lélek hiányzik belőle. Üdv Tl
ADY ENDRE: "Proletár fiú verse Az én apám reggeltől estigIzzadva lót-fut, robotol,Az én apámnál nincs jobb ember,Nincs, nincs sehol.Az én apám kopott kabátu,De nekem új ruhát veszenS beszél nekem egy szép jövőrőlSzerelmesen.Az én apám gazdagok foglya,Bántják,…..
A magyar kultúra része a borkészítés, borfogyasztás. A számunkra szerencsétlen 20. század folyamán elvesztettük szőlőink jelentős részét, hogy mást ne említsek a felvidéki szőlők Szlovákiához, a fantasztikus adottságú Ménesi-borvidék Romániához, a hatalmas ígéret…..
Falatka
2009.08.17 20:05:59
@pardi norbi: Norbi, tudod az új fahordó az egy nagyon veszéles valami, túl sok lesz benne a fa, akármit csinál az ember vele. De valamikor el kell kezdeni benne a borászkodást. Nem a barrique-ra gondoltam elsősorban, ami hordóhasználatot illeti. Aztán ott van, hogy milyen bort töltsünk bele. én fehérekkel korábban kisérleteztem, de már ott tarok, hogy az én körülményeim között és az én fehér boraimat soha nem tenném fába. A vöröset viszont csak abba. Talán erről beszélgettünk is.
Oszkárra visszatérve: 8 hektárról nem 5000 palack fog lejönni, hanem sokkal több. Piacot tekintve Szerbia sokkal jobb terep, mint kishazánk. Nálunk sokkal nehezebb ebben a kategóriában labdába rúgni. DE ebben legalább olyan egyedül van ott ő, mint én itthon. Aztán ott is nehéz lesz, amikor beindulnak a nagy borgyárak. Vannak ennek is jelei Szabadkán. Sajnos, előbb-utóbb mindenütt rájönnek a kézműves borászat ipari jellegűvé alakítására. Onnantól elszabadul a pokol. Talán az arányok megtartásában nagyon jó példát mutat Szlovénia, ahol az egyensúlyra nagyon ügyelnek. Szerbiában sajna, tőlünk is sokan segítenek az ipar beindításában. Ott még lazább a szabályozás és ezért nagyon nagy a kísértés. üdv tálaslaci
Oszkárra visszatérve: 8 hektárról nem 5000 palack fog lejönni, hanem sokkal több. Piacot tekintve Szerbia sokkal jobb terep, mint kishazánk. Nálunk sokkal nehezebb ebben a kategóriában labdába rúgni. DE ebben legalább olyan egyedül van ott ő, mint én itthon. Aztán ott is nehéz lesz, amikor beindulnak a nagy borgyárak. Vannak ennek is jelei Szabadkán. Sajnos, előbb-utóbb mindenütt rájönnek a kézműves borászat ipari jellegűvé alakítására. Onnantól elszabadul a pokol. Talán az arányok megtartásában nagyon jó példát mutat Szlovénia, ahol az egyensúlyra nagyon ügyelnek. Szerbiában sajna, tőlünk is sokan segítenek az ipar beindításában. Ott még lazább a szabályozás és ezért nagyon nagy a kísértés. üdv tálaslaci
Falatka
2009.08.22 22:52:10
@pardi norbi: Kedves Norbi! Ha valaki, akkor én biztosan ismerem a borgyári filozófiát. Nem a bor a fontos, hanem a pénz. És ebből soha nem lesz jó bor.( és hosszú távon pénz sem) Max. olyan, amilyent megszoktatnak az emberekkel, akik többségének fogalma sincs a jó bor fogalmáról. Egyszer, még régen egy kocsmáros hordta tőlem CSongrádra a fehérbort, nem sokáig. Jó szándékú volt szegény, de az én borom nem volt versenyképes a kocsmában. Túl sokan itták a jobb drágábbat, amin kevesebb volt a haszon. A borgyárak borászai még a szocializmusban tanulták a szakmát és még most is arról ábrándoznak, hogy nagy mennyiségű kiegyenlített minőségű lét készíthessenek. Amikor tehették a szocializmus alatt, egész európa borászai irígykedtek rájuk, mert olyan dolgokat tehettek meg, amit a konvencionális európai borászatok nem. Az újvilági borászatokba kivándorolt borkészítők szinte kivétel nélkül ezért az álomért váltottak hazát. Természetesn valakinek fel kell dolgoznia a sok termést csak nagyon rossz a struktúra. A privatizáció során leginkább olyanok jutottak tulajdonhoz, akiknek előtte szinte köze nem volt a szőlőhöz, borhoz. A szőlőtermesztők viselik a sokkal nagyobb termesztési kockázatot és a borászatok lefölözik a hasznot, de ebből nem jutattnak vissza a termelőnek, hogy újra tudja termelteni az ültetvénye árát. Nincs más választása, mint mennyiséggel kompenzálja a felvásárlók arcátlan kartellárait. MIndenfélére hívatkoznak, hogy miért nem lehet több a szőlő ára, de leginkább az erőltetett fejlesztésekre felvett hitelek törlesztésére és az aránytalan életvitelre megy el a pénz. Érdekes módon a szőlőtermesztők között nem jellemző, hogy Mercivel, BMW-vel járnának, de a borászok között a fordítottja a ritka. Szóval roszz a struktúra és ebből nem jöhet ki jó bor, max valamennyire ihatató. Természetesen vannak olyanok, mint én is aki a sokféleségre, a sokízűségre esküsznek. Borban! És csak saját termesztésú szőlőt hajlandóak a pincébe engedni. Én meg azt szoktam miondani, hogy a szőlőtermesztőket arra ítélném, hogy két évig ne adhassák el a szőlőtermésüket, hanem a saját borukat kelljen értékesíteni, hogy megtanulják, hogyan kell termeszteni jó irányban a szőlőt. Ez az időszak a borászatoknak is jól jöhetne sok szempontból. DE ez csak tréfa szokott lenni nálam. A helyzet most sokkal drámaibb. A jó példáért nem kellene messzire menni csak Szlovéniába. Láttátok a képeket, ott mindenki tudja a feladatát.
És ráadásul a legfőbb fájdalmam, hogy sem a gasztronómiának, sem a legfőbb forgalomba hozó cégeknek nincs közvetlen kapcsolata a nagy borversenyekkel. Magunkban versenyezgetünk és a kvázi eredményeknek nincs életközeli visszacsatolása. ezért történek olyan baromságok, hogy az ország egész területén mindeki villányit és szekszárdit kell hogy igyon, mert a kereskedők csak ezt ismerik. Max. balatonit. Egri forgalmit csak egyszer vesznek. Na félre a rosszindulattal! Jó éjt!
És ráadásul a legfőbb fájdalmam, hogy sem a gasztronómiának, sem a legfőbb forgalomba hozó cégeknek nincs közvetlen kapcsolata a nagy borversenyekkel. Magunkban versenyezgetünk és a kvázi eredményeknek nincs életközeli visszacsatolása. ezért történek olyan baromságok, hogy az ország egész területén mindeki villányit és szekszárdit kell hogy igyon, mert a kereskedők csak ezt ismerik. Max. balatonit. Egri forgalmit csak egyszer vesznek. Na félre a rosszindulattal! Jó éjt!
A multikulti kedvemre való, és nem vagyok a globalizmus engesztelhetetlen ellenzője sem, mégis jobban bizsereg a vérem, ha a tengerentúli konzerv cabernet-k, pinot-k és chardonnay-k után valami üdén egyedi itthonira találok, még ha egy kis tyúkszarosság is keveredik az illatába.…..
A 2008 májusi brit Decanterben 7 oldalas cikk jelent meg "Burgundia új sztárjai (és szupersztárjai)" címmel. A zsugorított borbédekker szerzője, Clive Coates MW a hetvenes évek elején kezdte Burgundia szisztematikus fölgöngyölítését, és emlékei szerint ekkor még…..
Van itt egy ilyen fejlemény, ami érdekes, bár a hivatalnoknyelvű közleményből nem könnyű kibogarászni a lényeget. Attól tartunk, hogy a magyar bormarketingkérdés továbbra sincsen megoldva, sőt. De most nem kötekszünk. Íme a közlemény: Hosszas előkészítő munka után…..
A Dunántúli Napló arról tudósít, hogy „Kikelet Hadművelet” elnevezéssel fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciósorozatot tartottak Villányban. Az ellenőrzés célja a forgalmazott borok minőségének, kiszerelésének szemrevételezése volt. Az ellenőrzés során 72…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz