Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sparhelt

106 bejegyzést írt és 790 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Barangolás a világban Fordlândia 2020.02.03 10:05:31
Az 1920-as években az Egyesült Államokban szárnyalt az autógyártás - számos vállalkozás (illetve ekkor már inkább gigantikus konszern) igyekezett kihasítani minél nagyobb szeletet a járműeladások tortájából. Nem volt ez másként a dúsgazdag üzletember, Henry Ford által alapított és irányított…..
Sparhelt 2020.02.04 17:00:24
A Wikipedián jó összefoglaló van róla. hu.wikipedia.org/wiki/Moln%C3%A1r_G%C3%A1bor_(%C3%ADr%C3%B3)

De amúgy érdemes elolvasni a könyveit, mert nagyon izgalmasan és jól ír. Gyerekkorom meghatározó irodalmi élménye volt, Fekete Istvánon kívül.
Hogy is van ez? Az alap elgondolás az volt, hogy ha már sokat kerékpározom és rengeteg történés van minden nap szinte, így néha kiírnám magamból a napi stresszt. Sajnos elmaradt, hogy időnként leírjam ezeket, most meg átgondolva, akár egyben is le tudom írni.Persze később változhat, de most ez így…..
Egy korszakos zseni 30 év alatt a világhírnévig repítette a céget, majd jött a világháború és maradt a KGST piac. A Tungsram logója az 1900-as évek elején - forrás: Wikipedia ..
Péter elküldte nekünk is a Volánbusznak feltett kérdéseit, amikre válaszolni nem tudunk, de a felvetés érdekes. A néhány kilométernyi plusz nem is mindig eredményez büntetést, ebben az esetben viszont 250 Ft helyett 8745 Ft-ba került a kis kitérő. Az üzletszabályzat szerint persze ez így van…..
Sparhelt 2019.11.29 15:06:49
@t.davidblog: Mintha ilyet írt volna a poszter is, hogy vett egy 10 kilométeres jegyet pluszban, de ezt nem fogadta el az ellenőr.
Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és energiát más korszerűbb energiatermelő…..
A szállásfoglalós oldalak vendégértékeléseire alapozott szállásfoglalás után most jöjjön a másik oldal. Egy vendégház, amit tönkretett a booking.com. Levélíró vállalkozónk nem értette, miért nem jönnek foglalások az oldalról, aztán meglátta a lehúzó kommentet, amit…..
Sparhelt 2019.05.29 12:47:29
@Kivlov: Attól még, hogy nem szavaztak Gyurcsányra, még lett volna kire szavazni, aki nem Fidesz. Szóval szerintem nincs igazad.
A magyar jogosítvány az EU összes országában csereszabatosan érvényes, és valószínűleg mindenki biztonságosan el is tud igazodni az európai utakon - még Angliában is, pedig azok az út rossz oldalán közlekednek :) De azért mindenhol megvannak a helyi sajátosságok is. Mi természetesen Svédországból…..
Sparhelt 2019.03.14 09:09:14
@regisz: Valószínű, hogy erre a kérdésre a házszámok adják meg a választ.
A tények: A lakossági ellenérzések, a szakmai kifogások ellenére Pécs 100 kilométeres körén belül Paks 2 építése – késéssel ugyan – de megkezdődik. Bodán, a százötvenezer fős várostól, Pécstől 17 km-re a legveszélyesebb, legsugárzóbb atomhulladékok tárolására alkalmas „atomtemető” megnyitását…..
Sparhelt 2019.01.04 09:16:55
@yerico1: A fűtőelemekben dúsított urán van, így kiégve is sokkal jobban fog sugározni, mint a természetben megtalálható érc.
Sparhelt 2019.01.04 09:17:07
@0.5 bit: Nem lenne semmi gond az atomenergiával, ha nem maradna utána pár százezer évig halálos dózisú sugárzást generáló szemét.
< E-Tanú > UNIX egyenes 2018.11.28 17:00:47
Nem először, és biztos vagyok benne, hogy nem utoljára kell a UNIX autóalkatrész-forgalmazó cég autóival foglalkozni. Ezúttal Budapesten, a XI. kerületben a Fehérvári út és a Kondorosi út kereszteződésében alkotott az egyik sofőrjük.   A kisáruszállítóval a Kondorosi úton úgy haladt tovább, hogy…..
Ma már teljesen természetes, hogy a világ túlsó felén élő ismerősünkkel is azonnal kapcsolatba tudunk lépni. A modern telekommunikációs eszközök előtti időkben elődeink azonban csak azokhoz tudtak szólni, akik halló- vagy látótávolságra voltak tőlük. Az élelmesebb ősök – elsősorban a magashegyi…..
Manapság a csapból is az folyik, hogy kevés a programozó, hogy a programozók rengeteget keresnek, mégis alig találni embert. Valószínűleg a te fejedben is megfordult már, hogy programozást kéne tanulnod. Vagy azért, mert kecsegtető mindez, vagy mert unod a munkádat, keveset keresel, vagy éppen a…..
Sparhelt 2017.09.23 21:59:46
@GGy: Ezt így kimondani, hogy a Pascal a legjobb, szerintem téves. Én pl soha nem tanultam Pascalt és nem is kellett ahhoz, hogy megtanuljak programozni. A programozás az egy gondolkodásmód, hogy ezt te melyik nyelven keresztül fogod fel, az rád van bízva.
Szilveszter közeledtével némi vidámságot – komorabbaknak elkeseredést – hozunk olvasóink számára: összegyűjtöttünk néhány olyan kínos nyilatkozatot a magyar politikai életből, amelyek a 2016-os esztendőben hangoztak el. A lista teljesen szubjektív, a komment-szekciókban…..
Sparhelt 2016.12.30 13:27:14
@H.Sandor: + a takarítás költsége.
Pali bácsi egy kesztyűsbáb, attól függ, hogy mit mond, hogy kinek a keze van benne. Ő egy igazi politikai túlélő, minden rendszerben megtalálta a számítását.
A Világbanknál működő vitarendező szervezet december 13-án több mint 7 milliárd forint kártérítést ítélt meg az Ebenred nevű francia cégnek, amely egyike volt azoknak a nagy utalványkibocsátó-cégeknek, amelyeket multiellenes progresszív adóval az Orbán-kormány még az…..
Sparhelt 2016.12.24 11:34:22
@Jakab.gipsz: Persze, hogy megéri a büntetés ellenére is, mert engem is vissza fog tartani a gyorshajtástól az, ha én lépem túl a megengedett sebességet, de a büntetést veled fizettetik ki.
Ezek a cégek befektettek Magyarországon, az gondolom, amikor pénzt hoztak ide, nem volt baj. Ha a munkájuk eredményét haza akarják vinni, miközben magyar embereket foglalkoztattak, közterheket, adókat fizettek - mert biztos lehetsz benne, hogy nem a külföldi cégek trükköznek - az probléma. Értem. Szóval te bejárhatsz a munkahelyedre dolgozni, bármennyit túlórázhatsz, addig oké vagy, de ha fel akarod venni a fizetésed, akkor meg szemétláda.
Közelednek az ünnepek, amelyek nem múlhatnak el alkoholfogyasztás nélkül. A magyar ember bort és pálinkát iszik, és mivel sajnos a kultúránk alapvető elemének számíthatjuk az alkoholt, a néphit szerint gyógyítunk is vele. Maradjunk most a pálinkánál...
Invitel-ügyfelek, figyelem: aki nem olvassa a cég tájékoztatóit, az január 1-jétől meglepve fogja tapasztalni, hogy az alábbi csatornák minden csomagból hiányozni fognak: Eurosport 1 SD/HD Eurosport 2 SD/HD Eurosport News Animal Planet SD/HD TLC Discovery Channel Discovery Showcase HD ID…..
Sparhelt 2016.11.16 09:01:16
@tygger: Az invitel oldalán nem találtam róla semmit. De azért köszi!
Egy szokványosnak aligha nevezhető vasutas program, ahová a fanok járnak, azok, akik a vasútért bomlanak, és ha lehet, megmutatnak mindent az ifjú generációnak. Mintha ufók lakta tájon járnánk. Elhanyagolt, kihalt, akár egy temetőnek is beillene, mely a kiszuperált mozdonyokat fogadja be. Hatalmas…..
A minap egy pszichológiai témájú könyv akadt a kezembe, Csíkszenmihályi Mihálytól "Az öröm művészete" c. kötet... ilyesfajta olvasmánnyal még nem volt dolgom, de úgy gondoltam, a 81 éves pszichológus professzortól tanulhatok is egyet és mást, ami a mindennapi boldogulást segíti. A könyv központi…..
Számos helyen fellelhető az interneten a központozás témaköre. Aki írásra adja a fejét, nem kerülheti el, hogy legalább az alapokkal ne legyen tisztában, és az írás alapja – már a fogalmazáson, értelmes mondatok kiötlésén túl – egyrészt a helyesírás,…..
Huszonnégy órás késéssel néztem meg a Galambos Lajossal készített interjút. (Az érdeklődésre való tekintettel ismételte meg az ATV.) Néztem a karikás szemű zenészt, aki legalább tizenöt kilótól „szabadult meg” a vizsgálati fogságban, és sajnáltam. Egészen addig, amíg sztorizgatva elmesélte, kamasz…..
Sparhelt 2016.02.01 13:08:11
@John Doe3: Most megerjed vagy megpenészedik vagy megpuhul? Van ennek itt jelentősége? Az a lényeg, hogy a szarból csinál pénzt. Amúgy meg igazad van. Sajnos..
Sparhelt 2016.02.01 13:32:10
@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: Oké. Én azt írtam, hogy nem érdemes abba belekötni, hogy hogy romlik a citrom igazából, ha az a bűn, hogy szart sóznak az emberre egészséges helyett. A lényeg az, hogy épet fizetsz, de szart kapsz. De hogy te mit akarsz ezzel mondani, azt nem igazából tudom..
Ősszel a diófáké a főszerep. A Spúr család azonban nemcsak azért szereti a diófákat, mert ilyenkor az utcán is akad néhány szem ingyen dió, hanem azért is, mert a fa leveleit is több mindenre tudjuk használni. Ha siettek, akkor talán még nektek is jut az ingyen levelekből, de aki…..
Ma rendhagyó módon a Szecsuánblog átevez a gasztroblogok csodálatos világába és ínyenc fogásokkal örvendezteti meg a nagyérdeműt. Vagy valami ilyesmi.   A napokban a helyi szupermarketben járva két szép, megtermettebb varangyot néztem ki a tegnapi vacsihoz.   Bár első…..
Sparhelt 2015.09.30 08:59:47
@Lángharcos: Igen, de azt nem kell agyoncsapni és megnyúzni sem, az ugyanis konyhakész. Ezért mondottam volt, hogy marad a mirelit. :-)
Sparhelt 2015.09.30 09:04:07
@Lángharcos: A csirkéknél nem is elsősorban a kivégzésük a fájó pont, hanem a tartásuk. A nagyüzemi csirkevágás viszonylag humánusan megy, hisz az állatot kábítják és aztán ölik le, az igazi probléma a nagyüzemi állattartásban van, amikor embertelen körülmények között nevelik fel az állatokat és a stressz okozta kannibalizmus elkerülésére meg is csonkítják őket. Desmond Morris nagyon jól leírja mindezt az Állati jogok szerződése című könyvében.
Ha jártál francia pékségben, biztosan láttál szép, körtés pitéket. Nekem mindig úgy kínálják magukat ezek a szeletek, nagyon tetszenek! A körtetortának komoly hagyományai vannak. A tarte Bourdaloue feltalálásának jogáért, ha jól tudom, két cukrászda is versenyben volt a…..
Sparhelt 2015.09.16 15:26:42
@az egészséges francia: Én mondjuk csináltam volna belőle zselét a torta tetejére, akkor legalább benne lenne a körte íz a tortában is, mert ha megfőzöd a kötét, akkor a körteíz egy része távozik a főzővízzel együtt. Ezt a hétvégi körteleve tapasztalataira alapoztem. :-)
Sparhelt 2015.09.16 15:29:32
@az egészséges francia: Alapvetően tetszik Nancsibácsi hozzáállása a dologhoz, a krumplileves az legyen krumplileves. :-) De szó sincs róla, hogy ne ízlene a te tortád is pl nekem, hisz semmi rosszat nem tettél bele, de mondjuk én se kókuszzsírral és mifenével csinálnám. :-) Persze érdekelne Nancsibácsi lekvárja is, főleg, ha ilyen nyílt termékelhelyezést csinált vele..
Piszkosul bosszantó, amikor nem sikerül kideríteni egy-egy jó nagy elkúrás felelőseit. Van amikor egyértelmű az ügy, de az esztergomi vasútfelújításnál nagyon nem az. Akármit olvastam össze, nem áll össze a kép. Persze megy a hadoválás régészeti leletekről, meg elhúzódó…..
Sparhelt 2015.08.25 12:11:54
@Baloldali érték: Mondjuk a váci zónázó közlekedés mint ötlet jó, de ehhez szükséges lenne betartható menetrendet is készíteni hozzá..
Mondhatnánk persze, hogy Isten áldása a hévízi tó maga – de ez a lezárt tó a maga jegyáraival jó ideje már csak a németeké és azoké, akiket az orvos odaküld, egészséges magyar paraszt nem nagyon dughatja bele csak úgy a lábát. Mi viszont pont ilyenek vagyunk, ebben a…..
Sparhelt 2011.08.08 15:26:44
@marcsella11: Szerintem te félreértesz valamit. Az irigység nem egyenlő valaminek a féltésével. Valószínű, hogy sosem megyek oda, mert nekem nagyon kiesik - én csak azt szeretném, hogy te, aki odajársz, még sokáig tudhassad úgy élvezni, ahogy azt most teszed. Ez nem irigység - innen az ország másik feléből. Persze ha te annak látod, a lelked rajta.
Sparhelt 2015.06.18 12:48:40
@hobbychef: Tévedsz. Ez egy alakváltozata a nickemnek, nézz utána és ebben a formában helyes. De mivel amúgy meg személynévként/nicknévként használom, teljesen mindegy, hogy hogyan írom.
Sparhelt 2015.06.18 13:03:45
@hobbychef: Na de ha nekem nem hiszel, írjad be ide: helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/suggest# és magad is meglátod.
Amúgy tudtad, hogy a helyesírásellenőrző szerint a chef és a séf is helyes, viszont a hobby ipszilonnal nem? Helyette a hobbi-t kellene használnod i-vel, mert helyesírási szempontból az a megfelelő.
(Legközelebb, mielőtt belekötsz valakibe a szerinted helytelenül írt nick-e miatt, előbb javaslom a sajátod ellenőrzését.)