Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Repülős Gizi

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még tegnapi hír, hogy iszonyatosan hangos tűzijáték verte fel szombat este Buda csendjét. A zajos ünneplés nem másnak szólt, mint Horváth Lászlónak, aki 50. születésnapját a Nemzeti Galériában, gigapartin ünnepelte meg. Horváth egyébként életrajza szerint doktori fokozattal is…..
Egy teljes napig csak szélerőművekből származó áramot használt Dánia – írja a motherboard.vice.com. Az összes decemberben felhasznált dán áram 54,8 százaléka származott szélenergiából, karácsony hetében pedig, amikor az ipari fogyasztás alacsonyabb, 68,5 százalékra nőtt…..
Repülős Gizi 2014.01.24 19:55:41
@CsomTam: Bocs, ha túl nagynak látszott az arcom, nem vagyok akkora király, csak korán reggel még a kávé jótékony hatása előtt felment a címtől az agyam. Szerintem igenis nagy baj a cím, mert te tudod esetleg, hogy játék a szavakkal, de a 200 különböző hírblog, amin mind így hozták le utána, az ő olvasóik tényleg elhiszik majd, hogy CSAK szélenergiával tud üzemelni Dánia, vagy akármelyik ország.
Amerikáról sok esetben hallhatjuk, hogy nincs nemzeti étele. Magyarországról ugye mindenkinek a gulyás, vagy a töltött káposzta jut eszébe. Ezzel szemben Amerikáról rögtön a hot dogra, a hamburgerre, vagy a pizzára, természetesen sok ketchuppal asszociálunk. Ez azonban téves, mert…..
Az amerikai egészségügyi rendszer a világ legdrágább egészségügyi rendszere miközben a mutatóik kifejezetten rosszak. Már csak ezekért is erről a számláról beszél a világ tegnap este óta. Egy srác két napig volt a sürgősségin vakbélgyulladás miatt és meg is műtötték,…..
Repülős Gizi 2013.12.31 22:10:24
@okosallah: Biztosan igazad van. Én 2002 óta maglódi lakos vagyok, már csak 1-2 évente látogatóba járok a US-be. A jelenlegi biztosítási helyzetről csak hozzávetőleges fogalmaim vannak.
Repülős Gizi 2014.01.02 17:47:18
@Lassú Koyot (a.k.a. Kosút Layos): Nahát, te ma regelted ezt a nicket, csak a mi kedvünkért? Igazán kedves. :-)
Mellesleg részben egyetértek veled, az összetartozó biztosító és kórházak körén kívül a stikli valószínűleg nem működik; egy nem szerződött orvostól sosem fog kamu számlát befogadni a biztosító (még valódit is csak üggyel-bajjal). De a biztosító és a saját szerződött kórházai között szerintem simán lehet ilyen mutyi, amivel magasan tartják az árakat a közvélemény felé, még ha ténylegesen nem is mozog a pénz, ha a páciens biztosított. A nem biztosítottat jószerivel lehúzzák, meg a horror árakkal terelik a népet a biztosítás felé.
Folytatni vagyok kénytelen a „csak egészség legyen” sorozatot egy újabb darabbal. Ez is, mint a többi megelőző azt illusztrálja, hogy a Szent Jánosról elnevezett gyógyulda hogyan megy tönkre a szemünk láttára. Miközben a kormány 5 milliárdért szeretne sícentrumot a közeli…..
Repülős Gizi 2013.12.31 12:22:15
@v2peti: OK, azt már tudjuk, hogy "gyurcsányahibás". Most azt a lemezt tedd fel, hogy a Fidesz-kormány mit tett 3 és fél év alatt a gyurcsányi elkúrások rendbehozására. Mert szerintem szart se. De javíts ki, mitől jobb most a János kórház, mint a gyurcsány 3,5 évvel ezelőtti leváltásakor.
Rendkívüli politikai nyomás alatt dönt a Kúria jogegységi tanácsa a devizaalapú hitelek ügyében. Döntésüknek ezért nemcsak a jogi eljárások kapcsán van tétje, kiderül majd az is, demokratikus jogállam  maradt-e az ország vagy sem. Ha igen, akkor már most jó eséllyel…..
Repülős Gizi 2013.12.12 18:19:24
@TóthAttila: Azt te csak álmodod, hogy a külföldi jegybank alapkamatát fogod kapni. A referenciaérték a jegybanki alapkamat + a kihelyezési országra érvényes csődkockázati mutató (CDS). Ha nagyon jószívű a bank, akkor csak kicsivel számol a referenciaérték fölé. És a magyar CDS az volt már elég nagyocska is...
„Az atomenergia olcsó, az atomenergia kell!” Nagyjából ezzel az egyszerű jelszóval kívánják a döntéshozók és lobbisták megmagyarázni, hogy miért kell itthon hónapokon belül elindítani az új atomerőművi kapacitások létesítését, kiírni a tendereket. Csakhogy a történet…..
Repülős Gizi 2013.10.30 22:34:18
@Pan Modry: Semmi sincs a német áramár felett. Nem a tőzsdei spot árakat kell nézni, hanem hogy az összes tarifaelem rárakódása után mennyi a lakossági végfogyasztó által fizetett ár. 28.5 eurocent/kWh-val a német lakosság a világ legdrágább áramát fizeti.
Repülős Gizi 2013.10.30 22:38:43
@stuffmonger: A MAVIR storage project egy kamu. 1 MW csúcsteljesítményű VR akku, igencsak véges töltés-kisütés ciklusszám élettartammal. Mire jó egy MW? Mire lenne jó a 30 MW, ha az egész kiépülne (nem fog).
Repülős Gizi 2013.10.30 22:44:55
@Pan Modry: Az általad olcsónak nevezett alacsony növekményköltségű áram (ezt látod a spot árban) azért lehetséges, mert a méregdrága létesítési költséget a megtérülés garantálására beleosztják a tarifába. A spot ár tényleg alacsony, sőt negatív, amikor éppen kiszabályozhatatlan a rendszer, mert nincsen elég szabályozási tartalék. De a csórikám SOSEM fogja a tőzsdei árat fizetni, csakis a szubvenciókkal megterhelt tarifát.
Tények és közkeletű tévhitek a napelemes rezsicsökkentésről. Kormányunk rezsicsökkentő lépéseire az ellenzék igyekszik megfelelő választ adni, hihető alternatívát felmutatni. Ilyen lehetőségnek gyakran a megújuló energiaforrások alkalmazását javasolják ellenzéki…..
Repülős Gizi 2013.10.21 13:49:37
@telkoe: A tőzsdei áron csak a nagykereskedő kaszál. Te azt fizeted, amit Lázár és Németh Szilárd meghatároz neked.
Repülős Gizi 2013.10.21 13:51:14
@Rive: Németországban jogszabály tiltja a hálózatra betáplált megújuló forrású energia korlátozását. Hiába lehetne műszakilag a szelet is (lapátszögállítással), a napot is (elekronikusan) visszaszabályozni. Tilos.
Fent a rendszer lényege. A HVG most hozza a csúnya (reméljük, nem fabrikált*) bizonyítékot a bajai potentátok, Zsigó Róbert és Kovács Csaba által szervezett és üzemeltetett választási csalásra, közben megtudtuk a mumbai emberünktől (attól, aki még sohasem hazudott), hogy 5 év…..
Repülős Gizi 2013.10.19 10:16:57
@HaFr:
A negatív spot ár egy nagyon durva piaci jelzés. Azt jelenti, hogy nincs elég leszabályozási tartalék a német-osztrák (közös szabályozási zóna!)fosszilis vagy vízerőművekben. Túlterjeszkedett a nemszabályozott (még olyan mértékben sem szabályozott, amennyire műszakilag az lehetne) megújuló a rendszerükben. Az atom teljes leépítése pedig egy nagyon felelős környezeti hozzáállást tükröz, de hosszútávú cél kellene legyen. Az azonnali leállás egy érzelmi-politikai reakció, aminek nagyon megfizetik még az árát (pénzben). A német környezettudatosság valóban a legfejlettebbek egyike Európában, de látni kell, hogy Európa vezető piaci hatalma is küszködik a megfinanszírozásával. Ez nem lehet a magyar út, ehhez csórók vagyunk. Kell az atom.
A jövőben várhatóan egyre több elektromos autó járja majd az utakat. Azonban ahhoz, hogy az egyre nagyobb állományt ki lehessen szolgálni, megfelelően kiépített infrastruktúrára lesz szükség, amit egyre több szakértő az okos energetikai hálózatokban látja ennek leghatékonyabb…..
Robbanásszerű üzleti növekedés és menedzserré átváltozó tulajdonosok: ez a két folyamat írja le azt a különös fejlődést, ami a Közgép-cég Elios Zrt-vel és a céget alapító két fiatalemberrel történt az elmúlt négy évben. 2009 tavaszán egyszerre négy kft-t is…..
Repülős Gizi 2013.09.07 09:04:58
@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Katolikus édesanyja után katolikusnak lett keresztelve (ld. reverzális). Neve valóban ószövetségi csengésű, dehát az Újszövetség is az Ószövetségre épül, a próféták a Messiásról jövendöltek.
Nekünk is van Messiásunk 2010 óta...
A nyugat-európai kísérleti projektek tapasztalatai szerint az okos mérőórák alkalmazásával a háztartások villamosenergia-fogyasztásukat akár 5-10 százalékkal is mérsékelhetik – mondják az Okos Jövő Innovációs Klaszter szakértői. Ez a költségek akár 3,5-5 százalékos…..
Repülős Gizi 2013.08.03 19:26:15
@Bambano:
Ez nem az erőmű kedvéért történik, hálózati projekt. A Bertalan is MAVIR-os, nekik csak annyi dolguk van az erőművekkel, hogy fáj nekik, ha nem járnak (bezárnak vagy meg sem épülnek). A hálózat fenntartási és fejlesztési költségeit akarják lefaragni ezzel az okosítással. Ami végeredményben a fogyasztó okosításán áll, de inkább bukik majd.
Repülős Gizi 2013.08.04 19:00:58
@Bambano:
"Hálózaton nincs mit optimalizálni, a hálózatnak bírni kell a csúcsterhelést is, mert olyat is kap minden nap."

Ebben ellentmondást érzek. Az okos mérő egyik deklarált célja, hogy fogyasztói befolyásolással csökkentse (vagy legalább stabilizálja) a csúcsterhelést. A hálózatot az éves csúcsra tervezik (ill. iskolai emlékeim szerint a drótok terhelhetősége hőmérsékletfüggő, ezért külön a téli és a nyári csúcsra). Akkor miért is nem jó a csúcsterhelés fogy.oldali kézbentartása arra, hogy a hálózaton ne kelljen kapacitásbővítő fejlesztéseket csinálni? Elvben. Mert a gyakorlatban kétlem, hogy a fogyasztó érdekeltté tehető a csúcs csökkentésében. Amíg a rászorultságtól független rezsicsökkentés a király, addig csak az agyatlan fogyasztás fog menni.
Egyre több kutatás figyelmeztet az elektromos hálózatok gyenge pontjaira. Elavultak az irányító és karbantartó technológiák, módosíthatók a rosszul őrzött adatok, sebezhetők, könnyen támadhatók a rendszerek. Aztán meg minden sötétségbe borul. A mérnököket egyesítő…..