Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ezanicknevem

0 bejegyzést írt és 628 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar sokat dolgozik, mégis ötöd, vagy éppen nyolcad annyit keres, mint egy nyugat-európai - felmerül a kérdés, hogy valóban lenne-e tér a béremelésre, és ha igen, milyen forrásból? A nagyhatalmak játéka, hogy a magyar mindig csak pórul jár? A multik kiviszik a profitot? Vagy épp jelenleg tényleg…..
ezanicknevem 2016.02.16 03:08:51
Kedves Józsi bá',

értjük. Van egy alap világképed: a magyarok lusta, semmirekellő banda, ázsiai horda, akik gyűlölik a környező népeket (tanulj nyelveket, tínó, hogy kommunikálj velük!), minden bajukért másokat okolnak, de sosem tesznek magukért semmit stb. Ne szerénykedj, zseniálisan eredeti vízió.

Ez már alapból meglehetett benned, talán kilenc éves korod, azaz legalább a Fidesz 2010-es győzelme óta, ha jól tippelem. Aminek az igazolására kiötöltél egy konyhaközgazdaságtani blablát, mert hogy nem vagy képzett közgazdász, az két sor után lejön. Mivel tudtad, hogy ezt olvasóid kb. fele magától is kitalálja, érzékeltetted, hogy ez afféle provokatív vitaindító, szakmai igény nélkül. Ez utóbbit valóban tanúsíthatom. Kérlek, autóvezetésről ne cikkezz még vitaindításképp sem, mert egy országot nem próbál elvezetni senki a tippjeid alapján, de autója sok hülyének van, aki mindent elhisz a netről.

Úgy képzelem, konkrétan az adhatta az indíttatást, hogy egy napon rácsodálkoztál a GDP fogalmára, bár igazából nem értetted meg, mi is ez, de kisütötted, hogy van ilyen, hogy torta, meg fizetések, és nyilván akkor azért nem keres ez a horda rendesen, mert nem termel eleget. Mert hát meg kell nézni, mennyi a GDP/fő nyugaton, meg itt! Hát minden világos!

Nos, ööö... nem.

Tudom, illene elnézést kérnem a gúnyos modoromért, vagy bele se kezdeni, de sajnos az utolsó betűig kijár neked, mert a magabiztos tudatlanságodat még bicskanyitogató stílussal is tetézted. Ha én végigolvastam ezt az izét, hát neked is kijárt ennyi. :)

Térjünk az érdemi részre. Nem fogok sokat fáradozni, hogy tanítsalak, a fentiek után furán hangozhat, de veled ellentétben ennél alázatosabb személyiség vagyok. Inkább ajánlom figyelmedbe egy másik szerző írását:

vanholnap.hu/elmagyarazom-miert-keres-tobbet-egy-osztrak-ugyanazzal-munkaval/

Hozzá minden tekintetben felnőhetsz:
- még nálad is jobban lenézi a magyarokat (szoktak ebből bajnokságot is rendezni? erős a mezőny, az biztos :)),
- a stílusa még a tiednél is tenyérbemászóbb (tudom, hihetetlen, de még ezen a téren is van hová fejlődnöd),
- még nálad is jobban utálja a Fideszt (bár ez nekem édesmindegy),
- de a fenébe is, még az összes defektjével is fényévekkel előtted jár befektetett munka, alaposság, és a téma megértése terén. Komolyan. Nem tökéletes, korántsem, de neked alapképzésként ez is megteszi. Olvasd el. Vegyél példát róla. Tanulj. Egyszer talán olyan lehetsz, mint ő.

Tudod, fontos dolog visszavenni a nagy képes arclemezből, és felismerni, hogy vannak nálad felkészültebb bloggerek, még egy ilyen zakkant fickó is, mint ez az illető. Ennek felismerése a nulladik lépés. ;)

Na még pár tipp, mielőtt elvesznél a részletekben:
"Feltételezzük, hogy a cégek nem visznek ki profitot, a megtermelt GDP teljes egészében lecsorog az emberekhez;" - nem tételezheted fel, különben nem érted ezt az egész rendszert. Nem látod a fától az erdőt. Ami a magyar GDP-ben egy itthon előállított Audi értéke, az durván az előállítási költség, míg a német GDP-ben már rajta van az anyavállalat haszna. Nem vonatkoztathatsz el ettől! Jürgen nem dolgozik többet Jancsinál. Jürgen a tőkés, és övé a haszon. Ezért nagyobb az egy főre eső GDP. Ebből persze telik az ottani kutatás-fejlesztésre, modernebb gépsorra, fejlettebb ottani gyárakra (nemcsak olyan kifutó technológiákra, amiket többnyire idesuvasztanak), a nagyobb termelékenységre, stb., ami tovább gerjeszti az előnyüket a GDP-ben.

"Az, hogy más országokban több a fizetés, logikus, egyszerűen ezek az országok sikeresebbek, drágábban el tudják adni az általuk előállított anyagokat, eszközöket és szolgáltatásokat a piacon." - Tautológia, mond ez a szó valamit?

"vegyünk vissza nagy pofából, és figyeljünk: hogy kell értékes dolgokat gyártani, magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtani, aminek értéke van a piacon is. Mint ahogy teszik ezt nálunk okosabb, szorgalmasabb, kitartóbb, kreatívabb nemzetek. Mert vannak ilyenek - a nulladik lépés, hogy ezt elismerjük." - Na téged sem kell félteni a túlszerénységtől, de ha az ajánlott olvasmányon átrágod magad, talán megérted, hogy ez nemcsak a kreativitáson meg a többi fétiseden múlik (persze az sem árt, csak kérdés, mire elég), és a sok felkiáltójeles mestered iránti áhítat némi alázatra tanít.

Ehhez kívánok sok sikert.

Még egyszer: kérlek, ne cikkezz autóvezetésről. Életeket menthetsz vele!
Flappy Bird megvan? Az elmúlt időszak legidegesítőbb játéka (és jó példa arra, hogy a hírnév nem feltétlen jó), legalábbis csak volt amíg el nem tűnt az App Store-ból és a Google Playből. Nos, aki esetleg lemaradt volna, vagy csak nem is próbálta, nekik itt van egy flashbe…..
Az új közösségi oldalra Tarlós Istvánt ábrázoló ételfotókat lehet posztolni. A Fövárosi Önkormányzat Startup Fejlesztési és Internet Megmunkálási Irodája január 6-án elindította a főpolgármester nevével fémjelzett Pistagram szolgáltatást. Az új közösségi oldalra…..
ezanicknevem 2014.01.18 13:08:27
ProgBlog Magyarország szégyene 2014.01.09 12:43:50
Az emberek meg tapsolnak, hasukat fogják a nevetéstől - Mit röhögtök? Magatokon röhögtök! Hej, de elkapnám a nyakát minden koszos firkásznak, minden rohadt liberális sátánfajzatnak! Ízzé-porrá törném-zúznám minden csontjukat, hogy a poklok fenekén se szednék össze az…..
Megszületett a 2014-es év első futball szenzációja, Havasi Balázst leigazolta a Diósgyőr csapata. „Komolyabb a sérója, mint Neymaré, a tekintete csibészesebb, mint Pintér Attiláé és úgy rágja a makukát, mint egy golyószóró!” – vázolta az igazolás hátterét a DVTK…..
ezanicknevem 2014.01.10 11:04:47
Az elszaporodott varjúállomány szűkítése, a lakosság egészséges táplálkozása, és az élelmiszer rezsi csökkentése céljából február 1-jétől szabadon lehet varjút enni. A rendelettel a vetési és kormos varjak is szabadon fogyaszthatók. A 30 kg feletti madarakat és az 50…..
ezanicknevem 2014.01.08 18:00:51
A TV2 példáját követve, ahol az ügyvezető Simon Zsolt megvásárolta az általa vezetett céget, Hernádi is megvette a Mol Nyrt.-t 10 milliárd dollárért. „Őt Zsoltnak hívják, és neki, mint azt látjuk, szabad. Na most kérem, én is Zsolt vagyok, akkor miért ne tehetném…..
ezanicknevem 2014.01.05 08:12:13
"Mindabban, amit Kelet-Európában a nacionalizmus csinált, van valami végzetszerű, s a megindult folyamat nem szűnhet meg, amíg e terület olyan eszmét nem vajúdik ki, amely a nemzeti eszmét a birodalmi gondolattal összhangba nem hozza." (Németh László, Kisebbségben) Gondolom, persze…..
ezanicknevem 2014.01.05 01:32:00
@Megfigyelo: "Ezt úgy kozmetikázták már akkor, hogy a nemzetiségi arányokat Horvátország nélkül számolták; ezzel a csalással valamivel több, mint 50% jött ki."
Hű, de fondorlatosak voltak! Ez nem csalás, nem kozmetika. A Horvát Királyság sosem volt a Magyar Királyság része, pusztán a Szent Korona állama, ami a gyakorlatban közös királyt jelentett. Ne a nagymagyarországos autós matricákban gondolkodj, az nem Magyarország körvonala, még ha sokan össze is tévesztik vele.
ezanicknevem 2014.01.05 01:40:42
@Counter: "Mi a különbség Szerbia és Lengyelország megszűnése és Magyarország állítólagos nem-megszűnése között?

A Magyar Királyság önerőből fenntartotta volna az államiságát 1526-tól?"

Hát lássuk csak. Ott volt az Erdélyi Fejedelemség, amely alapvetően egy magyar állam volt. Nem volt teljesen független, de azért mégiscsak külön állam.

De ha ragaszkodsz a Magyar Királysághoz, akkor hadd kérdezzek vissza: mi van Bajorországgal? Az önerőből tartja fenn magát? Merthogy van bajor parlament. Namármost, a Magyar Királyságnak továbbra is volt koronája, talán nem véletlenül, II. Józsefen kívül minden császárt megkoronáztak vele. Volt rendi gyűlése, majd országgyűlése, annak jogi következményeivel. Szóval attól, hogy egy ország egy nagyobb állam része, jogilag és technikailag igenis létezhet, lásd a mai Bajorországot. És nem utolsósorban, ahogy mások leírták: az emberek fejében létezett Magyarország, ők ott éltek.
ezanicknevem 2014.01.05 02:02:54
@kedves okos honfitársaim: sok igazság van abban, amit írsz, de egyúttal felvetődik a kérdés: a mi részünkről ez akkora gonoszság lett volna? Akkor a mai Franciaország is gonosz a bretonokkal, baszkokkal, okcitánokkal, korzikaiakkal? Sőt, akkor a mai Szlovákia, Románia is gonosz a szlovákosításaival, románosításaival? Ha igen, akkor nekünk miért nem szabad ez ellen fellépnünk? Ezen jó lenne, ha elgondolkodna a tisztelt cikkíró és mindenki, aki tapsol neki.
A helyi fideszes országgyűlési képviselő szentmisei ajándékáról még Ferenc pápa is szót ejtett a szokásos, karácsonyi Urbi et orbi imádságban. "Régóta nem volt ilyen szép és bensőséges a karácsony nálunk. Gyermekeinknek azt kellett mondanunk még a múlt héten, hogy…..
ezanicknevem 2013.12.26 13:13:42
A túlárazott iPhone-ok miatt kormányváltó hangulat alakult ki. A kormány Első Világbeli Problémákat Kezelő minisztériumot hozna létre. Dr. Oláh Lajos független parlamenti képviselő nemzetgazdasági miniszterhez intézett felvetése, miszerint „Túlárazott Magyarországon az…..
ezanicknevem 2013.12.17 11:13:59
Véget érhet az ingyenes tömegközlekedés, Teczár szerint a nyugdíjasok veszélyben vannak a buszokon. „Éppen két nyugdíjas barátommal utaztunk egy szórakozóhelyre, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy nekem kell buszjegyet vennem, ők viszont ingyen felszállhattak” - vázolta…..
A most készülő új házszabály szerint a jövőben a felállva kell köszönteniük az ülést vezető elnököt, amikor ő az elnöki emelvényre érkezik. A női és az idősebb képviselők tiltakoznak. Az LMP, a Jobbik, a DK és az MSZP női tagozata anatómiai okokra hivatkozva…..
Esküvői menüt tesztelünk. Laboratóriumi körülmények között. A teljes zavartalanság érdekében a Farkasréti temető kettes ravatalozóját választottuk helyszínül. A Requiemre bevonuló ifjú párt főtt rizzsel, és lazacos makikkal dobáló vőfély őszinte felütése jó…..
Szemezgetés a jövőhéten megjelenő bulvárhírek világából. Elszabadult a házibuli: pókfosból jósolt a bevállalós tánctanár (Forbes) Megnyílt az első szexpékség Budapesten (Dörmögő Dömötör) Melba-kockának nézte kisfiát a félsüket patikus (Nimród…..
ezanicknevem 2013.11.23 12:13:32
lol
A Békemenet tejföl, Nemleszünkgyarmat löncshús és a Nemfélünk kóla a slágertermék. A CBA és a Békement szimbiózisának következő állomásaként a „magyar üzletlánc” polcain hamarosan megjelennek a Békemenet-emblémás termékek. Ezeket kizárólag a Békemenet…..
ezanicknevem 2013.11.15 10:23:15
Az Egyesült Államokra nem csak 50 állam szövetségeként tekinthetünk. Az országot 11, markánsan elkülönülő, jól karakterizálható nemzet alkotja- legalábbis ezt állítja egy portlandi újságíró. Colin Woodard mély történelmi és szociológiai kutatómunka után- melyben…..
ezanicknevem 2013.11.13 14:42:35
@hagyma: "ha internetezel, olvashatod napi szinten a hulye amerikai rigmust"

Ezzel már én is találkoztam, de ez nem magyar sajátosság. Ezt ugyanúgy nyomják arabok, latinok, európaiak meg mindenféle szerzet.

Egyes kommentelők a világ minden sarkából szeretnek az amerikaiakra konzumidiótaként tekinteni. Több dolog áll emögött: az amerikai történelmi sikerek iránti irigység, a saját kultúrfölényükbe vetett csökönyös hit (akár létezik, akár nem), óvilági lenézés, meg némi antiglobalizmus, amit az ő szemükben az amerikai kultúra képvisel + még sokáig lehetne sorolni.

(Megjegyzem, a "hülye amerikai" toposzt maguk az amerikaiak is terjesztik, ld. Family Guy, South Park, Simpsons + 1001 hasonló vígjáték stb. stb.)

De ettől pl. az átlagmagyar még nem utálja az amerikaiakat. Az átlagembernek semmi dolga Amerikával. Aki nem kedveli őket, annak az érzései inkább irigységen vagy antiglobalizmuson alapszanak.

Olyannal is találkoztam már, hogy fiatal magyarok kommenteltek nemzetközi fórumon EU-ellenes "gondolatokat". Gondolod, hogy az átlagmagyar EU-ellenes? Van annak jobb dolga is.
A felcsúti polgármester eddigi önfeláldozó munkájával érdemelte ki a címet, és a havi 300 milliós támogatást. A Nemzet Színésze, és Nemzet Sportolója után a kormány a kiemelkedő teljesítményt nyújtó gázszerelőket is díjazza a jövőben. A rendelkezésre álló 3.5…..
A Századvég Intézet legfrissebb kutatásai a dohányzás eddig nem ismert pozitív hatásait tárták fel. "Nagyon egészséges dolog dohányozni, de hogy miért azt egyelőre nem mondhatjuk el. De higgyék el, így van!" - nyilatkozta Mecseki Tibor Menyhért az intézet egészségügy…..
ezanicknevem 2013.11.11 13:10:27
Több olyan külföldet is megjárt ismerősöm is van, aki hosszabb-rövidebb ideig élt Magyarországon, esetleg most is ott él. Vannak köztük magyarok, akik több évtizedes külföldi élet után tértek haza, és vannak külföldiek, akik valamilyen oknál fogva letelepedtek Magyarországon.…..
ezanicknevem 2013.10.14 13:53:33
@tanato: igen, valószínűleg így lenne. De a britek is megkockáztatták a gerillák támadását az írekkel, a spanyolok a baszkokkal, a törökök a kurdokkal, és mindegyik jobban áll, mint egy Trianonnal járt volna. Itt már azon vitatkozunk, kinek mekkora kockázatot érne meg az elveszett föld, ez már tényleg más téma.

@tildy:): mindennek szerintem sem az oka. Nem ezt mondtam.

Hogy a jászoknak milyen kollektív joguk volt, egy dolog, de a török kiűzése után a jász már nem volt élő nyelv. A szlovákok és románok lehet, hogy az évszázad végére lehet, hogy elnyerték volna ugyanazokat a kollektív kisebbségi jogokat, mint a walesiek és a többi. Ha nincs Trianon, itt is lehetett volna ugyanolyan szerves fejlődés a jogok terén, mint a példaadó nyugaton.

A telepítgetésekről: ha nincs Trianon, akkor valószínű ezekre sem kerül sor, vagy nem ilyen nagyságrendben. Egyébként nem tudom, miért hozod fel ezt, sokkal több magyart telepítettek át, mint szlovákot, ez alapvetően a szlovák állam etnikai tisztogatása volt. (Plusz németeket is kitelepítettek sok országban, de ez más téma, nem Trianon.)

@Macelek: " Nem trianonnal kell itt jönni kérem, el kell szakadni ettől a gondolatmenettől és a jövő felé nézni inkább. "

Hülye vicc jön: kérlek add meg a lakcímed. Holnap odamegyek, elviszem a kocsidat és minden mozdítható holmit. A családod egy része is holnaptól az enyém, nekem dolgoznak, én döntöm el, hogyan élnek. Plusz a lakás egy részére is igényt tartok, hogy mire használom, az az én dolgom. Te lakhatsz a lakás harmadán. De ne vedd a szívedre: nyugodj bele, hogy ez az enyém lesz, mert száz éve Párizsban pár cilinderes úrnak így tetszett. Ne busongj azon, hogy az a tiéd volt: el kell szakadni ettől a gondolatmenettől és a jövő felé nézni inkább. Menjél, dolgozz, vegyél másik házat! Nekem jó lesz a te régi házad is.

Külön neked is leírom: a poszt kérdése az volt, miért ilyen depressziósak a magyarok. Az én válaszom, hogy a történelem máig ható következményeként. Trianon komoly katasztrófa, amit máig sem orvosoltak. Sem területileg, sem erkölcsi kárpótlást nem kaptunk. És persze elismerem, hogy nem Trianon az egyetlen ok, de a három legfontosabban benne van, és inkább elöl, mint hátul.

Hogyan akarsz előretekinteni egy olyan országban, aminek még 100 éve sincs, hogy elszedték a kétharmadát, és azóta még plusz kétszer (zsidó jogfosztás és az államosítások) elszedték a magánvagyonokat? Hogy akarsz így előre tervezni?

Ironikus, hogy szerinted Magyarországnak inkább a jövőbe kéne tekintenie - szerinted, aki nem voltál képes eléggé a jövőbe nézni ahhoz, hogy megmaradj ezen a Magyarországon.

Félre ne érts, semmi bajom azzal, ha valaki kint keres boldogulást. Csak a jövőbenézős érv üresen hangzik így, hogy te, aki ezt propagálod, nem tudtál jövőbenézőn élni idehaza. Talán mégsem ez a legjobb, amit tehetünk? Leírod, hogy mi nem tetszett neked idehaza, és ebben sok igazság van, de ezzel még mindig a felszínen maradsz. Hogy miért ilyen az ország, annak szerintem a történelme az oka.

@Szakura: "Jaj, Trianon, jajajjajajajaj." Szakura, meggyőztél!
ezanicknevem 2013.10.14 16:48:50
@Macelek: "rólam nem tudsz semmit mégis idevetíted tényként miért mentem el"

- Vetített a fene. Másrészt kedves Macelek, te magad írod le, hogy mi nem tetszik neked Magyarországon. Korrupció, okoskodás, toleranciahiány... ilyeneket írsz. A fél életed ott a bejegyzésben. Ez nem baj, de ezek után szerinted nem tudhatok rólad semmit? :D

"A poszt kérdése nem az volt amit külön nekem is leírtál (hanem az hogy hogyan látják a külföldiek Mo-ot!!!)."

- Ebben igazad van, a hangsúly tényleg máson volt. Azt továbbra is fenntartom, hogy legalább ilyen fontos, hogy miért látják a külföldiek azt, amit látnak.

"Megvan ezeknek a témának is a fóruma, ott érdemes próbálkozni vagy inkább a haverok között, felesleges ezzel győzködni engem vagy esetleg mást tucatnyi bejegyzésben."

- Nem felesleges. Tanulsz belőle, fejlődsz. Szélesedik a látóköröd. Talán még én is tanulok másoktól, hm? :) És ne gondold, hogy engem érdekel, ahogyan mások ugyanebben a blogban megbeszélik az időjárást és a kedvenc ételüket. De átpörgetem. Pörgess át te is. Vagy ott a szűrés gomb, kapcsolj ki nyugodtan, nem fogsz megsérteni. :p

"Ezzel csak ellenszenvessé teszed magad és elzavarod a különféle tapasztalatokkal rendelkező embereket aki esetleg hozzászólnának."

- Ellenszenvessé válhatok? :D :D :D Isten hozott az interneten! :D Ha mindenki behúzná a farkát, aki ellenszenvessé válik, akkor senki se lenne itt. Még a pornó és a kiscicák se. Egyedül maradnál az egész neten, mert csak te nem vagy ellenszenves senkinek. ;)

"Te beszéltél már külföldivel ebben a témában egyáltalán?"
- Megvallom neked őszintén, csak felületesen. Külföldiekkel inkább őróluk szeretek beszélni. Érdekesek a németek pár sör után, ahogy eltűnik a merevségük, és kezdenek arról beszélni, hogy ők mit gondolnak arról, hogy mások mit gondolnak róluk. (Sejtheted.) Vagy a filippínók, akik piszkosul keményen dolgoznak, és az otthoni családot az unokatestvérekig ők tartják el. Bevallom, ez engem mindig jobban izgatott. Talán féltem is attól, mit mondanának, ha a magyar emberekről kérdezném őket, nem tudom.

"Felismered magad abban a tipikus karakterben amiről írtam?"
- A karaktert felismerem, és mondhatom, rendesen mellélőttél. :) De oda se neki, nem haragszom. :) Látod, ilyen a világ, mindenki tipikus karakter, csak én vagyok egyéniség. :)
ezanicknevem 2013.10.14 16:48:50
@tanato: "Te szeretnéd ha országunk egy jelentős részében kurdisztáni típusú gerillaháború lenne sok áldozattal,vagy mint a néhai Jugóban albán típusú?Esetleg baszk típusú cselekmények,robbantásokkal rendőrgyilkosságokkal?"

- Persze hogy nem szeretném. De ez nem szerelem kérdése.

Képtelenség lenne, ha én innen a biztonságos monitor mögül ilyen vagy olyan sorsra ítélnék egy csomó magyart. Nem vagyok isten, de még maga Clemenceau vagy Benes sem, ilyet csak ők tehetnek. De az alternatíva nem az, hogy gerillák, vagy béke, hanem hogy gerillák vagy Trianon.

Szerinted jobban jártak a határon túli magyarok így? Gondolod, hogy mikor '19-ben beengedték a románokat, akkor azok nem raboltak és erőszakoltak? De, megtették, csak annak nem állítanak emlékművet. Ha már mindenképp véralgebrába megyünk át, honnan tudod, hogy ez a jobb volt megoldás? Lassan egy évszázadnyi határontúli elnyomás, jog- és vagyonfosztás stb. szerinted mennyi év gerillaháborúval ér fel? Egyikünk se tudhatja.
Az amszterdami fiaskó után átalakítják a magyar labdarúgó akadémiák tananyagait. "Maga a foci eddig sem volt hangsúlyos az oktatásban, szóval olyan jelentősen nem változik a tananyag, csak még bekerül egy-két új tantárgy" - nyilatkozta Szoblánczy Ágoston Ildikó, az Magyar…..
ezanicknevem 2013.10.14 10:42:25
Kormánypárti tudósok szerint hazánk felrobbanhat 2014-ben a dübörgő ipara és a sikeres nemzetgazdasága miatt. „Gazdasági összeomlásnak tűnhet az a 2014-es eseménysorozat, ami valójában a sikerek kicsattanása lesz. Egy eredménygejzír” – fogalmazott a Kormány közeli…..
A kormány tegnapi, Sportkórházban tartott ízületi rehabilitációs ülésén 1:0 arányban, aranygóllal Stadler József lett a Stadionügyi Kormánybiztos. „Ha valaki, hát ő tudja, hogyan kell stadiont építeni a jég, és olajmelír- silók hátán, ÁFA nélkül. Mi is hasonló…..
ezanicknevem 2013.10.08 14:49:17
:p
Autoreverz jelenti. Mindkét táborban akadtak karok is, lábak is...