Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Talindra Amalith

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Bejutottunk. Hurrá!-ezt kellett volna éreznem, de ehelyett elöntött az aggodalom, hiszen az óvónőket egyáltalán nem ismertem.Hát... addig volt jobb.Mostanra kiismertem a rendszert is meg őket is és egyre kevésbé akarom, hogy a gyerek oda járjon, miközben végig…..
Talindra Amalith 2010.10.19 13:46:01
Szakmai szemmel megjegyezném, hogy mi hogyan csináljuk, az óvodánkban a beszoktatást. Az anya/apa bejön a gyerekkel már előtte ismerkedni (környezet, gyerekek, felnőttek. Az első napon bent van a gyerekkel együtt a csoportban délelőtt, kb 4 órát. Másnap szintén ez történik, csak közben elmegy az anya/apa kb fél-1 órára pl. bevásárolni. Ezt az időt folyamatosan növeljük, a gyermek folyamatosan megszokja, hogy egyre több időt tölt a szülő nélkül, aki MINDIG VISSZAJÖN ÉRTE. DE NEM BEDOBJA REGGEL 7-KOR, ÉS CSAK DÉLUTÁN 5-KOR JÖN ÉRTE VISSZA. Nekünk van most egy 3 éves fiúnk, aki bölcsődéből jött át, nála is ez volt a módszer. Ő is sírt először mindenért. Ha vigasztaltuk és ölbe vettük, akkor azért, ha nem ezt tettük akkor meg azért. 2 - 2,5 hét után már egyáltalán nem sírt, sőt még ott is aludt (a gyermek kérése volt). Természetes reakció, hogy sír a kicsi. Egyrészt azért, mert ott maradt egy számára idegen környezetben, ismerős személyek nélkül. Másrészt a sírás jobb esetben a 2. -3. hét után már csak neked szól, hogy lelkiismeret furdalást keltsen benned (ez a sírás kb 5-10 perces).
Nem azért veszi ki a kezedből a gyereket az óvónő, mert szadista, hanem azért, mert akkor az elválási idő naponta kb 1 óra lenne. De azt azért remélem nem gondoltad komolyan, hogy a másik kb 24 gyereket (nálunk 25 van egy csoportban) meg hagyja figyelmen kívül.

Örülj annak, hogy a kicsi oviba akar menni betegen is. Lehet, hogy hiányoznak neki a többiek.Valószínűleg a reggeli sírás, akkor már csak neked szól (hogy a szörnyű szülő érzését keltse benned a gyerek).

ui.: Ne lepődj meg, ha 1,5 hét betegség után a kicsi orvosos játékot szeretne játszani otthon, vagy az óvodában. Természetes reakció lesz, hogy kijátsza magából az élményt.
Talindra Amalith 2010.10.19 14:34:26
Kedves Csirke!
Jobban tennéd, ha befognád a szádat, és nem játszanád az eszedet. Attól még, hogy kint élsz ,,németbe" ahogyan te hívod, (bár még a 4 éves gyerek is a teljes nevén Németországnak mondja) nem kéne itt osztanod az észt. Egyet értek az előttem szólókkal. Gyöngyvirágom, már NEM OKTATÁS VAN AZ ÓVODÁKBAN, HANEM JÁTÉKON ALAPULÓ TEVÉKENYSÉG KÖZPONTÚ FOGLALKOZÁS. Aminek minden percének játéknak kell, hogy legyen, játékosan ismertetjük meg a gyerekekkel a dolgokat. Mivel a gyermek alapvető tevékenysége a játék. 1-1 nap nem úgy néz ki, hogy reggel bemegyek, hasamra csapok és akkor döntöm el, hogy ma mit csinálunk... 3 hónapra előre meg kell tervezni, hogy mit csinálunk, milyen témakörben, és a pedagógiai naplóban kell rögzíteni. Még a játék időben is történik az óvodapedagógus által tudatos, de a gyerek számára észrevétlen tanulás. pl.: Kockavár építésénél:melyik kocka nagyobb, kisebb, nehezebb, könnyebb.
Az óvodáskorú gyermek hangszeren való tanulásáról (kivétel az óvodai hangszerek: triangulum, dob...stb) meg az a véleményem, hogy baromság. Kodály szerint is káros a gyereknek óvodás korban hangszeren tanulni.

A csodás német óvodádról meg csak annyit, hogy Brunszvik Teréz 1828-ban hozta létre Közép-Európa és Magyarország első kisdedóvodáját. A csodás németeid csak évek múlva kérték Brunszvik Terézt, hogy segítsen nekik óvodát létrehozni...