Regisztráció Blogot indítok
Adatok
crash

227 bejegyzést írt és 147 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jónéhány évvel ezelőtt felbukkant pár kép az Index vasútmániás fórumán, hogy egy hattengelyes rozsdállik az istvántelki parajosban. Kis kutakodással sikerült kideríteni, hogy ez egy német eredetű, Ssyms kocsi. Az eredete nagyon érdekes: története a második világháborúig nyúlik vissza. A kocsisorozat…..
A Nürnbergi játékvásár minden év február elején kerül megrendezésre, és a vasútmodell-gyártók erre az időpontra szokták tartogatni az újdonságok bejelentését. Ebben az évben a rendezvényt a COVID miatt eltolták nyárra, de ez a gyárakat nem tántorította el, hogy előrukkoljanak a 2021-es…..
crash 2021.02.22 14:47:44
@Zsivany2: Valahol olvastam egy leírást, hogy lesz a magyarral is megegyező kialakítású. Ezt megerősítheti, hogy a katalógusban szereplő képen lévő 515-ös orra passzol a magyarral, a fenti képen lévő 511-esé nem. Az előbbi négyrészes, az utóbbi hat.
Biztosat akkor fogunk látni, ha kijönnek a modellek.
A Brawa jó tíz évvel ezelőtt adta ki az Oppeln kocsit nullás - 1:45 - méretben. Rendkívül szép, és részletes modell. Már akkor olyan céllal vásároltam, hogy majd magyarítani fogom. Abban biztos voltam, hogy a PFT (Pályafenntartás) zárt teherkocsiparkjának egy időben ezek adták a gerincét, de azt is…..
A bejegyzés írása közben arra gondoltam, hogy van-e ennek a kocsinak valami szebb neve? Ez úgy jutott eszembe, hogy az ünnepek alatt lehetőségem volt egy kicsit modellezni. Az első a sorban, ami elkészült, az a csapófedeles kocsi volt. Az eredeti neve sem szebb: klappdeckelwagen. Egyik barátommal…..
crash 2021.01.16 10:42:17
@vasúttörténet: Köszönöm a kiegészítést! :)
Az előző hozzászólás szerzőjéhez, crash-hoz hasonlóan én sem szívesen hozom szóba a koronavírust, azonban mivel jelenleg ha tetszik, ha nem, egyelőre mindennapjaink - de remélhetően hamarosan már csak történelmünk - részét képezi, úgy gondolom, a téma megkerülhetetlen. Jómagam szerencsére nem…..
Nem szeretnék beállni azok közé, akik meglovagolják a COVID-19 hullámot. Egy dolog kijelenthető - piszok unalmas otthonról dolgozni, úgy, hogy csak korlátozottan lehet kimozdulni. Ezen időkben felfedeztem egy új dolgot magamnak - a vonatok vezetőállásából készült videókat. Nem szól másról, mint hogy…..
Az előző részekben (itt és itt) bemutatott gyártók után következzen a Trumpeter 1:35-ös méretarányú vasúti termékeinek áttekintése. A kínai gyártó már több, mint húsz éves múltra tekint vissza, és talán a legszélesebb termékpalettával rendelkezik. Van jónéhány vasúti járműve, de páncélvonatokat is…..
A múltkori poszt folytatásaként következzen két olyan gyártó, akik szintén frissek a makettpiacon, és hasonlóan színvonalas kiteket gyártanak, mint a Miniart. Ők a Thunder modell és a Sabre. Érdekességképpen megemlítendő, hogy mindkét cég viszonylag új, és igen nagy kedvvel nyúlnak vasúti témákhoz.…..
Sokszor megkérdezik tőlem, hogy tanultam meg szórópisztollyal festeni. Egy titka van: gyakorlás. Erre általában jön a válasz, hogy "sajnálom a modellt elrontani". Egyrészt ne rontsd el, másrészt ha nem érzed magad biztosnak, akkor gyakorolj olyan munkadarabon, mit nem sajnálsz. Persze, egy N-es…..
Minden év február elején a vasútmodellezők lélegzetvisszafojtva figyelik a híreket. Ilyenkor rendezik meg ugyanis a Nürnbergi Játékvásárt, amely eseményre minden gyártó előrukkol az újdonságaival. Ez az esemény az, ahol a gyártók leülnek a kereskedőkkel megbeszélni az éves rendeléseket - már…..
Korábban beszámoltam az AK Interactive vonatkoszolásról szóló könyvéről. Azóta eltelt pár év, és most ismét apropója van, hogy a témáról írjak. Aki ismerős a piacon, tudja hogy ebben “koszolós bizniszben” mindössze pár cég utazik, és az AK volt az első, aki komolyabban foglalkozott könyv formájában…..
Hogy mi a legjobb, az mindig viszonyítás kérdése, sokat lehet rajta vitatkozni. Vonatok esetében sok szempontot lehet az összehasonlítás alapjául venni,  de itt is ugyanaz van, mint gyerekkorunkban az autós kártyában - mindenki a sebességet nézi. A világ leggyorsabb vonata - vonat, nem mágnesvasút -…..
crash 2019.03.27 18:04:16
@curruszeker: Az pont átszállás nélkül megy. Milano-Salerno között van közvetlen járat. Érdemes megkérdezni, melyik vonat micsoda, mert mint utólag kiderült, nem minden járat AGV, van Pendolino is azon a vonalon.
crash 2019.03.29 07:17:22
@curruszeker: Az Italo oldalán tudsz jegyet venni: www.italotreno.it/en
A múlt héten egy barátom felhívott, hogy ugyan ugorjak már el, és nézzem meg, min dolgozik mostanság. Ő hivatásos modellező - építészeti modellek, vasút, de díszleteket is szokott építeni - gondoltam megint valami jó terepasztalt épít. De nem… egy komplett éttermet, ahol vasútmodellekkel…..
Több mint öt éve volt, hogy bepötyögtem ide az utolsó posztomat, és köszönöm jól vagyok azóta is. Nem ütött el vonat, se nem tett el láb alól a kisszériás gyártók által felbérelt bérgyilkos, csak egyszerűen elég volt. A hobbimmal persze nem hagytam fel, követem az eseményeket is (többé-kevésbé), de…..
A legtöbb ember szokott újévi fogadalmakat tenni, ha más nem, legalább egy napra. Én alapból nem teszek ilyet, de mégis négy tartályvagon született egy újévi mondásból. Történt ugyanis, hogy a makettklubbos barátaimmal - mint mindig - az új év első napján is folyt a virtuális csevej Messengeren.…..
crash 2019.01.22 15:36:32
@Cax: Szerintem a Wery well (vagy hogy írják), Motif és minden más ilyen dolgot felejtsd el. Próbáld ki, hogy egy műanyag felületet lefújsz zöldre, és ráfújsz fényes Gunze lakkot. Erre megy rá a matrica - ha kell, akkor Mr. Hobby lágyítóval - és amikor megszáradt, akkor egy fényes lakkréteggel lezárod. Ez megvédi a matricát, és egybe húzza a modell felületét. Ezzel kész a matricázás, és miután ez megszáradt - ha nem a fényes jármű a cél - matt vagy félfényes lakkal beállítod a végleges fényét a modellnek. Ez a fedő lakkréteg lehet akár valami flakonos cucc is, amit írtál - de ha már van otthon Gunze, akkor én azzal csinálnám. A Gunze festékhez csak a saját hígítóját használom, ugyanúgy agyonhígítva, ahogy fenn írtam.
A matricaforrást megkérdezem, hogy kiadhatom-e, és ha igen, privát üzenetben átküldöm.
Aki vasútmodellezéssel foglalkozik, annak szüksége van szerszámokra. Gondolom mindenki belefutott már abba, hogy valami rossz minőségű szerszám miatt bosszankodott. Voltam már ezzel én is így, és most nagy várakozásokkal rendeltem meg a MENG cég kifejezetten műanyag kitekhez kitalált…..
crash 2018.11.06 20:34:33
@zamek8ésfél: Köszönöm, ismét tanultam valamit! :)
A múlt hétvégén rendezték meg a Waldviertelbahn-on a Schmalspurexpo-t. A rendezvény egy német kisvasút-baráti kör rendezvénye, minden évben máshol kerül sor rá. Az esemény mindig kisvasúti különmenetekkel és vasútmodell-kiállítással együtt kerül megrendezésre. Idén Ausztriában volt a találkozó,…..
Két éve lengette be a Thunder Model, hogy jópár vasúti témájú kitet tervez piacra dobni 1:35-ös méretarányban. Az 1:35-ös méretarány a harcjármű-makettekhez passzol igazán, de vannak sokan, akiket nem érdekel a méretarány, bármilyen méretű modellt szívesen a polcukra raknak, ha az szép. Most a…..
Az összes vasútmodellezéssel foglalkozó fórum, Facebook oldal most egy N-es mozdony modelljétől hangos. A viszonylag új keletű Scaletrains cég publikált pár képet a készülő mozdonyáról, aminek a kidolgozása egy csapással favonattá degradál minden más N-es modellt, és leiskoláz sok, nagyobb méretben…..
vonatmagazin Mosonshow 2018 2018.04.24 10:49:54
A hétvégén került megrendezésre Mosonmagyaróváron Közép-európa legnagyobb makettversenye. Én is ellátogattam a Mosonshow névre hallgató rendezvényre, amely színvonala évről-évre egyre emelkedik. A tematika főként a műanyag makettekről, diorámákról szól, de vannak jószerivel papírból készült…..
Ma reggel egy barátom küldött nekem mosolyogva egy videót, hogy lám-lám, van hóhelyzet máshol is, nem csak Magyarországon. A videó alapján a Japán Vasút is küzd a hóval... ...viccet félretéve: a mai napra egy roppant látványos japán videót ajánlok a figyelmetekbe az idei télről. Japánban is esett…..
Megtaláltam elveszettnek hitt memóriakártyám. Ennek azért örültem meg, mert többek között a tavalyi schmalspur expo - erópai kisvasútbarátok találkozója - képei is ezen voltak. Az erről az eseményről készült képeim nagyon sajnáltam volna, ha elvesznek, mert 2017-ben a találkozó a Harz hegységben…..
vonatmagazin Fortepan kincsek 2018.01.15 22:40:25
Imádom böngészni a Fortepant, akár órákra is el tudok veszni benne. Azonban most olyan dolgot leltem, ami nem enged. Felek Ferenc barátom hívta fel a figyelmem a legutóbbi frissítésre. Ő az AEGV képekre kapta fel a fejét, én az ACSEV motorkocsikra. ..
crash 2018.01.16 17:15:46
A Gyalog galopp híres mondata jutott eszembe - “Hülye angolok, angol hülyék!” - a minap japánokra fordítva. Korábbi posztomban, amely a Szojuz rakétáról szólt, írtam, hogy a japánok mennyi minden dolgot tudnak gyűjteni - többek közt Anime rajzfilmfigurákról szóló babákat is, és hogy erre a gyűjtés…..
Mára egy programajánló jut, mégpedig egy nagyon színvonalasnak ígérkező vasútmodell-kiállításé. A hétvégén kerül megrendezésre negyedjére a Gödöllői Vasútmodell Kiállítás. Az esemény minden második évben kerül megrendezésre a gödöllői királyi kastélyban, és mindig nagy érdeklődés övezi. Ezt a…..