Regisztráció Blogot indítok
Adatok
horvathar

23 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kerületünk jó ideje a lakásfejlesztők kedvenc célpontja. 2001 és 2011 között a megújulás nagyjából a Haller utcáig tartott, fokozatosan kifelé és a Duna felé húzódva. Most pedig már a Vágóhíd utcán túl is ott vannak a daruk: több fejlesztés folyik a Vaskapu utca külső szakaszánál is. Mostanság közel…..
    Néhány helyen már olvasható volt, hogy a kétévente kiosztott, igen rangos Yrjö Jahnson-díjat az idén Kőszegi Botond közgazdász, a CEU docense kapta.      Valószínűleg meg fogja kapni érte a méltó büntetését, elvégre Magyarországon vagyunk. Néhány hónapja írtam…..
horvathar 2015.03.18 08:43:53
@Fisk: a CEU doktori iskolájának akkreditációjához szükség van nagydoktorokra. Akkreditáltatni itthon meg azért kell, hogy a magyar végzősök dolgozhassanak magyar egyetemen (ha akarnak), mert különben valamelyik magyar iskolával kell honosíttatni a fokozatukat (ezekből szoktak olyan vicces történetek lenni, amikor százezernél nagyobb befizetés után a Harvardi PhDhoz kiegészítő különbözeti vizsgát kell tenni a miskolci egyetemen).
De amúgy is, én szeretném, ha minél több nemzetközi szinten teljesítő magyar közgazdász lenne nagydoktor. Forradalmat nem tetszettek csinálni, ezért csak lassú beszivárgással közeledhet a hazai tudomány a nyugatihoz. Örülök, hogy több CEUs is beadta mostanában az MTA doktoriját. Persze, közben a nemzetközileg-nem-annyira-közgazdaságtudomány is termeli az utánpótlást, de legalább alakul ellensúly.
Nem szoktunk napi eseményekkel foglalkozni, de a közgazdaságtan iránti elköteleződésünk miatt most nem tudjuk magunkban tartani izgalmunkat. A Magyar Nemzeti Bank az ország legjobb makrogazdasági műhelye. Az alapkutatásoktól a rendszeres kiadványokig jelennek meg olyan elemzések,…..
horvathar 2013.03.04 10:09:38
@flash report: köszi.
Szörnyűek a kommentelőink.
Négy évvel ezelőtt ezen a napon került fel az első bejegyzés blogunkra. Ez alatt az idő alatt összesen több mint félmillió oldalt töltöttetek le róla. Köszönjuk, Kedves Olvasók!..
horvathar 2013.02.09 21:08:06
@U-Lenny: A hosszabb írások a legsikeresebbek: a válság-vitát, a makro-empirikus teljesítményéről szóló elemzéseket, és az interjúsorozatot sokáig, sokan olvasták. Nagyon jó volt egy vendégszerző tollából a tavalyi John Bates Clark-díjas Finkelsteint bemutató írás is.
Hétfőn jelentik be a közgazdasági Nobel-díj átadását. Mi ezt az esélylatolgatást találtuk, de őszintén szólva, nem hiszünk neki. Van valakinek jobb tippje? Vajon John Bates Clark érmes lesz-e az idei díjas?..
horvathar 2012.10.13 09:53:29
@Neruo: nekem ezek a tippek valószínűbbnek tűnnek, mint Thomsonéké
Az ELTEcon-tanszékhez kapcsolódó ELTINGA-tagok ajánlják Edward Glaeser könyvét. A teljes ajánló a regionomist blogon érhető el...
A frissen Neumann-díjazott Olivier Blanchard a héten tartotta a díj átvételéhez kapcsolt előadását. Monsieur Blanchard most az IMF vezető közgazdásza, és neve mindenki számára ismert, aki eljutott a középhaladó szintig makroökonómiából. Benczúr Péter, aki még az MITről…..
horvathar 2012.09.20 21:19:53
@is: valóban, kicsit belterjes a humor, de PhD. helyett elég a megértéshez már egy ELTEcon MA is: eltecon.tatk.elte.hu/hu_kozgazdasagi-elemz%C5%91-ma,84.html
horvathar 2012.10.02 09:15:54
@ricardo: igen, lesz!
Interjúsorozatunk vendége ezúttal Macskási Zsolt. Az egyik legelismertebb egyetemen, a Northwesternen szerzett közgazdasági Ph.D fokozatot, majd amerikai gazdasági, versenyjogi tanácsadóknál dolgozott. A Bates White-nál töltött évek során versenyjogi, kártérítési és…..
Interjúsorozatunk vendége ezúttal Koren Miklós, aki díjnyertes doktori disszertációját a Harvard egyetemen védte meg 2005-ben. Dolgozott a New York-i FED-nél és a Princeton egyetemen is. Hazatérése óta a CEU Közgazdaságtan tanszékének oktatója, az MTA Közgazdaságtudományi…..
Kóczy Á. László az MTA KRTK kutatója és az Óbudai Egyetem oktatója, a Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület 2010-ben megválasztott elnöke. Eddig egyetlen közgazdászként nyerte el az MTA Lendület-programján a lehetőséget, hogy saját új kutatócsoportot indíthasson.…..
A blog íróinak egyik közös kedvence Daron Acemoglu. Már azelőtt is szerettük, hogy a Rajk elhozta volna Magyarországra, de a szenzációs előadása után csak még nagyobb rajongói lettünk. A Jonh Bates Clark medal az egyik legjobb előrejelzője a közgazdasági Nobel-díjnak, és ő jó…..
horvathar 2012.04.05 07:32:48
@Amexrap: kösz!
Kedves olvasóink!Hosszas örömteli működés után kisebb szünet alakult a blogban. Kupaktanács indult a hogyan továbbról, és arra jutottunk, hogy bővített tartalommal és megújult formában még jobban akarjuk folytatni nemsokára.Ha valakinek van ötlete szívesen látott tartalomra,…..
horvathar 2012.02.19 19:41:15
@trabantteto: MATLABból a magyar forgalmazó (GAMAX) mindenfajta webinart szokott ajánlani:
matlab.gamax.hu/webinarok_-_online_szeminariumok

nyilván nézted a dynare-t is: www.dynare.org/documentation-and-support
de azt tudom mondani, hogy hajdanán azt is megtapasztaltam, hogyha írtam a fórumra, kaptam választ más felhasználótól vagy a fejlesztőtől
Mindig azt mondjuk, a közgazdaságtan az ösztönzésről szól. Szóval, hogy reagálna egy "igazi" közgazdász az IMF főnök dolgára? Miért kockáztatna ekkora fizetést és ilyen csodás karriert valaki azzal, hogy ráront a szállodai szobalányra? Érv ez DSK ártatlansága…..
"Nem azért adtam a nevem a kerületnek, hogy aztán lepukkanjon"Gegesy Ferenc a blog megnyitóünnepségén..
Az ELTEcon Ingatlanpiaci Kutatóközpontjából (az ELTINGÁból) jelentkeztünk egy lakáspolitikai kérdést feszegető írással.Szerintünk nem minden közhely igaz. A cikk kevésbé szerkesztett formában letölthető innen is...
horvathar 2010.09.17 17:44:00
@Lord_Valdez: oké
Hazaértünk rendben, aki kíváncsi a naplón kívül is még valamire, megtalál bennünket.Dióhéjban: nagyon jól éreztük magunkat, kipihentük az itthoni fáradalmakat, kitisztult fejjel látunk neki az új feladatoknak.zárszó (hogy a szépre emlékezzünk):Gabi top 5 élmény:-…..
Utazásunk végéhez értünk, Malajzia fővárosában is a pihenésé volt a főszerep. Az egzotikus hangzású Kuala Lumpur belülről kevésbé egzotikus, inkább nagyon nyugat-európai. Nem csináltunk magunknak sok programot, de megjártuk a nagy parkot az orchidea-kerttel, megcsodáltuk az…..
Siem Reapból repülővel mentünk Kuala Lumpurba, Malajzia fővárosába. Tulajdonképpen Thaiföldet repültük át, nem a mostani zavargások miatt, hanem eredetileg sem szerepelt az útitervünkben. Kuala Lumpurból rögtön Malajzia legnagyobb nemzeti parkja felé vettük az irányt. Jó utak…..
Utazásunk talán legnevezetesebb célpontja Angkor régi városa és templomai voltak. Mindenféle világ csodája közül azok közé tartoznak, amelyek viszonylag épségben megmaradtak. A legnagyobb kárt szinte a gyűjtők tették bennük, amikor egy-egy darabot házi kollekciójukba vittek. Mi…..
Ahogy írtuk múltkor, jól éreztük magunkat Vietnámban, úgyhogy sajnáltuk ott hagyni. Az egyetlen nehézségünk az üzletelésekkel volt, nehezen jöttünk bele az alkudozásba. Szerintem, ha nem voltunk tisztában az árakkal, akkor kb. a duplájáról indítottak, de voltak rosszabb…..
A világhíres Halong-öböl és a hajózás után Vietnám szárazföldjére mentünk, még a tartaléknapjainkból is itt csúsztattunk le néhányat, mert jól éreztük magunkat. Most nem annyira a látványosságoké, hanem a pihenésé volt a főszerep.Ha Noi Vietnám fővárosa, valamivel…..
Nem írtuk meg azt a posztot, amiben még utazás előtt az öt legjobban várt helyet, élményt szedtük volna össze, de nekem a Halong-öböl mindenképpen benne lett volna. Igazolta is a várakozásokat, tényleg semmihez sem lehet hasonlítani a tengernek ezt a szegletét, mindenféle világ…..
Yangshuo volt rövid kínai utazásunk utolsó állomása. Yangshuoról állandóan a Sivatagi Show Okawango oázisa jutott eszembe: a sivatagban állandóan vízért és élelemért küzdenek az állatok, de egy szerencsés helyen, az Okawango folyó deltájában mindig van víz, állandóan…..
horvathar 2010.05.06 17:18:24
@vöröszsolti: Természetesen igyekszünk elvegyülni a helyiek között, úgyhogy mellényt is szerváltunk. Kicsit furcsa nyomot hagyott az első napsütéses városnézés után, de ha ezek a helyi szokások...
Hong Kongtól Kuala Lumpurig Guilin 2010.04.27 17:45:00
Most már igazából Kínázunk: kivártuk sorunkat a határokon, és ízelítőt veszünk a világ legjobban fejlődő nagyhatalmából. Bár a hatalmas ország csak kicsi részét látjuk, a benyomások visszaigazolják a sztereotípiákat. Itt minden épül és mindenki építkezik. Hordják a…..