Regisztráció Blogot indítok
Adatok
apetri

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az előadáson elhangzott, hogy a Varga Pincészet értékesítésének nagy része belföldön folyik, az export nagysága csekély mértékű. Milyen web 2.0-es eszközökkel lehetne a magyar borok külföldi ismertségét és a külföldi  eladási mutatókat növelni?A magyar boroknak…..
A diákhitelt néhány éve azért vezették be, hogy a hallgatók e kedvezményes konstrukcióval támogatni tudják felsőfokú tanulmányaik végzését.Mi a véleménye a diákhitel intézményéről?Inspirációként: http://www.diakhitel.hu/ ;…..
apetri 2010.12.08 21:45:38
Sziasztok!

Véleményem szerint a diákhitel egy hasznos dolog. Ahogy a többiek is említették, ha valakinek nincs meg a megfelelő családi háttere, akkor a tandíj befizetésére alkalmas, bár az angol nyelvű képzésekre már nem elegendő. Ugyanakkor ha valaki állami támogatásban részesül, de szeretne venni valamilyen eszközt magának, megteheti. Nagy előnye, hogy nincsen megszabva mire költsük, bármit szeretnénk belőle megvenni, megtehetjük.
Azt hallottam, hogy cselesek a diákhiteles kollegák, ugyanis aki fölveszi a hitelt és nem bölcsész hallgató, annak a későbbiekben az ő általuk felvett hitelt is törleszteni kell ( bölcsészeknek nem kell visszafizetni, ha olyan munkájuk lesz)
Ezt az információt nem tudom igazolni. Mindenesetre szerintem egy nagyon kedvező konstrukció, alacsony kamattal, kedvező visszafizetési kötelezettségekkel.
Úgy gondolom mi mindannyian egy jó karrierpályára készülünk, így nem igazán fog gondot okozni a hitel törlesztése és ennek tudatában föl lehet venni a hitelt. Ha valakinek van egy kis kurázsija az meg is forgatja a pénzt, berakja tőzsdére, különböző papírokba fekteti, mozgatja a fantáziáját, ha másra nem, erre tökéletes. Megtanulni a tőzsde technikai részét, hogyan működik egy számla, adás-vétel stb.
Ha ne adj Isten elveszíti a pénz nagy részét, akkor elkönyvelheti tanulópénznek, de legalább pár év előnyt szerzett másokkal szemben.
Az internet terjedésével lehetővé válik az otthonról végezhető távmunka, ami nem követeli meg egy adott feladaton dolgozó érintettek személyes együttműködését ill. ismeretségét. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az internetre alapozott otthoni távmunkának? Szívesen…..
apetri 2010.11.23 19:33:45
Sziasztok!

A távmunkának szerintem szélesebb jelentésköre van. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólagosan otthon vagy a spanyol tengerparton dolgozik az ember és soha nem megy be a munkahelyére. Távmunka azt is jelentheti, hogy adott esetben az internet segítségével utazás közben menedzselik az ügyeket. Egy bróker esetében nyaralás közben ugyanúgy végezheti az ügyleteket és nem kerül kapcsolatba az ügyfeleivel személyesen, se a munkatársaival.

Cantera: Úgy érzem az Ad1,2 nem teljesen ide illő kifejezés, de te tudod...
a kapcsolati tőkéről írtad, hogy nem kiépíthető megfelelően és hoztad rá a kollégium-csak iskola példát
Én erre azt mondom, hogy rengeteg olyan ember van/lesz, akik kiépítik kapcsolataikat a kollégiumban/szakkollégiumban! de még az iskolában is, és miután elvégezték az egyetemet tökéletes kapcsolati-bizalmi tőkével rendelkeznek és nem lesz ilyen jellegű problémájuk.
Másrészt a bizalom kiépíthető távmunkán keresztül is, ez a munka jellegétől függ. Ha van egy újságíró, és csak interneten keresztül tartja a kapcsolatot munkaadóival és 1-2-3 éven keresztül sikeres keresett cikkeket ír, hűséges az adott laphoz, ki fog alakulni egy bizalom köztük, még ha személytelen is.
Távmunkás lehet valaki egy bizonyos idő után 5-10-15-20 év után is, megfelelően kiépített kapcsolatrendszerrel és bizalmi tőkével. A távmunkások nem feltétlen ezzel kezdik karrierjüket.. sőt...
Az említett x év után azonban ez egy nagyon kényelmes, rugalmas, kevésbé terhelő munka lehet.
Az 1-3 utazásra én azt mondom, hogy ezt az időt a legtöbb ember nem a pihenésre fordítaná, hanem a még több munkára, ebből eredően az az 1-3 órás utazás akár kikapcsoló is lehet, persze ez szubjektív.. de ha olvas az ember, zenét hallgat, végig gondolja a napját ez mind preferált tevékenység szemben a munkával amit otthon végezne.
A kötetlen munkaidőre pedig azt mondom, a legtöbb ember lusta, és ha adott esetben otthon végezné a munkát nem lenne meg a napi 8 óra.., persze nem egy menedzseri, cégvezetői tevékenységre gondolok, itt nyilván túlóra lépne fel.
Végül egy idilli példa ellen szólnék, illetve részben mellette is.

Ha valaki a tengerparton ücsörögve távmunkát végezne, úgy gondolom nem tudna egy komolyabb munkára koncentrálni, nem tudna megfelelően gondolkodni a külső tényezők miatt. Például egy stratégia kigondolására megfelelő környezet szükséges, csönd, nyugalom.
Ezen helyszínek akkor lennének kifizetődőek, ha egy kevésbé komoly munkát kéne végezni, szerintem.

Ugyanakkor egy magánbrókernek ez tökéletes. Adott esetben kigondolja a másnapi stratégiáját, és ezt már könnyű megvalósítani egy tengerparton.. maradjunk ennél a példánál. Egy magánbrókernek nincs szüksége kapcsolati tőkére, bizalomra, technikai és fundamentális elemzéseket el tudja végezni, sőt ma már ingyenesen hozzáférhető rengeteg ilyen jellegű elemzés. Természetesen nem rossz, ha egy-két bróker haver megbeszéli az eseményeket tippeket, de ez teljes mértékben elhanyagolható. Teljesen kötetlen a munkaidő ebben az esetben, akár dolgozhat 16-24-ig is, ha forexezik, és biztosak lehetünk benne, hogy ezt nem egy ember végzi.

Tehát a távmunka egy nagyon sokrétű dolog, nem lehet egy adott tevékenységre ráhúzni.
apetri 2010.11.24 12:32:43
@cantera: Értelek.

Természetesen a személyes kapcsolatokat semmi sem tudja helyettesíteni, ez így van.
Alkalmazottként vagy vállalkozóként vonzóbb-e a munka világa? Milyen érvek szólnak az alkalmazottként és milyenek a vállalkozóként való pályakezdés mellett?Inspirációként: http://www.felvi.hu/diploman_tul/tervezz_karriert/hirek/fiatalvallalkozok_m…..
apetri 2010.11.17 19:58:38
HY

Szintén a vállalkozó mellett érvelnék.
Ahogy tkazmer mondta alkalmazottként érdemes kezdeni. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy szerintem, az egyetemi évek alatt érdemes alapítani egy kisebb vállalkozást, ugyanis minimális költségekkel jár manapság. Emellett alkalmazottként elhelyezkedünk, továbbra is bővítjük a kapcsolati tőkénket. Érdemes elhelyezkedni olyan helyen, ahol felmérhetjük a vállalkozásunk számára a piaci helyzetet, tapasztalatot szerzünk és megtalálhatjuk az esetleges piaci rést, ahova érdemes betörni, illetve ha olyan beállítottság cégnél dolgozunk, akár partnert is szerezhetünk.
Vállalkozóként természetesen függetlenek vagyunk, ugyanakkor jóval stresszesebb, fárasztóbb, energiaigényesebb a munkánk. A jövedelmünk a vállalkozás sikerétől függ, nem állandó, sokkal jobban ki vagyunk téve a piaci változásoknak. Lehetne kockázat szempontjából a tőzsdéhez hasonlítani, adott esetben egy állampapírt részvényhez, vagy részvényt tőkeáttétes papírokhoz.
Úgy gondolom mérlegelni kell, kinek mire van szüksége.. vállalkozóként megvalósíthatóak nagyobb vágyak, álmok, alkalmazottként ezekre korlátolt lehetőségek vannak, kivétel ha az ember alkalmazott és vállalkozó egy személyben, de ez nem hiszem hogy túl gyakori lenne.
Ugyanakkor vállalkozóként, ha megbízható embereink vannak és a befektetett energiáink megtérülnek a cégünk akár magától is működhet, nem kell stresszelni a megfelelő menedzsment ( ha nagyobb cégről beszélünk) elvégzi a munkát, mi pedig élvezhetjük munkánk gyümölcsét.
A vállalkozói lét tele van izgalmakkal, kockázatokkal, választási helyzetekkel és ha erre alkalmasak vagyunk, megvannak a megfelelő skilljeink hozzá, akkor élvezni fogjuk és jövedelmező lesz.
Ahogy a tankönyvben is olvashattuk van, aki azért alapít vállalkozást mert nem bírja elviselni az alkalmazotti létet és még akkor is belemegy az ismeretlenbe ha belebukik, van aki igazi szakember kiismerte a piacot és érettnek érzi magát egy vállalkozás vezetésére. Az utóbbi sikeres lesz, valószínűleg.
Az innovációt a fogyasztói igények magasabb szintű kielégítéseként határoztuk meg. Ez hogyan egyeztethető össze a tartós fogyasztási cikkek (pl. tv, mosogatógép, hifi-torony) körében néhány éve megfigyelt „beépített avulással”, miszerint a termékek rövidebb…..
apetri 2010.11.09 21:52:16
Sziasztok!

Manapság sajnos nem tudjuk kijelenteni, hogy ha veszek egy Mercedest, akkor az 10-15 évig autó. Prémium kategóriás autóról van szó és nem egy tesztet olvastam, ismerettségi körökben hallottam, hogy a legjobb, legdrágább Mercedesek sem tartanak tovább 5-6 évnél..pedig az ember elvárná, hogy ha megvesz egy CLS Mercedest, akkor szolgálja 10-15 évet.
Ugyan igaz, hogy innovatív, rendkívül fejlett és ma már kiforrott technológiákat alkalmaznak a prémium kategóriás autókban, bár hozzá teszem gyakorlatilag mindegyik kategóriában, ezek nem tartanak tovább 4-6 évnél és meghibásodik az elektronika.. stb, annak ellenére, hogy kiforrott a technológia.
Szerintem ez szándékos, a fogyasztónak ki kell cserélnie az autóját, újítania kell, ahogy az előzőek említették, arra ösztönöznek bennünket, hogy cseréljük ki a termékeinket, még akkor is, ha semmi szükségünk nincs rá és a jelenlegi termékünk tökéletesen kiszolgál bennünket, ezáltal pazaroljuk a pénzt és nem tudunk költeni arra, ami ténylegesen hozzájárulna a fogyasztói igényeink kielégítéséhez.
De legyen szó, HI-Fi-ről vagy akármilyen háztartási elektronikáról.
Tehát az alapkérdésre a válasz úgy gondolom, igen összeegyeztethető a magasfokú innováció a termékek elavulásával.
Ha valaki nagyon szervizelni akarja a termékét, megteheti, bár nekem van egy tökéletes Sony HI-Fi-m, a CD lejátszóját kéne megjavítani, amihez jó ideje keresek szakembert, de elég nehéz találni... Ezt csak arra mondom, hogy egy adott, kevésbé innovatív termékre ugyanolyan nehéz találni szerelőt, mint egy mai termékre.. sőt.. a mai termékekre könnyebb..

HOzzáteszem, hogy a szervizelés költsége, pl.: egy mosógépnek( 4-5 év, általában ekkor romlanak el, függetlenül attól, hogy anno 100-150E Ft-ért vettük meg, Bosch vagy Gorenje, nem számít), körül belül 50-60%-a az új mosógépének. Ekkor mi fogyasztók elgondolkodunk, hogy érdemesebb lenne egy új, fejlettebb mosógépre költenünk. Ebben az esetben, úgy gondolom érdemes, ugyanis, ha megjavítják a régi gépünket az valószínű, hogy 1-2 éven belül megint problémás lesz..
Persze ez nem a gyártókat dícséri..de a fogyasztók többsége meg sem várja ezt a 4-5 évet, már hamarabb kicseréli a mosógépet, hogy a példánál maradjak.
Konklúzióban, ezt sajnos el kell fogadni, meg kell próbálni kihasználni a termékeket ameddig lehet és nem kell feleslegesen a reklámok hatására vásárlásokba és hitelekbe belemenni, úgyis rövid időn belül meg kell venni az új terméket, mert tönkremennek.
Véleményem szerint tehát az innovációt megkapjuk de csak 4-5 évre... attól függ miről van szó
apetri 2010.11.09 21:59:05
@tkazmer:
Csak annyit fűznék hozzá, hogy ha az utóbbi 1-2 évben vásároltál digitális fényképezőgépet, akkor az manapság nem számít elavultnak, sőt az 1-2 éves digitális kamerák sem.
És ha azt nézzük jó pár évig nem lesznek elavultak, ugyanis egy 6 megapixeles fényképezőgép, tökéletesen ki kell, hogy elégítse az igényünket.
Hozzáteszem a szemünk 3 és 8 között már nem is igazán látja a különbséget , ez már csak parasztvakítás. Persze, ez csak akkor igaz, hogyha nem vagy profi fényképész, nem szeretnél nagy felbontásban nyomtatni, hanem csak az élményt megörökítetted és a célod az, hogy vissza tudd nézni x év múlva.
A digitális kameránál ugyanez, a mostani minőség már hosszabb távra megfelel szerintem..
Sajnos folyamatosan adgolják nekünk az egyre nagyobb megapixeles gépeiket, ki tudja, talán a 18 megapixeles gépeket kifejlesztették 5 éve, de csak 2-3 év múlva kerülnek piacra, mert beetetnek minket, fogyasztókat és megvetetik a 8, 10 12 14 Megapixeles gépeket mielőtt piacra dobják a nagy fogást.. Persze ez helyén való.. mindneki a minél magasabb profitra törekszik
apetri 2010.11.10 15:39:06
@tkazmer:

Természetesen nem csak a megapixel számít.
Én a 2 éves digitális fényképezőmet tökéletesnek tartom és ne csak a megapixeleket nézzük, hanem magát a gépet.
Nem tudom, ez szubjektív, hogy a 9 hónapos fényképezőgépedet elavultnak tekinted. Bizonyos szempontból az, de ha csak azt nézed, hogy tökéletesen kielégíti az igényeidet az megint más, és talán beleesel abba a csapdába amit állítanak nekünk és 1-2 hónapon belül kicseréled:P
Úgy gondolom a 2 éve vásárolt fényképezőgépem még használható lesz, amíg el nem romlik és addig jelen pillanatban, nem tudom elképzelni, hogy rávegyenek egy újabb gép vásárlására.
A kulcs az el nem romlik.. és megint visszatértünk oda, hogy 5 év és csere.. ha már itt tartunk, igazuk van azoknak, akik azt állítják, hogy nincs szakember aki megjavítaná.. túl összetettek már ezek az elektronikai cikkek.
Milyen előnyei vannak a saját márkás terméknek a fogyasztó számára? Várható-e, hogy a saját márkás termékek kiszorítják a gyártók márkáit? Ön melyiket és miért részesíti…..
apetri 2010.10.27 19:26:16
@cantera:
Én az első bekezdésben leírtakkal nem értek egyet.
A Tesco egy olyan áruház, ahol mindent megtalálsz, műszaki cikkeket, sport, élelmiszer, tényleg nagyon összetett. A legtöbb embernek, szerintem, az jut eszébe a Tescorol, hogy igen, ez a multi ad ingyen buszt, ami oda visz és visszahoz, ráadásul kiváló minőségűt. Másrészt ott mindent megtalálok, a havi bevásárlást meg tudom oldani, adott esetben versenyképes áron találok műszaki cikkeket stb stb;
Szerintem ezeket a dolgokat gondolják végig és csak ezután az utolsó sorban következik a saját termék, a gagyi Tescos termék... ami persze nem feltétlen rossz. Véleményem szerint nem kötik össze a saját terméket az áruházzal magával. A Tesco ennél egy összetettebb fogalom az emberek fejében, megtalálod az éttermeket, márkás boltokat, órást, sőt sajnos némely ember számára ez a hétvégi program a Tesco.
Ez az Én véleményem, persze ez lehet, hogy nem így van..:)
apetri 2010.10.27 19:17:17
Sziasztok!

Véleményem szerint a saját márkás termékek nagyon jó alternatív megoldást kínálnak. Nem kell messzire menni.. Tesco gazdaságos termékek. Nyilván széles a termékskálájuk, így válogatnunk kell, hogy mi éri meg igazán. Ahol kicsi az árkülönbözet, ott nyilván nem a saját márkás terméket fogjuk választani. Legtöbb ember ár alapján dönt ( hozzáteszem, sajnos nem tehet mást) így ez a fogyasztói réteg, szinte minden termékből Tesco gazdaságos (maradjunk ennél a példánál) terméket vásárol. Ezek a termékek nem feltétlen rossz termékek, ahogy a cikk is írta, nem feltétlen rossz minőségűek, bár a Tescos párizsit senkinek nem ajánlom:)
A márkahű fogyasztókat nem fogják tudni megnyerni, de nagyon széles réteg kapható rá. Ennek értelmében, szerintem nem fogják kiszorítani a márkás termékeket. Ráadásul a márkás termékek mögött általában erős marketing csapat áll és jobb szervezés, mint egy saját termék mögött.
Továbbá rengeteg embernek előítélete van ezen termékekkel szemben, hogy azok csak rosszak lehetnek.
Az élelmiszerek terén, az Én hozzáállásom az, hogy ha közel olyan jó minőségű terméket vehetek, mint az eredeti, súlyozottan olcsóbban akkor egyértelmű, hogy a saját márkás terméket választom. ( Bár szerintem a dizájnra fordíthatnának több figyelmet, több embert megnyernének)
Ez nem így van a ruháknál, azt gondolom, hogy aki megteheti, nem fog saját terméket vásárolni, még ha az nagyon meg is érné. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az bizonyos fogyasztói rétegre orientálódik, míg az élelmiszereik, minden fogyasztói réteget megnyerhetnek.
Szerintem is kezd egyre elterjedtebbé válni a saját márka és ez jó, mert ha még jobban megnő az igény rájuk, akkor elindul egy keményebb árverseny a saját termékek és a külső termékek között, ami nekünk fogyasztóknak jó.