Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ligetlakó

982 bejegyzést írt és 84 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Életkor: 12 – 18 év közöttHelyszín: Ifjúsági szálláshely [8127 Aba, Kisfaludy u. 12.]Időpont: 2023. augusztus 9-13. Táborvezetők Horgas Judit – szerkesztő, tanárSzabó Attila – író, dramaturg, drámatanár Táborunkat irodalomkedvelő fiatalok számára hirdetjük. Azoknak, akik nemcsak olvasni…..
A Liget Műhely Alapítvány esszépályázatot hirdet felsőoktatási szakképzésben résztvevők számára a 2014/15-ös tanévben.A pályázaton minden hazai és határon túli, nappali vagy levelező, BA, MA és PhD képzésben résztvevő egyetemista és főiskolás részt vehet, aki a…..
Kedves Olvasónk! Mint korábban jeleztük, a LIGET 2015 januártól online jelenik meg és ingyenesen letölthető lesz. Az online Ligetet a ligetmuhely.com oldalon éri el. Két-három naponta frissítjük új tartalommal, és minden hónap végén pdf formátumban is letölthetővé tesszük az…..
Kiadó | Liget Műhely Alapítvány | 1122 Budapest, Kissvábhegyi út 4-6/b. Alapító szerkesztők |  Levendel Júlia, Horgas Béla Felelős szerkesztő | Horgas Judit A kiadásért felelős személy | Bornemisza Eszter, kuratóriumi elnök Folyóirat | ligetmuhely.com..
(...tudom már semmi se úgy leszahogy azt reggel kitaláltamde végül is halasztott dolgaimtólterheltek rég a holnapok)mióta ilyen kripli lettemegyre több megalkuvással megyek a napoknakelpatópálosodtammillió indokom van mikor azt mondomholnapesélyem sincs már nem leszek…..
a LIGET e-könyv sorozata ELŐHANG, HIBISZKUSSZALohó na néez a mályvarózsa meg mit és mit csinálahogy a beömlőtélinapfényragyogásbanszobánk üvegfala előtt álldogál nyitogatja sorrapiros-lila-dupla kelyheitkettőt-hármat hetet-tizetbámulom ahogy ott ülöknapok óta szembesülök a ténnyel hohóde hiszen ez…..
Döbbenten ülök a képernyő előtt. Nézem az évtizedek óta nem látott arcot, a mosolyt a száj szögletében, az orr ívét. Ijesztően eleven a hajdanvolt érzés emléke. Adventi napok ’79 karácsonya előtt. Apád fekete bőrkabátja, a szürke Trabant, a feszengő hallgatás az A.-ból…..
R. VÁRKONYI ÁGNES (1928-2014) „A történetírás összetett munka: egyszerre mesterség, tudomány és művészet. Ami a természettudósnak a laboratórium, az a történésznek a levéltár és a könyvtár. Ha valaki hidat épít statikai tudás nélkül, a híd leszakad. Ha mesterségbeli…..
a LIGET e-könyv sorozata William Shakespeare – MACBETH Fordította, jegyzetekkel és bevezetővel elláttaKÁLLAY GÉZA --------------------------------------------------------------- “…iszonyúA kor, amelyben árulóvá válunk,De nem tudjuk magunkról; suttogunkFélelmekről, de nem értjük, mitőlFélünk,…..
HON A HAZÁBAN Csend támadt – a feldúlt vidékrőla zivatar már elvonul,s ágak ínyéről vicsorít ránkesőcsepp-fogsorral az Úr.Végigezüstlik a tócsána rettegés, szellő ha rebben.Hőköl a ló... Továbbereszt vagyszétszaggat bennünket az Isten?A rongyos, megfakult…..
Kronyid Ljubarszkij asztrofizikus, később emberjogi aktivista 1972-es letartóztatása és pere nagy visszhangot váltott ki egykor, az orosz demokratikus ellenzék történetének nevezetes pillanataként. A bírói ítélettel lágerlakóvá tett Mars-kutató specialistának (akinek izgalmas…..
Jellegzetes alakú, öntött betonkonzol, földbe ágyazva, rajta két piros deszkalap: az ülőke és a háttámla. A kültéri típuspad mindenütt fellelhető volt: parkokban, ligetekben, sétatereken, rakpartokon – ahol a várostervezők vagy városszépítők úgy gondolták, az erre járó…..
ma minden tervezet maradhiába elhatározásnem írom leerről a zakkant januárrólszürkehülyén bámulnak a házfalaka massza-égnem sír szép havatszakadt ingét Csepelrossz gatyájába tűrte ma minden marad tervezetttúlélés-stratégiámbanberúgnékinni sem lehetbámulok világra…..
 AZ ORÁKULUM EMLÉKEZIK Amikor a Szabadság térre helyeztek át – meséli Orákulum az ablakon kitekintve – a Szabadalmi Tár ottani, református templom alatti részlegébe, jól tudtam, mi ennek a jelentése. A kiemelt helyekről, Aulich utcából, Perczel Mórból és Garibaldiból…..
HON A HAZÁBAN Az ismeri az én országomat,aki állt már a szivárvány alatt,mely sorsos égen tündököl napontaés emberöltők véres könnye fonta.Ittsemvolt-ottsemvolt birodalom,csupa álom, és csupa furcsa lom,amit csak egy nép emlékes szerelmeőrizhet ott az idővel perelve.Bethlen…..
Itt ez a szó: kukac – jószerivel már elvesztette eredeti jelentését, ahogy manapság például a meleg. A @ jel elektronikus levelezésünk kulcsa, de az email-forgalom előtt is használták. Állítólag a modernitás kezdetén, az első Underwood-írógépek billentyűzetén jelent meg…..
HON A HAZÁBAN 2014. november 15. | Petőfi Irodalmi Múzeum EGY KÖNYV219 magyar irodalmi mű, 105 magyar festmény, 116 kortárs jegyzet – a hazáról, a honi tájakról, a fővárosról, a történelem fontos eseményeiről és szereplőiről, kitaszítottságról, üldözöttségről,…..
HON A HAZÁBAN – Ugye, milyen szép is volt nekünk a Bolyai utca!– Lombsátraival, napban-fagyban-hóban-virágban milyen feledhetetlenül szép volt nekünk a Bolyai utca!– Én meghalok... és te is meghalsz... És akkor senki se tudja többé, milyen szép volt nekünk a Bolyai utca!–…..
HON A HAZÁBAN Kelsz és lenyugszol észrevétlenül:Innep volnál, de senki meg nem ül,Végzetes évi nap!Oh, e tömeg más napot ünnepel;Titkon sohajtja meg a hű kebelHalomra dőlt oltáridat.Emléked átkos, nyomasztó tereh:A vérnek és könyűnek tengereMind, mind ahhoz tapad.Az ember…..
MÁS TÉRBEN Az online megjelenésre áttérő LIGET folyóirat 2015 januárjától ezzel a címmel indít új rovatot. A hívó kifejezéshez bárhogyan kapcsolódó, tetszőleges formában és hangnemben alkotott, irodalmi igénnyel készült műveket várunk, amelyek tetszés szerint élhetnek…..
Ligetlakó 2014.11.09 08:51:33
@marha2: Használható művésznév is, nem vagyunk adóhivatal.
 HON A HAZÁBAN Magyarország miniszterelnökéhez Nem tudok aludni, a villanyt lesrófolom s felsrófolom,az éj sem tud most elaltatni, ez a földöntúli hatalom.Az jár eszemben, hogy a vér, mely itt forog testembe zárvanem az enyém, nincs is már bennem, ott van valahol egy…..
HON A HAZÁBAN Kifakul,mint a két zászló, melyet,évre év, a kapu fölé gipszeltvashüvelybe kitettünk ünnepekkor,fakul, veszti színét a világ.Hol vannak az ünnepek?Vastag por alatt,a melegpadlástérben hallgategy szétszerelt világ.Eltűnt a menet.Átváltozott ordítássáés…..
AZ ORÁKULUM EMLÉKEZIK Aznap délután a szokásos társaság jött össze nálunk, Kassowitz, a rajzoló, Kanyák Lajos, a házunk alagsorában, saját kis műhelyében dolgozó géplakatos, és Berti bácsi, gönyűi postamester, apám nagybátyja. Eleinte beszélgettek, Kanyák előadta a…..
HON A HAZÁBAN „A Dunáról fúj a szél. Szegény embert mindig ér.”A Dunáról fúj a szél,Szegény embert mindig ér.Ha hideg szél, ha meleg: Vagy izzad, vagy didereg. Húzza-nyúzza minden ág, Az okosok, a buták.Ha meg ő tesz bolondot, Felköti a kolompot, Falba veri a fejét,…..
a LIGET e-könyv sorozata A nyelv határairól úgy is beszélhetünk, mint emberek között húzódó határokról, s ha a kérdést így értelmezzük, nehéz megmondani, a nyelvben tetten érhető határ ok-e vagy okozat. Arról van-e szó, hogy az általános elidegenedés közepette a nyelv is elkopott, vagy inkább…..