Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kozos

19 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Közös(s)Ég Bejelentkezés 2012.07.28 13:22:46
Mégis honnan? Az idén huszonkettedik alkalommal megrendezett Művészetek Völgyéből. Idén kéttelepülés ad helyszínt ennek az eseménynek, mely sok száz fellépőt vonultat fel. Színes a paletta, ígymindenki kedvére válogathat. A mi kis standunk már áll Taliándörögdön, de ez nem…..
 Egy egyszerű, ám praktikusnak tűnő ötlet megvalósításába invitálom a Közös(s)ég olvasótáborát: adatbázist készítünk egyházunkban működő, hozzánk kötődő művészekről. Ennek egyik célja, hogy szembesüljünk végre azzal, hogy mennyi értékünk van ilyen téren…..
 Szerkeszd velünk a Közös(s)Ég Magazin áprilisi számát!Nincs más dolgod, mint 1: kinézni egy szereplőt a Krisztus trilógián és elképzelni, vajon mit érez, mit mond/mondana. 2:Küldd el ezt a 2-3 mondatot a kozossegmagazin@gmail.com-ra! ( Ne felejtsd el el magyarázni, hogy melyik…..
 Februárban úgy döntöttünk: muszáj valami ihletet meríteni a szürke napok túléléséhez és az alkotáshoz. Ezért a szerkesztőség és néhány író felkerekedett, fel a 16-os buszra, fel egészen a várba, hogy megnézze a Munkácsy…..
Szeminárium Közös(s)Égi háttérrel Szöveg, kotta, ecset: a Biblia értelmezésének útjai.Erre a névre hallgat a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának idei legkreatívabb tanegysége. Célja az, hogy a hallgatók a bibliai szövegek értelmezése mellett az…..
Közös(s)Ég Bőségzavar 2011.02.07 14:07:00
 Méghogy üres az ég...!....avagy minden, ami az égből jön.Mi minden jön onnan fentről, az égből vagy azon is túlról? Összehúzott vagy éppen tágranyílt szemekkel bámulunk fölfelé, már ősidőktől fogva. Csodásan félelmetes, méretre igazító (8.zsoltár) a…..
Közös(s)Ég Három banán 2011.01.24 08:50:00
 Szimbólumból a kukába: egy déligyümölcs átértékelt életeNemrég bementem a spájzba, s furcsa, zöldségrothadásra emlékeztető szag ütötte meg az orromat. S valóban, három, feketére érett s már levet eresztő banánt találtam a piaci kosarunkban. Pár nappal azelőtt…..
Közös(s)Ég Szegény január 2011.01.07 10:11:00
 Esélyegyenlőséget - de legalábbis empátiát - az év első hónapjának!Sajnálom az év első hónapját. Ha a hónapok testvérek lennének, ő biztos csak mostoha lenne. Szegény január... Hideg, sötét, hosszú, nincs ünnepnapja, vagyis hát van egy, az első, de az nem az övé,…..
 Úton lét vagy megérkezés?Lényünk egy része biztos, hogy nem szeret úton lenni. Minden emberben van egy olyan rész (kisebb-nagyobb), amely biztos pontra, megnyugvásra, megérkezésre, beérkezésre vágyik. Hiszen az úton lét fárasztó, tele bizonytalansággal,…..
 Lehet-e az Úrnak terve Bill Gates-sel, és a Facebookkal? Mint tudjuk, a Szentlélek egyik munkája az ihletés. Ez utóbbinak pedig számos formája lehet. Az ihlet hatására születhet műalkotás, írás, vers. Ihletre azonban az élet számos területén szükség van. Így van ez a…..
 A világ a hit perspektívája nélkül valóban így néz ki: düledező viskóOktóberben a Sólámpa klub keretei között William P. Young A viskó című regényéről beszélgettünk teológushallgatókkal. A 2007-ben megjelent könyv (magyar fordítás: 2009) meglepően…..
 Jártál már vendégségben a saját tudattalanodban?Gyökössy Endre: Isten elfelejtett nyelve, az álom című könyv margójáraAz elmúlt héten egyik este búvár ismerőseimmel beszélgettem. Nemrég véget ért vörös-tengeri utazásukról meséltek nekem, egy olyan embernek, aki…..
 Túlhajszolt önmegváltás – vesszőfutás álmatlanul álmok nyomábanAmikor reggel hatkor csörgött az ébresztőóra, Adél haragosan megragadta, s a sarokba hajította. „Most, talán most szenderedtem volna el végre” – sziszegte kimerülten, s hatalmas…..
Közös(s)Ég Az álomfejtő 2010.11.01 17:42:00
 Egy blog, egy admin, sok ezer álomGoogle testvéremtől tudakoltam, mit tud az álmok jelentéséről. Így találtam Lux Erik nevére, aki a blogján álomfejtést kínál. Kicsit aggódtam, hogy egy zavaros szemű, hosszú palástban járó varázslószerű jelenséghez lesz…..
Közös(s)Ég Artificial reality 2010.11.01 15:14:00
 - hazatérünk a virtuális valóságba? A 21. század egyik nagy teológiai kihívása a számban, minőségben és jelentőségben is óriásivá növekvő mesterséges, virtuális valóságok létrejötte. (Mátrix trilógia, Harry Potter sorozat, Avatar, Inception, World of Warcraft…..
Mért legyek én szélsőséges? Kiterítenek úgyis!Mért ne legyek szálsőséges? Kiterítenek úgyis."El fogjuk égetni a Koránt, mert úgy hisszük, itt az ideje, hogy a keresztények, az egyházak, a politikusok felálljanak, és azt mondják: nem, az iszlám és a saríja (iszlám…..
kozos 2010.11.01 15:10:53
Multikulturalizmus, kisebbség, integráció

Megdöbbenve álltam néhány pillanatig a rádiót hallgatva. Jól hallottam? – néztem a mellettem állóra. De a hír igaz volt. Általában nem szoktam politikusok kijelentéseire felfigyelni, ez azonban szokatlan volt: Angela Merkel német kancellár a multikulturalizmus haldoklásáról beszélt. Annak a Németországnak a vezetője, ahol generációknak kellett úgy felnőniük, hogy nem emelhették fel fejüket, mert rögtön hitleristáknak, fasisztáknak, bűnözőknek kiáltották ki. Ahol mindenki csak européer gondolkodású, toleráns és semleges lehetett. Ahol mindig és mindenkit be kellett fogadni, és mindenkinek mindent meg kellett engedni. Mert különben…
És ebben a Németországban most a kancellár kijelentette: megbukott a multikulturális társadalom. Természetesen mindezt a bevándorlókkal kapcsolatban és a német állam elmúlt évtizedek hibás bevándorlási politikájának kritikájaként fogalmazta meg. Ezt erősíti meg beszédének egy későbbi mondata, amely így szól: egy darabig azzal áltattuk magunkat, hogy előbb-utóbb úgyis elmennek (mármint a bevándorlók – szerk.megj.), de ma már látszik, hogy nem ez a realitás. Ezzel ugyanakkor reagálni kívánt a német államfő, Christian Wulff korábbi kijelentésére, mely szerint az iszlám éppúgy része Németországnak, mint a kereszténység vagy a júdaizmus.
Szóval a multikulti Merkel szerint Németországban megbukott. És valószínűleg ezt érzik sokan azokban az országokban, ahol a bevándorlási politika lehetővé tette, hogy különböző gyarmatokról milliószámra érkezzenek a bevándorlók.
Lehet, most Erdélyben és a többi elcsatolt területeken egyesek – akik a multikulturalizmust is sokallják – kárörvendően mosolyognak. - Megmondtuk, ugye. Nem kell ezeknek a magyaroknak jogokat és előjogokat adni, mert nem vezet semmi jóra – állhatnak elő a jól ismert nacionalista szlogenjükkel. Igen ám, csakhogy a multikultit másképp értelmezik itt, és másképp ott. És más közösségekről beszélünk itt, másokról ott. Nálunk megengedik, hogy magyarul beszéljünk vagy egyes helyeken feliratokat tegyünk ki, de aztán ennyi. Az önrendelkezésről ne is halljanak. Arról, hogy mi magunk döntsünk közösségünket érintő dolgainkról. Nyilván másképp működik ez Németországban (és sok más országban), ahol még az állam nyelvét sem hajlandóak megtanulni sokan. A lényeg azonban máshol van. Nagy hiba lenne ugyanis összemosni az Európában őshonos, több esetben államalkotó közösségeket, kisebbségeket azokkal a harmadik világból Nyugat-Európába bevándorló arabokkal, ázsiaiakkal, feketékkel, akik 20-30 éve telepedtek le. S akiknek vallása, kultúrája, szokásai (horribile dictu bőrszínük is) teljesen elüt az európaiakétól.
A tény, hogy éppen a toleranciát állandóan hirdető, a másság elfogadásáról kötelező módon dicshimnuszokat zengő németek kancellárja mondta ki a verdiktumot, azt jelzi: valami nagyon nincs rendjén. Érezték ők régóta, tudtuk, láttuk mi is. Csakhogy most betelt a pohár. Mert a gazdasági válság rávilágított: a fejlett társadalmak szociális védőhálója tovább már nem feszíthető. A bevándorlóra szükség van, hogy elvégezze a mocskos munkát, hogy robotoljon reggeltől-estig. Hogy gazdagítsa az államkincstárat. De arra már nincs szükség, hogy ezáltal nőjön a bennszülöttek munkanélkülisége, a bűnözés, a rendetlenség. Hogy Németország egyes területein már a kisebbségben levő német lányok félve menjenek az iskolába, mert a többségben levő színesbőrűek terrorizálják őket. Merthogy erre is sok példa van már. S a helyzet valószínűleg hasonló több más nyugat-európai országban is. A németek most már nyugodtan elmondhatják: törököt fogtam, nem ereszt.
Úgy tűnik, ha a következő években nem változik radikálisan egyes országok bevándorlási politikája, akkor néhány évtized múlva muzulmán többségű nyugati társadalmakról beszélhetünk. Ha pedig az európai országokba betelepülők nem látják be azt, hogy a befogadó országok törvényeit be kell tartani, és nem alkalmazkodnak kellőképpen, akkor éveken belül olyan állapotok uralkodnak majd, mint öt évvel ezelőtt a „lángoló” Franciaországban.

Somogyi Botond
A radikalitás megbetegítő, a középmezőny szürke és unalmas... de hogy néz ez ki Isten szempontjából? Létezik spirituális szélsőség?Amikor ezt a szót halljuk, „szélsőség", általában negatív asszociációink támadnak. Számos olyan terület van az emberi…..
Közös(s)Ég A semmi ágán… 2010.10.12 14:56:00
József AttilaREMÉNYTELENÜLLassan, tünődve Az ember végül homokos,szomorú, vizes síkra ér,szétnéz merengve és okosfejével biccent, nem remél. Én is így próbálok csalásnélkül szétnézni könnyedén.Ezüstös fejszesuhanásjátszik a nyárfa levelén. A semmi…..
Közös(s)Ég Ki szórakozik kivel? 2010.10.11 14:53:00
 Botránkozások az istenkapcsolatunkban vica és versaA helyszín: gyerektábor, probléma: az eső. A párbeszéd a következő:Az ex barát: Beázott a sátram. Nem tudok hol aludni.A barátnő: Jajj, nagyon sajnálom. Biztosan ki tudunk találni valami megoldást.Az ex: Örülök, hogy…..