Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ggaborx

0 bejegyzést írt és 734 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szuper és még egyszer szuper, hogy az M2-es autóút bővítése elkezdődött. Tényleg nagy erőkkel folyik a munka, mindkét irányban útkorlátozással. Ezzel egyébként még nincs baj. Felkészültünk, tudjuk, ez mivel jár. Amire viszont szerintem a „Zokosok” nem számoltak, az a Budapestre bejárók reggeli…..
Akart a tököm ünneprontó lenni, de mintha kiveszett volna a realitásérzék az agyakból az úgynevezett ellenzéki oldalon. Csupa lelkes tudósítást lehetett olvasni arról, hogy mennyire megalázó a rezsimnek, hogy a tüntetők hülyét csinálnak belőle, hogy a túltolt propaganda ellen milyen frappáns…..
A minap egy egészen érdekes beszélgetést folytattam egy barátommal. Bejelentette, hogy egy hosszabb időre Németországba fog költözni, mert elég gyorsan elege lett abból, ami történik körülötte. A legvelősebb mondatát, ha jól idézem a következő volt: "Ha nem megyek el, meghalok".  Janival rendkívül…..
ggaborx 2017.04.09 17:26:20
Ebben az országban a legnagyobb baj, hogy az önző együgyűség irányítja a többség gondolkodását. Elképesztően értelmetlen, haszontalan témákról napokig, hetekig megy az okoskodó diskurzus (munkahelyen, utcán, lakótelepen, vidéken, városban egyaránt) érdemi konklúzió nélkül a következő gumicsontig. Ha meg lényegi kérdésekre, ésszerű felvetésekre, mélyebb összefüggésekre terelődik a szó, akkor az értetlenkedés meg a bután pislogás jön, majd a gyors témaváltás valami egyszerűbb népszerűre.

A mai magyar társadalom - fiatalok, idősek többsége egyaránt - egész egyszerűen egy 5 éves gyermek szellemi szintjén van.

A ritka kivétel nagyjából három csoportra osztható: politikus, politika közeli vállalkozó, kivándorló. Az első kettő helyben alakította ki a neki kedvező stratégiát, a harmadik meg máshol. Van még egy köztes réteg, akik nem hülyék, de kénytelenek elszenvedni a hülyeség okozta károkat nap mint nap, mert családi, egészségi vagy egyéb személyes helyzetük nem tesz lehetővé túl nagy mozgásteret.

Jó lenne ha végre megértené a többség is, hogy semmi sem fekete-fehér. Az életünket az arányok határozzák meg és nem az abszolút értékek. Ebből az egyszerű gondolatból pedig elég könnyen levezethető szinten minden politikai, közéleti, munkahelyi, családi baráti, ismerősi viszonyrendszer működése. De persze az 1 bites gondolkodásmódba már maga az arány kifejezés sem fér bele. Vagy jó, vagy rossz. Igaz?
Az amerikai matematikus Andrew Granville, a számelmélet neves tudora és sokan mások is meglepődtek a Stanford egyetem két kutatója által márciusban közzétett eredményen. „Lebénultam” – mondja Ken Ono, aki már számos számelméleti sejtést bizonyított be. „Valóban gyönyörű eredmény” – kommentálja James…..
Három évvel ezelőtt lelkes, vidéki fiatal lévén leváltam a családomról (ez úgy hangzik, mint egy rossz nevelési kézikönyv), és megkezdődött saját kis életem: kollégista bölcsész lettem Budapesten. Nem standard kollégista – szakkollégista, elit kollégista. Intézményem pontos definíciója:…..
A fideszes propagandamédia teljes erővel harsogja, hogy a nyugdíjasok micsoda ajándékot kaptak személyesen Orbán Viktortól; Lázár János és Kósa Lajos össze-vissza beszélnek, hogy a köztisztviselők vagy a postások viszik-e ki az Erzsébet-utalványokat a nyugdíjasoknak. Nem ez az egyetlen baki a…..
Sokak szerint az önerőből sikeressé vált fiatal milliomosok olyanok, mint a fehér hollók: csak a mesében léteznek. Pedig elhiheted, igenis vannak ilyen emberek, és egyre több lesz belőlük. A kérdés persze felmerül: mik a fiatal milliomosok titkai? Ma ezek közül emelek ki néhányat!..
ggaborx 2016.12.09 19:17:10
1. A céltudatosság tényleg fontos, de fel kell ismerni a tévutakat is. Változó körülmények mellett görcsösen ragaszkodni az eredeti célhoz inkább kudarcot hoz mint sikert. Tudni kell változni, alkalmazkodni. Én úgy mondanám, hogy legyenek távlati célok, de minél távolabbi annál kevésbé legyen részletes.

2. Könnyű leírni, hogy a döntés a kezünkben van. A valóságban millió apró hatásra kell tudni megfelelően reagálni és a legtöbbször az adott szituációnak megfelelő döntést hozni. Ehhez a ponthoz inkább a határozottan és következesen alkalmazott saját alapelvek szükségesek. Az elveket meg egész egyszerűen úgy kell kialakítani, hogy azok az 1-es pont távlati céljának elérését szolgálják. Ez egyébként maximálisan személyiségfüggő rész és pont ehhez nincs univerzális, elleshető recept.

3. Nagyon igaz. Egy hatalmas hátránya van, nagyon hamar kigolyózza magát az ember a legtöbb társaságból. Itt is inkább az arányok fontosak. Legyen mondjuk 80-20%. A sikertelenek 80%-ban hatáskörükön kívül eső témákkal vannak elfoglalva, míg a sikeresek ezt csak 20%-ban teszik, azt is legtöbbször csak a társaság kedvéért.

4. Klasszikus. Lépj ki a komfortzónából. Ez sem ilyen egyszerű, mert azt már senki nem segít eldönteni, hogy merre lépj? Nagyon könnyen a visszájára fordulhat ez a pont, ha többször egymás után rossz irányba lép és minden "bátorságpróba" kudarccal végződik. Egy ilyen sorozat után még a legelszántabbaknak is úgy eltűnik az önbizalma, mintha ott sem lett volna. Szóval körültekintően, a lehetőségeket elemezve, hideg fejjel ésszerű, megalapozott érvek és indokok alapján kell kilépni a zónából.

5. Ismét a klasszikusok. Amúgy sokkal nagyobb az igazság ebben az egyszerű kijelentésben, mint az elsőre látszik. Én azt szoktam mondani, hogy ha van egy álmod, szorozd meg 4-el és érd el azt. Ha csak a fele sikerül már akkor is a dupláját érted el az eredetinek. A gyakorlatban meg ha már a felét elérted a másik fele szinte magától fog jönni.
A helyzet mutyi-téren változatlan, illetve igenis változik: sajnos rossz irányba. A korrupció már olyan méreteket ölt, hogy az már versenyképességi mutatóinkat is rendkívüli mértékben rombolja. A kutatások szerint nemzetközi összehasonlításban a magyar közbeszerzések körében…..
Sokéve segítőként működve megtapasztaltam már, hogy mindenkin nem lehet segíteni. Sokat küzdöttem azzal, hogy megtanuljam elengedni, akin nem tudok segíteni, ma sem jó érzés, de nincs választásom. A napi 24 órámba nem fér bele, hogy olyanok lelkére beszéljek, akik valójában nem akarnak segítséget. A…..
Sok minden kellene ahhoz, hogy lehessen egy Magyarország 2.0, a mai poszt szerzője, Kishableány 7 pontban foglalta össze, mik lennének ezek. Persze a változás nem történne egyik napról a másikra, inkább évtizedekben mérhető, de minél később kezdődik, annál tovább tart. (A…..
ggaborx 2016.08.31 08:11:55
A társadalmi fejlődés kulcsa új eszmék születése és nem a régiek felidézése. A gond az, hogy a konkrét valóságban a megtörtént történelem ismeretében nagyon nehéz új világot álmodni.

A gondolatainkat általában megkötik a saját ismereteink határai. Elmondták az iskolában, otthon, a szomszédban és más országokban, hogyan működik a világ. Mi meg ebből próbálunk következtetni. Lényegében csak komponálunk meglévő elemekből, gondolatokból. A választék adottnak látszik.

Változás akkor lesz, ha a választék új elemekkel bővül. Ki döntötte el, hogy a világ működési modelljének alkotóelemei (polgár, képviselő, miniszter, elnök, király stb.) és struktúrája (kormány, bíróság, hatóság, szavazófülke, stb.) a meglévők és semmi más?

Az van, hogy az élet egy hatalmas játék, ahol a játékszabályok adottnak tűnnek és senki sem teszi fel a kérdést, hogy ki alkotta meg ezeket? Merthogy ezek - közmegegyezés alapján, jobb híján - inkább csak kialakultak.

Nah a sok szöveg után néhány előremutató gondolat:
1. A társadalom működését modernizálni kell az aktuális technológiai fejlettségnek megfelelően. Az állam működése valahogy mindig őskövületnek tűnik a mindennapi, megszokott technológiák használata mellett. Nem csak most, évtizedek/századok óta.
2. Ha a mai technológiára építve - viszonylag - biztonságosan működik a banki, pénzügyi szolgáltatások területe, miért ne működhetne az állam is hasonlóképpen?
3. A technológiai eszközök által lehetővé kell tenni a közvetlen, egyéni részvételt a politikai döntéshozatalban.
4. Korlátozni kell ugyanakkor a döntések körét az egyén képességeinek megfelelően.
5. Meg kell szüntetni a hivatásos politikusi/képviselői szerepkört, hiszen ez a pozíció egyfajta mindenhez értő polihisztort feltételez, miközben a valóságban jellemzően nincs mögötte valódi szakmai/mérnöki tudás.
6. A megszüntetett politikusi/képviselői szerepek helyébe az egyént, a polgárt kell tenni, biztosítva a közvetlen, személyes szavazati lehetőségének infrastrukturális hátterét.
7. A döntések tárgyát kategorizálni kell és a döntéshozatalhoz szükséges ismereteket, tapasztalatot meg kell határozni.
8. Az egyéni döntéshozatali jogot korlátozni kell az egyén végzettségének/tapasztalatának megfelelően, az adott kérdés tárgyi kategóriája szerint.
9. Az egyén számára biztosítani kell a képviselő kijelölési jogot azokban a konkrét kérdésekben, melyek eldöntésére saját végzettsége és tapasztalata alapján nem jogosult.
10. Kötelezővé kell tenni az egyén részvételét minden egyes szavazásban - személyesen vagy esetileg kijelölt képviselő útján.

A fentiekhez ma minden technológiai és infrastrukturális feltétel adott. Összefoglalva egy szakmai ismeretek, tapasztalatok alapján korlátozott közvetlen képviseleti demokráciát jelent. Kiegészítve az eseti képviselő kijelölési joggal és kötelezettséggel.

Vagy legyen inkább királyság megint! :)
Az elmúlt napokban többször is volt szó a munkára terhelt járulékok csökkentéséről, egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy két számlegyű legyen a könnyítés mértéke. Ehhez persze nem árt megnézni, hogy vajon tényleg olyan magas-e a teher, mint azt mondják. Az OECD friss…..
Az álláskeresés egyik legkritikusabb része rögtön az első lépés, egy igazán jó és figyelemfelkeltő önéletrajz megírása. Kezdésként tekintsünk vissza az eddigi állásainkra és tapasztalatainkra, majd találjuk ki, hogy ezt hogyan sűrítsük bele egy oldalba. Ezután ügyeljünk arra, hogy minden egyes…..
Nehéz, meg nem értett élet az programozóké: megterhelő szellemi munkát kell végezniük sokszor nem éppen ideális körülmények között, és bizony kevés megbecsülés övezi munkájukat. A laikusok sokszor csak úgy képzelik őket, mint  akik össze-vissza egyeseket meg nullákat táplálnak be a számítógépbe,…..
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!     Tisztelt Munkahelyi Terror blog! Azt hiszem most érkezett el a pillanat,amikor kiadom magamból az évek során felgyülemlett keserűséget.És ami kiverte a biztosítékot?Íme:   Történt ugyanis,hogy elkezdtem…..