Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tanácsos úr

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt figyeltem meg, hogy a nőket legtöbbször kétféle kategóriába lehet sorolni, ha az olvasási szokásaikat vesszük figyelembe. Az egyik oldal leginkább a romantikus történeteket, a lájtos regényeket keresi, míg a másik oldal a krimikért, a véres skandináv krimikért van oda. Azt hiszem, én az első…..
Sokak életét keseríti meg a gyakran jelentkező, netán állandósult fülzúgás. Ilyenkor az érintett egy zavaró – folyamatos csengő, sistergő, sípoló, morajló, zümmögő, kattogó, zúgó, dübörgő - alaphangot hall, mely akkor a legzavaróbb, amikor tökéletes csend veszi körül. Hogyan alakul ki ez a…..
Tanácsos úr 2016.09.21 09:56:05
Sajnos az ám a baj, hogy bár a paciensnek a füle zúg (vagyis van valami akusztikus szenzációja), ezt, legalább is az esetek többségében, nem a fül okozza. Az elmúlt 40 évben valahányszor a kezünkbe került valamilyen modern vizsgáló eljárás (volt néhány ilyen áttörés), mindig azt hittük, hogy most végre megtudunk valami a fülzúgás keletkezéséről. Ma már képesek vagyunk a belsőfülből/ről olyan akusztikus és elektromos szignálokat elvezetni és azokat analizálni amik akár egyes sejtek, vagy kisebb sejtcsoportok működését detektálja, de még egyetlen esetben sem sikerült a fülzúgás nyomára akadni. Magyarul: a hangok hallásának folyamatát a hallószerv sejtjeinek jól körülírható bioelektromos változásai kísérik, amiket mi kívülről láthatóvá tehetünk. Ugyanakkor a fülzúgást (tinnitust) nem kísérik ilyen, vagy hasonló jelenségek, amiből egyenesen következik, hogy a fülzúgáskor nem működnek sem a belsőfül (szőr)sejtjei, sem a ganglionsejtek, vagyis a tinnitus nem a (belső)fül produktuma. Hasonlóan nincs objektív nyoma a "magasabb" struktúrák (agytörzs) kontrollálatlan, vagy hibás működésének sem.

Szóval jelenleg fingunk sincs, hogy a betegek által hallott hangok hol és hogyan generálódnak és még kevésbé tudjuk, hogy mi okozza őket. Ennek megfelelően nem is tudjuk kezelni. Ezért van egy jó terápia helyett 500 rossz. Egyik sem állta (vagy állná ki) ki a dupla-vak próbát. Ez persze egy cseppet sem zavar bennünket, fül-orr-gégészeket és nagy elánnal írunk elő különféle gyógymódokat. Persze tessenek figyelembe venni, hogy mi ebből élünk.

Daily Shark: te meg egyszerűen ostoba vagy. A tudatlanok bizonyossága.
Hagyományosan szeptember végén rendezik meg a Monaco Yacht Show-t, ami a hajók világában az egyik legfontosabb esemény, és nem csak ősszel, tulajdonképpen az egész évben is. Számtalan érvet fel lehetne hozni amellett, hogy miért érdemes odafigyelni az eseményre, mi most ezek közül…..
Tanácsos úr 2016.09.13 19:36:19
Igen, én is így gondoltam. Két éve nem véletlenül, de a jachtkiállításról mit sem sejve elvetődtünk Monacoba. Látjuk ám, hogy a kikötőben sorban állnak a hatalmas motoros csodák és a személyzet gőzerővel "szidolozza" a lakkozást. Rákérdeztünk, kiderült, hogy másnap nyílik a show: Na, ezt mindeképpen látnunk kell!, mondtuk, ezért két nap múlva visszamentünk. (Hozzátenném, hogy mi a nejemmel évente két hetet egy bérelt 10-12 méteres motorjachton töltünk, mindkettőnknek megvan az ehhez szükséges licence, de ezúttal látni akartuk az első ligát is.) 10 órára oda is mentünk e nejemmel. A bejáratnál kiderült, hogy koponyánként 80€ lenne a belépőkártya. Egyszer élünk!, mondtuk és éppen ki akartuk fizetni őket, amikor a (nevezzük így) "pénztáros" kisasszony közölte, hogy azt azért jó tudnunk, a belépővel a hajókra nem lehet felmenni, oda csak azok léphetnek be, akiket a gyártó-, vagy kiállítócég képviselője meghív. Mi a 160€-ért csak a mólón sétálhatunk és a kiállítósátrakba, ahol mindenféle a yachtokhoz való kütyüket mutatnak be, látogathatunk. Arra viszon kicsit sokallottuk a pénzt és visszafordultunk.

Nem tudom, hogy a blog szerzője járt-e a kiállításon, vagy csak olvasott róla valamit. Ha ott is volt, érdekelne, hogy mit látott.

Viszont adnék én is egy jó tanácsot: mindenki, aki teheti, látogasson el Miamibe, az ottani kiállításra, ott láthat az ember legalább olyan kúl hajókat, mint Monacoban és a 25 dolláros belépővel szabadon ki-be járkálhat az aranyozott csapos, márvány fürdőkádas hajókon is. Tapasztalatból írom.
Ha strandolás után gyakran eldugul, zúg vagy fáj a fülünk, azzal egyáltalán nem vagyunk egyedül: a kínzó fülpanaszok a nyár jellegzetes kellemetlenségei közé tartoznak. Szerencsére, ha megfigyeljük a kiváltó okokat, jó eséllyel elkerülhetjük a gyötrő fülfájást. Akkor se essünk kétségbe azonban, ha…..
Bojtos Zoltán Sosem felejtem el azt a márciusi napot, amikor 1989-ben Wörgl-ben, Tirol tartományban először hallottam a leendő munkaadómat beszélni. Akkorra már mögöttem volt egy német érettségi, és abban a tudatban voltam, hogy németül már nem tudnak eladni. És ahogy hallgattam őket, ahogy…..
Tanácsos úr 2016.03.29 16:01:46
Mindeki kipróbálhatja, hogyan áll a labanc nyelvvel. Ki érti, miről énekelnek a fiúk?
A bécsi viszonylag egyszerű:
www.youtube.com/watch?v=GWgisTPKCdk
A felső-ausztriai már egy kicsit nehezebb:
www.youtube.com/watch?v=SHwDkpewYpo
de az arlbergi már igazi magasiskola:
www.youtube.com/watch?v=wmI2m06YFfc

Aki a szövegeket felirat nélkül megérti, az tényleg tud osztrákul.
Tanácsos úr 2016.03.29 18:03:32
@károly szántana: Kik azok az "átlagos" osztrákok? A bécsiek ezek szerint nem, mert ők "másabb" szavakat használnak. Talán a stájerek, vagy a karinthiaiak, esetleg a salzburgiak?

Az osztrákok úgy tartják, hogy a Voralbergerisch - ámbátor valóban nem a bajorból származik - mégiscsak az osztrák tájszólások egyike. Tekintve, hogy a tövük (kontinetalwestgermanisches Dialekkontinuum) azért azonos, ez a "semmi köze" azért meglehetősen túlzó.

De nem is ez volt a feladat, nem akartam én itt nyelvészkedni (nem is vág a szakmámba), a dalszövegekből konkrétan mennyit értett kedves Károly?
Tanácsos úr 2016.03.29 18:09:51
@11110000: Ha a magyar Wikipediát nézzük, akkor így van. A valóság azért árnyaltabb egy kicsit. De legyen igaza, a labancok magyarok voltak, ez sem változat a kérdésen, Ön mennyit értett a dalszövegekből?
Minden ott kezdődik, hogy senkit sem köteleznek arra, hogy egy bizonyos szakmát, vagy ha úgy jobban tetszik, hivatást válasszon. Ha az egyik napról a másikra dőlt volna romba a magyar egészségügy, természetesen megérteném a folyamatos panaszkodó hangokat, de ez a folyamat jó pár évtizede tart, így…..
Tanácsos úr 2016.03.25 15:17:14
1974-ben végeztem. Amikor gyakornokként beléptem egy egyetemi klinikára 1300 Ft volt a fizetésem. Ebből még levontak valami "katonaadót", meg valamicske nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot, ami maradt, abból már akkor sem lehetett megélni. Az asszony is dolgozott, valamivel (ahogy ugye illik) nálam is kevesebbet keresett, volt már egy gyerekünk, hamarosan jött a második. Kezdő lévén nem nagyon volt mellékes, mondjuk éppen nem éheztünk, de ez volt minden. Ahogy öregedtem, nőtt a fizetésem is, de inkább az számított, hogy egyre többet operáltam, egyre több lett a hálapénz is. Már jutott erre-arra: szövetkezeti lakás egy panelben, később még egy Zsiguli is került. A hálapénz fontos része volt a megélhetésnek és amit a laikusok nem tudnak, rendes harc is folyt érte a klinikán, ki mennyit szakít magának. Voltak kis sunyiságok is, nem követeltük, de elvártuk, mert értelemszerűne beterveztük a havi bevételeinkbe, ha hosszabb távon kevesebb lett, mint szokásos, máris akadtak problémák otthon.

A rendszerváltáskor, 17 év magyar ténykedés után kimentem Ausztriába (azért a "ki"mentem, mert most éppen egy magyar szállodában dőzsölök), aztán annyira megszerettük egymást a kórházzal, hogy hamarosan főorvos lettem és 25 év működés után épp az imént mentem nyugdíjba. Ott nincs hálapénz, de van privát honorárium (persze [privát]biztosítási alapon) és ezen túl akár direkt is elfogadhatna az ember pénzt a hálás betegektől, elvileg a hálapénz ott sem tilos, de egyszerűen nem szokásos. (Persze a magyar gyakorlattal szemben rendesen adózni kellene utána, mert ha nem, azonnal megbukna a doktor.) Kisebb ajándékokat (egy üveg bor, egy doboz csoki, stb) szoktak nagyritkán adni a betegek. Pénzt (5-20€-t) csak az ápolószemélyzet kap, amit a páciensek a Kaffeekasse-ba fizetnek be.

Ausztriában az első naptól nagyon-nagyon rendesen megfizettek, később meg még annál is jobban kerestem, de a hálapénz még hosszú ideig kísértett. Nem tudom, hogy miért (mint már írtam volt, nem vagyok/voltam psychiáter), de még vagy jó 10-12 évig vissza-visszatérő (rém)álmom volt, hogy ismét itthon(otthon), a klinikán vagyok, de én valamiért nem kapok hálapénzt. Aztán mikor már végleg elöntött a kétségbeesés, mert tudtam, hogy a baksis nélkül bajos lesz kifizetnünk az aktuális számlákat, izzadságban fürödve felébredtem és gyorsan nyugtáztam, hogy hol vagyok. Lehet, hogy más kevésbé vette/veszi a szivére, de a hálapénz az orvosokat is rendesen nyomasztja.

Szóval az orvosokat (és persze másokat is) alapjában rendesen meg kellne fizetni, hogy a maguk szintjén nyugodtan megélhessenek belőle. Ráadásul gondoskodni kellene arról is, hogy a jobb szakembereket ezen túl is valahogy legálisan honorálhassák a betegek. Onnatól, ha nem is egyik napról a másikra, megszűnik a hálapénz magától. Amíg azonban a doktorok (és mások) családi költségvetésének az egyensúlya, attól függ, hogy van-e paraszovencia, hába minden óhaj-sóhaj-tiltás, a hálapénz maradni fog.
Újpétery Elemér már vendégeskedett a blogon, most ismét a visszaemlékezéseiből kerül elő egy érdekes történet, amelynek -  mint a végén kiderül majd - ő is szenvedő alanya volt. Nem kell olyan komolyra gondolni, mint a már bemutatott berchtesgadeni tárgyalás esetében. A címben szereplő…..
Véletlen, hogy Hans Riegel 1920-ban alapította Bonnban a Haribót? Van egy kutatásokkal még alá nem támasztott elméletem, miszerint Németország legkedveltebb édessége, a gumimaci, amely maga volt a nyugat-német jólét emblémája a nyolcvanas évek végén, -mikor keleti gyerekekként mi csak zselét…..
Általában annyira élvezik nyáron a gyerekek a strandolást, hogy órákig ki sem lehet őket parancsolni a vízből. Aztán meg jön a fülfájás. Ugye ismerős? Ilyenkor sem kell azonban pánikba esni és a gyógyszertárba rohanni, ugyanis léteznek kitűnő házi praktikák, amelyekkel…..
Publius Mondjuk ki: JÁR NEKÜNK! 2013.07.09 08:46:01
Kedves olvasó, na! Érezte már úgy, hogy az élet igazságtalan? Hogy Ön fantasztikus ember, egy igazi kincs, mégsem kapja meg mindazt, amit megérdemelne? Rendesen megfizetik a munkahelyén, ahol a főnöke minden reggel rózsavízzel mosdatja lábait? Mi az hogy nem?! * Sajnos könnyen…..
Itt sem jártam még - csak vonz a történelme a tájak, épületek szépsége. Az Amboise-i királyi kastély Párizstól egy órányira, a Loire völgyének szívében található Amboise, a világörökség része, egy bájos történelmi helyszín, melynek legfontosabb része a királyi…..
Tanácsos úr 2013.04.30 14:58:51
@guma: Az lehet, hogy az ismertető azt írja, de a valóság más. Én Chateauneuf sur Loire-nál júniusban átgázoltam rajta úgy, hogy a fürdőgatyám éppen csak vizes lett.

A felső szakasz annyira sekély, hogy a folyó mellett hajózócsatorna épült, ez lenne a Canal lateral á la Loire. A P.-P. Erzsébet asszony által említett hajós kirándulásokat is ezen a csatornán bonyolítják. A folyón lejjebb (mondjuk Chinon alatt) meg csak lapos-fenekű, ladiknagyságú, külmotorral meghajtott 10 személyes túristacsónakok állnak rövid vízjárásra a nagyérdemű rendelkezésére, de "igazi" , mondjuk a dunai túristahajókhoz hasonló járgányt, motorcsónakot, motorors cirkálót, vagy éppen kikötőt egyet sem láttam. Csónakkal meg azért sem lehetne végigjárni a kastélyokat, mert egy részük nem a folyó mellett van, mások meg a mellékfolyók völgyeiben épültek, amik kajakkal sem járhatóak.

Az a tény, meg hogy Nantes-ig óceánjáró hajókkal is járható, sem a vízhozamról, sem pedig a többi szakasz hajózhatóságáról nem mond semmit, pusztán azt jelenti, hogy a Loire torkolatában ható, majdnem 6 méteres árapály mély tölcsértorkolatot hoz létre.

Szóval az idegenforgalmi ismertetők általában nem valami megbízható források, ebben az esetben meg kifejezetten félrevezető. Kedvcsinálónak ezért ajálottam inkább a naplómat.
Tanácsos úr 2013.05.01 12:26:06
@guma: Nagyon szívesen, kortárs. Meglehetősen extrovertált lévén nem félek a nyilvánosságtól, de ha kaphatnék egy közvetlen email-címet, akkor könnyebben egyeztethenénk a blogtulajdonosok kívánalmait illetően.
Soha nem látott mértékben özönlötték el a budapesti aluljárókat a hajléktalanok. Az egésznek bosszúíze van...Orbán Viktor megmondta: nem életszerű az Alkotmánybíróság döntése, amely megsemmisítette a közterületeken életvitelszerűen élők büntethetőségét - noha ő az…..
Tanácsos úr 2013.01.13 08:08:23
A Kádár rendszerben nem voltak hajléktalanok, mert azokat, akik bármely okból azok lettek volna, szabályosan kényszerítették (KMK és hasonlók), hogy dolgozzanak, tiztálkodjanak, lakjanak valahol, stb. Ez ugye most jó megoldásnak látszik, de az volt vele a baj, hogy azokat (és ezek voltak a túlnyomó többség), akiknek eszük ágában sem volt hajléktalankodni (rendesen dolgoztak, laktak, tisztálkodtak) meg a "rendpárti rendszer" nevében sok mindenféle másra kényszerítettek. Ez a többségnek nem tetszett és amikor lehetett, rögtön, örömmel és önkéntesen rendszert váltott. Hogy mindenki biztos lehessen a dolgában, bele is írták egy Alkotmány nevű okiratba, hogy innetől ne is legyen rá semmi mód, hogy őket bármire is kényszerítsék.

Így is lett, de kiderült, hogy vannak jó páran, akik bármi okból, akár még sima lustaságból is, hajléktalanok lettek és ezek bizony igencsak kézzelfogható módon sértik annak a bizonyos túlnyomó többségnek az érdekeit. Erre meg a többség által választottak olyan szabályokat hoztak, amivel igenis kényszeríteni lehetne a hajléktalanokat, hogy ezentúl ..., na pontosan úgy, mint az ancienne regime alatt.

Erre azt mondta egy testület, akiket azzal bízott meg a túlnomó többség, hogy vigyázzanak arra, hogy abban a bizonyos Alkotmányban (seu Alaptörvényben) leírt szabadságjogokra vigyázzanak, hogy ez így nem megy, mert ha a hajléktalanokat kényszerítik, akkor hamarosan a túlnyomó többség is sorra kerülhet, azt meg ugye senki sem akarhatja, mert akkor pont oda jutunk, ahol egyszer már voltunk és amit annyira nem szerettünk. A kényszerítést tehát nem lehet szelektálva alkalmazni, hanem csak csomagban: vagy mindenki, vagy senki.

Úgy is mondhatnánk, itt tartunk most. Most azon kellene tökölni (akár ezen a poszton is), hogy hogyan lehetne rávenni kényszerítés nélkül a hajléktalanokat a tisztálkodásra, dolgozásra, lakásra, stb. Van-e erre valakinek ötlete?
Tanácsos úr 2013.01.13 10:33:21
@midnight coder: Azt persze nem tudom, hogy ki mit miért tett, még a magam akkori indítékával sem vagyok teljesen tisztában, pedig én akkoriban egy 244-es Volvóval jártam. Lehet, hogy a többséget csak a szabad utazás, a nyugati kocsi, meg a hasonló nyalánkságok és nem a magasztos elvek motiváltak, de szerintem ezek is teljesen rendben vannak, ez is elég ok volt a rendszerváltásra. Sajnos nem lehet a kalácsból csak a mazsolát kipiszkálni, minden kezelésnek van mellékhatása is, valahogy úgy néz ki a dolog, ha szabadon akarunk járni-kelni a világban, akkor nem hozhatunk olyan törvényeket, amik mások szabad mozgását, tartózkodását korlátozza.

Biztos van más megoldás is. Az EUn belül is ismerek(ünk) számos helyet, ahol ha nem is oldották meg teljesen a problémát (szerintem nem is lehet) de sikerült egy elviselhető koegzisztenciát kialakítani. Talán ha az illetékesek tájékozódnának és a minták után próbálkoznának, de félek hogy ismét ott landol a dolog: ehhez (nagyon sok) pénz kellene, az meg nincs.

Most elmegyek edzésre, délután 4 előtt nem leszek itthon.
Azon a svájci egyetemen, ahol jelenleg vagyok, névleges a tandíj, egyáltalán nincs felvételi, és rengeteg külföldi diák van. Európa egyik legjobb felsőoktatási intézményéről van szó, az elnyert európai grantokat tekintve a legjobb ötben van. Az egyetem állami támogatása…..
Tanácsos úr 2012.12.20 21:17:21
Ha bevezetik az önköltséges képzést, vagy bármi hasonlót, ahol a diákoknak a képzésük tényleges költségeit kell előre, vagy utólag megfizetniük, akkor tényleg nem lesz egy szál (értelmes) orvos sem Magyarországon. Ma ugyanis egy orvos 6 éves képzése többszöröse annak, amibe egy mérnöki, bölcsész, stb. diploma kerül, de az orvos bére (gyakorlatilag 100%-ban közalkalmazottak lesznek) sok esetben nem, hogy magasabb, hanem alacsonyabb, mint mondjuk egy mérnöké. Bár a medikusok általában nem matematikai zsenik, de arra azért ők is rájönnek, hogy nagyon rossz üzletet csinálnak. A okosabbja ezért nem megy orvosnak, a rendszer tehát kontraproduktív.

Ha meg a közalkalmazottak diákhitelét átvállalja az állam (mondom, majdnem mindenkiét), akkor mire való az egész? Legfeljebb az jön majd ki belőle, hogy a fiatal orvosok 6 évet még lehúznak otthon, közben leszakvizsgáznak, kis gyakorlatot szereznek és csak utána, a röghözkötés lejártával, most már tehermentesen mennek nyugatra. Jobban is járnak, egy szakorvos mindenütt jóval többet keres, mint egy kezdő. A röghözkötés ideje tehát akár befektetésnek is tekinhető. Szvsz sem az önköltséges orvsoképzés, sem pedig a röghözkötés nem oldja meg az orvosok elvándorlásának a problémáját.

Az orvosi diploma (és persz az azzal kapcsolatos "tudás") ma talán a legkompatibilisebb a világon. Ha valaki többé-kevésbé kommunikál a fogadó ország nyelvén, különösebb további oktatás nélkül, az egyik napról a másikra bevethető. Egy magyar, egy osztrák, német, stb. kórház működésében, a munkatársak feladatatiban, a munkaköri kötelezettségekben csak lényegtelen különbségek vannak. Az egyetlen számottevő különbség a nettó 120.000 Ft és a 3.000€ között van.
Vastagbőr Nem értik 2012.12.13 14:51:00
A legszomorúbb ebben a felsőoktatási "reformban" hogy a döntéshozók (szokás szerint) szándékosan vagy alapból egyszerre hülyék és cinikusak, össze-vissza hazudoznak és halvány fogalmuk sincs, hogy miért is fontos a felsőoktatás a fiataloknak. Ennél még az is jobb lenne, ha…..
Tanácsos úr 2012.12.14 09:17:13
Endedtessék meg, hogy az "Frissen végzett orsosaink, akiknek a kiképzését mi fizettük, külföldre mennek" témához kissé hosszabban hozzászóljak. Orvos vagyok, nem a legfiatalabb, 1974-ben végeztem. Tapasztalatból tudom, hogy egy friss diplomás orvos az égadta világon semmihez sem ért. (Nem csak Magyarországon, de másutt sem.) Ugyan mindannyian nagyon büszkék vagyunk a diplománkra és a doktorságunkra, de semmi féle önálló munkára nem vagyunk képesek. Először jönnek a rezidensi évek, 4-6 év múlva szakvizsga. A szakorvos már valaki, de még nagyon messze van az önállóságtól. Én sebészkedek, tudom, hogy kézműves szakmában legalább 10 év kell a végzés után, hogy valaki önállóan dolgozhasson.

Jó, kössétek röghöz a fiatal orvosokat, szerződéssel, hitellel, képezzétek őket tovább a magyar adófizetők költségén, legyenek tapasztalt szakorvosok. Ezzel ugrásszerűen megnől a piaci értékük és ha akkor akarnak, egy pillanat alatt találnak maguknak egy most már tényleg nagyon jól megfizetett munkát nyugaton. Soken el is mennek majd 35 évesen, mert az első 10 évben nincs ám hálapénz, addigra anyagilag teljesen ellehetlenülnek, mert az eddigiek költségeik mellett még a kölcsönt is törleszetni kell (11%).

Én annak idején nem nagyon hittem a pannon kapitalizmus gyors szárnyrakapásában és 17 év magyar klinikai karrier után 1991-ben dobbantottam, mindjárt főorvosnak. Ebben a minőségemben én is a magyar piacról szolgálom ki magamat. De nem pályakezdőkkel, mert azokkal nem sokat érnék. Van már egy magyar adjunktusom, akit 10 éves orvos korában vettem fel és januárban kezd egy szintén magyar kolleganő 8 éves praxissal (ráadásul "igazi" PhD-vel). Nem kellett őket különösen győzködnöm, vagy igérgetnem, elég volt csak eléjük csúsztatni a szerződést, rajta a zsolddal.

Szóval kedves Enrico, meg a többi hülyék, a "röghöz kötés" és a önköltséges oktatás semmit nem old meg. Innentől majd nem a pályakezdők, hanem a tapasztal orvosok mennek nyugatra.
Nem, továbbra sem fogok nagyon hírekről véleményt írni, node most mégis.   Az alábbi cikk szerint mostantól a diplomásoknak Magyarországon kell dolgozniuk a képzési idő kétszereséig, a végzés utáni 20 évben bármikor.   A cél elvileg az, hogy itthon tartsuk a…..
Varánusz Térdre imához, Viktor! 2012.01.07 05:39:00
Remélem egyszer Kedves Vezetőnk megírja a memoárját. Őszintén kíváncsi vagyok: milyen érzés lehet egyedül a világ ellen lenni? Milyen érzés, hogy nem tudod úgy kinyitni az ablakot, hogy a csulapermet ne hulljon az arcodba? Te vagy minden címlapon, veled foglalkozik a világ,…..
Varánusz Fuss, Viktor, fuss! 2012.01.03 05:15:48
"Életem legkínosabb másnapja: fölébredek és nem találom a köztársaságomat."Ez a transzparens felirat fejezte ki legfrappánsabban azt, amit tegnap az Andrássyn fagyoskodva éreztünk. Mennyien voltunk? Fogalmam sincs, és őszintén szólva a pontos szám nem is…..
Tanácsos úr 2012.01.03 17:24:17
Hölgyeim és uraim, ami a hypercholinesteraemia elleni védőoltást illeti, érdemes lenne a kérdésben kissé visszafogottabban nyilatkozni, illetve állást foglani.

Egy új gyógyszer/védőoltás/gyógyeljárás/műtét/stb. bevezetésének támogatására a legszerencsétlenebb módszer, ha bárki megpróbálja a széles, de laikus publikumot feltüzelni. Ennek a folyamatnak mindenütt a világon szigorú szabályai vannak és ebbe bizony nem fér bele, hogy valakinek, akár a messzi Ausztráliában is, beadnak valamilyen nem engedélyezett oltóanyagot. Ez súlyos szabályszegésnek minősül, annak minden következményével együtt.

Nem vagyok szakmabeli, de egy rövid keresés után ráakadtam egy 10 éves közleményre (
www.sinoas.com/journal/UploadFiles/200706/20070626110627520.pdf), amiből látszik, hogy a kezdetekben a Semmelweis egyetem számos intézete és klinikája vett részt, szóval feltehetően az oltóanyag sem egy pincében, vagy garázsban készült. Egy olyan neves egyetem, mint a budapesti pedig az egészvilágon elismert tudományos fórum, ha Horváth doktor felfedezése tényleg olyan világraszóló, már csak ezért sem lethetne csak úgy lesöpörni. Szóval, ha a tudományos világ nem ugrik a dologra, akkor talán máshol van a hiba és nem egy sima összeesküvésről van szó, mint azt az MNO sugallja.
Eredetileg a svájci bicska és a nagy magyar benzinkútlánc kapcsolatáról szerettem volna egy pikáns történetet elmesélni, de a tegnapi rögzített árfolyamos végtörlesztős bejelentés után ebből csak Svájc marad, meg az ő jó öreg devizájuk. Majd talán visszatérek egyszer a…..
Tanácsos úr 2011.09.11 15:21:23
Szerintem - az eddigiek ismeretében - teljesen logikus a lépés, amit bejelentettek. Persze, hogy jó-e, nem tudom, erről vitatkozzanak a szakemberek (én nem vagyok az).

Az eredeti munkahipotézis az volt, hogy az egykulcsos adóval és a családi kedvezményekkel, olyan 600 milliárd forint marad a zembereknél. Ezt persze lyukat üt a bevételeken, vagyis a költslgvetésen, amit meg a manyup -pénzekből, és a különadókból származó plusz bevételekkel ideig-óráig befoltoznak. A zemberek meg, mert (legalább is egyeseknek) lesz pénzük, azon mindefélét (árukat és szolgáltatásokat) vesznek majd, amitől beindul a gazdaság, megindul a fejlődés. A továbbiakban meg már ez a fejlődés biztosítja a kiegyensúlyozott államháztatrtást, több folt nem kell, a működés önfenntartó lesz.

Mit tudjuk, ez nem következett be. Feltételezhetően azért nem (ez megint csak egy bizonytalan elmélet, vannak adatok, amik emellett szólnak, de, hogy biztos-e, nem tudni), mert akinek kicsivel több jutottt, az nem fogysztott, hanem az adósságai törlesztésére fordította, vagy megspórolta. Most nekik lehetővé teszik, hogy kedvezményesen felszámolják a kölcsöneiket és onnantól, immár tehermentesen, tényleg fogysztani fognak, a gazdaság végre beindul és a haza fényre derül. A bankok sorsa meg senkit sem (ahogy látom a kommentelők többségét sem) érdekel, majd csak lenyelik valahogy. (Ez persze megint egy elmélet, hogy így van-e, nem tudom.)

Nincs itt tehát semmiféle számítás, meg hatástanulmány, erre egyszerűen nics idő, már szeptember van. De ha ez sem jön be és nem idul be rövidesen a fogyasztás és ezzel együtt a gazdaság növekedése, jövőre már nem lesz fedezete az egykulcsos adónak. Tehát vagy sikerül a fogyasztást növelni, vagy fel kell adni az egykulcsos adót. Az meg akkora arcvesztés lenne, ami biztos választási veszteséghez vezet. Ezt meg mindenképpen el akarják kerülni.

Ez tehát menekülés előre, a terv alapja több, többismeretlenes egyenlet. Hogy jó lesze-e ez a megoldás, azt hiszem, senki sem tudja biztosan megmondani. De ha ennek ellenére nem indul meg a gazdaság és közben még a bankok is vészesen meggyengültek, akkor nagy bajba kerülünk mindannyian és a csoda sem segít.
Varánusz Ravatalon: a matolcsyzmus 2011.08.29 05:31:37
Vannak az életben törvényszerű dolgok, amik elől nem lehet kitérni. Amik pont olyan elkerülhetetlenek, mint a lakótelepi galambrajból hulló foscunami. Nézheted az eget, tipeghetsz kettőt jobbra kettőt balra, mint részeg vőfély a kakastöke pörkölttel a roma lagziban, ám…..