Regisztráció Blogot indítok
Adatok
HPali

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Szerenád az ORTT-hez 2007.04.12 06:00:00
Betelt a háromdecis pohár. Most már muszáj médiatörvényezni és ORTT-zni. Egy. Mostantól híradót kell adnia a Spektrumnak, meg a Filmmúzeumnak is. Mert a médiatörvény kimondja, az ORTT döntött, bla-bla-bla. Nem érdekel senkit, hogy a törvény rossz (az), vagy a hatóság hibája.…..
HPali 2007.04.12 18:47:07
Megnéztem a törvényt (www.hullamvadasz.hu/ftpterulet/jog/torveny/mediatv.html
2. fejezet 8. paragrafus ), tényleg nonszensz. Szakosított (tematikus) csatornát pont azért néz az ember, mert nem érdekli a baltás gyilkos meg hogy Lendvaitó Szíjjártóig ki mit büfögött aznap bele a vakvilágba - de igazából még az sem feltétlenül, mi történt aznap a tudomány vagy kultúra világában. (Ezek hetimagazin témák, nem véletlenül...)

Mondjuk érdekelne, hogy a Sport1 a Zuhanyhiradót napi hírműsorként el tudja-e sütni. :-)))
Hívő frankistának vallom magam, de nem vakhitűnek. Megtérésemet a militáns hitetlenség évei előzték meg. A hajdani ellenszenv fokozott óvatosságként él tovább bennem. Mert legyünk őszinték, aki hiperben vagy akár borkereskedésben járva a vakszerencsére bízza a választást,…..
A több mint kéthetes küzdelem véget ért, éjfélkor zárultak az urnák. Önök eldöntötték, ki volt 2006-ban az év Alkoholista-bortermelője. A hivatalos végeredményre kicsit még várniuk kell, mert úgy gondoltuk, terjedelmes szövegben mutatjuk be a lista elejét. Ez pedig nem megy…..
A hosszú adásszünet nem kizárólag az én lelkemen szárad. Amitől ugyanis tartottam, abban immár benne járok. Ez itt az "olcsó tőkék híg leve" szakasz (tisztelet a kivételnek). Ezek nem borköltemények, amelyek hét nyelven beszélnek, hanem a hajdani, vizespohárból ivott…..
Most már nem kell többet aludni egyet sem, ma kihirdették ügyesen, hogy a 2006. év bortermelője Garamvári Vencel. A Balaton déli partján és budafoki pezsgőgyárában nyomuló mester négy másik jelölt fölé kerekedett diadalmasan: az egri Lőrincz György, a szintén balatoni Légli…..
HPali 2006.12.19 16:19:43
1. Ár-érték:
Szerintem ha ezt nagyon mérni akarja valaki, Spicc kollégánk
kezdoszolesz.blogspot.com/2006/10/borkstols-ala-spicc.html oldalán található módszerrel egész korrekt eredményre juthat.

2. Díjazás:
Nem igazán vagyok híve a borok és borászok sorrendbe állításának - persze biztos szavaznék, de csak félig venném komolyan, hisz rengeteg borász van, akiket szinte egyenrangúnak tekintek. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen közönségszavazósdi az ismertségről (marketingről, a megtermelt bor mennyiségéről) is szól, nem feltétlenül a borász képességeiről.
A Művelt Alkoholista Orsolyázás 2006.09.18 02:13:00
Egy kategóriájában világklasszis leányka, egy izgalmas burgundi-bordói, egy édes száraz zweigelt és egy hibás palack az ország egyik legrokonszenvesebb borászházaspárjától. Az Orsolya egyedi, érdekes, kézműves és nagyszerű. Lehet és kell szeretni. Az ostorosi Orsolya pince…..
Az intrika mint terroir, avagy Fertőrákoson virágzik a leányka. Pietizmus vagy feszültség hajtja a jó borászt? Az apátok lukra futottak: mérték helyett zsíros túlkapás. Végül a gall tyúk, aki visszahozott a ló túloldaláról.Ráspi Leányka 2005Nem tudom, hogy azok, akik Ráspit…..
Amit az újborozásról gondolok, megírtam tavaly, úgyhogy az elvi alapvetést most annál is kevésbé engedném bő lére. A lényeg, hogy szűk baráti körben magunk is szoktunk libát enni ilyenkor, amely esemény pontosan Márton-nap estéjére esett ezúttal. Nemcsak bozsolékat kóstoltunk…..
HPali 2006.11.16 15:51:10
Kedves Albert gazda!
Igen, tudom, hogy a libához általában a nem túl testes, fűszeresebb - némileg savasabb - vörösöket szokták ajánlani (szárnyas, de vörös húsú), de most gondolatban végigfuttattam és inkább csak a főtt liba, amelyhez ezek jók lehetnek, egy sültnél erőteljesebb a hús (ill. a fűszerek) íze. Valahogy egy merlot vagy bikavért, egy testes, gyömülcsösebb cuveet (amilyeneket vadhúshoz szoktak ajánlani) jobban el tudok képzelni az ilyen madarakhoz (libához, kacsához).
De ahogy pl. az előttem hozzászóló is utalt rá fehérborral is meg lehet oldani a dolgot - valamilyen erőteljes, ásványos - somlói, tokaji - furmint vagy hárslevelű (amelyek mindenféle disznóhúshoz is jók), esetleg az egészen friss némileg még szénsavas nagyon illatos új borok. Egy Napbor szvsz egyértelműen nem jó hozzá, a Laposa Rizlingje viszont akár bele is férhetne, persze az is benne van a pakliban, hogy tényleg nem volt egy túlságosan jó tétel...

Persze ez azért nehéz kérdés, mert ismerni kellene magát az ételt, a fűszerezését, nem utolsó sorban a mártást (ha van) és rengeteg jó megoldás lehet nem beszélve róla, hogy mindenkinek saját ízlése van, pl. múltkor egy nagyon jó sommellie mondta, hogy halászléhez vagy harcsapaprikáshoz kadarka vagy kékfrankos illik, míg én szinte csak olaszrizlinggel tudom ezeket elképzelni. :-))
(Amúgy abszolút nincs nálam sem a bölcsek köve ebben a témában, csak néhány éve hobbiszinten foglalkozom vele és kísérletezek, néha nagyon eltalálom, néha igen csúnyán mellé megy - még fehér tengeri hal-fehérbor viszonylatban is. :-) Tanulságos történet az is, amikor egyszer egy nagyon jó - bár emberileg kissé érdekes - szakács mesélte, mennyire alávágott egy borász borainak a megbeszélt kaják melléfűszerezésével, mert nem jöttek ki egymással...)
Örvendezhetnek a terroirbuzik és a dűlőfaggatók, a mozgékony Kató Andrásnak, akit például a Borbarátból és a Monarchiából ismerünk, és két darab Varga Sándornak – meg nem borból gyűjtött pénzüknek – köszönhetően pillanatokon belül nyitik a Terroir Club…..
A vakteszttel elméletben már leszámoltam, a gyakorlatban legalább havonta egyszer gyakorlom. Van, hogy nagyon okosnak érezzük magunkat utána, van, hogy magunkba roskadunk. Összességében azért inkább olcsó (akarom mondani, drága) játék felnőtteknek. A vakteszt lélektanához sajnos…..
A Művelt Alkoholista Gere 2006.11.03 10:50:00
Egy név, amelyet mindenki ismer, aki egyszer már ivott minőségi bort. Fogalom, a villányi triumvirátus legnagyobb ívet befutott tagja. Sztárborász, ha a bulvármédia szerint címkézzük fel. Egy sikeres, tudatos ember, amit én láttam belőle. Egy spanom – akivel volt egy-két…..
Amit a kékfrankosról tudtam és a kisokosokból összekanalazhattam, azt leírtam nagyjából egy éve. A véleményem azóta nem változott, továbbra is a kékfrankost tartom a „Great Red Hope”-nak. A számomra fölöttébb tanulságos Rizlingodisszea után már gyúrok a…..
Soha nem ittam rossz St. Andreát. Igaz, olyat is ritkán, amitől elállt a lélegzetem. De a 2004-es Áldást mintha nekem palackozták volna. Ha csak rágondolok, összefut a nyál a számban, és indulnék azonnal a dugóhúzóért. Egy vörös, amit kitehetünk az ablakba. A St. Andrea…..
Mindkét palackban bor lapul, az aranyszalagos ajándékként jött, a másik boltban vétetett. Az ország egyik lehetséges ékkövének gyümölcsei, habár az elsőt távol hazájától teszik palackba, ha jól tudom. Mégis nagyban eltérnek egymástól, árban kábé négyszeresen. Ez…..
Van ez a Magyar Bormarketing Konzorcium - nem tévesztendő össze sem a Bormarketing Kht-val, sem az Agrármarketing Centrummal -, amely még tavasszal megígérte, tart egy nagyszabású kóstolót. Elsősorban azzal a céllal, hogy végre neves szaktekintélyek mondják meg sokat tapasztalt…..
A Varga-féle újborvilágcsúcsról jutott eszembe, hogy még egy bozsolékategóriában biztosan bújkál Guinness-rekord Magyarországon: a kereskedelmi forgalomban lévő legrégebbi bozsolé kategóriájában. A hétvégén 2002-es Beaujolais Nouveau-t figyeltem le egy hipermarketben, de…..
Drága olvasóink, véget ért egy fejezet, kezdődik egy másik. Vajúdtunk, hosszasan. Eleinte úgy gondoltuk, szabad folyást engedünk mindenkinek, aki szabadon szeretne folyni, bort inni mégiscsak demokratikus dolog, róla beszélni, írni dettó, ezért sem akartuk korlátozni az…..
A badacsonyörsi székhelyű Varga Pincészet nemcsak a legnagyobbá nőtte ki magát Magyarországon - vagy a legnagyobbak egyikévé, mert nemrég még úgy tudtuk, a termelését csaknem teljes egészében német piacon értékesítő Danubiana hektoliterben erősebb -, hanem ő is költi a…..