Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TGer

83 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor az ember azon töpreng, ugyan merre induljon neki a világnak, sok mindent érdemes figyelembe vennie. A különböző megfontolandók közül nyilván a költségek kiemelt jelentőségűek, de emellett akadnak más tényezők is. Ugyan a mai poszt elsősorban a digitális nomádságról szól, de talán mások is…..
Legelőször a kétezres évek közepe-vége felé találkoztam először a Jóbarátokkal, az egyik kereskedelmi tévé adta, és emlékszem, mennyire vártam, hogy az epizódvégi Warner Bros logó megjelenése után ugyan lesz-e még egy rész, vagy egy film fog következni? (Igen, megnézhettem volna a műsorújságot, vagy…..
TGer 2019.09.23 15:02:59
@Örömhernyó: Teljesen igaz. Ettől függetlenül vannak kivételek, én például az X-aktákat egyáltalán nem szerettem jobban eredeti nyelven, még, ha ott is akad egy-két dolog, ami csak úgy értelmes. Mulder egész egyszerűen szimpatikusabb jelenség, hogyha Rékasi hangján szólal meg. :-) De amikor Scully hangjával elkezdtek variálni, akkor is visszasírtam az eredetit [mármint az eredeti magyarhangot, Nárai Erikát]…

A Chernobyl sorozat is olyan volt, hogy amúgy is zavart, hogy csak minden harmadik karakterre találták olyan színészt, akinek sacc/kábé orosz fizimiskája van, de ha még ennek tetejében angolul is szólalnak meg - ráadásul érezhető volt, hogy nem nagyon bírják eldönteni, hogy a brit vagy az amerikai hanglejtés a kevésbé oda nem illő -, úgy triplán lehetetlen hangulatba kerülni. Akkor már miért ne beszéljen magyarul, legalább az illeszkedik a környezetbe, én például pont egy olyan betondzsungelben nőttem fel, mint a sorozatban bemutatott Pripjaty [Újpalotán].
Ez a kérdés gyakran felmerül, amikor olyan világhírű személyek jelennek meg a nyilvánosság előtt biztonsági kísérettel, akik rendelkeznek küzdősport, vagy harcművészeti jártassággal. Sok mém készült legutóbb például Jason Momoa testőreiről is, akik szemlátomást alacsonyabbak, mint a védett személy…..
Hét éve készít hegedűs videókat az internetre egy Jeffrey Ding He nevű hongkongi srác, de a Star Wars zenéjéhez forgatott kisfilm mindent visz...
Az utóbbi évek legjobb sci-fi-sorozata, az Expanse alól a hónap elején húzta ki a szőnyeget a SyFy, de a gyártó már akkor eltökélt volt, hogy a harmadik évadát futó sorozatot megpóbálják elpasszolni valakinek. Akkor a nemzetközi terjesztésre vonatkozó jogokat birtokló Netflix tűnt a leglogikusabb…..
TGer 2018.05.22 21:30:48
@Muad\\\'Dib: Teljesen jogos. Mármint a mondandód első fele is, nem csak az, amit nekem címeztél. Lehet egyébként ez is a készítők dilemmáinak része, nem bíztak eléggé abban, hogy kialakulhat egy saját hájp a sorozat köré, így tettek 1-1 kísérletet, hátha bizonyos történetszálakkal felülhetnek meglévő hullámokra is és "átjön" néhány rajongó az erősebb franchise-októl. Egyébként szerintem még menthető, nem olvastam a könyveket [bár tervezem], nem tudom meg tudnak-e lepni, remélem igen.

Ugyanitt remélem, hogy a The Man In The High Castle új évada frankó lesz...könnyen juthat ugyanerre a sorsa, ha nem találnak ki valami ütőset.
Ha itt az új év, két dologra bizton lehet számítani: áremelés lesz és a netet elárasztják a toplisták. 2016-ban adós maradtam azzal, hogy évértékelő listával jelentkezzek, de ezúttal annak ellenére se akartam kimaradni a mókából, hogy viszonylag ritkásan jutottam el moziba. Hagyományos, a…..
TGer 2018.01.03 19:58:32
@Lazók György: @Field64: A Get Out rendezője valószínűleg nagy rajongója a Denis Villeneuve életműnek, és tévesen azt hiszi, hogy könnyedén átveheti ezt az "a valódi sztori a háttérben van elrejtve" okosságot, de szerintem ez itt most nem működik. Egyáltalán nem azért, mert rosszul csinálja, hanem mert ez egy rutinosabb nézőnek relatíve könnyen és gyorsan leesik egy-két olyan részlet elkapása után amiről ordít, hogy valami utalás, de nincs idő végig gondolni, mert már - gyanúsan gyorsan - tovább is lépett felette a cselekmény. És onnantól kezdve, hogy ezt kiszúrtad, már mindegy maga a fordulat, mert egyértelmű, hogy jönni fog. Tudod magadtól, hogy a történet "jelenében" nem bízhatsz. Ez kiegészítve azzal, hogy akár már a film promójából is kiderült, hogy végig manipulálni fognak [próbálnak], eléggé megnehezíti a rácsodálkozást.

Aki először lát ilyet annak persze más, de ha van affinitásotok túlesni Villeneuve-nek az Enemy című "klasszikusán", abból alapos kiképzést kaphattok. Elsőre nekem fel sem tűnt, hogy másfél óra döglassú vergődésen kívül más is van a filmben, de aztán utána olvastam, hogy valójában mit is láttam, és az egészet miért nem vettem észre, és nyeretlen kétévesnek éreztem magam. Minden esetre ez csak úgy működik, hogyha a rendező maga fejlesztette ki az egész történetmesélési mechanizmust, minden szimbolizmusával, és ok-okozati összefüggéseivel, és látványvilágával, és betűről betűre átgondolt szövegkönyvével, így lekoppintva viszont tök olcsó alibizés az egész. A néző oda is belelát dolgokat ahol semmi sincs, de megfejteni se fogják soha az egészet, hiszen az sem kap megerősítést aki esetleg jó nyomon jár, és a rendező az utolsó utáni kritikát is elháríthatja azzal, hogy az adott dolog nem egy hiba a filmben, csak mi nem értjük. Ez csalás gyakorlatilag. :-)

Nekem már az első 5 percben, amikor elcsapják a szarvast [asszem ez nem spoiler, a trailer-ből is rémlik], és a srác odamegy megnézni, és ilyen fura hangokat ad ki, már akkor beugrott, hogy ilyenekkel lesz tele az egész film, és majd választhatok, hogy megnézem még 20-szor mire elkapom az összeset, vagy egyszerűen utána olvasok, és hátha kibővül az élmény. Például a szövegében van egy-két olyan mondat, amikor a szereplők - látszólag csak úgy nyomatékosításul - megismétlik az utolsó pár szót. Az is annyira feltűnő volt, hogy már első alkalommal mondtam a csajomnak, hogy hopp, itt is egy utalás ami majd valamikor fontos lesz, de aztán végül nem jöttem rá hogy mi értelme, valószínűleg itt már az a mechanizmus dolgozott bennem is, hogy "oda is odaképzelem ahol nincs". Mindegy, ha gondoljátok, keressetek rá a "Get Out Explained" kulcsszóra a Google-ben, és kidob egy-két érdekességet, ami felett könnyű volt átsiklani. Ezektől okosabbnak tűnik, mint mű, de továbbra sem eredeti. Az már nem megy az amerikaiaknak.
Újév napján immáron tizedik alkalommal rendezik meg a hagyományos szabadtéri jégkorong ünnepét, hivatalos nevén a Bridgestone NHL Winter Classic-ot...
Nagyon készülsz a cég történetéből, elolvasol minden hírt és segítő szándékú blogposztot a témában, kipihenten és szépen felöltözve odaérsz, leülsz, majd az arcodba borítanak olyan kérdéseket, amelyekre álmodban sem számíthattál. Szeretjük az érdekes szituációkat és az okos beszélgetéseket, persze,…..
A Counterparts az a sorozat, amiben J.K. Simmons, a Whiplash Oscar-díjas dobtanára, vagy, ha már sorozatoknál vagyunk, Vern Schillinger az Oz című kurvajó sittes sorozatból, ikerpárt alakít. És mivel Simmons feltétlen rajongói vagyunk, így ha itt vége lenne a szinopszisnak, már akkor is meg lennénk…..
Az ember, akinek annyira a névjegyévé vált a motherf..., hogy hiányérzetünk van, ha valamiért kimarad az éppen akutális filmjéből (mínusz a Marvel-filmek ugye, mert azok célközönöségének a káromkodás túlságosan megviselné a kis lelkivilágát). A szemünkben ő egy laza…..
TGer 2017.08.30 03:13:07
Komolyan, ember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni a nagy kategóriák kimenetelét. Az elképesztő sorozatdömpingben (460 körül volt a tavaly nézhető sorozatok száma) persze nem csoda, hogy nincs tölteléknevezés, olyan arc, aki csak azért van ott, mert ott szokott lenni, ennyire elégedett én nagyon…..
TGer 2017.07.14 08:58:22
@szociál:
Értem, és megértem amit írsz, de nálam nem működik. Ha Anthony Hopkins-t látom egy filmben, akkor műfajtól, korszaktól, jelmeztől, sminktől, mindentől függetlenül, bármit is akarjanak belemagyarázni a karakterébe, én csak Anthony Hopkins-t látom. Nem mondom, hogy az Ő hibája, nem tudom mekkora ráhatással van arra, hogy milyen szerepekre hívják, de annyira egyszerűen lehozza rutinból azt a nagy semmit, amire kérik, hogy engem nem tud kizökkenteni.
DeNiro azért játszik az arcával, játszik a testével is, már amennyit még tud, vagyis legalább a sablon összetettebb egy fokkal. Nézd meg a Being Flynn című filmjét Paul Dano-val.
Hopkins-nak ellenben csak azok a bizonyos monológok jutnak, amiket szerintem már specifikusan az Ő kiszolgálására tanítanak az íróknak a suliban. Gúnyosan bámul, amíg hozzá beszélnek, egyértelművé téve, hogy mindenki más segghülye hozzá képest, aztán megszólal, másfél perc anekdota, 10 másodperc oltogatás, cut, köszönjük, oszkárgyanús, cigiszünet.

Ez a hitelesség kérdés meg szerintem sok esetben vakvágány, mert a produkciók gyakran visszaélnek vele. A jelenléte segít elterelni a gyanút, hogy egy értéktelen tucatfilmet nézünk.
Megnéztem a Westworld-öt, nem volt éppenséggel rossz, de, hogy túlértékelt, az fiksz. Láthatólag nem limiálta őket a pénz, Hopkins szerepeltetésének is legfeljebb ez ad értelmet, de el tudtam volna képzelni pár több-dimenziós arcot is a szerepben.
TGer 2017.07.14 10:03:47
@Holocsi Balázs: Igen, ez is világos. Az Ő szempontjából így van rendjén. Csak azzal nem tudok azonosulni, hogy így, ebben az erősen limitált formában is kétpofára zabálja a nép. Ugye itt az volt a kiindulópont, amit a cikk is felvet, hogy mellette esélytelen díjat nyerni más jelöltnek, meg, hogy a jelenléte önmagában is garancia egy-két dologra. Pedig - szerintem inkább - a jelenléte önmagában is spoiler. :-)

Egyébként a The Man In The High Castle-t nem hiányolja senki?
TGer 2017.07.14 19:07:15
@farki: Nem rossz elemzés, de azért nem is tántorít el az eredeti állásfoglalásomtól, és be kell valljam, én is hajlamos vagyok ilyen dumákat levágni arról, ami épp az agyamba férkőzik. :-)
Nem elvitatva a srác érdemeit, tudom, hogy a másfél millió követőt nem a szél fújta össze, de azért nem csak ez utal arra, hogy a színészet is egy szakma, ami mögött kell lennie elméleti és gyakorlati háttérnek is. Elég csak, ha arra gondolunk, hogy milyen nehéz bejutni Színművészetire, és hány évig tömik az agyadat [és mivel], és mi mindenhez tartják alapkövetelménynek, és az egész végeztével mégis milyen színészeink vannak már baszki, a pofám leszakad... :-D

A videóban elemzett jelenet, bármennyire hatásos [vagy nem], az öregnek ez nagyon könnyű. Eleve a tény, hogy az itt bemutatott dolgok még mindig teljesen hétköznapi, emberi dolgok. A testbeszéd, az arckifejezések, a ki nem mondott szavak, az interperszonális dinamika vagymiafaszom, ezek mindig mindenkin ott vannak. Aki érzékeny rájuk, az tapasztalja folyamatosan a mindennapokban, aki meg nem, az nem fogja egy filmben sem észre venni, vagy jelentőséget tulajdonítani neki, vagy legalábbis nem automatikusan. Kell hozzá egyéb tényező, hogy felhívja rá a figyelmét. Most jövök a boltból, lekvár főzéshez kerestem befőttes üveget. Kiderült, hogy az üveget - bár hatosával van zsugorfóliázva, valójában - egyesével árulják, a kupakokat ötösével külön. Nagy baromság, mi? Mindegy, a pénztáros arcán is végigment egy ilyen monodráma, miközben reklamáltam, de ahogy Hopkins szokott, itt is Ő győzött.

Amit meg még mond a srác, hogy Hopkins egy interjúban részletesen elmeséli, hogy hogy dolgozik, az is azért egy árnyalt dolog, mert egy 30+ év alatt magától kialakult rutint magyaráz el, amit nem az ujjából szopott, csak egy bizonyos idő [és 100+ produkció] után Ő maga is csak simán tudomásul vette, hogy nála ez így megy [a legjobban].
Persze az is egy korrekt dolog, ha valakire személy szerint írnak szerepeket, ez ugye bizonyíték rá, hogy az az ember érdekes, és ez jó. De azért messze van attól, hogy őt magát is beavatva közösen FEJLESSZENEK ki karaktereket, az író, a rendező, és a színész együtt, alkotva valami újat, egyszerit, és megismételhetetlent. Erre azért elég jó példák vannak.

Persze legtöbb esetben csak az alapján zajlik a választás, hogy egy adott színész úgy néz-e ki, ahogy az alkotók elképzelték. Ha csak ezt meg tudja borítani valaki a teljesítményével, az én elismerésemhez az már pont elég lesz. :-D
Tegnap közzétették az idei Emmy-jelöléseket, vannak köztük meglepetések és váratlanul előkerülő nevek, de alapvetően nincs baj a listával. Az ugrás utén azért füstölgünk egy kicsit. Kezdjük a számokkal: Legtöbb broadcast-jelölés: NBC 60 (tavaly 41), ABC 34 (tavaly 35), CBS 29 (tavaly…..
TGer 2017.07.14 16:51:52
@K úr: Pontosan.
A Darwin-díj azoknak állít emléket, akik hozzájárultak az emberi faj genetikai fejlődéséhez önmaguk megsemmisítésével. Kicsit nyersebben fogalmazva: azoknak ítélik a díjat, akik valami eszméletlen nagy ostobaság következtében vesztették életüket...
TGer 2017.05.24 13:55:04
1945-ben addig soha nem látott erejű fegyvert vett kezébe az emberiség: 1945. július 16-án hajtottak végre a Trinity-teszt néven elhíresült kísérletet az Amerikai Egyesült Államokban, a Jornada del Muerto sivatagban. Ezt az időpontot tekinti azóta a történelem az atomkorszak kezdetének. A Trinity…..
Tisztelt RTL Klub! Ebben az esetben meg kell jegyeznem, hogy a megszólítás pusztán udvariassági fordulat. Az RTL és társcégei nem érdemesek sem tiszteletre, de még arra sem, hogy többként tekintsünk rájuk, mint amik: erkölcstelen és etikátlan, népbutító bűnszervezetek ezek, a vezetőik pedig a…..
TGer 2017.05.08 18:53:16
Volt egy metálzenekarom. Keresztül-kasul turnéztunk az országban éveken keresztül, és amikor egy kicsit meguntuk, kitaláltunk ilyen "közös családi programokat", amiknek részben köze volt ahhoz, hogy zenélünk, részben meg csak hülyülés. Egyszer kitaláltuk azt, hogy jelentkezni kéne a Csillag Születikbe, mert ott bármit elő lehet adni, oszt legfeljebb röhögünk egyet a rajtunk kiakadó válogatókon, ha meg mégse, akkor talán megnyerjük, ha legalább az SMS szavazás valódi [nem hinném], és hátha lesz egy-két troll a nézők között, aki ránk szavaz. 50% poén, 30% unalom, 10% álmodozás, 10% naivitás. Hozzáteszem, annyira nem szélsőséges a műfaj, hogy attól hanyatt eshetett volna bárki, de a műsor történetében úgyse volt még metálzenekar [ez még előtte volt a Depresszió, és a Leander euróvizilós próbálkozásának], AKÁR úgy is dönthettek volna, hogy ilyesmivel kísérleteznek, és sikerült meghívatni magunkat a válogatóra. Teljes színpadi cuccot vittünk magunkkal, teljes értékű koncert LEHETETT VOLNA. Kvázi az ajtóig jutottunk. RTL székház, hétköznap délelőtt 11, rengeteg ember, sorban áll a becsekkoláshoz. Mint kiderült, ez abból áll, hogy kézhez kapod a szerződést, aláírod, beállsz a másik sorba, lefotóznak [X-faktoros díszletben, még csak át sem öltöztették az előcsarnokot a műsor "exkluzívitása" kedvéért, simán leszarták], aztán újabb sorban állás, ha türelemmel kibírod, színpadra kerülhetsz, és előadhatod, azt a ténylegesen bármit, amit tudsz. Mi azzal poénkodtunk, hogy akár az is lehetne a produkció, hogy anélkül okádjuk össze a színpadot, hogy bármit is fogyasztottunk volna. Epével. De nem akarom, hogy teljesen komolyan vehetetlennek tűnjek, volt tényleg mindenféle arc, zsonglőr, breaktáncos, mindenféle utcazenészek, bűvészek, még egy 20 fős mazsorett csoport is, akik között 10 éves kislányok voltak, úgy kiöltözve, mintha a riói karneválra készülnének, szerintem simán elvitte volna a vezetőjüket a rendőrség, már csak a jelmez miatt. Megkaptuk a szerződést, mindenki egyet, és már előre mondták, hogy az nem nagyon fér bele, hogy bepakoljuk, és összerakjuk a cuccunkat, valami egyszerűbb módon hallgatnának meg, leginkább CD-ről. Szóval bemehetünk, megnézik hogy nézünk ki, és meghallgatnak felvételről. Mondom, jó, nem gáz, kilóméteres sor áll a fotózkodáshoz, nem sietünk úgyse, menjünk a büfébe, ígyunk egy kávét, és OLVASSUK EL ezt a szart, amit adtak. Előttünk-utánunk a sok valóvilág-töltelék úgy írta alá olvasás nélkül [több esetben szülők a gyerekük nevében], mintha maga a sátán üldözné, hogy minél előbb állhassanak be a következő sorba, egy pillanatig nem aggódtak semmi miatt, hogy mi lehet benne. Abból a szempontból amúgy igazuk is van, hogy úgyse vitatkozhatnak vele, vagy ezt írják alá, vagy semmit. Hát mi elolvastuk. 11 oldalas, és tényleg az utolsó szögig minden benne van, ami kimeríti az "ELADOD A LELKED" panelt. Nem csak az RTL védi le magát MINDENtől, ami BÁRMINEK a következménye lehet, ami a műsor ideje alatt történik, de ha aláírtad, olyan szinten jogot formál mindenre, ami ez után eszedbe jut, hogy az valami beszarás. Az övék vagy, és nem tehetsz ellene [de mellette se] semmit. Természetesen a kávé után távoztunk a helyszínről, de a szerződés még mindig megvan, és csak azért a tanulságért, amit ebből szereztem, nekem amúgy abszolút megérte rááldozni ezt a délelőttöt. Sztorinak sem rossz, de attól még szörnyű gondolat, hogy valakik "beleugranak" ebben az egészbe, mint lehetőségbe, és azt várják tőle, hogy majd ez "váltja meg" az életüket, stb, stb. Nem nagyon éreztem még ilyet, hogy valami így "fölém tornyosul", és ilyen "érinthetetlen", mint ahogy az RTL-klub demonstrálta az erejét azzal, ami azon a 11 oldalon volt leírva. Szóval rohadjanak meg. Ez persze nem tartozik szorosan a poszthoz. De ha súlyos dolgokat hallotok róluk, elhihetitek, nem tévedtek nagyot.
A sorozatvilágban a főcímek mostanság másodvirágzásukat élik - emlékeztek még a Lost -féle naturalista title kiírásra? A készítők, amellett, hogy szép ékszerként tekintenek rá, előszeretettel használják arra, hogy egy nagy egységbe kovácsolják a történetükben rejlő motívumokat, ráadásul, ha…..
Egy bő másfél éves írást fordítottam le ezúttal nektek, azonban mivel a téma szinte minden előzetes láttán és nagyobb blockbuster kapcsán előkerül, nem tartom kevésbé aktuálisnak ma sem. Viszont éppen ezért nézzétek el, hogy a legtöbb szemléltető példa a 2015 nyarán bemutatott produkciókból…..
Első ránézésre, amikor a laikus érdeklődő épp csak ismerkedni kezd az Univerzum törvényeivel, az ismeretekkel, amiket már tudunk, az elméletekkel, amelyek még igazolásra vagy cáfolatra várnak, úgy tűnhet, mintha a legprecízebben megalkotott gép apró alkatrészeit és kölcsönhatásait látnánk. Pedig…..
Az emberiség születése óta bűnös faj. Egy nép, ami nem igazán érdemli meg ezt a bolygót. Korról korra, évtizedről évtizedre újabb háborúkkal kínozzuk ezt a gyönyörű helyet, ami talán már nem is bírja olyan sokáig a terhelést. A filmművészet rövid története során számtalan megközelítésből, sokféle…..
Van, aki szereti, van, aki ki nem állhatja. Van, aki megveti, van, aki csodálja (Megígérem, nem fogok rímekben beszélni). Sokan költöznek Amerikába egy jobb, és újabb élet reményében, hogy megvalósítsák az álmaikat, majd fejüket vesztve rohannak hazáig. Az amerikai életstílus nem való mindenkinek. A…..
TGer 2016.11.24 00:45:23
@MyRedTravelShoe: Persze, a jelenséget nem kell bemutatni, csak azt próbáltam valahogy kifejezni, hogy szerintem káros ezt így "terjeszteni", jobb lenne a megelőzésre menni. Úgyértem, ha már eleve abból indulsz ki, hogy ez az olvasók zöme összecsinálja magát külföldön, azzal Te magad erősíted is a jelenséget, míg azért jobb lenne valami módon önbizalmat adni nekik, természetesen anélkül, hogy a bátorság botorságba torkollana. :-)

Válaszul a kérdésedre, igen, bár ténylegesen odaköltözve csak Angliában voltam, míg a munkám révén elég rendesen bejártam Európát, alig néhány ország maradt csak ki. Olaszországban jártam a legtöbbet, oda éveken keresztül hetetente jártam, és ismerős is elég sok van [értsd: megfelel annak, mintha egy-két évet ott is laktam volna]. Alapvetően hozzászoktam ahhoz, hogy bárhol bármikor tudni kell érvényesülni, legyen szó akár hétköznapi kommunikációról, vagy valami tök speciális helyzetben történő helytállásról. Már nincs ez az "otthon vs. idegenben" sztori a fejemben, nem generál semmi problémát.

Van egy relatíve tanulságos történetem - ha érdekel - :-) ami viszonylag friss, most szeptemberben, amikor lement a nyaralószezon, úgy döntöttünk a csajommal, hogy körbeautózzuk a Balatont, csak úgy nomád jelleggel, kirándulunk, kempingezünk, kicsit elengedjük magunkat. A szigligeti várban találkoztunk egy öreg házaspárral. A bácsi 56-ban vándorolt ki, a nénit pár évre rá "újjította", és most, szűk 60 év elteltével jöttek el először együtt Magyarországra, hogy a papi körbemutogassa neki, hogy honnan származik. Az egész beszélgetés abból indult ki, hogy véletlenül belegyalogoltunk a fényképükbe, mire a bácsi angolul, és nem túl kedvesen mondta a néninek, hogy ennek nem örül, én meg beszóltam neki, hogy ne aggódjon, mi is értjük. Erre a néni, aki ugye "rendes amerikai", elkezdett engem faggatni, hogy honnét jövök, mert - legalábbis szerinte - tökéletes kiejtéssel beszélek, és nagyon meg van lepődve. Mondtam, hogy magyar vagyok, alig akarta elhinni, de mivel a bácsival tudtunk magyarul beszélni, azért azt már nyilván nem valószínűsítette, hogy a magyart csak úgy tanultam. Én amúgy rühellem, ha valaki a nyelvtudásával jön, szóval elnézést a szerénytelenségért, nem magamat szeretném fényezni, de tényleg ebből indult ki a beszélgetés, ami aztán egészen hosszúra elnyúlt, együtt jártuk be a várat. Kérdezte, hogy hogy tanultam meg angolul, és nem tudtam neki igazából többet mondani, minthogy a tévéből, mert nagy sportrajongó vagyok, és a kedvenc sportjaimat az USA-ban játszák jól, de ennyi, nem tanított senki, még csak nem is érdekelt igazából, csak rám ragadt. :-) Ezt kicsit nehéz volt befogadnia, de kiindulópontnak elég volt, és persze a nyelvtan, és a mondatalkotás messze elmarad a kiejtésem mögött [zenész vagyok, valszeg az egészet a hallásomnak köszönhetem], szóval volt egy-két dolog, amin gondolkodnom kellett, de azért elég rendesen eldumáltunk. És biztos mindenki ismeri a helyzetet, milyen túristáknak ajánlgatni dolgokat, hogy miket nézzenek meg, meg magyarázni a szokásokat, meg kínosan röhögcsélni minden kézzel-lábbal elmutogatott dolog után, de ez egyáltalán nem ilyen volt, tök normálisan álltak az összes társadalmi jellegű különbséghez, ami triplán megerősítette bennem, hogy nem kell ráparázni ezekre. Például a várban [nemtom jártatok-e már ott] minden két méteren van 1-1 tábla, 1-1 történelmi sztorival, és a néni mondta, hogy ettől annyira meg van így rökönyödve, mert az amerikaiknak annyira nincs történelmük mint az állat, szóval, ha akarnának se tudnának műveltek lenni, mert alig van miről beszámolni, és ez is annyira érdekes volt, sosem néztem volna ki belőle, hogy ezt amerikaiként így gondolja, és/vagy ilyen "önkritikával" tekint a népére. Előítélet jelleggel azt gondoltam volna, hogy sose lennének képesek "észrevenni magukat". A bácsival olyanok jöttek szóba például, hogy milyen hülyeség a 2 by 4, és hogy képesek ezek még mindig fából építeni a házakat, és mesélte, hogy neki, amikor lett egy kis telke, és betonból akarta építeni a sajátját, akkor azt mennyire titokban kellett tartania, meg milyen dolgokat vitt magával innen Magyarországról, amik alapján azóta is él. Persze Ő is amerikanizálódott, el is tudta mondani, hogy miben, de még így is sokkal kevésbé, mint amit 60 év alapján akárki logikusnak tartana. Szóval...csak azt mondom, hogy nem kell beszarni attól, hogy valaki "kívülálló", alig éreztem olyat életemben, hogy bárhová is be KELL illeszkednem, pedig jártam itt-ott.
TGer 2016.11.29 17:03:40
@Treff Bubi: idézet a sorozatból Rékasi szinkronjával: "engem a szüleim is Muldernek hívnak" :-)
Október 12-től, azaz szerda estétől a Spíler TV-re jön az NHL, a világ legerősebb jégkorongbajnoksága, észak-amerikai elitliga, hogy halmozzuk a hozsannázó jelzős szerkezeteket (hajrá Rangers!) A sajtóközleményből kikukáztuk az érdemi infókat: minden mérkőzésnapról lesz legalább egy élő meccs, a…..
Rengeteg meglepő dologgal találkozik az egyszeri európai az Egyesült Államokban, ezek egy része mondjuk magyarként szinte értelmezhetetlen, és itt most nem csak a gasztronómiai furcsaságokról van szó, hanem a készpénz folyamatos visszaszorulásáról, vagy akár a munkahelyi…..
TGer 2016.09.11 05:11:05
@Dwokfur: Ez az egy komment többet ért, mint az egész cikk.

Egy meglátás: a légkondi ugyanolyan káros az egészségre, mint az elhízás, és nagyjából ugyanolyan következményekkel járhat. Ahogy a bolygó melegszik, egyre durvábbak a nyarak, a testünknek meg kellene szokni. Minél nagyobb a kontraszt, minél durvábban kompenzáljuk a technológiával, legyen szó akár egy homlokra terített vizes kendőről, akár egy full épületet központilag hűtő-fűtő komplett rendszerről, annál keményebb koppanás lehet a vége. Délután 5-kor vége a melónak, kilép a paraszt a 38 fokba, el is van hízva, meg még ami kell, hőguta, szívroham, minden játszik. A napszemüveg dettó, bár kevésbé halálos "worst case scenario"-kkal.

A közlekedési és/vagy autós kultúrájukból egyébként vagy 80 dolgot átvehetnénk, a megkövetelt papírmunka még eszembe se jutott, az már szinte csak a meggy a habon. Én 8 évig fuvaroztam ide-oda Európa szinten, meg sem tudnám számolni azokat a szituációkat, amikor bezzegeztünk egymásnak a kolégákkal, hogy "ha most az USA-ban lennénk", akkor ezt vagy azt a dolgot mennyivel egyszerűbben meg lehetne oldani/úszni/szervezni/végrehajtani. Az már más kérdés, hogy az egészben annyi tényező van alá/fölé rendelve egymásnak, hogy a fél kontinens úthálózatának átépítése/újragondolása nélkül meg se tudnánk valósítani a dolgot, de - hogy csak egy dolgot mondjak - egy-két ilyen jobbra-kis-ívben-bármikor-akár-a-piros-lámpa-ellenére-is-be-lehet-kanyarodni jellegű szabálymódosítás igazán nem fájna senkinek, csak meg kell szokni, és kitudja mekkorát lazítana az városi útjaink terheltségén. Mindegy, jó lenne.

Az adókat fejtegető témához még hozzátennék annyit, hogy tavaly valamikor olvastam egy cikket, ami azt fejteggette, hogy a major sportolók hogyan adóznak az országszerte össze-vissza lejátszott meccseik után kapott fizetéseikből, és, azt hiszem ez a tökéletes illusztráció arra, hogy hogy érdemes elképzelni az ottani pénzügyi kultúrát. Szerintem aki nem különösebben jártas a területen, az nem is fogja akarni megérteni, de attól még homlokot csapkodni jó a cikk, olvassátok el. :-)
index.hu/sport/alapvonal/2015/05/21/amerikai_sportolok_adozasa_adobevallas_jock_tax/
TGer 2016.09.11 16:57:56
@kuki123: Hát ez elméletnek elmegy, de "mother nature" pont leszarja, hogy mi ideális az emberi szervezet számára. :-) Elvileg azért vagyunk "fejlettek", mert tudunk alkalmazkodni...elvileg tudunk.

Az viszont egészen elképesztő, hogy itt a legtöbben egyértelműen egy "irodában, de legalábbis beltérben, ülve végzett tevékenység"-re asszociálnak a "munka" szó hallatán. Ami már mondjuk a másik szálon futó diskurzus szereplői, a pincérek esetében sem játszik például. Ők még az 50fokos éttermi konyhára is ki-be járkálnak egész nap. Na mindegy, csak egy meglátás volt.