Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pathseeker

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Véleménye szerint mi a közös a sportversenyekben és a gazdasági versenyben? Miben térnek el egymástól? Inspirálásként: http://www2.szie.hu/ujsag/v_13/23.html ; http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&st=1&pg=54&m5_doc=2349&m17_act=1 ;…..
pathseeker 2010.10.07 10:52:56
Amint az előző hozzászólásokból láthatjuk,rengeteg párhuzamot vonhatunk a sportverseny és a gazdasági verseny között.
Én egy kissé absztrakt kapcsolódási pontot fedeztem fel.
Hasonlóságot fedezhetünk fel a sportfogadások és a tőzsdei kereskedések között.Vizsgáljuk csak meg! Egy befektető tanulmányozza a vállalatok teljesítményét,gazdasági mutatóit,beszámolóit, mérlegeit, mielőtt részvényüket megvásárolná.

Egy sportfogadás alkalmával ugyanez a folyamat megy végbe.Egy gyakorlottabb játékos alapos előtanulmányokat végez a játékszelvény kitöltését megelőzően.Az illető figyelemmel kíséri,értékeli a csapat teljesítményét,követi a mérkőzések végeredményét,kockázatelemzést végez.( hányas szorzóval,milyen összegben érdemes fogadni)Ezt követően jelöli csak be választását a totó/tippmix szelvényen,vagy köt fogadást egyéb fórumokon.Ha belépünk egy lottózóba, a tőzsde leképeződést fedezhetjük fel,ahogy a játékosok a kivetítőre merednek(akárcsak a tőzsdei távírógépet néznék),vagy ahogy az újságok sportrovatát tanulmányozzák.
A "befektetés" után hasonló várakozással,és izgalommal várják az eredményt,mint a részvénytulajdonosok.
Egy vállalat számára éppúgy motivációt jelent a részvényesek bizalmának megnyerése és fenntartása, mint ahogy motiváló erőt jelent egy csapatnak ha sokan fektetik bizalmukat a teljesítményükbe.
Eltérés azonban,hogy míg a vállalatnak érdeke fűződik részvényei eladásához,addig a csapatoknak nem célja,hogy sokan fogadjanak rájuk,noha kedvező a széles szurkolói tábor.

Egy másik párhuzam lehet,a vállalatok és a sportegyesületek felépítése.A sportszervezeteknél is megtalálható a belső érintettek tagozódása.A "munkavállalói réteg" alatt magukat a sportolókat értjük,az edzőket menedzserekként foghatjuk fel,tulajdonosként tekinthetjük az iskolákat,vállalatokat,azon szervezeteket,melyeknek keretében a csapat működik.

Remélem,hogy sikerült pár értékes gondolatot hozzáadnom a témához,vagy másoknak újabb ötleteket adni.