Regisztráció Blogot indítok
Adatok
~Balaton~

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mégiscsak volt valami értelme az idétlen pöttyöknek, ha nem is úgy, ahogy azt megálmodói gondolták. Annak idején ugyanis többen felkaptuk a fejünk a szentgyörgy-hegyi terroirt hűen tükröző sangiovese felbukkanására. Tényleg csak bukkanás volt, hiszen – alighanem ennek…..
~Balaton~ 2010.10.06 18:40:58
@fugu: A Kreinbacher Syrah az nem ugyanaz. Ott nem volt előtte egy kékszőlő fajta sem. Meg tudom érteni őket, hogy egy olyan piacon, ahol a vörösbornak nagyobb a presztízse és könnyebben eladható választékbővítésként bevettek egy kékszőlőt a hagyományos fajták mellé.
De a Balatonon más a helyzet. Ott fajták jönnek, mennek, követik a divatot, degradálják a régió hagyományait, rontják a borok presztízsét és nem úgy tűnik, hogy a folyamat a közeljövőben megállna.
~Balaton~ 2010.10.06 20:30:55
@Szomjas Gödény:
Ott a pont az utolsó mondatodban.
Elsősorban én is erre gondoltam.

@tunderninja: Persze kísérletezni jó dolog és valószínűleg jelen pillanatban a 2HA számára ez a bor egy hatalmas üzlet, aranyáron mérik.
Egy valamit azonban nem veszel figyelembe. Ezek a tőkék 5-10-20 év múlva is ott lesznek és teremni fognak. Ennek a bornak a sikere újdonság erejében rejlik, érdekesség. De vajon 5 év múlva is így lesz? Érdekelni fogja a borértő elitet ez a Sangiovese az ötödik évjárat után, vagy inkább más "újdonságokra" fogja fenni a fogát? Én sejtem a választ. Láttuk ezt már a Cabernet-k, a Pinot és legújabban a Syrah esetében.

Kísérletezni jó dolog. De szerintem inkább régi, helyi fajtákkal kéne, mert újdonságértékük mellett ezek tudnak valamit, amit ez a Sangiovese nem: hitelesek.
~Balaton~ 2010.10.07 12:05:24
@tunderninja: ne aggódj, nem az irigység beszél belőlem, nincs semmi okom rá.

Igazad van, az hogy "hatalmas üzlet" túlzás volt részemről. Én inkább attól tartok, hogy mert van egy piaci szempontból jelenleg sikeres példa, az egy sor más termelőt arra ösztönözhet, hogy kövesse. Lehet három-négy év múlva már egy féltucat pince fog ilyen bort felmutatni, szépen lassan elvész az újdonságérték, betömődik a rés a piacon és a M,CS,CF,PN,Sy fajták után kipipálhatjuk a Sangioveset is, mint a 20 éves fajtagyüjtemény újabb tagját. Végül a most éljenző borértő elit megunja, elkezd fintorogni, hogy mi értelme is volt ennek az egésznek, a csalódott termelők meg készíthetik az újabb még cifrább összetételű és még cifrább nevű házasításokat, vagy nézhetnek újabb "újdonságok" után. Én amondó vagyok, hogy újdonságértéket lehet más, hitelesebb módon is előállítani. Mondjuk régi, a borvidékről eltűnt fajtákkal, új művelésmóddal, más klónokkal. Ez egy hosszabb és munkásabb feladat, de ez történt az elmúlt 50-100 évben tőlünk nyugatra is. Hosszú távon jobban megéri mind a borásznak, mind a régiónak, mert terméke egyedi és eladható marad, mind itthon, mind külföldön.
Elnézést a fröcsögésért, be is fogom a szám. Mint mondtam, a bort kóstoltam és tetszett. Gratulálok a birtoknak az elért eredménykehez, de örvendetes lenne, ha végre megindulna egy piaci szempontból racionálisabb, letisztulási folyamat ezen a téren, mert én hiszek abban, hogy a Balatonnak fontosabb küldetése van, mint hogy a magyar Midi-vé váljon.