Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lollapauza

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A diákhitelt néhány éve azért vezették be, hogy a hallgatók e kedvezményes konstrukcióval támogatni tudják felsőfokú tanulmányaik végzését.Mi a véleménye a diákhitel intézményéről?Inspirációként: http://www.diakhitel.hu/ ;…..
lollapauza 2010.12.09 00:49:08
Sziasztok!

A magyar felsőoktatás nemzetközi viszonylatban az egyik legtámogatottabb. Míg számos országban, például az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában vagy mondjuk Spanyolországban az államilag támogatott képzés nem is létezik, addig kis országunkban az állam jelentős összeget öl bele az oktatásba. Hogy ezek mellett még az egyik legkedvezőbb feltételű diákhitel-konstrukciót is kapjuk, az csak hab a tortán. Ám itt felmerül a kérdés: valóban szükséges-e nekünk ennyi felsőfokú tanulmányait végző hallgató támogatása? Hiszen a diplomás munkanélküliség aránya egyre inkább növekedik, megfelelően képzett szakmunkásból pedig hiány van ... Véleményem szerint a diákhitel felvételi követelményeinek szigorításával (mint pl.:államilag finanszírozott képzés esetén maradna a kedvezményes kamat, szociális szempontok előtérbe helyezése, csak bizonyos szakok esetén lehetne igényelni) egyrészt csökkenthetnénk a nem megfelelő célra igénybe vevők számát, másrészt részben megoldaná a túlképzési problémát, hiszem ha csak egyes szakokra és meghatározott rétegnek lehetne kedvezményesen igénybe venni, akkor a kimaradt szakok esetén várható lenne a jelentkezés csökkenése, és biztosak lehetnénk abban, hogy a hiteleket megerőltetés nélkül vissza tudnák fizetni.
Emellett célszerűnek tartanám az igénylés menetének leegyszerűsítését, hogy ne a hitelfelvételhez szükséges bürokrácia nehezítse meg az igénybevétel folyamatát. És ne felejtsük el megjegyezni, hogy még így is vezető helyet foglalna el a magyar felsőoktatás támogatottsága!
Az internet terjedésével lehetővé válik az otthonról végezhető távmunka, ami nem követeli meg egy adott feladaton dolgozó érintettek személyes együttműködését ill. ismeretségét. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek az internetre alapozott otthoni távmunkának? Szívesen…..
lollapauza 2010.11.23 12:10:24
Véleményem szerint a távmunka kérdése nemcsak a vállalatoknál, hanem az alkalmazottaknál is eléggé megosztó, ez látszik az eddigi kommentekből is ...
A fő probléma szerintem mindkét oldalon az előnyök és a hátrányok megfelelő mérlegelése. Mert lehet, hogy gazdaságosabb egy vállalat számára egy távmunkást foglalkoztatni egy teljes állású munkatárs helyett (mert persze a főállású távmunkások bére leginkább a részmunkaidősökéhez szokott hasonlítani, ezt ne feledjük el, és akkor a csalásokról nem is beszéltem), de mint azt ahogy többen is említették, a csapatszellem kialakítását ez nem feltétlenül erősíti. És akkor másfajta kiadásokat kénytelen "eszközölni", csak csapatépítő tréning néven ...

A munkavállalók számára sem mindig egyértelmű, hogy a távmunka nem arról szól, hogy akkor dolgozom, amikor kedvem tartja, hanem határidők vannak, amiket be kell tartani, ezért egyfajta napirendet így is kénytelenek lesznek kialakítani, ez pedig mondjuk egy otthon lévő kismama esetében nem kivitelezhető ilyen egyszerűen. Ráadásul a karrierranglétrán sem jelent feltétlen előrelépést távmunka vállalása ... de persze a távmunka nem feltétlenül jelenthet teljes állású otthonülést. Pl.: külföldi megbeszélések, tárgyalások esetén a kapcsolattartást nagyban megkönnyíti az internet és kiegészítő segédeszközei használata. És persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy pl. számos mozgássérült, táppénzen lévő vagy gyógyulgató embernek a távmunka jelentős anyagi segítséget jelent ...
Mit gondol, hogyan lehet értékes és kapós munkavállalóvá válni az egyetemi évek során? A tanulmányokra vagy a vállatoknál megszerezhető gyakorlati tapasztalatok megszerzésére kell-e koncentrálni? Hazai vagy külföldi elhelyezkedési lehetőséget érdemes-e szem előtt…..
lollapauza 2010.11.15 23:43:36
Eddig az előttem lévők már nagyjából összefoglalták a lényeget, egypár kiegészítést fűznék csak a dolgokhoz.
Szerintem az elméleti és a gyakorlati tudás egyaránt lényeges, hiszen a gyakorlati tudás (igaz, nem minden esetben) az elméletre épül. A nyelvtudás pedig ma már alapfeltétel, hiányában még munkát sem sikerül egyes esetekben kapni.
A nagyobb cégvezetők mostanában gyakran kihangsúlyozzák, hogy a munkavállalók motivációjával problémák vannak. Véleményem szerint az egyetemi tanulmányaink alatt és után is azok a hallgatók kerülnek előnybe, akik céltudatosak, és a megfelelő lépéseket is megteszik céljaik elérése érdekében. Ez a tulajdonság az állásinterjúk alatt is hasznos, hiszen a HR-esek szerint pillanatok alatt lemérhető, hogy a jelölt megfelelően motivált-e az álláshoz, vagy sem.
Emellett fontos megjegyezni a személyes hobbik szerepét. A hobbik nemcsak a szabadidő eltöltésére alkalmasak, hanem saját tudásunkat is különleges irányban bővíti. És ha szakmai gyakorlat vagy állásválasztás esetén esetleg olyan vállalathoz mennénk interjúzni, ahol az érdeklődési körünkkel kapcsolatos kérdést tesznek föl, máris jelentős előnyre teszünk szert a többi jelölttel szemben (lehet, hogy csak az interjúztatóval lesz közös az érdeklődési körünk, de az is pluszpontnak számíthat). Ezért is fontos az egyediség hangsúlyozása, hiszen az interjúztatók is szívesebben választják ki az "érdekes" embereket.
Ehhez kapcsolódóan egy utolsó gondolat: egy viszonylag ritkán tanult nyelv is jelentős előnyhöz juttathat minket!
Milyen marketing megoldásokkal változtatható egy ország imázsa? Mi legyen a célja és kihez szóljon egy Magyarország imázsát formálni akaró országimázs film?http://www.gondola.hu/cikkek/68499http://www.origo.hu/utazas/20100604-egzotikus-utazas-izland-orszagimazs.htmlKedves…..
Milyen érvek szólnak a külföldön folytatott egyetemi tanulmányok mellett, és milyenek ellene? Gondolkodik-e abban, hogy külföldön folytat tanulmányokat? Inspirációként: http://atv.hu/kulfold/20100622_erasmus_osztondij_ketmillio_europai_fiatal_tanult_kulfoldon;…..
 Véleménye szerint mi a közös a sportversenyekben és a gazdasági versenyben? Miben térnek el egymástól? Inspirálásként: http://www2.szie.hu/ujsag/v_13/23.html ; http://www.gvh.hu/gvh/alpha?do=2&st=1&pg=54&m5_doc=2349&m17_act=1 ;…..
lollapauza 2010.10.05 22:59:07
Nagyrészt egyetértek az előttem szólókkal, viszont pár dologhoz hozzá szeretnék egy kis kiegészítést fűzni. Mint ahogy a vállalati életben sem lehet általában azonnal hatalmas sikerrel befutni, a rangosabb sportversenyekig is el kell jutni. Az addig vezető út pedig jelentős nehézségekkel van kikövezve, és pár kivétellel a fizetés sem jelentős. Szerintem így van ez a vállalatoknál is, ahol a belépési nehézségek és az egyéb tőkeráfordítások mellett a profit nem azonnal, ugrásszerűen érkezik, hanem idővel, egy lassú folyamat végén térítődnek meg a költségek, és lesz nyereséges a vállalat. Azzal nem értek teljesen egyet, hogy csak a legtehetségesebbek jutnak el a legfölsőbb szintre, hiszen hány meg hány igazán tehetséges sportoló nem kap lehetőséget a bizonyításra a lehetőségek és a megfelelő háttér nélkül. Pedig lehet, hogy egyenlő feltételrendszer mellett akár az aktuális világbajnokot is legyőznék! Az üzleti életben is végbemehet valami hasonló: lehet, hogy az egyik vállalat kirukkol egy forradalmian új termékkel, ami valószínűleg hatalmas újítást jelentene a piacon, ha nem megfelelő a termék reklámozása, hirdetése és értékesítése. Ezzel ellentétben egy másik vállalat hasonló jellegű, de az előzőtől minőségben elmaradó terméke sikeres lesz a piacon, mert a marketingezése megfelelő módon eltalálta a célcsoportot. Pedig lehet, hogy a második termék közelébe sem ér az elsőnek ...