Regisztráció Blogot indítok
Adatok
borispán

0 bejegyzést írt és 158 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Művelt Alkoholista Malatinszky 2011.01.07 06:00:00
Kritikus hangvételű cikkem a felsőkategóriás magyar vörösökről meglehetősen nagy felzúdulást keltett Magyarországon (a parázs vita itt olvasható), és ennek eredményeként több magyar borász is fölvette velem a kapcsolatot. Vagy azért, hogy elmondja, mekkorát tévedtem, vagy…..
Az év elején nagy reményekkel, jelentős sajtószéllel és általában kedvező első benyomásokkal indult Ráspi, a fertőrákosi druida budapesti vendégszereplése. Aki járt már Fertőrákoson, és ismeri valamelyest Horváth József egyéniségét, elveit és gyakorlatát, az tudja, hogy…..
borispán 2010.12.28 14:30:55
@vörös és fehér: Akkor ez azt jelenti, hogy az új Ráspinál, a jó kaja mellett, ott lehet inni a legjobb kávét az országban? :-)
borispán 2011.01.01 20:42:39
@Ráspi: "Soha nem volt franchise-ról szó, olyannyira barátian indult a dolog, hogy az első hónapban még szerződésünk sem volt"

Hát igen...ebből arra következtetek hogy jó érzésű vállalkozásnak indult ez. Nincs min csodálkozni, éppen elég hasonlóan bebukott helyzetről tudok a borvilágban.
Mindenki hallgat...te és Gál legalább nem hallgattok. Azért használjátok ezt a fórumot (is) mert szükségetek van rá.
Előbb utóbb azonban minden megoldódik.
Hanem József, ha már regisztráltál, légyszíves a jövőben is legyél jelen, ha az Alkoholista ír a boraidról. Szívesen olvasnék tőled bennfentes hozzászólást, technikai részleteket, főleg a Pinot Noiroddal kapcsolatban. Egy csomó borod nem éppen olcsó, büszke is vagy rájuk, izgalmas lenne olvasni tőled a miért és hogyant.
Talán nem tévedek nagyot a feltevéssel, hogy számos borisszát foglalkoztat a kérdés, mire lehet képes vörösben jeles fehér borvidékünk, Tokaj. Hasonlóképpen lehetnek ezzel a borászok is, kísérleteznek nem kevesen, azonban a száraz kategóriában még nem sokan tárták a nagy…..
borispán 2010.12.29 08:18:38
@Benikuty: Rátapintásért 10 pont.
Engem abszolút nem izgatnak a Bussay borok, egyáltalán nem tartom nemzetközi szintűnek őket, Bussay csak magyar viszonylatban Megasztár.
Hanem.
Lemenni hozzá, sonkázni, pofázni, pincézni, na az 10 pontos élmény. Intelligens beszélgetőpartner, nagyszerű vendéglátó és kiváló házigazda. Ott nála, jólesik a korty, az élmény mindent megér.
A pinon meg dolgoznia kell.
borispán 2010.12.29 20:42:40
Ilyen a mai útkeresés? Hova vezet?

www.hirado.hu/Hirek/2010/12/29/09/5000_hektoliter_bort_manipulalt_a_Kiskun_Vin_Kft_.aspx

Ennyit a fajtajellegről:

"A Kékfrankos fajtanévvel forgalmazott bor fajtajellegét a természetes színanyag-összetétel nem igazolta"
borispán 2010.12.30 06:15:19
@hegyaljai: "Ha a németek a Pinot noirt és a Rajnai rizlinget barikolják, az nem jelenti azt, hogy a divathullámot követve, majmolva mi is utána csináljuk."

Ez meg miféle marhaság, zászlós?

A Spätburgundernek csak a dizsoni klónjait újbarikolják Frankenben, azok meg nagyon jók. Nemhogy burgundiától, de még a német pinok minőségétől is fényévnyire vagyunk. Amúgy ha a Dobogó száraz pinotja nem jön be, csinálhatnak belőle Franken mintára jégbort, a jövőben.
Piszkosul kiváncsi vagyok hogy melyik Mosel termelő barikolja a rajnai rizlingjét.
Légyszives nevezd meg, ha ilyet tudsz.
Ilyen ökörséget általában csak itthon csinálnak.
Sokszor beszéltünk már a pontozás sérülékenységéről, arról, milyen sok tényező - a kóstoló állapota, a bor állapota, a körülmények – befolyásolja a leírások végén félkövéren virító numerikus élményt. A tökéletest megidézni szinte lehetetlen, egyetlen…..
borispán 2010.12.20 08:50:55
@drbarta: Ittam jónéhány 99-es meg 2000-es tételt. A kétezresek általában kereknek, kiválóan ihatónak és zamatgazdagnak tűntek.
Finomak most, de 50 év múlva már nem beszél róluk senki. A 99-esek sav-struktúrája jóval keményebb, ezek a borok (főleg a Disznókő), 50 év múlva is borok lesznek. Türelem.
Itt látom a különbséget.
Ne tessék megijedni az alcímtől, nem hatolunk az intim szférába, szigorúan maradunk a bornál. Arról van szó csupán, hogy néhány fogalom ellentmondást nem tűrően rátelepszik a borvilágra, követésük nélkül akárki boristentagadó eretnekké, de minimum sült bolonddá válik,…..
borispán 2010.12.18 09:07:40
@Parci: Nem annyira vudu. Álltam francia csóka mellett, aki azt mondta a töltött borra, hogy "nahát, ezt tiszta moréj szent denisz, miez, kétezeröt?"
Az volt apám!
Egyszer lennék én olyan jó! Lehet, hogy ez a dbarta előzetes géniusz? Szemmel kell tartani, hátha híres borkoma lesz néhány év múlva.
borispán 2010.12.18 09:16:33
@drbarta: A legjobb erre az a franciahoni "almafa" dűlő. A szőlős mellett egyből ott az almás...az onnan szüretelt boroknak meg tényleg van valami almás íze. Az meg hogy lehet?
Ki tudja tudományosan, de hogy van, az tény.
borispán 2010.12.18 10:07:26
@BZoltan: Unlak. Nem figyelsz. Mondtam hogy TÉNY. Fantáziátlan, önismétlő, száraz ember vagy. Biztos könnyű önmagaddal élni.
Blogunk neve nem adja magát díjakhoz, és persze mi sem adunk díjakat. De talán blogunk és a szavazás jellegéből eredően azoknak a borászoknak, akik a különböző kategóriákban dobogóra kerültek, lesz egy jó napjuk. A napi olvasószámhoz képest a részvételi arány mindössze 4…..
borispán 2010.12.15 20:39:28
@evernever: Az már régen megszűnt mint bormagazin, de ki tudja miért, még évekig nyomtatásban maradt. Az olvasótól ennyire elhatárolt boros publikációt ritkán látni. Öntömjénező stílusa mellett annyira volt friss, mint egy hat napos kifli. A másik, akinek mennie kell, az értéktelen reklámújság, a magyar Decanter. Különben, az ember hiába küldözget leveleket nekik, hogy csinálják jobban, ba**nak rá! Könnyet nem ejtek.
borispán 2010.12.17 05:35:19
@Vizvári Pál: Az év borásza baromság nem a boraiért jár,hanem a munkásságáért. Ő a legjobb 3-5 pontos borász ma Magyarországon, ez tény. Ha 2025-re csinál egy 7 pontos bort, azért megkapja az "Univerzum borásza" kitüntetést.
Szarka Dénes születőben lévő mádi pincéjét a Borbarát már felfedezte és megmutatta nekünk többek között az idei 7x7-en. Akkor nem kaptam föl a fejem a pince boraira, hanem most. Kiss János csöngetett be hozzám nemrég három borral a kezében, az egyiken címke sem volt, csupán…..
Nem lepik el az alkeszt a Jackfall-os bejegyzések, ennek ezer oka lehet, többek között az, hogy a villányi másodvonallal úgy általában keveset foglalkozunk. Már ahhoz képest mindenképp, hogy mégiscsak ez Magyarország legnépszerűb borvidéke, ámbátor a legtöbbet kritizált is…..
borispán 2010.12.13 13:09:45
@BGB: Azt elhiszem...ittam már néhány hetes villányi alkoholszörnyet, octopus pedig kötéltáncol fenti leirásával. Engem nem győzött meg és a kedvemet sem hozta meg hozzá. A tannin meg a hordó, lehet hogy egyensúlyba kerül pár év múlva, de attól a torokcsípő alkoholtól sohasem lehet megszabadulni. Ahogy hallom, a nyolcasok kigyensúlyozottabbak lesznek és talán az alkohol is megáll 13.5-nél.
A Művelt Alkoholista MAszavazás 2010.12.09 06:00:00
Hűséges Olvasóinkat arra kérjük, hogy segítsenek nekünk megválasztani az év borászát és az év legjobb borait. Sokféle módszerrel próbálkoztunk az évek során, a könnyen hekkelhetőtől a meghívásos rendszerig, de az igazi nyilván a sok szavazaton alapuló csalásmentes volna.…..
borispán 2010.12.11 22:00:47
@Borkandúr: Remélem úgyanúgy szavaztál mint én!
Ez egy szabálytalan évzáró, afféle szerzői katarziskataszter; megpróbáltuk fölidézni a 2010-ben kóstolt borok közül a legemlékezetesebbeket. Azon túl, hogy 10 borban korlátoztuk a keretet, más megkötés nem volt. Ahogy a költő mondaná: csak az élmény mélysége számít, az…..
Nemrég volt arról szó nálunk, hogy az aszú nem csupán desszertbor, nem kellene feltétlenül az étkezések végére száműznünk szegényt. Mert kell, hogy legyen számára élet a somlói galuskán és a libamájon túl is. Pontosabban innen. A Disznókő Pincészetnél úgy tűnik,…..
Még az ősz elején, Erdőbényén vettem a Hetedhét pásztortüzek fesztiválon. Ungváry Krisztián a frissen vásárolt, ám erősen leharcolt kúriája előtt, egy sörpadon mutatta be a borait. A 2009-es Vayi Cuvée-t együtt kóstoltam a 2008-assal, ami egy dinamó, de nekem az új évjárat…..
Légli Ottó az év undisputed borásza: áprilisban a Borászok Borászának választották meg, tegnap délben pedig kihirdették, hogy 2010-ben ő nyerte el az Év Borásza címet. Gratulálunk! Légli Ottó immár 20 éve dolgozik önállóan Balatonbogláron, és az évtized elején…..
borispán 2010.12.05 09:26:47
@Miett2: Beért a célba? Ezzel? Az év borásza kitüntetés lassan olyan lesz mint a serif csillag, amit senki sem akar a vadnyugaton. Fénye megkopott.
Légli amúgy elég jó, régi motoros, kilencvenötben lett nálam rövid időre sztár. Az igazi élvonalba szerintem azóta sem tört be, de persze gratulálok.
Megdolgozott érte.
borispán 2010.12.05 09:54:58
@egri Fehér: Francokat. Csak lehetne valami komolyabb borász "életmű" díj a régi motorosoknak, valami komolyabb mint az ÉB. Fekete Béla is rászolgált.
Megvallom őszintén, nem tartom sokra azokat a hírességeket, akik ismertségük gyorsan forgó turbináival olyan gépeket is meg kívánnak hajtani, melyekhez amúgy semmi közük nem volna. Ha a celebritás könyvet ír vagy borászkodik, annak szerintem sosincs jó vége. Nem valami elvont…..
borispán 2010.12.02 07:40:48
@alföldimerlot: Ez a te nagy bajod vazze! Nem iszol elég, jó sárdonét, aztán rabul ejt egy kétezer forintos palack. Malatinszky...Árvay...nézz körül jobban, ja meg ott vannak a burgundi, ilyen-meg olyan krűk...ha bírod euroval. Nem szereted, az egyik legnagyobb fehérbort a világon? Csalódtam vazze.
borispán 2010.12.02 11:29:32
@Jenyei: Mit tudom én, van e...én tutira imádom a jó sárdonét, ja, el lehet készíteni közepesen, ahogy BZoltán mondta, a nagyon jók készítését azonban kétezer forintból nem lehet megoldani. Szelekció, barik, ez meg az, úgy többe kerül és kész.
borispán 2010.12.02 13:01:54
@BZoltan: Látszik hogy nincs sárdonéd, ezzel a dumával most piszkosul melléfogtál.
Szekszárdról sok jó bort várhatunk, de nem az idei évből. Az évjáratértékelésben a nulla pont lehetőségét hiányoló Pálos Miklós például nemes egyszerűséggel úgy fogalmaz, hogy a "kadarka megsemmisült". Dúzsi Tamás, Heimann Zoltán és Pálos Miklós pontszámainak…..
borispán 2010.12.02 08:38:31
@szenvedély S.: Milyen magyarázat? Olyan ez a blog mint Észak-Korea, megvannak a barátai és ellenségei.
Éppen úgy mint a többi boros fórumnak. Van aki válaszol, van aki nem.
Valahányszor baráti körben szóba került az idei, gyászos évjárat, minden második poén akörül forgott, hogy Villányban nyilván így is tíz közeli lesz az értékelés, gondot legfeljebb az okozhat, hogy oportóból többet kell fölvásárolni. A szarkazmus, úgy tűnik, alaptalannak…..
Az újgazdag kínaiak bomlanak a Chateau Lafite Rothschild után. Hogy miért éppen a Lafite-ba habarodtak bele, és nem mondjuk a Chateau Margaux-ba vagy a Mouton-Rothschildba, abban nincs konszenzus, de a magyarázat vélhetően nem a palack tartalmában, hanem a név hangzásában, könnyebb…..
borispán 2010.11.25 07:09:04
@Tóth Ferenc: A frászt. Huszonegy évvel azután hogy a magyar honvédek végrehajtották a nemzet forradalmát...ilyen borért ez aprópénz, főleg ha kínai csókának legalább 900 milliója van a takarékban. Megvenném ha lenne lóvém, hogy lássam mi az ábra,
mert ez már nem csak bor, hanem történelem.
borispán 2010.11.25 09:05:03
@janigod: Ne félj, hozzáértők.
A Lafite jó, és kész, Parker százasa elég. Az igazi borkedvelők már korán vesznek, a kínaiak később, ennyi.
A Művelt Alkoholista Levegőt! 2010.11.22 06:00:00
Nyilván azt hiszi a kedves olvasó, most majd mindenféle jegyzetek jönnek, afféle megszokott fesztiválos rezümé. Az igazság azonban az, hogy magam előtt is hiteltelenné válnék, ha ilyesmivel próbálkoznék. Az idei Borjour Gáláról lehetetlen volna összefoglalót készíteni,…..
borispán 2010.11.22 09:41:27
@BZoltan: Nekem nincsenek ilyen balett tánclépéses szavaim mint neked, de máshogy látom. A zsúron kinézem hogy kik vannak ott, alapból tudom mik a jobb borok és arra mozdulok rá, az apraja jöhet később.
borispán 2010.11.22 10:13:53
@dagadtos: Ja, a szilvuplé működik, a "kérek szépen" meg nem. Amúgy a bitte is bejön borfesztiválokon meg a plíz is, lehet hogy az a baj hogy magyarul két szó? Legközelebb próbálkozz külföldiül.
borispán 2010.11.23 20:27:16
@Tóth Ferenc: Szép az új kutyás kép.
Negyvenhatszor kezdtem el írni ezt a posztot, és negyvenhatszor hagytam abba, de most befejezem, tényleg. Mindig valami polémia után volt kedvem megmondani a tutit, legelőször talán Isabelle Legeron kapcsán, aztán akkor, mikor Matt Kramer borús képet festett a tokaji aszú jövőjéről,…..
borispán 2010.11.23 09:06:39
@fiatalborivo: Örülök hogy te is szeretsz alaposan bekajálni. Ki hitte volna, hogy az udvari bolond a király?
Szerencséd volt, mert sok pohárnokot az érdek vezérel. A Balaton körül engem is rábeszéltek egy csomó marhaságra a majmok. Akkor jöttem rá, mikor ittam és ettem de nem stimmelt. Mostmár vágom pofán azt, aki nem hozza amit kérek.
borispán 2010.11.23 11:24:23
@mistinguett: Terhes nő is iszik pezsgőt, én meg azt láttam. Munkaidőben is isznak, főleg a hotelekben.
borispán 2010.11.23 11:47:01
@fiatalborivo: Párizsban ha megfigyeled, minden máspodik autó megvan húzva, vagy horpadt a ksz. Azért látszik, hogy két pohár sátó ezmegaz tompít. Itthon a zt miatt sokan szívnak mint állat, Erdőtarcsa határában ilyenre úgysem mérnek...
Nehéz évjárat van a hátunk mögött a szőlőben, de a pincében sokaknak még csak most jön a neheze. Miközben a híradásokban megbízhatónak gondolt emberek verik át a nézőket az idei év termelési mutatóival, addig a szőlőkben egyre nagyobb a tanácstalanság. Hiszen azt hallják a…..
borispán 2010.11.19 11:36:03
@BZoltan: @borpancsoló >>: Balatoni csóka pofozza somlói csókát, vagy fordítva. A ragadozók jut rólatok eszembe mikor a tisztáson bevárja az ellenfelet a jakuza a százéves szamurájkarddal. Tudjátok mi történt, ha láttátok a filmet.
Amúgy idő kell az évjáratosdihoz, a részletek részletezése meg részletkérdés.
borispán 2010.11.19 11:45:41
@MTFUN: Ne légy már olyan keserű b**d meg, jóval aggasztóbb hogy az írek miatt 3 éven belül bebukhat az egész unio. Ja, fotocellás ajtó...nem úgy és nem arra, stimmel. Engem a teroár kérdés bosszant leginkább, egy csomó mózes a teroárjáról szónokol, 6 éves tőkékkel és nagy pofával, mikor nagyon kevés a nagy bort adó ültetvény, az egész országban. Ilyen alapon minden teroár, sátó hátsóudvar, a francba!
borispán 2010.11.19 12:36:47
@orient: Megmosolyogtatsz. A módosítatlan amerikai, csílei meg argentín borok vezető helyeken állnak.
A Művelt Alkoholista Red 2010.11.18 06:00:00
Legutóbbi kadarka-posztom többeket is megihletett, például kedves ismerősöm Németh Gábor főállású borgyűjtő is megkeresett régóta dédelgetett ötletével, miszerint nézzük meg, hol tartanak életpályájukon múlt századból elmentett kadarkái. A terv valóra vált, kadarkás…..
A margózás előjátékaként villányoztunk. Ha villányozunk, zsákuccázunk. Én kezdeményezni nem szoktam, de ma is előfordul, hogy szemérmesen hallgatok, amikor a csoportlelkület erről fúj. Pedig szólnom kellene. Hogy a zsákuccázás elsősorban divat - ellendivat –, aminek nincs…..