Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fabijoe

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Élet és irodalom >>> Budai oldal Élet és irodalom LIII. évfolyam 10. szám, 2009. március 6. Budai oldal Az ötvenhatos sínpárt váltva kattog. Remízbe tart, a műszak véget ért. Budán az este horzsolt sebre hajtott kötszer, nyomja szét a fák között a vért. Nem köt meg most semmiféle…..
Amikor megkérdezem egy régóta szenvedő, magát végre elhatározó embertől, hogy mire várt eddig a rossz munkahelyén, általában mindenféle tanulságos választ kapok. Az egyik fő motiváció a maradásra az ismeretlentől való félelem. De ennél azért összetettebbek a problémák, ami miatt emberek beleragadnak…..
fabijoe 2018.06.27 09:02:19
@Kopasz Szuzukis: Értem én: sosem láttál még rendszergazdát 1200 felhasználós adatbázis mellett :-) Lehet, csak a szót ismered, de ez is nagy dolog ám!
A miniszterelnök úrral szoktunk levelezgetni, igaz többnyire eddig ő írt nekem, nekünk, fontos nemzeti ügyekben. Emlékszem például milyen frappánsan fogalmazott még 2012-ben: „az elmúlt két évben mi magyarok sikeresen szálltunk szembe az európai válsággal. Európában egyedülálló módon kimentettük a…..
fabijoe 2017.10.02 09:41:37
A Büntető Törvénykönyv 371. paragrafusa (rongálás), valamint a 368. paragrafusa (fenyegetés) szerint az elkövetett tettek bűncselekmények függetlenül attól, ki mit gondol róluk.
A miniszterelnök helyeselte ezeket - idézem: "Nagyon helyes, ..."
Passzív pszichikai bűnsegély jön létre, amikor a bűnsegélyes a tettesekkel szándékegységben tartózkodik a tett színhelyén (Magyarországon és a médiában - hatását tekintve), és jelenléte a tettesekre bátorító (ki merné tagadni?) a sértettre bénító hatással van.
Aktív a bűnsegély, ha a tetthez előzetesen alibit ígér, pszichikai támogatást nyújt ("csak arra vigyázzunk, ne mi nyerjük a legtöbbet" -+ ugye, ez már megvalósult korábban is), és legalizálja a bűncselekményből származó hasznot (pl. orgazdaság, de itt pszichikai haszon származott a bűncselekményekből).
Jó lesz a miniszterelnöknek ügyelni, nehogy ezután újabb hasonló eset történjen, ugyanis akkor már bizonyíthatóan bűnsegélyessé válik a kijelentésével!
Jelenleg ugyanis csak a bűnpártolásnál tart, mert c) közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában - pszichikailag támogatja a bűncselekmény elkövetőit, akiknek csakis pszichikai előnyük származott a bűncselekményből.
Ennek büntetési tétele 2 évig terjedő szabadságvesztés a büntető törvénykönyv szerint, valamint a közügyektől való eltiltás, mivel kizáró ok az államigazgatásból a büntetett előélet.
Nemrég a tusványosi fesztiválon meglehetősen szomorú képeknek lehettek sokan a szemtanúi. A hagyományosan fideszes fesztiválon megjelent egy fiatal lány, aki különböző témáktól motiválva próbálta az ott megjelent politikusok és szimpatizánsok tudtára adni, hogy nem feltétlenül elégedett Magyarország…..
Megjöttek a számok:"A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012. negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az információ, kommunikáció, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás…..
A devizahiteleseket nem lehet megmenteni - legalábbis úgy biztosan nem, ahogyan a kormány nekiállt. Sem a végtörlesztés, sem az árfolyamgát egy-kettő nem jelentett megoldást, a kedvezményes forinthitelre váltáson pedig összességében csak röhögni lehet. És teljesen mindegy, hogy…..
A módosítók elfogadása után egy olyan választási törvény képe tárul elénk, amiért Putyin is csettintené a két ujját, és amiért a különböző megfigyelők Fehéroroszágot, Oroszországot vagy más államokat szokták zaklatni. A remény még él, hogy az Alkotmánybíróság…..
Orbán Viktornak vannak fontos mondatai. Olyan mondatok, amelyeknek segítségével megpróbálja egységes elbeszéléssé összefűzni kormányzása tényeit, az egyébként érthetetlen intézkedések hosszú sorát. Most, pénteken Rómában fogalmazott meg ismét iránymutató gondolatot. Sokan…..
fabijoe 2012.09.24 16:31:54
Nem szeretek ilyen öncélú dolgokhoz hozzászólni, mert úgyis abba fordul a dolog, hogy kinek az édesanyja, de eddig jutottam a hozzászólásokban:
"mert a munka által megkeresett jövedelem a modern polgári lét alapja." Ez egyszerűen nem igaz. Nem a munka, a tőke a modern polgári lét alapja. A munka a munkavállaló=bérmunkás létének (és mellesleg a tőketulajdonos gazdagodásának) alapja.
Az eredeti tőkefelhalmozás Magyarországon is lezárult., akkor is, ha most politikai hátszéllel próbál egy magát eddig kirekesztettnek érző csoport egy új leosztást gründolni magának (mert az első menetben padlót fogott).
A fentiekből következően természetesen nem a polgár adja el a munkaerejét, hanem a bérmunkás. Ez akkor is így van, ha a XX. század második felében és az ezredfordulón úgy nézett volna ki a legfejlettebb országokban, mintha a bérmunkás polgárrá vált volna. Az persze igaz, hogy a polgár valóban nem segélytől függ, csak a mondat folytatása nem, ugyanis a saját tőkejövedelmétől függ. Ha nem attól, akkor nem polgár, hanem bérmunkás.
Ez a badarság (a polgárság körül) csak a narancsosok zemberek-> polgárok kommunikációs változtatásának következménye a fejekben. Ennek következményeképpen csúszott egymásra (politikai céloktól nem függetlenül) a magyar polgár szó két jelentése: bourgeois (tőkés, vállalkozó polgár) és a citizen (állampolgár, városi polgár, politikailag-kulturálisan aktív személy).
Ma a narancsos dumában már az is polgár, akinek közmunkából származó, a létminimum felét el nem érő jövedelme van.
Megengedem, a képet árnyalja, hogy a modern kapitalizmusban a bérmunkás is lehet kistőkés (kisrészvényes stb.) egystzerre, de aki a piavcon adja el a munkaerejét (azaz bérmunkás) az nem polgár. Nem is nagyon vállalkozik, hacsak "kényszervállalkozóként" rá nem kényszerül: azaz ugyanazt végzi, mint addig, mert "kiszervezik" csak ezúttal már saját költségére. A "periférián" erre is volt/van bőven példa.
fabijoe 2012.09.24 20:04:49
@drolt: Persze, hogy ott is ugyanez az ábra, csak itt szeretünk bevenni mindenféle maszlagot, amit letömnek a torkunkon, és ez konkrétan minket illet, azért "magunkról" írtam.

Ami meg a számokat illeti, nem sokat kell kaparni utánuk, ha valakit érdekel, tele van velük a net:

Az idei (2012) II. negyedévben 3,876 millió fő volt a foglalkoztatottak létszáma. Ez 67 ezer fővel több, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH augusztusban közzétett adataiból.
Ez a létszám 1,8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. A nemzetgazdaságban megfigyelt szervezetek körében a foglalkoztatottak 2 millió 667 ezres létszáma gyakorlatilag ugyanannyi volt, mint 2010. január-májusban.
A közfoglalkoztatás nélküli 681 ezer fős köztisztviselői és közalkalmazotti létszám csaknem megegyezik a 2010. január-május havi adattal.

A közfoglalkoztatás keretében az év elején még 13 ezer fő végzett munkát, májusra a számuk 74 ezerre nőtt. Így a május végéig tartó időszakban átlagosan közel 46 ezer fő volt a közfoglalkoztatottak létszáma. Azaz a 63 ezer fős munkaerő növekedés teljes egészében az adókból (közpénzekből) finanszírozott közmunkahelyek növekedése volt.

A közmunkában megszerezhető jövedelem, mint tudjuk, 57 ezer Ft bruttó, 47 ezer Ft nettó. Ennek részét kapják (általában felét) a részmunkaidőben (általában 4 órában) dolgozók. A közfoglalkoztatottak 3/4-e részmunkaidőben dolgozik.
További adalék: Az egy főre számított (egy személyes háztartás, közfoglalkoztatott esetében ez a legkedvezőbb, hiszen csak magát kellene eltartania közmunkából a "polgárnak") létminimum 2011. nyarán (frissebb adat még nincs) az egyedülálló felnőtt esetében 83941 Ft/fő volt (a 2 felnőtt 2 gyerek háztartásban ez 60.857 Ft/fő volt 2011.-ben). Félreértés ne essék: ez a létminimum az alapvető szükségleteken túli igények minimális kielégítését is lehetővé teszi: a jövedelmi szegénységi küszöb ma 59441 Ft/fő (egyedülálló felnőtt háztartásban). A jövedelmi szegénységi küszöb alatt 2011-ben az ország lakosságának 12,3%-a élt (közöttük az összes közmunkás, akiknek teljes - bruttó - jövedelme sem érné el ezt a küszöbszintet).
Szikáran, tényszerűen nézzük meg, miként tálal hírblokkjában egy, az emberek életviszonyait befolyásoló hatóságiár-változtatást a Hírtelevízió.Első mondat:Szeptember elsejétől módosul a közösségi közlekedés tarifarendszere.A változás lényegének összefoglalása,…..
fabijoe 2012.08.28 23:02:56
@Blogger Géza: Ja: szikáran, objektíven:

Az év első negyedévében a legalább 5 fős vállalkozásoknál dolgozók száma az előző év azonos időszakához képest mintegy 25 ezer fővel (1,3%-kal) 1804 ezerre csökkent.
Ellenben a nonprofit szervezetek, melyek 103 ezer főt alkalmaztak, 2,8%-kal növelték létszámukat.
A közszférában dolgozók száma enyhén (0,6%-kal) nőtt (a - többnyire részidős - közfoglalkoztatás miatt). Összességében az év első felében 44,7 ezer fővel kevesebben dolgoztak, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A versenyszférában a teljes munkaidőben foglalkoztatottak létszáma 2,2%-kal csökkent, míg a részmunkaidőben dolgozók létszáma 6,1%-kal növekedett mellett. Ezen belül a 15-24 éves korosztály foglalkoztatottsága 0,4%-kal csökkent. Az teljes munkaidős foglalkoztatottság is növekedésnek indult idén, miután lehetőség nyílt a létminimum felét elérő minimálbérnél alacsonyabb bérekkel foglalkoztatni: minimálbér 2012: bruttó 93 eFt, nettó 47 ezer Ft teljes munkaidő esetén, a létminimum egy főre 2012: 83.941 Ft.
Adalék: az infláció május végéig 4,4% körül volt.

Pártunk és Kormányunk vezérének terve (a minap fejtette ki ismét) szerint a fentiek alapján közfoglalkoztatásból vegetáló népesség részarányát 205 ezerről 300 ezer főre emelik jövőre, a cél továbbra is az egymillió (ma már világosan látszik: létminimum alatti jövedelmet adó közfoglalkoztatási) munkahely létrehozása.
Magyarul: a jövő évi cél 300 ezer fő létminimum alatti életszínvonalának megteremtése, a kötelező bérminimum illetve a minimálbért el nem érő juttatást biztosító, azt közpénzből: költségvetésből finanszírozó munkahelyek teremtése révén. A távlati cél (Orbán Viktor 10 éves Terve): az ország munkaképes korú lakosságának (6700 e Fő) 3861 ezres foglalkoztatottságát 4861 ezerre emelni, azaz egymillió létminimum alatt élő embert foglalkoztatni közpénzekből minimálbéren.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Közgép-sztori a második Orbán-kormány legkellemetlenebb, legveszélyesebb témája lehet. Amikor legutóbb, két hónappal ezelőtt írtam róla, még csak az volt világos: a Fidesznek dolgoznia kell azon, hogy elhárítsa az ellenzéki támadásokat. Mára…..
fabijoe 2012.07.12 11:01:12
Jók ezek az elemzések, csak felszínesek: itt nem "politológiáról", meg "taktikáról" van szó, hanem súlyos milliárdokról, amiket a FIDESZ (vezetőinek) vádjai szerint korábban a "vörösök" sikkasztottak el, most pedig kiderül, hogy a narancskopmmunisták ugyanebben a játékban vesznek részt ugyanilyen eszközökkel, ugyanilyen tétek mellett, közben hazudoznak rendületlenül. A nyomor meg nő a végeken, a munkanélküliség a kényszermunkák ellenére sem csökken, akiknak folyamatosan van munkájuk (mint nekem például), egyik-napról a másikra élnek, és nő a sarcolás (adók, illetékek, ÁFA, Köfa-TEFA), a politikusok hazug önreklámozása mellett, amit az adók "csökkentéséről folytattak. Nekem például mind az SZJA-m nőtt (pár ezer Ft-tal: tehát nem keresek eéggé sokat ahhoz, hogy csökkenjen), mind a törlesztő részleteim (és nem plazmatvre vettem föl hitel(eket), hanem kenyérre). 5 gyerekem van jelenleg már csak 5-en élünk egy háztartásban, ahol van 3 kereső: én, meg két bozótvágó kényszermunkás, akikek a fizetése elmegy a havi bérletre a munkába járásjhoz, a harmadik soha nem lesz kereső, mert beszélni sem tud, a feleségem pedig az önkormányzattól kap alamizsnát az autista gyerek ápolásáért. Én meg 3 nappal a fizetés után mínuszban vagyok, mielőtt bevásároltam volna akár egy kiló kenyeret is. És én vagyok Orbán Viktor "polgársága".
Nem lehet, hogy ezek az "elemzések" a felszínt kapargatják, és ugyanazt érik, mint amikor egy festményről leírjuk, hogy milyen színek fordulnak elő rajta?
Három munkatársunk ragadott tollat, hogy reagáljon Navracsics Tibor és Orbán Viktor szavaira. Olvassa el a Barbár kormány, „Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet” és a Navracsics esete Montesquieu-vel című írásokat! Barbár kormány     A jelenlegi magyar…..
fabijoe 2012.05.16 16:33:18
"legszívesebben azt mondaná négyszemközt, hogy egyetért a bíróság döntését kritizálók véleményével. Ha egy kormányfő a parlament ülésén legszívesebben azt mondaná, akkor azt mondja, és üzen a bíróságnak. Különbség nincs. "
Ennél némileg ocsmányabb a helyzet. Ugyanis az a kormányfő, aki ilyesmit kijelent, az ezzel azt mondja, hogy legszívesebben minden ügyet sajátkezuűleg oldana meg amolyan statáriális diktátor módjára, de hát erre (még) nincs módja. Ráadásul azt is mondja, hogy második parlamenti ciklusa közepén és tucatnyi tanácsadóval, valamint - többek között - igazságügyi miniszterével körülvéve is képtelen olyan információk megtanuilására, amelyet minden alapfokú államigazgatási vizsgán megkövetelnek.Lásd:
www.nki.gov.hu/images/akademia/av/tananyag/uj/alapvizsgatankonyv2012.pdf 16. oldal
A vizsga anyagának ismerete nélkül ma nem alkalmazható senki az államigazgatásban, kivéve annak vezetőjét, a miniszterelnököt, akinek nem csak, hogy nem kell ismernie a saját kormánya által összeállítatott tananyagot, hanem még annak ellentétét is mondhatja és művelheti. A vizsga feltétele például annak, hogy valakit fogalmazói beosztásban alkalmazni lehessen például a Miniszterelnöki Hivatalban. Azaz a miniszterelnök úr még fogalmazóként sem lenne alkalmazható saját hivatalában, ha a fenti kijelentését saját hivatala által szervezett közigazgatási vizsgán tette volna.
Ebben a hónapban hagyományos Pinokkió-díjunkat megosztva adjuk át a kormány valamennyi tagjának, akik az elmúlt hónapokban az IMF-tárgyalás ügyében nyilatkoztak. Komoly és fáradtságos munkájuk eredménye ez, hiszen tavaly október óta halljuk az ezzel kapcsolatos ígéreteket és…..
Jobboldaliságot szívtam magamba az anyatejjel, mégha azóta, azt hiszem, sokkal több nézetem is liberális vagy szocialista, mint amennyi konzervatív. Mégis, a jobboldaliakra tudok úgy gondolni, hogy „mi”, a ballibekre pedig elsősorban úgy gondolok,…..
fabijoe 2012.04.04 09:32:35
"Más szóval a különbség nem a politikusokban, hanem a szavazókban és az újságírókban van. "
Sajnálom, ha valóban így gondolja valaki. Én amióta eszemet tudom, baloldalinak gondoltam magam, mégpedig nem azért, mert olyan nagyszerűek lennének a bakloldali politika csinálók, hanem azért, mert úgy gondolom, hogy azok az eszmék baloldaliak, amelyeket rendre elárultak már a "létező szocializmus" idején is és azóta is.
Én is szavaztam "át" egyszer-kétszer, mert úgy gondoltam, hogy az adott szituációban az általam vallott baloldali eszméket talán jobban szolgálja a másik oldal, mint a politikai - állítólagos - bal. Mindannyiszor azt kellett látnom, hogy szemensztedett hazugság volt minden baloldali lózung azon az oldalon is. Én soha nem haragudtam Orbán Viktorra, csak megvetettem, ahogyan első miniszterelnöksége alatt többször egymás után csinált alfelet a szájából, és "belekeveredett" a Sárazsadányi kabátlopás ügybe. A helyzet ugyanaz volt, mint mostani bábjával: nem elég becsületesnek lenni (még kevésbé elég erről bírósági papírt felmutatni, ha a byíróság a zsebünkben van), annak is kell látszani. Félreértés ne essék: ugyanez a véleményem a "bal" oldali politikusok nagy részéről is: azaz kritikán alulinak tartom az egész magyar politikai gárdát a szociktól a narancskommunistákon án a "Keresztyéneken" át a megélhetési LMP-n keresztül a 30-as évekből előmászott Jobbikosokig.

Kikérem magamnak, hogy bárki is azt merészelje "velünk" szemben gondolni - a velünkön azokat az egyre kevesebbeket értem, aki a hagyományos bal oldali eszméket gondolják erkölcsösnek - hogy "a különbség nem a politikusokban, hanem a szavazókban" van.

a cikkben felvetett kérdésre adott válaszok közül az 1. pont csak abban az esetben magyarázat, ha feltételezzük - ez mellesleg nem áll távol a magyar közélettől - hogy az úgynevezett értelmiség legalábbis súlnyomó része balliberális. Ez okozza a - különböző árnyalatú - úgynevezett nemzeti oldal kissebbrendűségi érzését több évtizede. Ez a kissebrendűségi érzés okozza azt a dúlást, amit a FIDESZ kormány az oktatásban végbevisz.

2. Tudjuk, hogy a politiku hazudik, ez munkaköri kötelessége. Mégis elhisszük neki, amikor erkölcsről prédikál. Ez a mi elfogultságunk. És nem vesszük észre, amikor felborít minden józan észnek megfelelő struktúrát mind államigazgatásban, mind művelődés-közoktatás ügyben, mind tájékoztatásban, mert azt gondoljuk, mi ilyenek vagyunk, a másik oldal pedig nem is magyar. Ez több, mint bűn: hiba.
3. Az "álamfő" múltbeli "bűne?", hibája? teljesen lényegtelenné is válhatott volna, ha nem olyan álamfő lett volna, amilyen: a mögötte saját hatalmát építő Cippola bábja. Nagyon sokan látják ezt így ma. Én szeméyl szerint nagyra becsülöm a volt sportolót, és nem elsősorban doktori bénázása, hanem szolgai viselkedése miatt megvetem a politikust, aki annyira hasonló politikai pályát futott be a mai hatalomhoz törleszkedő egykori közszereplőkhöz, mint Pozsgay, Szűrös, akiket a mai hatalom felhasznált egy múlt századi isten-haza-család birodalom pántlikás álomvilágának felépítésére.
Engem soha nem érdekelt, ki miben hisz, hoygha köznapi tetteiben tisztességes.
Kikérem magam, és sok hasonlóan gondolkodó társam nevében, hogy az Isten-Haza-Család narancsos-pántlikás-árvalány hajas szirupos álomvilágában élők - mert számomra ilyennek tűnnek - megkérdőjelezze tisztességemet, hazaszeretetetemet, becsületemet és erkölcsömet. Egyszer végre tiszta vizet kellene önteni a pohárba! Én nem juttattam állami támogatást a feleségem, nevén lévő KFT-nek, én nem vettem el "államadósság csökkentés" címén nyugdíj megtakarításokat, hogy rögtön el is tőzsdézzem őket részvény vásárlásra, és nem pénzeltem természetvédelmi területen közpénzből kaszinó beruházásokat sem saját hasznomra.
A Hír Tv Versus című műsorában – ahol kormánypárti szereplők is gyakran meglepődnek Csermely Péter valódi kérdésein – legutóbb Pozsgay Imre arról beszélt, hogy „tudtam azt is, hogy a hetvenes évek közepétől engem is megfigyelnek, azt is kinyomoztam, hogy a…..
ProgBlog Bagót ér! 2012.02.27 20:16:00
 Kié az ország – és kié legyen benne a politikus?Aktuális kérdés, hiszen csak a minap bukott le (ismét) egy képviselő, aki miközben ott ül a parlamenti patkóban, egy cég felügyelőbizottságában is ott csücsül (http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/27/trafiktorveny/)…..
Hol volt, hol nem volt, a cudar téli hidegben elindult a határban néhány szegény ember, meg néhány gazdag (vagy ahogy haragosaik mondják: kommunista), hogy a méltóságos urak elé járuljanak gondjukkal-bajukkal. Éhségmenetnek nevezték el utazásukat, ami Miskolc…..
fabijoe 2012.02.09 12:46:32
@dtk74:

Egerben (56500 fős lakosság) 2011.-ben
770 gazdasági szervezet alakult, ebből
693 volt vállalkozás összesen mintegy 700 (a vállalkozásokban foglalkoztatott) alkalmazottal

Mezőkövesden (16600 fős lakosság) ugyanezen évben
154 gazdasági szervezet alakult, ebből
151 vállalkozás összesen kb 170 (vállalkozásoknál foglalkoztatott) alkalmazottal

Ugyanezen idő alatt
Egerben
545 szervezet szűnt meg.
ebből
524 volt vállalkozás (magán és közösségi) amely 814 foglalkoztatottat kellett elküldjön,

Mezőkövesden pedig
87 szervezet szűnt meb 2011.-ben.
Közülük
58 volt vállalkozás kb amelyeknél 115 foglalkoztatott munkahelye szűnt meg.

Miután Eger lakossága (durván számolva a teljes, nem csak a munkaképes korú) 3,4-szerese Mezőkövesdének, és az Egerben alakult munkahelyek (kb 700) száma 4-szerese a Mezőkövesden alakultaknak, elég nehéz arra a következtetésre jutni, hogy Mezőkövesd a prosperitás városa lenne Egerrel szemben, de mindezt nem vita kedvéért, csak a tisztánlátás végett jegyzem meg.

Ugyanakkor Mezőkövesden 8% volt a munkanélküliség 2011. novemberében dr. Fekete Zoltán polgármester beszámolója szerint, míg Egerben 14,5% volt 2011 nyarán. Ebből a szempontból tehát Mezőkövesd valóban jobb helyzetben van Egernél.
Mindez még mindig nem egyértelmű dolog, hiszen a lakosság egy része nem is az adott településen dolgozik.
ProgBlog Füvet s vizet 2012.01.16 21:37:00
orbán viktor ma ismét tervet jelentett be (Jajjj!!!): ezúttal a magyar mezőgazdaságot fogja megmenteni, a Darányi Ignác tervvel. (A terv névadójáról később még lesz szó…)És csak úgy mellesleg azt is tudatta ma velünk a Vezér, hogy ha nem vettük volna észre a vaksi…..
fabijoe 2012.01.17 11:28:32
Orbán Viktor inkriminált kijelentése az "eredendően mezőgazdasági ország"-ról 150 éve nettó hazugsag vagy alapvető butaság:

A mezőgazdasági ágazat részesedése a nemzeti jövedelemből utoljára 1914-ben volt 40% fölött. a 20-as évekre ez az arány több, mint 10%-ot csökkent, a csökkenés mindenféle "forradalmon" keresztül folytatódott, a cikkben említett 1955 és 1960 közötti időszak kivételével, és napjainkra (másfél évtizede stabilan) a GDP 3.2%-a közti hozzájárulást adja a GDP-hez.
Jelenleg a mezőgazdaság+állattenyésztés+halászat+vadgazdálkodás együttes GDP arányát tekintve a 20 nemzetgazdasági ágazat közül stabilan a 12. helyen áll, még az évek óta pangó építőipar és az egészségügy is megelőzi!
Ellenben Magyarország már jó régen "történetileg és hagyományosan is" ipari állam: több, mint egy évtizede (ez már történelmi távlat!) a könnyűipar 20%-os GDP aánya messze a vezető a nemzeti jövedelemben. Ráadásul ezt a sorrendet a foglalkoztatottak száma - a bozótvágásra vezényelt közmunkásokkal együtt is! - stabilan tartja: 2011.-ben 819 ezer főt foglalkoztatott a könnyűipar, és 280 ezret a mezőgazdaság. A termelékenységről, és az elérhető átlagjövedelemről ne is beszéljünk!
Az állattenyésztés ma 1963-as, a növénytermesztés teljesítménye 1972-es szinten áll, mindkettő a rendszerváltás előtti évbekben: 1988-1989-ben érte el történelmi csúcsát.
A mezőgazdasági szektor átlagjövedelme 2012 decemberében 148443 Ft volt, a feldolgozó iparban elérhető 209036 Ft, vagy a gyógyszergyártásban elérhető 379689 Ft átlaghoz képest.
Melyik adat miatt mezőgazdasági ország ez az ország?
Olvasom az újságban, ahogy Megyesi Gusztáv kifigurázza azt a törvényt, és lassan elterjedő gyakorlatot, hogy a szociális segélyekért bizonyos, igencsak magánügynek számító dolgokat ellenőrizhessenek az önkormányzatok. Megyesi szépen szembesíti a polgármestereket és…..
Telefonon beszélek egy kollégámmal, mesélem neki, hogy ma délután - miután elolvastam egy hosszú cikket az egyik napilapban - paradicsomokat és paprikákat karóztam-kötöztem. Kedvesen szörnyűlködik, s idézi egy közös ismerősünk népszerű mondását: „minek olyannal…..
A Rogán-féle bérkommandó már korábban is borzolta az idegeket - szerintem egészen félelmetes, hogy mainstream politikus komolyan központilag meg akarja szabni, hogyan emelkedjenek a bérek a magánszektorban. Erről volt már itt szó, most egy érdekes mellékszálra hívnám fel a…..
fabijoe 2011.04.20 09:47:23
az 5 főnél több dolgozót foglalkoztató vállalkozásoknál 2011. januárjában 1826 ezren dolgoztak, a költségvetési szférában 705 ezren, közfoglalkoztatás nélkül 683 ezren. A nonprofit szervezeteknél 99 ezren.
A január-februári időszakban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 206400 Ft volt. Ezen belül a közszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 198800 Ft, a vállalkozásoknál munkaviszonyban álló alkalmazottak bruttó átlagkeresete 210400 Ft.
Miről is beszélünk?
A versenyszféra keresetei 3,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, míg a közszféra átlagkeresete 4,9%-kal maradt el az előző évitől (a mozgó bér megszűnése miatt tavaly januárban fizették ki a mozgó bér első részletét - ez a tavalyelőttié volt, de erre már senki nem emlékszik rajtam kívül).
Összehasonlításképpen: a 2010. évi infláció 4,9% volt.
Legjobban fizető ágazat a pénzügyi, biztosítási szektor: a bruttó átlagkereset itt 451900Ft., az informatikai és távközlési szektor: 386800Ft, a víz- villamos áram, gőz- és gáz ellátás: 331400 Ft. A legkisebbek a teljes munkaidőben foglalkoztatottak fizetései a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás (124700Ft) és a mezőgazdaság, erdészet-vadgazdálkodás és halászat területén alkalmazottak keresetei: 139000 Ft.
Az átlagos -családi kedvezmények nélkül számított - nettó keresetek 2011. januárjában 137400Ft volt, a fizikai foglalkoztatásúaké 96200Ft, a szellemi foglalkoztatásúaké 178500 Ft.
Csak, hogy lehessen tudni, miről is van szó.
Asperján György: Auschwitz Ráérős lassúsággal közelegtek a szerelvények, halálra tömötten. Cammogtak, mintha nem érezne kedvet egy sem érkezni időre jelölten. Úgy álltak meg, mint ki végzetbe zöttyen. Várták őket kutyák, tisztek a rámpán, s unottan a halál még…..
Többször is jeleztem itt a blogban, hogy megjelent KIÁLTÁS A MINDENSÉGBEN című verseskötetem. Azért teszek egy újabb verset közzé itt a blogban, hogy érzékeltessem, sok egyébi fájdalom, megbántottság és sértés is fellelhető a kötet verseiben. A legnagyobb talán az, hogy…..