Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TryMan

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Kickboxerben sem színészek, sem thai emberek nem szerepeltek, mégis egy nemzedék ismerte meg belőle a Thai Boxot...
Már többször bejártam Mallorcát, ezért biztosan állíthatom: a sziget nyugati része merően egyedi és utánozhatatlan - viszont egyáltalán nem nyári vakációs úticél. © Gretta SÓLLER Tündéri kis város: van egyfajta megnyugtató, történelmi hangulata. Nyáron itt is – mint Mallorca minden más…..
Messze van a beilleszkedéstől, mint Makó Nyköpingtől az, aki itt nem használja rutinszerűen a Swish-t. A rutinszerűségbe pedig beletartozik a “betala” (fizet) ige helyett a “swisha” (Swish-el fizet) ige megfelelő használata is. De kezdjük az elején... Akármennyit is utazik az ember a világban és…..
TryMan 2017.10.19 11:02:12
@kvp: azzal a különbséggel, hogy a swish nem szed le x százalékot minden tranzakció után
A blogon már 2-3 évvel ezelőtt volt mini-sorozat a japán/koreai hardverekről (link)(link)(link)(link), de ott nem kerítettünk sort a számítógépekre. Volt ezen kívül még szó az MSX számítógépekről is (link) - mindkét csoport kisebb-nagyobb mértékben arról is nevezetes, hogy szűkebb-tágabb régiójukból…..
Az új bejegyzésünkben a kéttömegű lenkerékről lesz szó, de először is nézzünk hozzá néhány alap információt, majd megtudhatod, miért előnyös, ha nem állítod le az autóadat 1-2 perces várakozás esetén például a piros lámpánál,vagy máshol...
Múlt hétről kicsit átcsúszva a mostaniba, itt az új Checkpoint (ami azt jelenti, hogy a héten kettő lesz, péntek magasságában kitolok egy Minit is). Régen ültünk vendéggel a stúdióban, úgyhogy rögtön kettőt is szerveztünk, és baromi jó hangulatú felvétel lett, nem is nagyon…..
IDDQD Checkpoint 1x11: Nintendo 2015.08.06 07:27:04
Eltelt két hét, itt a tizenegyedik adás, de a következőre kicsit többet kell majd várni. Egészen prózai oka van ennek: nyaralnuk, pihenünk, és a strandon nincs stúdió (de ha lenne, akkor is inkább…..
Az Apollo 11 program sikere azon a 3 percen múlott, amikor a landolás előtt bekövetkezett hibát a 32 éves programozó Margaret Hamilton elhárította. Ezért Neil Armstrong elhíresült mondata, amikor 1969 július 20-án a Holdra lépett „ Egy kis lépés egy embernek, de hatalmas…..
TryMan 2015.07.29 11:09:21
@Dr. Fotos: az asm és a gépi kód nem ugyanaz
A múlt hétvégét rászántam, hogy nekiálljak végre módszeresen hardvertesztet írni (miután már megígértem rég, hogy prezentálok ilyeneket, csak ezt eddig nem sikerült beszorítani az egyéb teendők közé). Ennek első számú alanya természetesen a Turbo Chameleon 64 kell legyen, mely a nyolcbites…..
Walter sobchak jóvoltából van szerencsém bemutatni Nektek a US Navy egyik legismertebb hajóosztályát és egykori büszkeségét, az Iowákat. A hajók keletkezésének történetétől a műszaki részleteken át egészen a '90-es évekbeli szolgálatig sok mindenről lesz szó, sok…..
Persze, nincs olyan, hogy 10 legjobb C64-játék. Minden idők egyik legnépszerűbb személyi számítógépére több tízezer játék jelent meg fénykorában, és a platform rajongói ma is aktívak, az elmúlt években olyan játékok születtek, mint a Prince of Persia C64-verziója vagy akár…..
Eszter a Lenovóból való kiábrándulásának pillanatait dokumentálta. A pillanatokat, amik közül az szinte semmi volt, hogy a tabletet csak nehezen lehetett bekapcsolni, mert aztán jöttek az IMEI-számokkal kapcsolatos wtf-pillanatok. (Az IMEI-számok mobileszközök azonosítói.) És…..
Kedves barátaim az Úrban, fogadjunk, hogy rutinos olvasók réven egy egy posztot pár perc alatt elolvastok. Na ez a poszt biztosan több időtöket elviszi, mert ez egy erős másfél órás műsor volt a Tilos Rádión, még a nyáron. Teljesen civilekkel beszélgettem, úgyhogy a…..
A magyar nyelv ápolása, a magyar kultúra terjesztése támogatandó dolog. Ugyanakkor nem vagyok meggyőződve róla, hogy nemzetközi terepen éppen az útlevél a legalkalmasabb eszköz e nemes célokhoz. Ebben egyébként nem egyezik a véleményem a magyar hatóságokkal, akik a…..
TryMan 2014.08.07 13:02:43
@prkl: ez érdekes, a svéd forgalmin - amit persze Svédországban senki nem használ, csak országon kívül -, ami 2db A4-es papír, rajta van magyarul is, hogy ez a forgalmi engedély
Régóta tervezem ezt a posztot és hosszú ideig gyűjtöttem hozzá a képeket.Fő csapásirány amiről ez az írás szól az a különböző emelőgépek, emelőszerkezetek és minden ami az emeléssel összefügg. Lesz szó még különleges szerszámokról és teherautófülkék egyedi…..
Ezt a posztot az előző poszt kommentjeiben található Mr Long kérésére írtam. Hogyan legyél vállalkozó?Interneten kell vállalkozói számot kérni. Ez az UTR number.Innen kezdve vállalkozó vagy.Az összes teher az az SZJA meg a TB.Az SZJA az egy évi 20-25ezer fontot kereső embernek a…..
TryMan 2014.07.22 08:12:07
@Furos: Ezt rosszul tudod, hogy ha x db országban dolgoztál annyit, hogy jogosult legyél nyugdíjra, akkor mind az x db országból meg fogod kapni, ha elérted a korhatárt.
TryMan 2014.07.27 16:06:33
@Furos: Miért kéne 30 év?
TryMan 2014.08.02 13:15:06
@Furos: ezt országa válogatja, pl svédországban 10 ledolgozott év után is jár nyugdíj, nyilván nem annyi, mint 40 után, de jár
Folytatódik a felsorolás a magyar számítógépekről (főként) a nyolcvanas évekből, a Commodore-korszak előtt. Videoton TV Computer (TVC) Az Enterprise angol számítógépet tervező cég egyik korábbi projektjének licencét vásárolta meg a Videoton 1984-ben, amelyet a hazai…..
TryMan 2014.07.11 08:19:19
@Sal Colman: A Primonak nem nyomásérzékeny fóliás billentyűzete volt, hanem kapacitív, ami ideális körülmények között azt érzékeli, ha hozzáérnek, tehát megnyomni nem kell - a hangsúly persze az ideálison van, 100%-os nem volt, az biztos. Egyébként a Sinclair ZX-80, és 81 az tényleg nyomásérzékeny fóliás billentyűzetes.
TryMan 2014.07.11 12:40:51
@Fánkevő Fáncsi: Persze, Magyarországnál rosszabb hely innováció szempontjából szerintem kevés van (bár hasonló rossz azért akad), elég csak Rubik Ernő kockájának vagy Jánosi Marcell floppyjának a sorsára gondolni. Soha nem kedvezett sem a gazdasági sem a politikai légkör a fejlesztéseknek, és jelenleg csak rosszabbodik a helyzet. Személy szerint én is benne vagyok több innovációs projektben, egyik sem Magyarországon zajlik, és elképzelhetetlennek is tartom, hogy a közeljövőben ez változna - sajnos. Pedig nem rajtunk múlik, de azt a kockázatot, amit ma Magyarország jelentene egy ilyen jellegű vállalkozásnak, nagyon kevesen vállalnak be.
TryMan 2014.07.14 13:00:36
@midnight coder: Vitatkoznék azzal, hogy a pc, mint koncepció lett volna "technológiai istencsapása", pont, hogy a koncepció volt a nyerő, és a részletekkel - többek között amiket felsoroltál - voltak problémák. Hogy egyértelműsítsük, konkrétan az IBM-PC koncepciójáról beszélünk, ez pedig nagy vonalakban a következő:
megfizethető ár (nyilván induláskor horribilis volt, de nem az akkori üzleti számítógépek árszínvonalát tekintve!)
modularitás, alkatrészek könnyű cseréje és bővíthetőség
visszamenőleges kompatibilitás (egy XT-re írt program AT-n, 2/3/486-oson, stb fut)
a hardver másolható, rengeteg eszköz, klón készülhetett hozzá
operációs rendszertől való függetlenség
ezeken kívül van még, de talán ezek a leglényegesebbek. Ezeket így összességében a többiek nem tudták, jórészt véleményem szerint ennek köszönhető az elterjedése.
Ami problémákat felsoroltál, az oprendszer, a videó, hang, ezek mind a koncepcióból adódóan orvosolhatóak voltak, amint írtak rá jó oprendszert, lehetett azt használni, amint kijött jobb videókártya, hangkártya, mind le lehetett cserélni. Nyilván voltak a kompatibilitásnak is korlátai, ahogy fejlődött a technológia, változtak a buszrendszerek, ISA, VESA, PCI, PCIE, processzortokozás, RAM típus, stb, stb, de a koncepció alapvetően jó volt. Szerintem.
Sokat hallunk a határátkelés kapcsán a diplomások (vagy diploma előtt állók) elvándorlásáról, ami jó esetben persze nem mosogatást, vagy takarítást jelent, hanem szakmai megbecsülést. Ádám története iskolapéldája annak, hogyan is működik az agyelszívás. A célország…..
TryMan 2014.06.12 08:09:45
@diggerdriver: Ha elég jó csaj az adott fiatal, akkor Magyarországon is simán.
A mai poszt később jelent meg, mint általában szokott, ennek pedig az az oka, hogy a blog lehetőséget kapott arra, hogy (együttműködő partnerként) publikálja a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által a nagy-britanniai magyarok…..
TryMan 2014.06.05 12:45:29
@Hari Seldon 2: Holnap, junius 6-an van a sved nemzeti unnep.
Nagyon régi törzsolvasó küldött a minap levelet, amelyben leírta, hogyan is keveredtek fél évvel ezelőtt Lotaringiába. Hari Seldon és családja azon ritka emberek közé tartozik, akik (noha a nyelvtudás miatt kézenfekvő lett volna) nem Angliát választották – hogy miért és…..
Aki gyerekkel vág neki a határátkelésnek, annak az egyik legfontosabb kérdés a beiskolázás. Ez nem mindig egyszerű kérdés, különösen érdekes kihívásokat tartogat egy, a magyartól annyira eltérő rendszer, mint az angol. Ebben vág rendet Judit mai, szerintem rengeteg hasznos…..
TryMan 2014.02.10 15:21:49
@szakasz2: Engem érdekelne, mire gondolsz akkor, amikor azt mondod, hogy ">>csak az a válasz/megoldás jó, amit én mondok<< , holott ez nemhogy matematikából, de még magyar irodalomból sem igaz"? A matematikai részére lennék kíváncsi, ha a tanár azt mondja, hogy az (x-2)(x+3)=0 megoldásai az x=2 és x=-3, és a gyerek szerint 19, akkor ezt el kéne fogadni a tanárnak?
TryMan 2014.02.10 16:23:38
@Mirjam2: Mondjuk kíváncsi lennék a címzett válaszára is, de amit írtál arra reflektálva: ha egy megoldási metódust tanít éppen a tanár, és ennek a metódusnak az elsajátítása a cél,akkor egy másfajta metódus prezentálása a diák részéről - habár a helyes eredményre vezet - valóban nem helyes válasz. Ez természetesen nem érinti azt a kérdést, hogy mennyire helyes egy metódus kiragadása, de vannak esetek, amikor ez a cél, például egy erre épülő bonyolultabb algoritmus oktatása esetén. Az egész lényege az, hogy sokszor ilyen esetben nem lehet általánosságokban beszélni, és könnyen lehet, hogy amikor a te példádban említett tanár "leb*ta" aki mást használt, akkor volt oka. Persze az is lehet hogy nem, de remélem érthető, mire próbálok utalni.
Most, hogy 2 milliárd forint a főnyeremény a lottón, környezetemben megszaporodtak szerencselovagok. De ezek nem mennek ám aranyat mosni, meg a messzi Eldorádóba szerencsét próbálni, egy csudát. Komfortos szerencselovagokkal áldott meg a sors, akik maximum a lottózóig hajlandók…..
TryMan 2014.01.23 17:51:51
Ass blaster Csak vidáman... 2013.11.24 22:13:54
Harminckét év alatt az építőiparban megéltem már néhány dolgot. Most a vidámabb sztorikból megosztanék néhányat. Volt nekem egy kollégám aki egy Volvo 641-es homlokrakodóval dolgozott és a Gazdagréten földet pakolt Kamazokra.Tudni kell hogy bár Magyarország legnagyobb…..
TryMan 2013.11.27 15:43:41
:D