Regisztráció Blogot indítok
Adatok
grafomann

0 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Íme néhány dolog, amiket Jézus soha nem mondott: 1. Soha nem fognak rossz dolgok történni velünk. Oly sok ember gondolja, hogy csak azért, mert hisznek Jézusban, minden hibátlan és tökéletes lesz az életükben. Pedig ez egyáltalán nincs így. Lehet, hogy személyesen ismered az…..
Folytatnám a Krisztus és a kultúra című könyv leírását. Mindannyian igyekszünk keresztények lenni ebben a világban. Állandó dilemma az, hogy mi 'világias', és mi nem.A perfekcionista egyházak mélyen elítélik a lazább viselkedést, a szlenget, az ékszereket, a divatot, a…..
Sefatias Egy kis ajánlás 2013.05.04 22:02:57
Egy kis olvasnivalót ajánlok azoknak akiket érdekel, hogy mások hogyan vélekednek a hitről, kereszténységről, vallásról. Újragondoló Divinity Kriptoortodox literaty-nazo.blogspot.hu Logofilia Infaustus Válaszok bibliai kérdésekre Kellemes csemegézést! :)..
Akár lerágott csont már, akár nem, az események után kullogva végül csak úgy gondoltam, hogy nekem is muszáj világgá kürtölni a véleményemet a karácsony előtti napok szeretettől csöpögő állóvizébe (hm, micsoda oximoron) bombát dobó kisfilmről. A Magyarországi Református…..
grafomann 2013.01.26 13:13:17
Születésnapomra Erzsitől (kedves Olvasóimnak legalább a fele tudja, ki az az Erzsi; hogy a látogatottságomra is tegyek egy enyhe célzást :) felbecsülhetetlen értékű ajándékot kaptam (ő ugyan ingyen jutott hozzá, de íme a bizonyíték, hogy az is lehet kimondhatatlanul értékes,…..
Számos alkalommal kaptam meg továbbított formában keresztény testvéreimtől a Mai Ige c. áhítatos füzet napi elmélkedéseit. Volt néhányszor, hogy úgy éreztem, fején találták a szöget, de valamiért sosem szerettem, volt valami, ami nem tetszett bennük. Egyrészt gyakran olyan…..
grafomann 2012.11.11 18:16:22
@Kéry Zsuzsanna: :P nem, de nem is törekedtem rá :)
„A büntető törvénykönyv nem mindenható, a rossz házasságokon belüli bűncselekményeket külön tényállással nem akadályozhatjuk meg, talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme…..
grafomann 2012.09.13 15:48:18
Egyház- és vallástörténeti szempontból is érdekes jelenségnek lehetünk tanúi ezekben a hetekben. A május 24-én a XIII. zsinati ciklus tízedik ülésszakának első napjának kiemelkedő témája volt a Heidelbergi Káté új fordítása, melynek kapcsán 57:17 arányban leszavazták azt…..
ReFormák Magyar.Református. 2011.12.01 14:18:47
 Mi köze ennek a kettőnek egymáshoz? Hát én. Mindkettő én vagyok. A metszéspont. Vajon habzó szájú szélsőség és langymeleg sterilizált keresztyénség lenne a kettő az egyben? Magyarként vagyok református, vagy reformátusként magyar? Lehet-e így a kettőt külön látni,…..
grafomann 2011.12.01 14:32:18
Jó a kérdésfelvetés! Nem vitatkozom, elmondom, velem hogy van.

Keresztyénnek vallom magam. Az, hogy református vagyok, az csupán egy kulturális keret és a keresztyénség egy interpretációja, amit szüleim révén örököltem. Ha rájöttem, hogy ez a keret akadályoz abban, hogy helyesen cselekedjem, akkor ez a keret levetkőzhető PONTOSAN azzal a céllal, hogy keresztyén maradjak. Igazán nem hangsúlyos nálam a "református" jelző.

A református magyar viszont KIFEJEZETTEN pejoratív. Persze, lehetne ezt más tartalommal megtölteni, de nekem ez a "semmiközömahithez" tartalommal telített. És nem ál-kegyeskedő dumaként mondom ezt, hanem azt értem alatta, hogy lehet, hogy erősebb lesz a "református magyar" magyar identitása, de attól még lehet, hogy semmi köze nem lesz Krisztushoz, márpedig keresztyénnek lenni azt jelenti, hogy KÖZÖM van Krisztushoz.

Hogy magyar vagyok? Annak születtem. Szerethetem, utálhatom, de nem tehetek úgy, mintha nem lennék az. Nem emel ez engem senki fölé (sem alá). Keresztyénként azt a jelentést hordozza magában, hogy ide születtem, hogy anyám nyelvén beszéljek Jézusról azoknak akik közé születtem. DE nem gondolom, hogy ennek mindenképpen így kell lennie. Lehet, hogy elmegyek misszióba Kínába, akkor rossz magyar vagyok, vagy keresztyén?

Lehet azt mondani, hogy BALOLDALI magyar, meg azt is, hogy JOBBOLDALI magyar. Addig, amíg a magyar a hangsúlyos, addig nincsen baj. Amikor már a jelző, akkor valami nagyon nincsen rendjén. Graf.
ReFormák Die religion die! 2011.10.17 11:00:00
Nincs Isten.Olvasd el a Bibliában.Az egész mondatot!Nincs Isten - mondja el Richard Dawkins is, híres könyvében, az Isteni téveszmében. Most kezdtem el olvasni és elakadtam a bevezetőnél, amikor is a szerző egy jól sikerült hirdetésről ír. A kreatív hirdetés így néz ki; milyen…..
grafomann 2011.10.24 11:34:03
@Yowé: Mi az, hogy nem úgy van konstruálva? Egy magasan képzett (az egyik legképzettebb!) tudóssal vitázol, és neked az az érved, hogy nem úgy vagyunk konstruálva? Megsúgom, a csávó biológus és nem hülye. Stonehange meg csak feltételezés. Az, hogy MINDEN prehisztorikus épületet a valláshoz kötnek, az többet beszél annak a kornak a szellemiségéről, amikor feltalálták, mint a valóságról. A felvilágosodás filozófiája szerint a vallás a primitív népek hite! És mindenki aki előttük élt primitív volt. A dolgok nem ilyen egyszerüek. Személyes hitnek jó, elfogadható, hogy szerinted nem így vagyunk konstruálva, de ha egy tudóst kritizálunk, akkor korrekt módon tegyük. Graf.
grafomann 2011.10.24 16:41:16
@Yowé: Hééé! Jó, hogy hozzászóltál!!! Én csak provokálok :) Így alakul ki a beszélgetés! Bocsáss meg, nem volt szándékom, hogy leszóljam, amit írtál! Sőt, teljesen oké! És igen, igazad van, hogy valamiben mindenki hisz, ha másnem magában. Tényleg bocsi!!!
ReFormák Bejelentés 2011.09.16 18:32:56
 Kedves Mindannyian!Amint látjátok, elég rég nincs újabb bejegyzés. Az ok egyszerű: középső lányom kórházba került, Erika van vele én meg itthon a másik kettővel. Nem egyszerű a helyzet, nem tudjuk pontosan meddig leszünk így. Sajnos nincs agyam, időm a blogra. Ötleteim…..
grafomann 2011.10.10 10:16:15
ReFormák Győzzön a jobbik? 2011.10.08 11:57:00
Döbbenetes. Iszonyú. Megrázó. Elgondolkoztató. Botrányos. Ez mind és több is, Takami Kósun híres-hírhedt könyve a Battle Royale. Sokszáz oldalon követhetjük végig azt a 42 középiskolást, akiket arra kényszerítenek egy őrült program keretében, hogy egy szigeten…..
Azt már az elején szögezzük le, hogy egy tizenötös lista édeskevés azon magyar zenekarok, dj-k és egyéb előadók felsorolására, akiknek munkásságát haladéktalanul megengedhetetlennek nyilváníttatnánk, esetleg száműznénk az ország zenei piacának kínálatáról…..
Sok embernek, aki nem "hitben nevelkedett" (bocsánat, hogy ezt a nevetséges formulát használom, de annyira "kifejező") annak az első asszociáció, ami beugrik az egyház kapcsán: ítélkezés. Számos ilyen emberrel való beszélgetésem kapcsán a következőkre…..
grafomann 2011.05.29 00:01:58
@Elijahu ben Natan: Köszönöm az kiegészítést, és a biztatást. Ha gondolatot ébresztettem, az már jó. Alapjaiban egyetértünk. Tisztában vagyok a bűnfogalom sokrétűségével, lévén, hogy ebből írtam a szakdolgozatomat, bár nem egzegézisből :). Köszönöm az értékes hozzászólást!
grafomann 2011.05.29 19:22:33
@Elijahu ben Natan: I like it! ;) (én 27 vok)
         …A maximumot adni. Ez a május igen sűrű, annak ellenére, hogy gyakorlatilag egy dolgot tartottam csak meg a teendőimből. Tetszik, és szükséges is a feltöltődés… Az élet közben pedig zajlik! Igen jelentős tervek, és…..
         Eltelt a húsvét, és ahogy egy bejegyzéssel korábban írtam, számvetés történt... Elég sok dologban. Nem feltétlenül könnyű dolog ez, nekem legalábbis. Szembesülni tényekkel, szembesülni olyan dolgokkal, amik nem tökéletesek, de én…..
 Beteljesedett próféciák százai bizonyítják Isten létezését, azt, hogy a Biblia az Ő tévedhetetlen Szava, hogy a zsidók az Ő választott népe, és hogy a názáreti Jézus a megígért Messiás, aki meghalt a bűneinkért, aki feltámadt, és aki újra eljön. A legtöbb…..
grafomann 2010.10.19 18:05:38
@TikkTakk:

"Ha én keresnék most gyülekezetet, legelőször is az Úrra bíznám, hogy vezessen oda, ahol a legjobban tudom szolgálni Őt és a testvéreket, ahol a legtisztábban tanítják az Ő Igéjét, ahol megítélik a bűnt, de a bűnöst szeretik, ahol nincs törvényeskedés és gyerekcipőben járó hit a vezetők részéről, de ragaszkodnak az egészséges tanításhoz, és ahol a vezetők is elismerik, ha tévedtek."

Ha ilyen gyülekezetet keresnél ajánom a reformátust :D :D :D
grafomann 2010.10.26 11:20:12
@Kéry Zsuzsanna: Kedves Zsuzsanna!

Egy barátom a Jelenések könyve alapján prédikál a napokban és nagyon érdekli az utolsó idők kérdése. Milenizmus, posztmilenizmus, premilenizmus, diszpenzácionalizmus. Jó lenne erről is készíteni egy bejegyzést. Ill. beszélni róla. Ha van rá ideje, és érdeklődése hozzá, lehet, hogy többeket érdekelne.

Üdv: Grafomann
grafomann 2010.10.28 10:37:36
@Kéry Zsuzsanna: Köszönöm!
  Miért gyűlöli a világ a zsidókat? És miért harapódzott el ennyire az antiszemitizmus a Föld országaiban? Vajon mi lehet olyan rossz a zsidókban? A történetírásból kiderül, hogy az elmúlt 1700 év során a zsidókat 80 különböző országból üldözték el.…..
grafomann 2010.10.24 13:59:46
@Kéry Zsuzsanna:

"Jézus is pontosan tudta, mi lakik az emberben, nem is bízott meg senkiben, de ezzel együtt sosem uralkodott el rajta a keserűség"

juuuuuujjjjj, Ez nagyon nagyon TÉVES!!!! Ezt sürgősen tessék átgondolni!!!
grafomann 2010.10.24 20:27:59
@Kéry Zsuzsanna: Rendben, elfogadom, hogy így is lehet érteni. Véleményem szerint van egy lényegi különbség: ÉN NEM VAGYOK JÉZUS!!! Azt levonni ebből, hogy nem szabad senkiben megbíznom, és akkor nem érnek csalódások az ma nagyon népszerű magatartás (fiatalokkal dolgozván nap, mint nap találkozom vele) de valahogy nekem a páli levelekből és Jézus életéből nem ez lesz nyilvánvaló, hanem pontosan az egyenesség. A nagy összefüggés nagyon fontos. Az, hogy ne áltasd magad, mert mások sem jobbak, mint te és te sem vagy jobb, mint más, az helyénvaló. Ne gondold, hogy bárki is cukorkából van, de ez nem jelenti azt, hogy nem szabad bíznod az emberekben. De, igen is kell. Nagyon nehezen műkűködne az a TEST, amelyikben az agy nem bízik a lábakban vagy a kezekben, hogy meg tudják tenni azt, ami meg kell tenniük. Jézus pontosan a bizalomra tanít. Arra, hogy láss mást az emberekben, mint amit mindenki lát. Lásd a vámszedőben a lelkiismeretfurdalással küzködő istenkeresőt. Lásd a kurvában az őszinte hálát, amikor kenetet ad neked. Lásd az idegen nép fiában az őszinte hitet, amikor felismeri azt, amit Izrael fiai nem. Lásd a magas beosztású tanácstagban, vezető farizeusban, hogy őszinte, és te is nyiltan beszélhetsz vele. Inkább arra tanítanak engem ezek a dolgok, hogy soha ne általánosítsak, hanem az adott embert próbáljam megérteni, és legyek nyitott mindig arra, hogy őszintén beszéljek magamról és Istenről. És tudjam mindeközben, hogy a tűzzel játszom, mert ahogyan én is bűnös vagyok, úgy ő is az.
Ill. a már korábban emljtett Péter-történet is nagyon elgondolkodtató....
grafomann 2010.10.24 22:43:35
@Kéry Zsuzsanna: Akkor egyet értünk :) De, ugye milyen fontos a dolgok két oldalának a kihangsályozása? :) I like it.
  „Rájöttem, hogy a Római Katolikus Egyház tanításainak nincs evangéliumi megalapozottságuk – közöltem Samuel Vila lelkipásztorral, aki teljesen elhűlve hallgatta ezt egy római katolikus pap szájából (akit ugyan már jóval korábban meggyőzött az Igazság…..
grafomann 2010.10.21 14:21:43
@-JzK-: Hééééééééééééééééééé
Én nem mondtam semmit a Római Katolikus Egyházra. Semmi bajom velük, Kiválló kommentárjaik vannak, haqsználom is őket, és nagyon jó könyveket adnak ki. Bocsánat, csak megtalátam a könyvet a Books-on és ide tettem, de nem volt vele semmilyen negatív célom.
Leheg véleménye egy keresztyénnek egy másik egyházról, kimondhatja, hogy SZERINTE ez a Szentirás összefüggésében tévtanító... de azért álljon meg a nászmenet, azt kijelenteni, hogy Babilon, meg sátán trónja meg hasonlók, az azért már több a soknál. Meg fogunk lepódni, hogy mennyi katolikus lesz ott a mennyben. Egyébként ha nem így lenne, akkor kb. 400-1531-ig senki nem üdvözült? Aztán Zwingli Urlich jó Svájci atyafi rendesen meglepődött, hogy milyen magas az átlagéletkor odafenn :D. Ez komikus!

Nem kell mindjárt azt gondolni, hogy minden protestáns degenerált fumdamentalista. HálIsennek kevesen vagyunk így ezzel:)
grafomann 2010.10.23 20:58:12
@Kéry Zsuzsanna: Bocsánat, ez enyhén szólva beképzeltség (azok részéről, akik ezt állítják). A Kommunizmus évei alatt Magyarországon CSAK az tartotta meg a magyarságtudatát, aki mártírhalált halt? Minden tiszteletem a mártíroké, de nem csak az maradt magyar, aki meghalt... Azt állítani, hogy az ősgyülekezet és a reformáció között csak a mártirok üdvözültek ugyanolyan nevetséges megállapítás, mintha azt mondanánk, hogy 'és a reformációt követően MINDENKI üdvözült, aki a valamelyik protestáns egyházba tartozott'... ezzel már vitázni sincsen kedvem.

Broadbent is Evangéliumi Kiadó... egy tudós nem tájékozódhat a ponyvaregényekből... sem a bulvárlapokból, nem mindegy, hogy milyen munkákból tájékozódsz. Gondolkozz, tusakodj, érts, és ne tedd magadévá a KÉSZ teóriát!!!
grafomann 2010.10.24 11:44:23
@Kéry Zsuzsanna: Nehéz beszédek ezek, kicsoda értheti meg. Túloztam, természetesen, de értettem, hogy mire gondol. Ön olvassa el mégegyszer, amit írtam és talán megérti a 'párhuzamot' is a magyarságtudat, meg a hit mártirjai között.

Az Evangéliumi Kiadó meg... Inkább nem részletezem. Egyszer azért tegye meg, ha lesz ideje, hogy ugyanannak a bibliai könyvnek a kommentárját elolvassa az Evagéliumi kiadó által kiadottból, meg mondjuk egy Harmat kiadó által kiadottból. Állítom, hogy megdöbbenne, és talán maga is rájönne, hogy milyen sületlenségeket állítanak egyes 'keresztyének'.
A következő fejezetben, melyben Rick Warren könyveiről lesz szó, részletesebben kifejtem majd az igaz evangélium elferdítését, mely napjainkban annyira jellemző. Most a pszichológiai oldaláról szeretnék beszélni ennek a hamis evangéliumnak. Az üzenet lényege az, hogy jó érzéseket keltsünk az…..
grafomann 2010.10.19 22:15:57
Bocsánat, hogy így utólag ide tolakszom, de nekem is lenne ehhez a bejegyzéshez néhány gondolatom.
Feleségem pszichológia szakot végez az ELTE-n. Abban van igazság, hogy pszichológia szakra azok mennek, akiknek valami bajuk van magukkal, mert rossz volt a gyerekkoruk, vagy hasonló gondok miatt. Ugyanezt tapasztaltam a teológián is, azaz: az megy teológiát tanulni, aki szeretne meggyógyulni. A feleségem hivő nő, ebben biztos vagyok, de azt is látom, hogy az ő életében a 'vaskesztyüs' keresztyén nevelés többet ártott, mint bármilyen pszichológus. Attól, hogy valaki pszichológiát tanul még nem az ördög szolgája, azért ezt leszögezném minden pszichológiát kritizáló keresztyén iratban - ha ezzel valaki nem ért egyet az valószínüleg nem vitaképes.
A FOGALMAK nagyon sokat számítanak. Mit értünk a fogalmak alatt. Nos, Pál apostol példája nagyon jó (!), engem is foglalkoztat már egy ideje, ill. az Újszövetségben használatos görög fogalmak kérdése. Náhány példa: logos - az ige testté lett, itt a logos szó szerepel, amit egyértelműen a görög filozófiából kölcsönzött a Szentíró DE EGÉSZEN MÁST ÉRTETT A FOGALOM alatt. (a hely szűke miatt csak felsorolás szintjén említek fogalmakat példa gyanánt). A glosszália ismert fogalom volt, a keleti misztérium-vallásokban a nyelveken szóláshoz hasonló megnyilvánulásokat jelentett az ókori társadalom számára. A nyelvekenszólás ugyanúgy glosszália, csak nem 'ugyanattól' a LÉLEKTŐL! Ezért olyan fontos kérdés, hogy honnan tudjuk, hogy valaki Isten lelke által szól-e vagy sem. Pál egy nagyon egyszerű mércét állít: Ha Krisztust Úrnak vallja, csak a Szentlélek által teheti etc. A szeretetre használt három görög fogalmat is ugyanúgy használták a görög kultúrkörben, de az újszövetség új tartalommal tölti meg. agape - eros - filia. Nagyon-nagyon fontos momentum ennek kapcsán: Jézus háromszor kérdezi Péteről: szeretsz-e engem, kétszer szeretsz-e engem agapéval? Péter szeretlek Filiával... harmadszor Jézus: szeretsz-e engem Péter filiával... filiával szeretlek. Ho teosz agapate esztin - az Isten szetetet. A filia az ember saját erejéből nyújtható szeretet, arisztotelésznél a barátság! Péter csak barátként tekintett ekkor még Jézusra! Ugyanazok a fogalmak csak más tartalommal megtöltve. A megigazulás - dikaioszüne - jogi fogalom, mint ahogyan a bűn (egyik fogalma, ez is egy érdekes kérdés de majd máskor, máshol) anomia - jogi fogalom. Az afiémi, a megbocsátás jogi aktus, amikor elengedik az adósságát egy adósnak. Mind olyan fogalmak, amiket a Szentírók keresztyén tartalommal töltöttek meg.
Meg vagyok győződve arról nagyon szilárdan, hogy jelen korunk félelmetesen hasonlít Jézus korára. A keresztyénség perifériára szorult, és már az emberek nem értik azokat a szavakat, amiket mi használunk. Elavult a keresztyén szókincsünk. A pszichológia tudománya elférne egy sms-ben, ha kivennénk belőle azt, amit a Bibiában is megtalálunk, és kivennénk belőle az orvostudományt. DE a pszichológia alkotott olyan fogalmakat amiket a ma embere ÉRT, és nekünk igenis használni kell ezeket a fogalmakat és KERESZTYÉN TARTALOMMAL MEGTÖLTENI.
Vitára bocsátva:)
Vagy annyiban hagyva.
Üdvözlettel:
Grafomann
grafomann 2010.10.19 22:19:34
@Kéry Zsuzsanna: Bocsánat, hogy így utólag ide tolakszom, de nekem is lenne ehhez a bejegyzéshez néhány gondolatom.
Feleségem pszichológia szakot végez az ELTE-n. Abban van igazság, hogy pszichológia szakra azok mennek, akiknek valami bajuk van magukkal, mert rossz volt a gyerekkoruk, vagy hasonló gondok miatt. Ugyanezt tapasztaltam a teológián is, azaz: az megy teológiát tanulni, aki szeretne meggyógyulni. A feleségem hivő nő, ebben biztos vagyok, de azt is látom, hogy az ő életében a 'vaskesztyüs' keresztyén nevelés többet ártott, mint bármilyen pszichológus. Attól, hogy valaki pszichológiát tanul még nem az ördög szolgája, azért ezt leszögezném minden pszichológiát kritizáló keresztyén iratban - ha ezzel valaki nem ért egyet az valószínüleg nem vitaképes.
A FOGALMAK nagyon sokat számítanak. Mit értünk a fogalmak alatt. Nos, Pál apostol példája nagyon jó (!), engem is foglalkoztat már egy ideje, ill. az Újszövetségben használatos görög fogalmak kérdése. Náhány példa: logos - az ige testté lett, itt a logos szó szerepel, amit egyértelműen a görög filozófiából kölcsönzött a Szentíró DE EGÉSZEN MÁST ÉRTETT A FOGALOM alatt. (a hely szűke miatt csak felsorolás szintjén említek fogalmakat példa gyanánt). A glosszália ismert fogalom volt, a keleti misztérium-vallásokban a nyelveken szóláshoz hasonló megnyilvánulásokat jelentett az ókori társadalom számára. A nyelvekenszólás ugyanúgy glosszália, csak nem 'ugyanattól' a LÉLEKTŐL! Ezért olyan fontos kérdés, hogy honnan tudjuk, hogy valaki Isten lelke által szól-e vagy sem. Pál egy nagyon egyszerű mércét állít: Ha Krisztust Úrnak vallja, csak a Szentlélek által teheti etc. A szeretetre használt három görög fogalmat is ugyanúgy használták a görög kultúrkörben, de az újszövetség új tartalommal tölti meg. agape - eros - filia. Nagyon-nagyon fontos momentum ennek kapcsán: Jézus háromszor kérdezi Péteről: szeretsz-e engem, kétszer szeretsz-e engem agapéval? Péter szeretlek Filiával... harmadszor Jézus: szeretsz-e engem Péter filiával... filiával szeretlek. Ho teosz agapate esztin - az Isten szetetet. A filia az ember saját erejéből nyújtható szeretet, arisztotelésznél a barátság! Péter csak barátként tekintett ekkor még Jézusra! Ugyanazok a fogalmak csak más tartalommal megtöltve. A megigazulás - dikaioszüne - jogi fogalom, mint ahogyan a bűn (egyik fogalma, ez is egy érdekes kérdés de majd máskor, máshol) anomia - jogi fogalom. Az afiémi, a megbocsátás jogi aktus, amikor elengedik az adósságát egy adósnak. Mind olyan fogalmak, amiket a Szentírók keresztyén tartalommal töltöttek meg.
Meg vagyok győződve arról nagyon szilárdan, hogy jelen korunk félelmetesen hasonlít Jézus korára. A keresztyénség perifériára szorult, és már az emberek nem értik azokat a szavakat, amiket mi használunk. Elavult a keresztyén szókincsünk. A pszichológia tudománya elférne egy sms-ben, ha kivennénk belőle azt, amit a Bibiában is megtalálunk, és kivennénk belőle az orvostudományt. DE a pszichológia alkotott olyan fogalmakat amiket a ma embere ÉRT, és nekünk igenis használni kell ezeket a fogalmakat és KERESZTYÉN TARTALOMMAL MEGTÖLTENI.
Vitára bocsátva:)
Vagy annyiban hagyva.
Üdvözlettel:
Grafomann
grafomann 2010.10.21 15:28:35
@Kéry Zsuzsanna: "A Messiás élete - központi események zsidó szemszögből" 144 oldal... kicsit kevés ehhez a témához nem? Egyébként Nagy Antal Mihány: Örök szövetség c. könyvet is ajnálom, az 500 oldal, a Kálvin Kiadó csak kivonatot adott ki belőle, a teljes kiadást csak Sárospatakon lehet megkapni (talán még van belőle). Érdekes szemszög az is, elolvastam, nagy hatást gyakorolt rám, csak az a baj az ilyen jellegű könyvekkel, hogy a szerző elvakult filoszemitizmusa gyakorol rád nagy hatást és nem a benne leírt dolgok igazságvolta. Egyébként ha hiteles teológiát szeretnél olvasni, akkor ne az evangéliumi Kiadó könyveit olvasd, hanem valami komolyabb szerző műveit. A kommentárjaik olyan égbekiáltóan félre magyarázzák a Bibliát (tisztelet a kivételnek, mert van. Pl. Jóbhoz), hogy azon is gondolkodtam, hogy ezek elolvasták-e a magyarázni kívánt részt vagy csak ami emlékezetből megmaradt azt magyarázták.

Ha hiteles ismereteket szeretnél szerezni a zsidóságról, kulturájukról, vallásukról, történetükről Európában, akkor a következő könyvet ajánlom, rendkívől izgalmas olvasmány, emlékszem alig tudtam félre tenni, hogy egyéb dolgokkal is foglalkozzam. A könyv a következő: www.kalligram.com/?cl=kniha&iid=712&PHPSESSID=f3103239f04b47078f80ee7128e5a8a7

Továbbá érdemes zsidó írók regényeit olvasni, abból is jobban megérted a zsidó-kérdést. Elie Weisel Hajnal c. könyvét is ajánlom, Jiddise mamme, Potok Chaim rabbijai, Amosz Óz, hasonlók. Ja, és nem utolsó sorban Wass Albert Elvész a nyom c. regényét, szerintem a zsidó identitás dillámáját magyar szerzők közül talán senki nem ragadta meg regény formájában olyan kifejezően mint ő. Hamarabb megérted a zsidó-kérdést, ha a Bibliát forgatod és ezeket a könyveket, majd összeteszed a kettőt, mintha Evangéliumi kiadós Ideológiát teszel magadévá. Egy ilyen értelmes, gondlokodó Nőnek nem lenne szabad 'gyorsételeket' enni, márpedig az evangéliumi kiadó egy 'gyorsétterem'.
Vitára bocsájtva!
 Az 1. rész ide kattintva olvasható.            Nem is kell olyan messzire mennünk, hogy példákat találjunk az Istenről alkotott hamis elképzelésekre. Számos olyan megtért exkatolikusról tudok, akiket akár évtizedeken keresztül is távol tartottak az üdvbizonyosságtól az emberi spekuláción és…..
grafomann 2010.10.19 15:05:14
Kedves Zsuzsanna!

A lelki ajándékok kapcsán csak annyit engedjenek meg, hogy felhívjam a figyelmőket arra, hogy ha azt mondjuk, hogy valakinek jó képessége van a kompillációra, az a bölcsesség karizmája, akkor ha valakinek jó nyelvérzéke van, akkor az a nyelveken szólás ajándéka? Ha valaki orvos és JÓ orvos, akkor az a gyógyítás kegyelmi ajándéka? Véleményem szerint nagyon merész azt állítani, hogy kognitív képességeim "kegyelmi ajándékok".

Ajánlom áttanulányozásra az ókori tévtanítókat (minden tévtanítás felbukkant az első négy században, amivel ma találkozunk) látni fogja, hogy MINDEN tévtanító meg volt arról győződve, hogy neki van igaza mind az IGE, mint a LÉLEK alapján. A gőg veszélyes játék, márpedig, ha valaki Isten munkáját határok közé akarja szorítani, és azt állítja, hogy a Bibliából MINDENT megtudhatunk Istenről (!!!) annak az Isten előtti alázattal komoly problémái lehetnek. Az ÜDVÖSSÉGRE NÉZVE(!) van elégséges istemertünk a Bibliában, hogy Isten milyen, az embernek szólóan, az ember összefüggésében. Azt gondolom -- és ez magánvélemény, én így (is) értelmeztem magamnak Isten mindenhatóságát - hogy ha van egy kis halam egy akváriumban és én minden reggel adok neki enni, és a hal azt gondolja, hogy teljes mértékben ismer engem és elkedzi 'doktrinákba önteni' hogy mit tehetek Én meg annak alapján, amit ő látott belőle, enyhén szólva kínos. Ajánlom figyelmébe az Ön által már kellemsen kritizált C. S. Lewis Kozmikus trilógia c. három kötetes regényét (mert gondolom ezt sem olvasta), és ha van önben alázat, talán rádöbben, hogy milyen együgyűség azt gondolni, hogy akvárium-világomból értem az egész univerzumot, és legfőbbképpen azt, aki enni ad nekem. Ja, mindezt azért, mert a "bölcsesség igéit" kapta. A bölcsességi igéivel a Lélek FÖLÉPíTENI AKAR és nem csak rombolni, de mutasson ön nekem egy pozitív írást ebben a blogban, amivel Őn a "Bölcsesség igéivel" ÉPíTETT. S ha már a démonizálás is szóba került - csak hogy lássa milyen könnyen lehet valakit démoninak nevezni, de milyen akvárium-teológia az mégis -- a SZÉTDOBÁLÓ nem Isten Lelke. A hozzászólásom provokáció és NEM ítélet.
Üdvözlettel: Grafomann
Egyszerűen hihetetlen, de nem találtam a neten Klaus Douglass-kritikát. (Németül is próbáltam, pedig abban elég gyenge vagyok. De meglehet, hogy csak bénán guglizok, keryzsu kukac gmail pont com-ra írhat, aki birtokában van ilyennek.) A legváltozatosabb keresőkifejezéseket használtam…..
grafomann 2010.10.19 15:20:04
@Kéry Zsuzsanna: Nekem úgy tetszik, hogy az ellenkezője igaz. Tudja, az a benyomásom hogy az ön gondolkodása ahhoz a szülőhöz hasonlít aki gyermekeire míg fel nem nőnek rá szeretné erőszakolni a saját gondolkodását, magatartását, viselkedési normáit, és folyamatosan kritizál minden olyan eredeti megnyilvánulást, ami a gyerekek ÖNÁLLÓ személyiségéből fakad. A gyerekek felnőnek, és a lehető legmesszebbre költöznek a szülőktől, hogy SZABADOK lehessenek. Kérem ne válaszolja nekem azt, hogy "az emberek nem kíváncsiak az igazságra, ezért nem hallgatják meg" meg a klasszikus idézet "viszket a fülök"... Mi az igazság? A kérdés költői volt akkor és költői ma is --- de mi tudjuk: Jézus. Jézus LÉTEZETT, amiket a Bibliában olvasunk MEGTÖRTÉNTEK és az evangéliumokból nem azt olvassuk ki, hogy Jézus folyamtosan vitatkozott mindenkivel. Azokkal vitatkozott, akik "el akarták veszejteni őt" -- de azt is próbálta kerülni. Azokat az alkalmakat ragadta meg viszont, amikor az emberek kíváncsiak voltak a szavaira, és ott sem győzködött, hanem mindnet megtett annak érdekében, hogy az általa elmondott igazság a lehető legérthetőbb legyen. Ezért használt sokszor egészen triviális példákat és mai értelemben vett meséket (hiperbolák) szemléltetésnek. Az ő célja az egy megtalálása volt, nem a 99 elűzése. Köszönöm, hogy elolvasott!
Grafomann
grafomann 2010.10.20 00:04:41
@Kéry Zsuzsanna: Én is tiszteletben tartom:)
(Utánközlés a szerző engedélyével) A Harmat Kiadó, egy régi-új sajtóterméket igyekszik belopni a jóhiszemű magyar keresztyének olvasmányai közé. („Family, családi és párkapcsolati magazin”) A bemutató példány, a bulvárlapokból ismert ijesztő reklámszöveg…..
grafomann 2010.10.19 22:35:17
Kéry Zsuzsannától elnézést kérek a BSZ miatt, csak a Sipos név. Légyeg, Biblia Szövetség. Ráczné által említett fundamentumot sokáig cipeltem a vállamon.. A fundamentum fontos, de a ház építése nem a fundamentumnál kezdődik. Ezért azt gondolom, hogy azok akik úgy gondolják, hogy kőkemény teológiával, meg hitigazságok bebetonozásával elérik az embereket (mert úgye a fundamentum a legfontosabb) azok nem nem nézik meg, hogy hová lenne jó építeni a házat. Ha már a ház képénél tartunk, egyik barátom geográfiából Dhd-zik, és gyakorlatilag az a munkája, hogy a házak építéséhez előkészítse a terepet. A fundamentum építése már messze nem az alap lerakása, ez egy téves kép. Az alap ott kezdődik, hogy a megfelelő helyet megtaláljuk a fundamentumnak, megszerezzük a szukséges engedélyeket, anyagi kereteket, magyarán, ahhoz, hogy elkezd egy ember életében a fundamentum építését, előbb bizalmi tőkét kell szerezned, ill. ismeretet az életéről, hogy a megfelelő helyre épüljön az a fundamentum. Mert ugya aki homokra építi a házát, hiába a nagy fundamentum. A másik gondom a fundamentalistákkal, hogy ahogyan nem foglalkoznak azzal, hogy mi van a fundamentum építése előtt így többnyire azzal sem - tisztelet a kivételnek - hogy kellene egy szép és hasznos házat építeni arra a fundamentumra és benépesíteni egy családdal, értsd gyakorlati keresztyén élet, misszió mások felé. Fundamentummal, csak egy tonna betonnal a nyakadban nyomorgó ember leszel, aki nem érti, hogy miért nem működik ez az "én igám könnyű" séma.