Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fidulitto

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi kérdés egy jogi patthelyzetre keresi a megoldást. A haszonélvezeti jognak pont ez az egyik  funkciója, hogy a haszonélvező akarata ellenére ne lehessen semmilyen ügyletet kötni az ingatlanra. Tisztelt Zugügyvéd, kedves Fórumozók!Haszonélvezeti joggal kapcsolatban…..
fidulitto 2011.03.29 17:15:39
Szerintem nem olyan egyszerű a helyzet: a másik felet abszolút senki sem hallgatta meg, nem tudjuk az anya álláspontját és ez így egyoldalú.

Való igaz, lehet hogy szimplán csak az "idegek harca" folyik éppen közöttük és csak ki akar tolnia fiatalokkal. De sajnos a mai világban mindenkinek lehetnek fenntartásai, még akár a saját gyerekével szemben is. Mindenki azt feltételezi, hogy a hölgy anya egy vén boszorkány, pedig lehet, hogy szimplán nem akarja, hogy kisemmizzék.
Én nem vonom kétségbe a posztíró jószándékát, de:

1. Abban a pillanatban, hogy beleegyezik az eladásba lényegében NINCS már meg a haszonélvezete! Természetesen igényt támaszthat, meg minden, de tudjuk milyenek a magyar bíróságok. A "majd a lakás árából vett ingatlant is megterheljük haszonélvezeti joggal (részedre), Anya" kijelentések meg sajnos sokszor csak ígéretek maradnak. Na most az adásvétel után, amibe persze beleegyezett, mit ér ha mondjuk közte és a fiatalok között, -akik az óvatosságát vegzálásnak felfogva- elmérgesedik a viszony? Akkor majd peres úton, véres verejtékkel kiharcolhatja a haszonélvezet pénzbeli ellenértékét? Vagy pl. azt is jó lenne, tudni, ahogy írták, hogy kinek a pénzéből lett megvásárolva az ingatlan, milyen értéket képvisel (!) és hogy pl. ők milyen összegű megváltásban gondolkodtak? Vagy lehet, hogy érzelmi értéket képvisel az ingatlan és ezért nem akar megválni tőle. (Akár csak arányok szintjén is érdekelnének az összegek.)

2. Lehet, hogy szimplán csak azt akarja, hogy a gyermeke nevén maradjon 100 %-ban az ingatlan és ne a férjével közösen legyen tulajdonjoga. Persze mindenki mondhatja, hogy mit szól bele a fiatalok életébe, de hát az anyák aggódó típusok. ( És lehet, hogy szimplán csak be akarja biztosítani a lánya jövőjét.)
ez persze csak ötletelés.
fidulitto 2011.03.29 19:07:25
@szefós:

Bocs, tényleg nem voltam egyértelmű, én sem úgy értettem, hogy ha eladják megszűnik a haszonélvezeti jog. Kihagytam azt a logikai lépcsőt, hogy természetesen a haszonélvezeti jogot meg kell szüntetniük az ingatlanon, ha tényleg el akarják adni, mivel terhelten ki venné meg.
Csak hogy életszerűen a fenti példámnál maradjunk: ez az esetek sajnos nagy százalékában úgy szokott történni, hogy a joglemondás, az eladás az még OK, aztán amikor a vételre és az adásvételi szerződés megkötésére kerül sor akkor már a (példánál maradva) szülő ált. nincs jelen és kiderül, hogy a fiatalok és a szülő között érdekes mód vita kerekedett. Meg ilyenkor jönnek az ígéretek, hogy haszonélvezettel nem terhelnénk meg, mert így meg úgy, de persze bármikor odaköltözhetsz majd hozzánk, meg ápolni fogunk, etc.
A többi sejthető.
( Nem a jelen példáról írok.)
Hallgatom a híreket és nem tudom, csak nekem tűnt fel a kísérteties hasonlóság, ami az 1989 decemberi romániai, illetve a mostani líbiai események között fennáll? Utcai zavargások, terroristáknak nevezett titokzatos mesterlövészek a tömegbe lőnek, majd eltűnnek, a vezető…..
fidulitto 2011.02.24 14:56:55
@Valandil:

Pont ezért írtam, hogy izzadságszagú volt; 3 évvel 9/11 után azért a hazai szerveknek is talán illet felmutatni valami eredményt, nem? :)
De persze a fogorvos meggyőződésem, hogy finoman szólva is fanatikus, tehát lehet, hogy nem kellett túl sokat noszogatni a tervezéshez...
fidulitto 2011.02.25 01:22:50
@stoppos76:

Móse Kacav érkezett éppen, aki akkor államfő volt. Azért kellett (talán?) nagy hirtelen felmutatni valamit.
Egyébként ő nem az a feddhetetlen politikus típusba tartozó ember. További részletekért üsd be a nevét a google-be.
A Zugügyvéd is nap mint nap találkozik az alábbi problémával, kíváncsi, hogy a többi kolléga hogy kezeli ezt a helyzetetSzia ZugKolléga,Nem tudom, hogy a többi ügyvéd kolléga hogy van vele, de nekem k.vára elegem lett az ingatlanközvetítőkből. Bevett módszer, hogy annyira…..
fidulitto 2011.01.29 21:03:00
Ami szerintem szörnyű ebben a szakmának nevezett humbukban: volt szerencsém látni egyszer egy OKJ-s ing.közv. tananyagot. (talán építészet/épülettan fantázia néven futott) MEGLEPŐEN korrektül le volt benne minden írva minden az alapoktól, amit -egy BME-s tanár tollából- amit egy átlag, közepes felkészültségű szakembernek, megkockáztatom művezetőnek tudnia kell. Nem wikipedia szintjén, de nem is egyetemi tankönyvszínvonala. Szóval még akár a tudás látszatát biztosító szakkifejezésekre és ismeretekre is szert tehet belőle valaki.

Na, én nem tudom, hogy vizsgáznak-e ebből ma még vagy sem, de én eddig három ingatlanossal találkoztam, akik még az átlag (20< éves) ember ismereti szintjét sem ütötték meg az épületekkel-építészettel kapcsolatban. Pl. Az egyiknek nekem, mint vevőnek kellett elmagyaráznom, hogy mi az a födém! :) A szigetelés a másik szerint pedig = vakolattal. Megjegyzem, jöhet nekem bármelyikük a kamu marketing, meg most divatos manadgment dumákkal, de EZ parasztvakítás! NEM EZ kell ahhoz, hogy profi légy! Nem BME-s diploma, de nem is elég az Amway tudás/mosoly/higgy önmagadban - kisugárzod duma!

Valaki fent írta, hogy ha valamilyen szinten is jó akar lenni egy ingatlanos, akkor legalább az alapvető szakmai fogalmakkal tisztában kell, hogy legyen, hiszen hogy tud valamit bemutatni, (- ergo kérdéseimre válaszolni-) ha azt sem tudja, hogy mi az amit bemutat?! ( Mivel minimális szinten sem tudja, hogy mibő' van egy ház'/lakás!)
Arról nem is beszélve, hogy örökké a környék fényezésével jönnek: köszi, azt majd felderítem én.
Mandiner blog Kotmány 2010.10.26 17:17:00
  Dübörög a Nemzeti Együttműködés Rendszere, mint Dave Lombardo dupla lábdobja, csakhogy az utóbbival ellentétben az előbbi nem tökéletes. Míg Lombardo képes egy kék bálnának elegendő mennyiségű kokain után is hiba nélkül eldobolni a Reign in Bloodot, Orbánék…..
fidulitto 2010.10.27 00:56:59
Ezzel az egész helyzettel és törvénnyel az a gond, hogy

1. a visszamenő hatály tilalmának a fellazításával lényegében igen komolyan megkérdőjelezi a jogbiztonságot. Elég szar a magyar jogrendszer, meg az AB-nak is voltak hibás, megkérdőjelezhető döntései, érvei az idők folyamán, de ezen elv mellett mindig is kiálltak. Azért abba gondoljunk már bele, hogy az AB mindig is irányt mutatott az egész magyar igazságszolgáltatás számára is!

+Ez nem csak a mostani esetben, hanem a jövőre nézve is eléggé rizikós dolog: mi van, ha holnap egyre több adótárgyú jogszabályt fognak ugyanígy visszamenőleges érvényesíthetőséggel felruházni?
Vagy más jogszabályokat? Mennyire lesz tervezhető bármi is, ha nem csak a jövőbeni, még nem látható kockázatokra kell számítani a jelenben (, amire ugye 100 %-ban nem lehet), hanem még a múltbeli /lezárt/
helyzetre is kockázatot jelenthet egy jövőbeni változás?

2. Teljesen aktuálpolitikai és felelőtlen gondolat az AB hatásköreit a nészavazási tilalmak alapján lekorlátozni, főleg úgy, hogy jogtechnikai kifogásai voltak a törvénnyel és nem tartalmi alkotmányellenességet állapítottak meg?!
+ kíváncsi lennék, hogy ha ez átmegy, ezentúl hány jogszabályunk lesz majd "költségvetési végrehajtással kapcsolatos"?:) Kb. majdnem mindegyik, amire azt akarják mondani.

3. Azzal senki se áltassa magát, hogy a nagy összegű végkielégítések (bujtatott kifizetések) meg fognak szűnni. A BKV eléggé állatorvosi lova volt a tipikus állami vállalatnak, de a többinél is azok, akik mocskos összegeket nyúlnak le, nem munkaviszonyban dolgoznak alkalmazottként, hanem megbízási szerződéssel.... no comment. Arra meg ugye a csodás törvény hatálya nem terjed ki. Ahogy a nagyösszegű költségtérítésre sem, bár erről más tudna nyilatkozni... (ugye L.Z., tisztelt honatyák)