Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AdFL

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Viszonylag új jelenség, hogy a politikai hatalom (Orbán Viktor és közvetlen környezete) megdöbbentően nagyot téved egy-egy konkrét, aktuális napi politikai fejlemény súlyának megítélésében. Így természetesen a várható következményeket illetően is hatalmas melléfogások…..
AdFL 2012.04.08 15:51:06
Az utóbbi időkben gyakran járok autóval. Ilyenkor legtöbbször a Klubrádiót hallgatom.

Kezdetben azért hallgattam, mert azzal a politikával, amit sugallnak nem értek egyet. A rádiót azonban megszerettem. A kulturális és közéleti műsorait színvonalasnak tartom, amely ritka a magyar rádiózás jelenében.

Ugyanakkor a rádió által folytatott politikai retorikában óriási hazugságok, és véleményem szerint tudatos és rosszindulatú ferdítések vannak. Rosszindulatú, de nem azok felé, akikről szól, hanem akiknek szól.

A hazug retorika alapja, hogy a rádiót a megtámadott és ellehetetlenített sajtóorgánum pozíciójába helyezik. Ez a rádió legfőbb arculata.

A sajtószabadság (ha ez a fogalom létezik) állapotáról nem tudok sokat.

Azt viszont igen, hogy a Klubrádió az ország jelentős részém elérhető, azaz megpályázott és elnyert számos regionális frekvenciát, vagyis jogilag nem, de ténylegesen egy országos tényezővé vált. Ennek ellenére továbbra is helyi rádióként viselkedik. Tudom a bp-i lokálpatriótáknak fáj, hogy ezt mondom, de ez a helyzet.

Az is érdekes ugyanakkor, hogy a Klubrádió két bp-i frekvenciára is rátette a kezét, majd az egyikért a pályázatban meghirdetett minimális összeget ajánlotta csak, vagyis a szabad piacon vállalta a kockázatot és elbukott.

De ha erre az a válasz, hogy ez egy non-profit adó, akkor miért nem pályáztak meg csak egy frekvenciát, amelyért többet ajánlhattak volna.
(nyilván az ügy ennél bonyolultabb)

A Klubrádió kulturális és közéleti szempontból egy jelentős adó.

Saját arculatkampányával azonban túlzásokba esik, mivel fennmaradása sosem forgott kockán, mégis egy olyan hazai és nemzetközi hecckampányhadjáratban vett részt, amely tovább "öregbíti" hazánk hírnevét.

A Klubrádióban amúgy pozitívan csalódtam, amióta hallgatom. A polgári értékrendemmel és világfelfogásommal tökéletesen összecseng az a pezsgő fórum-jellegű műsorszerkesztési stílusa.

Ugyanakkor akármennyire is liberálisak, nagyon is jellemzi őket a "magyar ugar" örökös pesszimizmusa, a magyaros búslakodás...ettől még ők sem tudnak elszakadni.

Az általuk közvetített polgári világszemlélet ugyanakkor erősen behatárolt, úgymond történelmileg meghatározott.

Jól megfigyelhető benne a dualizmus kori polgárság furcsa "magánya" és kivagyisága. Bent civilizáció és haladás, kint pedig provincializmus és maradiság. Mindez valahol a dualizmusban kezdődhetett, amikor a rendi Magyarországból hirtelen kinőtt polgári metropolis és az elszórt "vidéki" szigetpolgárság határain túl dúlt a feudalizmus. A városokban és a falvakban kínnal-keservvel keveredtek a rendi és a polgári minták, mindez pedig történt egy többfrontos, sokszereplős háború részeként.

Egy harc folyik azóta is, és ez a szemlélet még ma is uralkodik, mivel Magyarországon a polgári kor későn jött, a feudalizmus pedig későn ment.

És egyik sem győzött igazán. A furcsa skizofrén helyzetet csak tovább bonyolítják a vallási, etnikai vagy vallási-etnikai különbségek, valamint az 1944 tavaszán a független magyar államiság megszűnését követő szörnyűségek, közösségi és egyéni tragédiák megoldatlan, feloldatlan sorozata.

Magyar polgárságunk részben fizikai, majd gazdasági értelemben vett elpusztítása, a történelmi arisztokrácia szétszóródása, az életerős fejlődésre kész parasztság ellehetetlenítése után csak egy sebekkel, sérelmekkel teli társadalmi massza maradt, amelyben a régi harcok most már úgy éltek tovább, hogy többé esély nem nyílhatott azok társadalmi párbeszéd útján történő megoldására.

Történelmi távlatból szerintem eljuthatnánk odáig, hogy itt több oldalnak is lehet igaza. A társadalmi diskurzusok sorozatában pedig bárkinek lehet igaza.

A Klubrádiót és a vele kapcsolatos mizériát én így próbálom szemlélni.

A működési keretei, párbeszédre törekvő műsorai reményt keltenek, sérelmi reflexei, reakciói, tudatos/tudattalan ferdítései pedig elkeserítőek.
Múlthéten elmaradt a klipmegosztás, úgyhogy most a legutóbbihoz hasonlóan ismét egy tucatnyi klipet válogattunk az elmúlt időszak terméséből. Pink tiniknek üzen a rossz döntésekről, Zooey Deschanel saját zenekara klipben táncol bájosan, az ördögi Ozzy pedig összehozott egy…..
Van itten egy káros, hamis és hazug alapmítosz, amit a rendszerváltáskor elültettek, és ami azóta is folyamatosan mérgezi a közbeszédet: az utoljérjük a Nyugatot és a provincializmus mítosza.  Magyarország és a többi posztkommunista ország a rendszerváltás után az új…..
AdFL 2011.01.28 20:20:18
Nem hiszem, hogy újat mondok, de ami hiányzik a magyar társadalomból az a "hitel" és a bizalom. Ezt felülről nem lehet bevezetni. A nyerészkedés, az adócsalás, a tisztességtelen magatartás az élet számos területén nem fog varázsütésre megszűnni.

Magyarországon nem létezik valódi párbeszéd. A pártok beszélnek. Na nem egymással, csak úgy bele a szócsövükbe.

Az önmarcangolás, önostorozás, az hogy hamut szórunk a fejünkre, mert a nyugat vívmányai nem nagyon működnek nálunk, nem segít.

A dacos kuruckodás a "nyugat" ellen, úgyszintén haszontalan. Ennél egy fokkal rosszabb a bezárkózás, elzárkózás.

Ma erről nincs szó. Őszinte csodálattal tekintünk a gyarmati múlt gazdagságából és az új legális gyarmati kapcsolataikból degeszre hízott népekre. Ne feledjük, hogy azok a társadalmak(angol,francia, német) nem önmaguk megnyomorítói, határaikon belül, egymás közt él a bizalom az emberek közötti kapcsolatokban. Így voltak, és így képesek ma is az expanzióra. Régen katonai eszközökkel, ma főleg gazdasági úton és okos megosztó politikával.

Pl.: bárkinek is eszébe jut manapság Magyarországon szlovákul, szerbül vagy románul tanulni? Majmoljuk az angolt, franciául, spanyolul tanulunk, de nem értjük a saját szomszédainkat.

Panaszkodunk a provincializmusra, arra hogy Európa szélén vagyunk elzárva a jó üzleti lehetőségektől. Közben elsiklunk afölött, hogy egy gazdaságföldrajzilag előnyös térség közepén tanyázunk, ami jelenleg darabokra van törve a nemzeti sovinizmus és kölcsönös előítéletek hatására.

Sokan helyeslően "Nagy-Magyarországoznának", valaki esetleg kapizsgálva a dolog értelmét csak egyszerűen "Szentkorona-tanozna".

Én csak annyit mondanak a nyugatmajmolóknak: Közép-Európa.
Érdekes volt a tegnapelőtti nap: Orbán Strasbourgban, Schmitt Pozsonyban… És tulajdonképpen mindketten ugyanazt művelték: az itthoni politikai megosztottságot akarták „exportálni”. Azt a politikai megosztottságot, amely csak külső megjelenési formája egy sokkal…..
AdFL 2011.01.21 11:58:09
@AdFL:

"A magyarországi megosztottság annyira sokrétű és több-összetevős probléma, amely egyedi és ránk jellemző. Ez maximum időlegesen kivetíthető az Eu-ra. "

Elég elolvasni a kommenteket...

(és most magamnak válaszoltam, uff! :))
w A gömböc vége 2010.10.08 06:30:00
Magyarország most újra egységes, mondja a fékezhetetlen agyvelejű Semjén Zsolt, mellesleg az aradi vértanúk ürügyén; de a kottát nem ő írja, hanem a főnöke. Vele még messzebb ügetett a hintaló, Orbán egyenesen odáig jutott, hogy Budapest most lett a nemzet fővárosa. Eddig nem…..