Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sélliagrav

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A PDF-et kevesen tartják Isten áldásának és én sem tartozom közéjük. Ez főleg annak köszönhető, hogy olyankor is sokan használják, amikor nagyon nem kéne. Például egy időben sajtóközleményeket küldtek ilyen formában előszeretettel (olykor még ma is előfordul), amivel épp…..
sélliagrav 2012.12.16 00:05:12
sélliagrav 2012.12.16 00:10:01
@AczélGyuribácsi: Óriási tévedés, hogy csak a Bullzip engedi az üzletszerű használatot. Itt van pl. a PDF Creator
sourceforge.net/projects/pdfcreator/
GNU General Public License version 2.0 (GPLv2)

És akkor a Linuxon futó lehetőségekről nem is beszélgettünk ...
sélliagrav 2012.12.16 15:44:34
Az engedélyköteles építési terveket januártól alapvetően nem személyesen vagy postán, hanem elektronikus úton küldhetjük be. Aki azt hiszi, hogy ez magyarul beszkennelt tervek e-mailezését jelenti, az téved: az ügyintézés sokkal jobban fog hasonlítani egy közösségi oldalra,…..
sélliagrav 2012.10.25 20:05:39
@sityu: Ha a PDF/A kétszer akkora, mint a PDF, akkor valamit rosszul csinálsz. Érdemes ellenőrizni. A betűtípus csatolása nem lehet ekkora! (Próbáld meg átlátszó elemek nélkül ...)

LibreOffice: ha érdekel, szívesen küldök át privátba egy mintadoksit. Én évek óta úgy dokumentálok, hogy egy táblázatban (LibreOffice Calc) végzem a számításokat, rögzítem a projekt adatait, majd a műszaki dokumentáció (LibreOffice Writer) behivatkozza ezeket az adatokat (ún. DDE mezőkkel). Egyszer csináltam egy ilyen sablont, azóta mindig ezt használom. Ez az 1-es és 2-es kérdésre is választ ad.
sélliagrav 2012.10.26 21:18:31
@Babette_: A jó vicceket szeretem, de nem értem a viccedet :) Ki beszél itt igénylésről és postáról? Javaslom majd a jogszabályt részletesen elolvasni. Ha valaki elektronikusan akar majd ügyet intézni, akkor azt támogatja az ÉTDR. Nem KELL személyesen bemenni és nem KELL papírt bevinni sehova. Ha valaki akar, az megteheti, de mindenre van elektronikus alternatíva.
(A takarnetről egy másik alkalommal beszélgethetünk, hát az tényleg nem ÉTDR ...)
sélliagrav 2012.10.27 21:49:23
@Babette_: :)
A minden hónap végén a többi Cycle Chic nagyhatalommal közös posztunk májusi témája a mamák, papák, gyerekek. Gyermekszállítás Venezuelától Budapestig. Koppenhága, Dánia Caracas, Venezuela Krakkó, Lengyelország Bécs, Ausztria Toronto, Kanada…..
sélliagrav 2012.05.28 20:21:02
@KrE: Érdekes kérdés. És szituáció kérdése. Egy belvárosi utcában, kilométereket tekerve kicsit más a szituáció, mint amikor a 3 utcára lévő utcába tekerünk át a sétálóövezetben. Én magam sokáig bukósisak ellenes voltam, egyedül a gyerekekre tettem sisakot. Aztán, amióta Pesten tekerek, már én is hordok. A kisebbik hátsó gyerekülésben, ami boruláskor oldalról is véd, fejig, s természetesen öv a felsőtestnek és a két lábnak is. A nagyobbak más saját maguk kerekeznek, de láthatósági mellény alapfelszerelés, sötétedéskor azonnal felkerül. Mégsem mondom azt ez mindig kötelező. Nálunk sajnos állatok vannak az úton (nem csak egyes sofőrökre gondolok, de kóbor ebek is megkergetnek időnként), s ez nehezen járható földutakkal és hiányos közvilágítással párosul. De gyerek koromban a lakótelepen vittek engem kormányon is, vázon is és csomagtartón is. Soha semmi gond nem volt. De valóban, jobban oda kéne figyelni, Az a kopasz kiskrapek a kormányon pl. elég meredek. Nem tudom, hogy a szülő gondolkozott-e már aznap, vagy az még hátravan ...
sélliagrav 2012.05.28 20:24:14
@sélliagrav: Ja, a nejem már borult oldalra úgy, hogy a gyerek hátul ült. Úthiba és figyelmetlenség keveréke volt az ok. A gyerek még csak nem is sírt komolyabban, mert az ülés és a sisak megvédte.
A "Népesedési kerekasztal" ciklusból Emlékeztetőül: az aktuális hatalom időnként előáll azzal, hogy ő jajjdemennyire szeretné, ha a - jelentsen bármit is - középosztályban megnőne a gyerekvállalási kedv. És hogy ha valakinek lenne ötlete, hogy mitől, az ugyan,…..
  Nem olyan rég megjelent egy tízes lista a Mashable-en azokról az objektumokról, amelyeket nem láthatunk a Google Maps-en. A felsorolás korántsem teljes, akár Budapesten is találhatunk ilyen helyeket. A Magyar Honvédség Logisztikai Ellátó Központja nagyon komolynak…..
sélliagrav 2012.03.25 10:37:45
Öröm látni, hogy minden napra jut egy újabb módszer a lakosság szénnészipolyozására. Meneküljön, akinek még bármi van a nevén!Látom, hogy mindenhonnan pénzt próbál szerezni az állam a lakosságtól (most a legújabb kísérlet a rendszámcsere akció), hol burkoltan, hol nem, de…..
sélliagrav 2012.01.25 21:43:27
@livengood: Ha egyszer egy kicsit higgadtabban végiggondolod, akkor magad is be fogod látni, hogy az mégsem megy, hogy valami erdő, szántó, kert, a valóságban meg autópálya, hétvégi ház, kőfejtő. Sajnos az úgy van, hogy a lázas beteg fájdalmakkal gyógyul. Abban igazság lehet, hogy nem volt a hatóság elég empatikus. Sajnos a szoclib kormány ideje alatt hozott közigazgatási jogszabályok kellően embertelenek, egy kérdést is csak olyan végzésben lehet feltenni, amit olvasva a delikvensnek azonnal az jut eszébe, hogy le akarják nyúzni vagy kivégzésre kísérik azonnal. Pedig ezt elő lehetne adni érthetőbben. De ezért mondtam azt, hogy kérdezni kell. Nem nagy kunszt.

Mondok egy példát: kifogás, hogy azt írták, nem lehet fellebbezni. Igen, ez alapszabály, hogy az eljárás érdemi döntését, azaz csak a végén lehet jogorvoslattal élni. Az is szabály, hogy az eljárás megindításáról értesíteni kell az ügyfelet. Azaz ez a papír valószínűleg csak egy értesítő végzés volt, ami ellen még valóban nincsen jogorvoslati lehetőség, hiszen még döntés sincsen, csak tájékoztatás van és érdeklődés.

Ha valakit tényleg a probléma érdekel, illetve annak megoldása, akkor annak akár én is szívesen segítek. Garantálom, hogy többet segíthetünk, mint ez a tudatlanságból és hirtelen indulatból megírt poszt.
  Nyáron tele volt a sajtó azzal, hogy elefánttal forgattak egy spanyol reklámfilmet a Kálvin téren. Nos Zina most ráakadt a végeredményre. Szürreálisabb, mint gondolnánk, még az elefánt a legkézzelfoghatóbb rész benne. Itt egy rövid werkfilm is a készítéséről...
Új MÁV blog A bunkó bringások 2011.10.07 18:59:00
Nem irigylem Pretoryant, aki biciklijével utazott haza a MÁV segítségével. A baj ott kezdődött, hogy kimaradt a vonat, így mindenki csak a következővel tudott hazautazni, mely csak egyetlen Flirt-ből állt. Sajnos a dühös utasok a Flirtben velük együtt szorongó három…..
Már a kormány első évét sem az alaposan megkidolgozott tervek, programok jellemezték, biztos kevés volt a 8 ellenzéki év, de az "1. szülinap" után már a látszatra sem adnak. A hétfői "Nagy Bejelentés" óta minden napra csepegtetnek még valami…..
Onnan lehet tudni, hogy túlburjánzott a LEGO a lakásban, hogy minden alkalommal, amikor arra vetemedünk, hogy papucs nélkül mászkáljunk, tuti belelépünk egy picike LEGO darabba, ami egybeforr talpunkkal és nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okoz.Ha ez a helyzet már előállt, itt…..
sélliagrav 2011.07.27 10:00:46
@cso zsi:

(1) Nem szűkíteném le a problémát a gyerekekre (én nem is tettem). Áramütést felnőtt is kaphat, a műanyag akkor is ráolvad a lámpára, ha felnőtt teszi rá. Ja, és igazán baromságokat is csak felnőtt képes művelni.

(2) Itt nem arról van szó, hogy hozzáér, megnézi, megfogja, megnyalja ... ez már önmagában veszélyes lehet. A képen bemutatott megoldás valszeg nem (bár a fotóból nem derül ki, hogy valóban nem-e egy 100 W-os hagyományos izzó feszít benne), de egy termékre nem véletlenül szokták ráírni a használati utasítást. Az itt látottak alapján sok játékos kedvű otthon elkezd(het) hasonlót készíteni, de mivel nem lesz ekkora alap eleme, rögtön kisebb lesz, nem lesz ekkora szellőzése és ott a baj (megolvad, ráolvad, kigyullad). Szóval, ha én ilyeneket tennék közzé, akkor rá és mellé tenném a fontosabb szabályokat is, úgymint távolság és teljesítmény, no meg a levegősség biztosítására szolgáló "lyukak" mennyisége.

(3) Ja, igen, életveszélyes lámpabura most is sok van a piacon, ahogyan elég sok lakástűz is van. Ha csak nem ezekkel kíván versenyezni a kreatív posztoló ....
sélliagrav 2011.07.31 17:09:24
@háténimmár: Hát persze. Csak az nem mindegy, hogy gondatlanságból elkövetve vagy foglalkozás körében elkövetve börtönbe kerülök-e más hülyesége miatt. Mert mit is mondtam eredetileg:
"Én mindig elámulok a posztolók és szerkesztőségek bátorságán. "
Nem akarok senkit meggyőzni, hiszen valamiből a jogászoknak is meg kell élniük. A vadászok, a műugrók bátorságát is csodálom, mégsem beszélem le őket semmiről :)
Bár jómagam már nem vagyok érintett az iskolabezárásokban, de korábban átéltünk hasonlót, így érzékenyen érintenek az erről szóló hírek. Mivel úgy látom, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a hasonló esetek, hogy újabban nemcsak valóban kihasználatlan iskolákat…..
Kévés György, Ybl-díjas építész - akinek legismertebb alkotása az Orczy Fórum Városközpont - bepöccent Budapest városszerkezetére. Mint a Napi Gazdaság írja, "a főpolgármesternek, a kerületeknek és a gazdasági, valamint a fejlesztési minisztériumnak is eljuttatta a…..
sélliagrav 2011.01.21 19:26:31
@soproni1: "Ráadásul ő is külföldi tőkéből épített házakat, középületeket. "
Talán a tapasztalat beszél belőle, nem? Mert ugye úgy vagyunk a dolgokkal, hogy ha ismeret nélkül utálunk valamit, akkor előítéletesek vagyunk ... de ha már ettünk spenótot, akkor mondhatjuk, hogy kösz, de ezt inkább nem kérjük ... ;-)
  Az utóbbi idők egyik legnagyobb politikai érdekességére látogattunk ki Kálmánnal és Tónival, ugyanis Novák Előd az ex-narancsos Bogár Zsolt és a volt Manager Magazinos Mong Attila mellett tüntetett, ugyanott és ugyanúgy, ahol és ahogy előző nap a libik tették. A…..
Kerékagy Lehet télen biciklizni? 2010.12.21 22:52:00
A városi biciklizés a közkeletű elképzelésekkel szemben télen sem jár együtt a fázással, megbetegedéssel, és általános szenvedéssel. Nem kell meglepődni, hiszen jártunk már a világűrben, és űrhajósaink onnan sem tüsszögve, esetleg reumásan tértek vissza. Már az elején…..
sélliagrav 2010.12.22 00:07:16
Szerintem egyéni igények és tűréshatár határozza meg. Majdnem én is fogtam magam és beruháztam ufós cuccokba, de eddig nem hiányoltam őket. Normál utcai ruházattal nyomom, de van pár dolog, ami kell:

- kamáslit nem találtam jót, egy membrános túracipőt vettem végül, ami vízálló, de lélegzik
- egy normál eső ellen védő nadrágom van, amit "nyáron" is használok esőben, ennek alsó része cipzáros, hogy cipővel bele lehessen bújni, illetve a lábfejnél egy kipatentolós-lehajthatós része van, mely így lehajlik a cipőre (védve azt a víztől) - pár másodperc alatt fel/leveszem a normál utcai nadrágomra/ról
- sálat nem hordok, mert belesülök
- ellenben a könnyű (nem bélelt), utcai őszi vászonkabátom cipzárja felállítható gallérral a számig-fülemig ér
- a kabátra láthatósági mellényt veszek, ez az esetleg felfreccsenő latyak ellen védi az utcai kabátomat is
- van egy egyszerű esőkabátom - na, ez nem lélegzik túl jól (csak a hóna alatt és a háta közepén van szellőző rajta), ezt le akarom cserélni, de nem is télen van vele baj, hanem inkább "nyáron",
- mindez alatt normál pulóvereket hordok, kora reggel általában kell 2, de napközben elég 1 is
- sima kötött sapkám van, ami -5 alatt azért szelesnek bizonyult, így vettem egy olcsó símaszkot, illetve egy fülvédős fejpántot ... de ezeket idén még csak 2 alkalommal kellett használnom (-10 körül)
- egy nagyon olcsó munkavédelmi szemüveget veszek még fel, ha esik a hó (nyáron napszemüveg az eső ellen)

Megjegyzem, hogy én kerékpár+vonat kombóval nyomom, így reggel 2x10, este 10 + 20 (hegynek fel) perc a nyeregben, illetve a vasútállomáson várakozni a hidegben, majd fel a fűtött vonatra ... szóval könnyen legombolható ruhák kellenek. Hivatalban dolgozom, megérkezéskor 5 perc kell a megérkezési rutinra (kerékpár latyakmentes elhelyezése az asztalom mellett, cipőcsere, felsőruházat levétele), az öltözködés egy kicsivel több. Amikor hó van, ennyi idő alatt nem állok ki a telekről az autóval.

Annyi specialitásom van még, hogy a környékünk földutas, ami eléggé csúszik, így hó-jég esetén 5 percet rá kell számolni a menetidőre. De amint aszfaltra érek, már megy rendesen. Valóban, nyáron tudok az út szélén kerekezni, de mivel az út szélét nem takarítják, így télen egy fél méterrel legalább beljebb kell jönnöm. Ez néha nem tetszik az autósoknak. De sokkal jobb nekik, hogy nem egy autóval araszolok előttük és nem veszem el a parkolóhelyüket.

Mindent egybe vetve: amit ruházkodásra pluszban költöttem, azt máskor is használom, használni tudom. A legnagyobb összeg a túrabakancs volt (9900), de most végre az életben először van egy jó túrabakancsom :)
sélliagrav 2010.12.22 00:48:32
@rodjin: Nekem van autóm, de a nyár elején inkább átváltottam a bicóra. Kell az a kis testmozgás.