Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mákony Béla

0 bejegyzést írt és 195 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi beszámoló alapján a Savoya Parkban működő Auchan munkatársainak rém határozott elképzelése van a megfelelő vásárlói magatartásról, és az esetleges véletlen vagy tapasztalatlanságból fakadó kilengéseket nem restek  a helytelenül viselkedők orra alá dörgölni akár többszörösen is. Az…..
Nem teljesen érthető a Vodafone ténykedése a január 1-jével 18%-ról 5%-ra csökkenő áfacsökkentés kapcsán. Vajon mi lehet a magyarázat egy ilyen mondatra az ügyfélszolgálattól: "...a jogszabály ugyan kimondja, hogy a  2018-ra eső időszakot 5%-os  áfatartalommal kell kiszámlázni, de a Vodafone ennek…..
Mákony Béla 2018.02.01 16:01:26
És voálá:
index.hu/gazdasag/2017/02/03/afa_internet_ado_januar_szamla/

ugyanez a kérdéskör, csak egy évvel ezelőttről
Mákony Béla 2018.02.01 16:17:42
@Zozo___: ezt most úgy írom, mint olyan, aki részt vett egy ilyen projektben.
Ebben semmilyen trükközés nincs. Így szól a jogszabály, és ettől az ügyfélnek kedvező irányba sem lehet eltérni, mert akkor pedig a NAV adóhiány miatt bírságolhatja meg.

Meg kell érteni, hogy a számlakibocsátónak semmilyen előnye nem származik abból, hogy magasabb adókulcsot számláz, különösen nem egy kiemelt adózó, akinek az áfafizetését a hatóság kb. egyfolytában ellenőrzi. A számlakibocsátónak nem lesz nagyobb bevétele vagy több pénze attól, hogy több áfát szed be valakitől, mert annak egyenes az útja az államkasszába.

Az van, hogy idiótán lett megfogalmazva a jogszabály, és ez már másfél évvel ezelőtt is óriási fejtörést okozott az egész iparágnak, a jogalkotó pedig széttette a kezét, hogy nem tud mit csinálni, mert már így került a törvénybe.
Az már a bónusz, hogy a következő áfaváltáskor megint sikerült hótugyanúgy megírni az átmeneti rendelkezéseket, ugyanazt a szopást okozva.
Mákony Béla 2018.02.02 08:56:48
@Zozo___: Így. A kapcsolódó NAV állásfoglalás megállapítja azt is, hogy a távközlési szolgáltatások esetén elszámolási időszaknak azt a periódust kell tekinteni, ami a szolgáltatás jellege alapján a legjellemzőbb időszak, és ez telkó szolgáltatás esetén a forgalmi díjakkal érintett periódus. Még akkor is, ha nincs számlázott forgalmi díj, mert egyébként lehetett volna. (Nincs olyan előfizetés, amin nem lehet forgalmi díj. Most azt fogod mondani, hogy a tiéden nem lehet, pedig de: EU-n kívüli roaming forgalom, nemzetközi irányú forgalom, egyszeri kiegészítő adatopciók, mobil parkolás, autópálya, stb)
Szegény Gábor nem elég, hogy letolt egy teljes költözést, ennek kapcsán még jól meg is járta a honlapján hiperszuper kalkulátort üzemeltető, de azt nettó árakkal kozmetikázó cég miatt. A Kevin Movers az un. kreatív tájékoztatás minimum nem elegáns fogását alkalmazta: szépen kiírta, hogy "A…..
Magyarország az okosba dolgozó szakik Mekkája. Legyen szó gázosról, villanyosról, légkondisról, festőről, burkolóról, nagygépszerelőről, a négy fal közt munkálkodás sokukból egyszerűen azonnal kiöli a számlaadási kötelezettség tudását, mindezt persze a megrendelők…..
Mákony Béla 2017.11.03 10:52:14
@Terézágyú: egyszerűbb ez: www.naih.hu/files/2016_05_09_tajekoztato_hangfelvetelekrol.pdf

"Az Infotv. 3. § 2. pontja alapján személyes adat1
a hang, valamint a hangfelvétel. Az emberi
hang a személyiség megnyilvánulása, amely alapján azonosítható, és amelyből
következtetések vonhatóak le rá nézve. A hang rögzítése által szükségszerűen adatkezelés
valósul meg, melynek szabályait az Infotv. tartalmazza.
Személyes adat az Infotv. 5. § (1) bekezdése alapján akkor kezelhető
2
, ha ahhoz az érintett
hozzájárul, vagy azt törvény vagy - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott
körben - helyi önkormányzat rendelete közérdeken alapuló célból elrendeli (kötelező
adatkezelés).
Hangfelvétel készítésének jogalapja tehát a fentiek tükrében vagy az érintett előzetes
tájékoztatását követő hozzájárulásán alapulhat, vagy pedig kötelező adatkezelés formájában
valósulhat meg. "

Illetve:

"VI. Jogellenesen készített hangfelvételek felhasználása bírósági eljárás során
Előfordulhat, hogy egy bírósági eljárás során olyan rögzített hanganyag kerül bizonyítékként
becsatolásra, amelynek készítése nem a jogszabályokban rendezett körülmények között
valósult meg, azonban az eljáró bíróság mégis amellett dönt, hogy felhasználja azt az
eljárása során.
Annak megítélése, hogy a hangfelvétel bizonyítékként történő felhasználása megfelelt-e a
jogszabályokban foglaltaknak, túlmutat a Hatóság hatáskörén.
"

Ez azt jelenti, hogy maximum egy bírósági eljárás során merülhetne fel a felhasználása, de bírói döntéstől függ, hogy figyelembe veszik-e, ezen kívül a hangfelvétel készítőjét ennek kapcsán külön eljárásban viszont megbüntethetik, mert a hangfelvétel jogellenes készítése önmagában bűncselekmény, ugyanis a személyes adatok jogtalan kezelése BTK-s történet.
Mákony Béla 2017.11.03 11:40:27
@KaTe: Akkor nagyjából el is jutsz az egyik nagy problémához a magyar jogrendszerrel :)
Kiskapuk, joghézagok, elkövetőt védő rendelkezések, bírói gyakorlatra való utaltság precedensjog nélkül...
Tékozló Homár Mint a mákony 2017.10.09 11:04:49
A szolgáltatóváltás hagyományosan nem a legflottabbul zajló ügymenet sehol sem, de olvasónknak az átlagos bosszúságadaghoz képest is alaposan sikerült belehúznia, amikor bankváltásra adta a fejét. A rossz helyre címzett értesítő még hagyján, de az mégis mi akar lenni, hogy egy bankfiókban csak egy…..
Az megvan, amikor kézzel írt fecnin próbálják az évszázad üzletéhez becserkészni a vevőt arra az extra fícsörre alapozva, hogy orvos-jogász házaspár a résztvevő az ügyletben? Szerintem ezek azok az ajánlatok, amik legjobb, ha azonnal a kukában végzik. Mert sose felejtsük el:…..
Az már nem újdonság, hogy a szupermarketek különböző módszerekkel próbálnak beférkőzni a pénztárcánkba, legyen az személyes adatgyűjtés, célzott reklám, és még sorolhatnánk. Alapvetően nincs is ezekkel különösebb baj, amíg mi, vásárlók tisztában vagyunk ezeknek a…..
Mákony Béla 2017.02.24 21:11:49
@epidermis: meglepően sokáig tartott, míg megjöttaz első büdösmultis hozzászólás :)
Remek alkalom, hogy megkérdezzem, mit értünk multi alatt. A CBA gindolom nem multi, mert igaz, hogy vagy négy országban működik, de hát mégiscsak MAGYAR4!4!4!
És nyilván se a CBA, se a Kóp, se a Rejál nem élne ilyen aljas módszerekkel, hiszen ők nem büdösmultikok ugyebár ;)
A Berényiek tették fel a térképre a kispesti Wekerletelepet. Legalábbis annak a generációnak, amelyik a kereskedelmi tévékből ismeri a világot. A hangulatos lakótelep értékeire egyre többen figyelnek fel, sőt, az odaköltözni vágyók száma is növekszik...
Mákony Béla 2016.10.10 12:52:51
@Málna és Mogyoró: ez nagyon jól hangzik, de ettől függetlenül látod, a Te hozzászólásodból is inkább az tűnik, ki, hogy a telep a hozzáadott értéke miatt jó, mintsem az infrastruktúra vagy az adottságok miatt.

Én pl azért is nézek más szemmel a wekerlére, mert pont hogy viszolygok a családias-szomszédos-mindenkiismermindenkit viszonyoktól. Hála a jó égnek, sikerült végül egy olyan helyen házat találnunk, ahol nagyo naranyosak a szomszédok, de meg sem próbálkoznak a közösségépítéssel, áldja meg a jó ég őket! :)
Aki már olvasott Wizz Air panaszt nálunk, annak sok újdonság nem lesz ebben a sztoriban, hacsak az nem, hogy az összes klasszik utaskiborító hiba benne van. Tanács hamarosan érkezik. Tisztelt Tékozló Homár! Levelemmel részben a nyilvánossághoz fordulnék tanulságként, másrészt Önökhöz…..
Július 11-én, este kilenckor új filmcsatornával bővül a TV2 Csoport portfóliója. A Mozi+ a PRO4 helyén teljesen megújult tartalommal és tévépremierekkel várja a nézőket. A csatornán a filmek hétköznap esténként fixen, 19 és 21 órakor kezdődnek, az indulás hetében ráadásul a kilenckor kezdődő filmek…..
Mákony Béla 2016.06.14 08:43:23
@L.A.M.: nem szabad elfelejtened, hogy a hivatalos tévés nézettségmérés egy kb önbevallós alapú manuális rendszer, egy kb 1000 fős reprezentatív mintán: a részt vevő emberek kapnak egy set top boxot, amin mindig be kellene nyomni, ki ül a tévé előtt éppen, elvileg talán a játszott csatornát tudja azonosítani automatikusan.
A poén az, hogy a digitális kábeles szolgáltatásnál a szolgáltatónak rendelkezésére áll a hálózatán a tényleges nézettségi statisztika. Meglepődnél pl, hogy a TV2, m1, mtv portfólió eszerint hogy áll igazából. Nem jól, és már évekkel ezelőtt sem állt jól.
A Tesco házhoz rendelés termékhelyettesítő módszertanával már foglalkoztunk, ezúttal nem is abba kötnénk bele, hogy mit küldtek, hanem a 4 (négy, négy! NÉGY!) hónapja húzódó visszautalási macerával. Tavaly november közepén szállított ki a Tesco, azonban a „helyettesítő terméket” nem vettem át. Én…..
Mákony Béla 2016.03.05 11:05:10
@atpijkamo120:
"Az előre fizetés praktikusságát nem értem. Miért fizetnék előre, ha nem tudom, hogy majd mit veszek át?"

Ez bármiféle pejoratív felhang nélkül egy kulturális hiányosság itthon. Mint ahogy az is, hogy a csoportos beszedéstől fosnak az emberek, merhogy ne terheljék meg a tudtom nélkül a bankszámlámat. Ha lehetne, a tescos vásárlást is csekken fizetné a legtöbb ember, mert a posta aztán überbiztonságos.
Szerintem pl. sokkal nagyobb kockázatot hordoz a mai keretek között az, ha fizikailag részt vesz a bankkártya egy tranzakcióban.

A hupákolásnak egyébként azonnal véget vetne, ha azt mondaná a tesco, hogy 0,5% kedvezményt kap az, aki előre fizet. Azonnali kussolás állna be, mert kedvezményért az anyjukat is.
"A hűség igazi gyöngyszem a homokszemek között, amit csak azok láthatnak meg, akik valóban értik, hogy mit jelent." Paulo Coelho Sziasztok! A rengeteg bejegyzésetekben lehet, hogy már felmerült ez a probléma a Vodafone-nal kapcsolatban másnál is. Ha így van, kérlek csak…..
Mákony Béla 2016.02.12 12:58:32
@MrZed001: ezt spec nemtom, melyik térképen nézted, szerintem valahol még 1999 környékén élsz. Fullra beltéri lefedettség van 3G-vel, spec. pont azt hallom a vidékiektől az utóbbi 1-2 évben, hogy sok helyen a vodának van csak legalább valami minimál szélessávú kapcsolata.
Mákony Béla 2016.02.15 13:56:42
@MrZed001: Továbbra sem értem, nem nagyon tudok olyan lakott részt keresni a térképen, amelyik ne lenne lefedve rózsaszín HSPA-val vagy 4G-vel.
A MÁV-nál is elteltek az ünnepek, majd újraindult a normál élet dec. 27-én - egyfajta megszokott rendben és szolgáltatási színvonalon.  Sziasztok. Gondolom már a sokezredik vagyok, aki felhozza a témát, de most nem tudtam a 'szolgáltatás' szìnvonala mellett szó nélkül…..
Az első posztomat mi mással is kezdhetném, mint a Magyarországon szerintem leginkább elterjedt és leginkább használt Office alkalmazással, az Excellel, amely még a legjáratosabb szakértő tudorok számára is igen komoly lehetőségeket és kihívásokat rejt magában. A mai alkalommal…..
Mostanában a Telekom kapta az osztást heti rendszerességgel, de a Telenornál sem móka és kacagás az élet. Mondjuk az, hogy egyszer rosszul számláznak, még oké, bárki hibázhat, de azért az talán túlzás, hogy az ügyfélszolgálaton egy bizottság üljön össze a megoldás…..
Omnibusz Bátor, de gyenge kezdés 2015.07.24 07:14:09
Szemügyre vesszük a Budapesten közlekedő hibrid meghajtású Volvo csuklós buszokat. Vajon mennyire cool a főváros high-tech hibrid buszán utazni? A körülmények Budapesten az új buszüzemeltetési modell segítségével nyílt meg az út hibrid buszok forgalomba állítása előtt.…..
Pusztuljak el, ha értem. Az általam HÍVOTT számokat nem láthatom teljes egészében a hívásrészletezőben adatvédelmi okokból? Dehát én hívtam őket??? Érti ezt valaki? A hivatkozott MNHH rendeletet itt lehet bogarászni. Üdv T. Homár! Szokványos dolog történt velem: egy…..
Mákony Béla 2015.06.01 11:10:14
@hagyma: Sajnos tévedsz, az adatvédelmi jogszabályok nem a szerződéses előfizetőt, hanem a tényleges felhasználót védik.
Tehát pl. ha idegen használja a készülékedet, te nem vagy jogosult arra, hogy megismerd, milyen számokat hívott.

Emiatt kell ez a nyilatkozat, amiben az ügyfél, aki kikéri a hívásrészletezőt, vállalja a jogi felelősséget azért, hogy ő csak a megfelelő felhatalmazás birtokában fogja megtekinteni azokat a hívásokat, amiket nem ő indított.
Tele volt a net tavaly ősszel azzal, hogy végre a Magyar Posta szintetlép, és több más újítás mellett kötelezővé teszi a QR-kódot a csekkeken. Juhéjj XXI. század, viszlát sorbanállás! Robi is reménnyel telt szívvel várta a január 1-et, hogy aztán jó nagyot koppanjon.…..
Tavaly november óta lehet Budapesten is használni az Ubert, ami egy szuper app arra, hogy fuvart szerezzünk magunknak a városban. Az várható volt, hogy az első panasz számlázási ügyben fog érkezni, mert a rendszer ugyan felkínálja a számlalehetőséget, de én még nem beszéltem…..
Mákony Béla 2015.03.05 10:26:05
@Atörökk: őőőő de pont ez a baj, hogy a fuvarozó az Uber alkalmazottja.
Mákony Béla 2015.03.05 10:27:57
@Mákony Béla: Illetve pontosítanék: a sofőr az uber megbízottja. A pénzt az uber veszi át tőled az uber szolgáltatására. Ha a sofőr lenne a szolgáltató, akkor nem az ubernek fizetnél, hanem a fosőrnek.
A Citibank rájöhetett, hogy az esetek nagy többségében az ügyfél maga az, aki eltűnteti a pénzt a számlájáról, így aztán fondorlatos cselt eszelt ki a kártékony belépések ellehetetlenítésére. Kedves Homár! Ma sikerült a magyar internetbankok egy gyöngyszemébe…..
Szerződés nélkül el se induljunk Zimbabwéba leopárdra vadászni"A szervezők váltig állították, hogy ott volt a leopárd, de László nem látta a leopárdot. Ő valójában nem látott semmit, mert teljesen sötét volt."  Spanyollal keverik a magyar paprikátNem igaz, hogy kínai…..