Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyógytornász

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor elindult a Gördülőcipő Blog, még nagyon forró téma volt az instabil cipő. Az MBT épp fénykorát élte, a RYN, a RollSTEP, az Enquist szekere is felfutóban volt, és Kínában nagyon sokan fáradoztak azon, hogy lemásolják a neves lábbeliket. Ez időben jelent meg a Reebok…..
A korábbi MBT Pont helyén egy új üzlet található a Mammut üzletházban, mely az Active Shoes nevet viseli. Gondolom, hogy senkinek nem kell lefordítani a nevet, ennek a boltnak is az a lényege, hogy egy helyen több gördülő talpas márka termékeit lehet megvásárolni. Az első ilyen…..
Gördülő cipő Auchan szandál 2011.07.04 06:00:00
A hipermarketek lényege, hogy az ember egy bevásárlással mindent meg tud venni, amire a családnak szüksége lehet, sőt néha olyat is, amire egyáltalán nem. Ez utóbbiak közé tartozhatnak ezek a kínai papucsok, melyekre nehezen találok szavakat. Ez a csúfság egyértelműen a…..
Nemrég a fent említett boltban jártam, ahol megdöbbenve fedeztem fel, hogy egy újabb ívelt talpú szandál bukkant fel, ami gyarapítani fogja az olcsó gördülőcipők hosszú listáját. Sajnos nem volt nálam fényképezőgép, ezért erre a szandálra még vissza fogok térni. Annyit…..
A hazai Enquist egy speciális talpszerkezettel gyártja lábbelijeit. Ennek lényege, hogy a talpban működő "talpalattnyi gyógytornász" mindig résen van, és a helyes irányba terelgeti lábunkat járáskor. Most néhány fotón keresztül az Enquist Sandal White példáján…..
gyógytornász 2011.03.04 18:18:44
Kedves Szomjasvíz!
Az ízületek stabilizálása és a lábboltozatok fenntartása az izomzat feladata. Még nagyobb szerepet kap az izomzat stabilizáló funkciója, ha genetikailag valakinek lazák az ízületei, hiszen ebben az esetben több munka hárul az izmokra. Ha nem elég erősek az izmok, akkor nem tudják az optimális helyzetet fenntartani és ezért terül szét a láb. A megoldás tehát mindenképpen az izmok erősítésében rejlik és nem gondolnám, hogy bonyolult vizsgálatok borsos áron bármi más eredményt hoznának.
Első körben azt javaslom, hogy szerezzen be egy ún. dinamikus ülőpárnát amin minden nap próbáljon legalább 15 percet álldogálni. Célszerű valamilyen szokássá vált tevékenységhez kötni ezt, pl. TV-ben híradót mindig ezen állva nézni. Így külön időráfordítás nélkül erősítheti izmait. Első alkalmak során kapaszkodjon, amíg nem tanul meg viszonylag stabilan állni a párnán. Naponta akár 2-3 alkalommal is megteheti ezt. Ha ezt rendszeresen csinálja, akkor az izomzat erősödni fog, sőt a koordinációját is fejleszti.
Csak bevizsgált, tudományosan alátámasztott gördülőtalpú cipőt javaslok (MBT, Enquist), de amíg irritálja a cipő oldala, addig nincs igazán értelme erre beruházni.
Remélem tudtam segíteni? Jó egészséget kívánok!
Az ülőpárnát én is online szoktam a pácienseimnek megrendelni az alábbi oldalon:
thera-team.hu/productclass/dinamikus-uloparna-/dynair-ballkissen-senso-33cm-ulparna-togu-ajandek-dvd#DETAILS
Mindig örülök, ha levelet kapok, de annak jobban, ha valami érdekességre hívják fel a figyelmem. A minap egy kedves olvasóm "vadászta le" ezt a papucsot az egyik nagyobb, plázai cipőboltban.  Levelében a következőt írta: Az egyik cipőboltban bukkantam a minap…..
A porckopás korunk népbetegsége. Erről bővebben a porckopas.lap.hu oldalon tájékozódhatnak az olvasók. Én most egy teljesen más szemszögből közelítem meg ezt a témát. Ha valakinek ez egy kicsit túl tudományos lesz, attól előre is elnézést kérek, de úgy gondolom, hogy fontos…..
gyógytornász 2010.12.08 18:14:25
Én mindig nagyon örülök az ilyen tudományos vizsgálatoknak, de ahogy az utolsó sorokban olvasható számomra is érthetetlen, hogy miért nem követték tovább a vizsgált alanyok sorsát. Ez azért lett volna fontos, mert a szervezet számára minimum 3 hónap az az időszak, amikor egy másik izom-ízület "státuszba" kerülhet, ha a terápia rendszeres. Vagyis igazán 3 hónap után tudunk mélyrehatóbb változásról beszélni. A vizsgálat jól bemutatja viszont azt a kezdeti reakciót, amikor MBT-ben az ízületi terhelés csökkenése révén "fellélegzik" az ízület és a fájdalom egyből csökken. Utána következik a stagnálás, hiszen az izomzat megerősödése hosszadalmasabb folyamat ennél. Valószínűsíthető, hogy a rendszeres gyaloglás - amit megkövetelhettek a páciensektől - mindkét csoportnak jót tett és ezért a vizsgált időtartamon belül nem mutatkozott szignifikáns különbség. Biztos vagyok benne, hogy ha hosszabb intervallumot vizsgáltak volna, akkor az MBT pozitív hatásai messze felülmúlták volna a másik lábbeli hatásait. Ezt sugalja az egyensúlyozásra utaló vizsgálat is, hiszen a jobb egyensúly mögött a helyzetérzékelő mélyizmok megerősödése áll, mely viszont az ízületi terhelést tovább csökkenti! Ennek pedig hatalmas szerepe van a vizsgált betegségnél. Véleményem szerint nagyon értékes vizsgálati anyag ez, de kár hogy nem folytatták... Nem osztom azt a kijelentést, miszerint egy jó sportcipőnek is hasonló hatása lenne, mint egy aktív lábbelinek!
Üdvözlettel: a gyógytornász
Nem gondoltam volna, hogy az Olcsó Gördülőcipők Listája című bejegyzésemet további "márkákkal" tudom bővíteni, de ma újabb meglepetés ért. Egy cipőboltban ráakadtam a Memphis One fantázianevű, ívelt talpas cipőre. Kapható férfi és női változatban is.…..
gyógytornász 2010.11.17 10:27:10
A gördülő talpú cipők piaca hatalmas, ezért szeretném egy kicsit áttekinthetőbbé tenni a vásárlás előtt állók számára a helyzetet azáltal, hogy ár és egyéb szempontok szerint kategorizálom azokat a márkákat, amelyeket ezen a blogon bejegyzés formájában már…..
gyógytornász 2010.11.12 21:50:58
Kedves Julyanne! Kedves St. Péter!

Nem igazságot szeretnék tenni, hanem szakmailag hozzáfűzni néhány gondolatot ezekhez a hozzászólásokhoz.
A magyar piacon fellelhető "klasszikus", nagy ívű gördülőtalpú cipők mindenképpen tudatos használatot igényelnek, meg kell tanulni bennük helyesen állni és járni, mert ellenkező esetben a hibás használat során még rosszat is tehetünk a mozgásrendszerünkkel. Mind előre-hátra irányban, mind oldalirányban figyelnünk kell a láb megfelelő pozíciójára és sajnos erre az emberek nagyrésze (10 emberből 7) nem képes folyamatosan és ennek köszönhetően alakulhatnak ki helytelen és egészségtelen állás és járásképek! Ezt a problémát a Batz Rollstepje egy betéttel próbálja megelőzni, ami szakmai véleményem szerint semmit nem segít ezen a problémán. A lábbeli előre-hátra irányban ugyanolyan instabil (gördülő), mint pl. az MBT, vagy a Ryn és a helyes pozíció megtalálásában a betét nem segít! Azt viszont én is megerősíthetem, hogy a jól kidolgozott puha talpbetét abszolút kényelmet varázsol a cipőbe. Gondoljuk csak át... mit javasol a szakember, ha akut derékfájásunk van??? Puha, kényelmes, süppedő ágyat? Vagy netán a keményebb alátámasztást?
A másik aggályom a legtöbb gördülő esetében, hogy rengeteg ember csúnyán bedölő bokával járkál bennük. Hogy miért? Mert erre is figyelni kellene használat közben és izommunkával a helyes irányba terelni a lábat.
Megértem St. Peter ellenszenvét, hiszen magam is végigpróbáltam az összes márkát és sajnos az üzletekben nem reklámozzák, hogy tanuljunk meg benne állni és járni, sőt a jó marketinggel rendelkező cégek még hangoztatják azt is, hogy nem kell a használathoz tudatosság, mert kitalálták rá a megoldást... ezek persze igazolva nincsenek, kivéve egy márkát, amit most nem nevezek itt meg...
Remélem nem sértettem meg senkit!? Továbbra is állok szíves rendelkezésükre, ha szakmai kérdésük lenne.

Üdvözlettel: a gyógytornász
gyógytornász 2010.11.17 10:15:19
@Szomjasvíz:
Kedves Szomjasvíz!

Kérdése az volt, hogy melyik márkát tartom én személy szerint a legjobbnak?

Elméleti és gyakorlati tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy 2 márka jöhet nálam szóba és ezt a pácienseimnek is hangoztatom:

Az egyik nem más, mint az MBT régi - magasabb - talpszerkezetű változata, de csak abban az esetben, ha tud figyelni arra a használat során, hogy helyesen álljon és járjon benne (ellenkező esetben árthat is) és nem egész napra szeretné viselni. Erre a talpszerkezetre még anno elvégeztek komolyabb vizsgálatokat, ami igazolja a cipő pozitív hatásait. Az újabb - alacsonyabb - és bár csinosabb talpszerkezet vizsgálatai nem ismertek, ahogy az összes többi utóbbi időben piacon megjelenő gördülőcipőé sem!

A másik márka a magyar Enquist. Hozzászokás után egésznapi viseletre is alkalmas és nem kell figyelnünk a helyes állásra és járásra, mert a belső keményebb talpszerkezet erre rávezet. Egy "hagyományos gördülőcipőhöz" képest más érzést nyújt; ne azt az érzést keressük benne! A honlapjukon publikálják a tudományos vizsgálatokat, amivel igazolják is az állításaikat.

Sajnos bármennyit is kutakodtam nem találtam más márkát, ami mögött műszeresen mért nagyszámú vizsgálatok vannak. Márpedig egy ilyen cipőnél, ami ennyire bele tud szólni a szervezet működésébe ez elengedhetetlen lenne! Sajnos jó marketinggel az embereket jól meg lehet vezetni és ez sok cégnek sikerül is... én szakmabeliként a bizonyítékokat keresem és nem elégszem meg azzal, ha azt mondják róla, hogy egészséges...

Üdvözlettel: a gyógytornász
Gördülő cipő Egy kis csoda 2010.11.11 18:53:26
Tisztelt olvasók!A napokban érezhetően visszaesett az oldalon megjelent cikkek száma, és én is kissé el vagyok maradva a megkeresések, emailek, kommentek megválaszolásában, és az elkövetkező napokban is kissé elfoglalt (vagy inkább elvarázsolt) leszek. Íme az ok:Megértésetek és…..
gyógytornász 2010.11.11 19:30:26
Egy kis játékra invitálom most az olvasókat! Íme egy MBT cipő és egy MBT szandál képe. Kérlek benneteket, írjátok meg a cikk alatti "komment" részbe, hogy mi a baj (ha egyáltalán van valami) ezzel a két cipővel. Ha van rá érdeklődés, pár nap múlva megírom, hogy mi a…..
gyógytornász 2010.10.21 22:18:24
@julyanne: Kedves Julyanne!

A Softy-ról azért nem fogok küldeni "élménybeszámolót", mert amikkel a probléma volt már nincsenek piacon! Szeretném megjegyezni, hogy nem reklámozás célzattal vagyok itt, hanem abszolút szakmai szemmel és nagyon sok éves gördülőtalpas tapasztalattal próbálok információkat adni. Az Ön Enquist-es észrevételével kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy a kényelem nem mindig egészséges! A legtöbb márka azért tűnhet valóban kényelmesnek, mert megengedik a lábnak/bokának, hogy oda helyezkedjen, ahová akar és ha alapvetően bedöl a bokánk, akkor ezekben a korrigáló funkció nélküli talpszerkezetekben, főleg ha még puha is a talp, még fokozottabb ez a jelneség. A boka helytelen állása pedig a térdre, csípőre és a gerincre is rossz hatással van. A keményebb belső talpszerkezet az említett márkánál tudatos; ez hivatott a bokaízületet a jó irányba terelni.
Megvolt a védőbeszéd! :-) Természetesen a többi márkáról is szívesen megírom a szigorúan szakmai véleményemet, ha valaki kíváncsi rá; de nem a minőségi problémákról szeretnék véleményt mondani... azt sokan mások megteszik!
Üdvözlettel: a gyógytornász
Pár nappal ezelőtt a következő "levelet" kaptam egy olvasómtól a RollSTEP Amsterdamos cikkhez. Érdemes végigolvasni.Tisztelt Doktor Úr! Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, bár előbb kellett volna körültekintőbbnek lennem és alaposan felmérni a kínálatot…..
gyógytornász 2010.10.01 19:13:19
Tisztelt Olvasók!
Szakmabeliként szeretnék hozzászólni a csalódott Enquist tulajdonos Hölgy leveléhez, hátha ezzel elkerülhetik mások a csalódást.
Az Enquist nagy hagsúlyt fektetve a megelőzésre a gyermek lábbelik kifejlesztését követően a juniorok kiszolgálását tűzte ki célul (26-43 méret). Ez azért fontos információ, mert a lábbelik kiképzése és formája a fiatalok átlagos, normál lábformájára passzol tökéletesen és itt elsősorban az előláb részre gondolok. Éppen ezért akinek már komolyabb lábdeformitása van, annak csak akkor javaslom a cipő használatát, ha nem érez a lábbeli első felvételekor mechanikai nyomást. Bár a bőr felsőrész tágul egy picit használat során, ezzel kicsit több helyet hagyva a bütyöknek, de alapvetően nem jó, ha irritációt érzünk az amúgy is érzékeny területen (ez semelyik lábbelinél nem előnyös). Van több olyan páciensem, akiknek szintén bütykös a lábuk és nincs ilyen jellegű problémájuk, sőt... de fontos itt megjegyeznem, hogy ők már első felvételkor is kényelmesnek érezték a lábbelit.
Természetesen a cég gondol azokra is, akiknek már deformáltabb, szélesebb a lába és célja, hogy a jelenlegi modellek mellett mielőbb piacra kerüljenek a szélesebb kiképzésű fazonok, ill. a 43-as méreten felüli méretek is, hogy mindenki megtalálja a számára legtökéletesebb modellt.
Üdvözlettel: a gyógytornász
gyógytornász 2010.10.05 16:33:07
@mohozat:
Örülök, hogy segíthettem és a továbbiakban is állok szíves rendelkezésükre szakmai kérdésekben. Nehéz kérdés, hogy az eladó kinek ajánlja és kinek ne a lábbelit, hiszen mint említettem már rengeteg "bütykös" lábon segített az Enquist. Akkor miért tagadná ezt le az eladó? Természetesen, ha már ránézésre nagyon széles, deformált a láb, akkor a jó eladó előre jelzi a kedves vásárlónak, hogy ha kényelmetlen a lábbeli, akkor legyen kedves megvárni a szélesebb modellcsaládot. Én csak azt tudom javasolni, hogy fordítsunk több időt a próbára, ha tehetjük sétálgassunk akár 20 percet is az üzletben és ha úgy érezzük, hogy a belső kiképzés nem a mi lábunkra lett kitalálva, akkor válasszunk más modellt, vagy márkát. Rengeteg lábtípus van, még deformációk nélkül is... :) A sarok kiképzésével kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy amit Ön leírt - laza sarokfogás - az ennek a modellnek a jellegzetessége és ha felpróbál egy másik modellt (pl. a női STYLE modellt), akkor érezheti, hogy 2 különböző saroktartásról van szó. Ez utóbbi szivacsosabb és feljebb is végződik a saroknál. Van aki nem szereti a kipárnázottságot a saroknál és azt sem ha nagyon felfut a sarokrész a bokavillákhoz; nekik javasolható ez a Character modell. Az MBT szintű sarokrögzítésre az Enquist-nél azért nincs szükség, mert ez utóbbi korrigálja a bokák helyzetét és ezért nem kell a felsőrésznek extra támasz funkciót ellátnia. Amennyiben van további kérdésük szívesen állok rendelkezésükre! Üdvözlettel: a gyógytornász