Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Enahma

1 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Rick Warren könyve, a Céltudatos élet, bestseller lett, több mint 20 millió példányban adták el szerte a világon és gyülekezetek tízezrei alkalmazzák ezt a könyvet egy 40 napos oktatóprogram alapjául melyben a könyv 40 fejezetét használják tanításra. Ezt a módszert Amerikában rengeteg…..
Enahma 2015.11.09 19:31:16
@Kéry Zsuzsanna: Köszönöm, hogy válaszoltál. :-)
Ami a módszereket illeti: ahogy mind nyilatkozataiból, mind tanításából kiderült, Rick Warren nem gondolja azt, hogy egy-egy módszer üdvözítene, vagy hogy Isten egy-egy módszeren keresztül üdvözítene. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy módszer ne lenne használható, esetleg bizonyos helyzetekben sokkal célravezetőbb, mint egy másik.
Én tizenöt éve vagyok gyülekezeti lelkész, és sok különböző eszközt kipróbáltam a szolgálatomban (értem ezalatt a popzenésített keresztény zenét, a családlátogatást, a hittant, a különböző alkalmi igehirdetéseket, gyászoló csoportot stb.), de aztán rájöttem, hogy ha nincs egy stratégia, akkor jobb esetben el tud ugyan jutni néhány ember a felnőtt hitre, de a gyülekezet nem épül igazából. RW egy olyan eszközt adott a kezembe, amit nagyon jól tudok alkalmazni. Nyilván nem egy az egyben veszem át, de a célorientált gondolkodást tőle tanultam meg. Azóta "Úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél."
Üdvözlettel:
Eta
Egy izraeli studio, a Lanciano Design felelős a következő modern épületért, mely nem véletlenül kaphatta a Sea Shell Residence nevet. A ház teljesen letisztult, egyszerű vonalvezetésű, mentes minden túldíszítettségtől. Színeiben is a tengerpart tónusait követi, némi bézzsel és…..
Az arcfelismerő szoftverrel ellátott térfigyelő kamerarendszerek beüzemelése világszerte nagy érdeklődést, - sőt vitákat generál. Bűnmegelőzési és kriminalisztikai szakemberek általában támogatják az ügyet, míg emberi jogi aktivisták pregnánsan megfogalmazzák…..
Dinamó Műhely A lét jogán 2014.01.17 09:00:00
Végre. Végre valakik nekiláttak, hogy (óriási munkával) kiszámítsák, mennyibe is kerülne, ha megvalósulna az a régi álom, hogy „aki él, az éljen”, aki megszületett, az maradhasson is életben. Ferge Zsuzsa írása az garantált szociális minimumról és a társadalmi…..
Enahma 2014.03.31 10:59:47
@tff: Az a vicces, hogy a teljes képet tekintve itt igazából neked van igazad, csak ezt a többiek nem látják (be). Köszi, hogy kimondtad.

Ja, és ha azt kérdezik, hová fordítsuk a pénzt, akkor én alapjövedelem-bevezetés helyett az oktatásba borítanám. Ugyan az is hosszú távú befektetés, de mégsem annyira, mint az alapjövedelem.
  Meggyőződésem, hogy minden szülő képességeihez mérten a lehető legjobban próbálja a gyerekeit nevelni. Abban is bízom, hogy azok a hibák, amiket elkövetnek, jó szándékból indultak, csak rossz lett a kivitelezés. Ha a dolgokat tudná jobban csinálni, akkor jobban csinálná.…..
Itt a Star Trek, itt van újra, s szép mint mindig énnekem. Tudja isten, hogy mi okból szeretem? De szeretem. Beülök az IMAX-be, onnan nézek szerteszét, s óvom szemem a lens flaretől, veszettül, míg van miért. Büszkén tekint az új Spockra, Leo Nimoy cameoja, mint méltó utódjára, Zachary Quintora. És…..
Enahma 2013.05.13 18:46:22
@scal: Ne izéjj mán. Én is a külföldi fórumokról idéztem, hogy a páratlanok a vackok, bár egyébként nekem az 1-4-ből messze a kettes és a négyes (bálnák! Chekov mint nem orosz kém!) tetszett jobban. Az összes többi belesimul a még éppen hogy "nézhető" kategóriába.
Külföldi munkavállalásnál a nyelv kulcskérdés. Ezzel persze semmilyen nagy igazságot nem fogalmaztam meg, ugyanakkor nem árt sokszor felhívni a figyelmet, hiszen ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, azzal komoly gondokat zúdíthatunk a nyakunkba és alaposan megnehezíthetjük a…..
Enahma 2013.04.21 15:54:48
Az első idegen nyelvem az orosz volt, de azzal semmilyen nyelvi szüzességet nem veszítettem el, bár igazán vicces, hogy az a száz szó és szófordulat, amit harminc éve tanultam, még mindig megy. Állítólag jó kiejtéssel.
Aztán jött az olasz egy kéttannyelvűben. Ott már megvolt a szüzesség-vesztés, érettségire felsőfokon beszéltem. Nemcsak itthon, Olaszországban is, a tanáraimnak köszönhetően szép, római akcentussal - akkoriban nem mondták meg, hogy nem vagyok olasz. Sajnos azóta, vagy húsz éve nem beszélem, viszont a híreket és cikkeket értem, nyelvi környezetben a harmadik napon már megértem magam, a hét végére a kiejtésemen sem érződik, hogy nem vagyok olasz. Időnként olvasok könyvet is, az első harminc oldal kényelmetlen, utána már olyan, mintha magyar lenne.
Igen, kopik, mert nem használom, de úgy látszik, van miből kopnia.
Aztán jött az angol. Öt évig tanítottak a gimiben eredménytelenül (ugyanott, ahol annyira eredményesen megtanítottak olaszul), aztán az egyetemen jött a kényszer, hogy angolul olvassak szakirodalmat, és rájöttem, hogy megy. Mégpedig az olasz miatt: a szakmai szókincs majd 90%-ban egyezett.
Egyetem utolsó évében nekifutottam a nyelvvizsgának: írásbeli simán, szóbeli bukta.
És akkor jött a Gyűrűk Ura 1. Ha nem néztem meg ötvenszer, akkor egyszer sem. A mai napig tudom kívülről. :-D Aztán jött a Harry Potter és a fanfictionök - angolul.
Nagy nehezen meglett a szóbeli.
De innen nem volt megállás. Rengeteget olvastam angolul. Aztán kimentem egy év ösztöndíjra - és három hónapig alig értettem valamit. Ők értettek engem, de visszafelé nem működött eleinte. De erőltettem. Mára a második anyanyelvem, bár a kiejtésemen mindig érződni fog, hogy magyar vagyok.

Van még két nyelv, amivel középfokon barkácsolok, de nem tudom, hogy ezek számítanak-e. Azokat nem "beszélem", hanem panelekből összerakom, amikor szükségem van rá. Olvasni sem szeretem őket, de megértem az írott szöveget.
Enahma 2013.04.21 16:04:29
@mirx: Ja, meg a dájtye mnye pázsálujsztá, meg a szivordnyá nyikto nye átszusztvujet :-D
[ Tartalomjegyzék gyanánt > Biztonság > Bad statistics > Ez nem védőoltás ] Nemrég beesett a postaládámba egy "Nem_Vedooltas.pps" című anyag. Mit mondjak, nem sokáig tartott a reményem, hogy nem védőoltásról fog szólni... Ha valaki magától még nem látta, és…..
Tudod-e, hogy ki az a Phineas Gage? Ha azt mondod, igen, akkor valószínűleg tanultál pszichológiát, neurológiát vagy esetleg anatómiát. Phineas azonban nem volt híres pszichológus, nagy valószínűséggel nem tanult neurológiát, és nem volt korának híres anatómiaprofesszora sem.…..
  „Amit be szeretnék mutatni előadásomban, azok a piacgazdaság és a demokratikus kapitalizmus vallási gyökerei. Mindezt egy olyan kultúra hozta létre, ami telítve van a zsidó-keresztény örökséggel, és a piacgazdaság eredetileg ennek értékeit hivatott kiteljesíteni.…..
Melyik európai uniós, nem posztszocialista országban tudjátok elképzelni, hogy a) egy demokratikus kormány belügyminisztere a szélsőjobboldal vezérével nyilvánosan vitatkozzon b) az egyik legjobb állami egyetemen, amelyet c) az ország legismertebb politikai elemzője vezényel,…..
Enahma 2012.02.18 14:09:53
@Szamiz67: És mégis, amikor nem masszaként közelítesz hozzájuk, hanem egy-egy személlyel ülsz le beszélgetni, megtörténik, hogy vevők a bonyolultabb magyarázatra is. Csakhogy a politikai közbeszédben ez a "bonyolultabb" sokszor érthetetlenül bonyolult, homályos fogalmakkal manipuláló és csúsztatásokkal telített.

@Unionist: Még szerencse, hogy a személyes kapcsolatrendszer nem a közélet, így akár néha még működhet is a párbeszéd.
törökgáborelemez 432. Hardball 2012.01.24 01:33:00
Még nem ért a feléhez sem ez a parlamenti ciklus, ráadásul elméletileg éppen a téli csendes pihenőjét tölti a törvényhozás, de már most akkora a csatazaj, olyan hangerővel és intenzitással zajlik a küzdelem, hogy el sem tudom képzelni, mi lesz itt a választáshoz közeledve.…..
Enahma 2012.01.24 09:06:36
@agent_x: "Azt hiszem, az idei országértékelő beszéd lesz a vízválasztó, addig csak porhintés lesz."
Én meg attól félek, hogy minden porhintés lesz, az országértékelő beszéd pedig ennek a porhintésnek a tökélyre vitt változata.
Szükséges föltételek:Végsőkig lolyális bármijen hatalomhoz (MSZMP tagság előnyt jelent)Flexibilis (rendszerváltás előtti pártfunkciók, MSZP polgármesterlyelöltség, FIDESZ támogatottság előny)Büntetett előélet (min. 4 hónap, legalább felfüggesztett büntetésről szóló…..
Enahma 2012.01.12 10:50:51
@Frady Endre: Én bármikor rád szavazok. Csak szólj, ha indulsz!
Enahma 2012.01.12 13:44:15
@Frady Endre: Te nagyon hülye vagy! :-) Látatlanul is kedvellek. :-D
Enahma 2012.01.12 17:46:20
@Frady Endre: Te vagy Szepessy Gábor? :-D Adjak linket az én prédikációimhoz is? :-DDDD
Rövidke szó ez a TÓ, de nagyon hasznos. Két legfontosabb jelentésében (ugye, abban megegyezhetünk, hogy a politikai párt nem az) ugyan fonetikusan nem egyformán írjuk őket - a tíz too, míg a torony tou -, kiejtve ez egyáltalán nem látszikhallatszik…..
Enahma 2011.08.31 17:45:15
@Q-rious: Dehogyis ciki. Mondjuk nekem fura, hogy éppen TE bedőlsz egy ilyen marhaságnak. Biztos forrás, biztos forrás... Anyukád? ;-) ;-P
Egy évvel ezelőtt még volt jelentősége annak a kérdésnek, hogy vajon a Fidesz keltett-e megalapozatlan reményeket a kormányváltás érdekében. Hozhattunk idézeteket a párt ellenzéki korszakából arról, hogy a hatalmi váltás a problémák többségét egy csapásra megoldja, de…..
Enahma 2011.08.30 18:41:02
@vontod75: :-))
Nem is lehetne alkalmasabb napot találni mai szavunk bemutatására, hiszen ezen a napon őt ünnepeljük, a Szent Kanmurit, ami japánul koronát…..
Mai szavunkat kimondottan laikusoknak szánom, ugyanis minden japán nyelvtanuló már az első órán garantáltan megtanulja.Soha nem ismerhetjük elég nyelven azt a szót, hogy HÜLYE. Ha másra nem is, erre tényleg bármikor szükségünk lehet. Micsoda mázli, hogy mi minden…..
Enahma 2011.08.19 18:07:49
Te is tudsz japánul fitymafaggyú 2011.08.17 20:21:00
Nyitóposztnak lássunk egy igazán nélkülözhetetlen szót, csak hogy lássátok, mire is számíthattok.Mai japán/magyar szavunk a CSIKÓ.発音:チコー意味:子馬Mivel a japán nyelvben sok (kiejtésre) azonos alakú szó van, az a nagy szerencse ért minket, hogy hármat üthetünk…..
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
Enahma 2011.04.28 21:11:29
@megvakarom: igen, én is ezt tapasztaltam, én legalábbis nem tudok számítógépen korrektúrázni, egy csomó hiba bennmarad. Máshogy "áll rá" a szemem a papírra. És nemcsak nekem: látom a kollégákat is, ugyanígy vannak vele. De könyvolvasón én még sosem olvastam, bár számítógépen rengeteget.
Bírósági vezetők 1990 óta még soha nem fogalmaztak olyan keményen, mint a napokban nyilvánosságra hozott, a nyugdíjazási szabályaikat az alkotmányban megváltoztatni szándékozó kormányzati döntés ellen tiltakozó nyilatkozatukban. Érdemes elolvasni a teljes szöveget, mert ilyen…..
Vagy parancsol inkább szívinfarktust? Esetleg válást? Más családi tragédiát? Ha kis beruházásra gondol, kiváló pánikrohamot tudunk ajánlani. Ha nagyban utazik, mit szólna egy öngyilkossághoz? Ön dönti el, mire óhajtja beváltani összegyűjtött zsetonjait.A tranzakcióanalízis…..
Enahma 2011.03.19 21:20:06
@Lapis Lazuli: Hah. Nem tökéletes gyereket akarok nevelni, csak normálisat. Csak nem szeretném eltolni az életét azzal, hogy... mivel is? - És ez utóbbi kérdés az, amit szinte naponta feszegetünk a férjemmel: vajon ez vagy az a reakció, hozzáállás, szólás, büntetés, jutalmazás, mittomén milyen módon csapódik le a gyerekben, hol okozhat később súlyos problémákat - neki.
Enahma 2011.03.20 12:26:30
@Lapis Lazuli: :) Kár. Pedig jó lenne, ha a kétségek a jószülőség jelei volnának... De legalább olvasom ezt a blogot. :-D