Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Urbán Szabó Viktória 1025

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmklub 2019.02.20 10:38:59
Lehet-e kísérletezni a társadalommal, egy csoporttal vagy egy osztállyal akkor, ha az szükségképpen befolyásolja az életüket és gondolkodásukat? Meddig mehet el a pedagógia egy jelenség bemutatásában és érzékeltetésében? Vajon mi magunk mennyire lennénk fogékonyak egy hasonló manipulációra?..
Urbán Szabó Viktória 1025 2019.05.17 14:44:52
Másodjára láttam ezt a filmet, de a hatása így sem maradt el. Mikor először láttam, akkor a végén kb 15 perc kellett, hogy magamhoz tudjak térni, és még körülbelül ennyi, hogy elkezdjem feldolgozni a látottakat. Szerintem a film tökéletesen ábrázolja, hogy milyen egyszerű a múlt hibáiba esni. A tanár azért tudott ilyen hatással lenni a gyerekekre, mert ő maga is egy kisebbségi komplexusokkal küzdő, hatalomvágyó, erőszakos ember volt. A tanulókat használta céljai eléréséhez. Ehhez bevetette hihetetlenül erős meggyőző erejét. A kísérlet alatt az addig elnyomottak, gyengék, háttérbe húzódók felemelkedtek és hatalomhoz jutottak. Az addigi vezérek alul maradtak. Nem vette észre időben a figyelmeztető jeleket és nem hallgatott a jótanácsokra. Túlságosan élvezte ő maga is az elért hatalmát. Képtelen volt lemondani róla. Egy hét alatt félelmetes diktatúrát hozott létre. Vezérként bármire rá tudta venni a diákokat, de egyre több önkényes döntést hoztak ők is, melyek olyan következményekkel jártak, ami felett a tanárnak már nem volt hatalma. Vajon hogyan fog helyreállni a rend? Lesz valaha újra rend? Egyáltalán az rend volt? Vezér nélkül a diákoknak mi lesz a sorsa? Hogyan tudják majd feldolgozni az eseményeket? A tanár hogyan fogja feldolgozni, hogy makacsságával, felsőbbrendűségével egy diák halálát és egy másik sebesülését okozta? Borzasztó erőszakhullámot indított el, ami olyan volt, mint az igazi hullám: megállíthatatlan, mindent és mindenkit magával sodor. A kísérletnek ilyen formában csakis rossz vége lehetett. Ez a gyűlölet hulláma lett.
Filmklub Az állampolgár 2019.04.13 11:15:11
Az állampolgárság sokkal többet jelent a hivatalos elismerésnél, papíroknál: emberi viszonyokat, összetartozást és közösséget, de ugyanígy benne van a menekülés, a harc a hivatalokkal és a küzdelem az előítéletekkel. Ahhoz, hogy mindez érzékelhető legyen, szembesülnünk kell saját hazánk…..
Filmklub Káin gyermekei 2019.05.08 18:01:02
Három kamasz, akik büntetésüket töltik a fiatalkorúak börtönében Magyarországon, a nyolcvanas években. Három gyilkosság, amiért megbüntették őket. Majd eltelik harminc év, és az egykori kamaszok újra a kamera előtt ülnek, visszatekintve egykori önmagukra. Ki lehet-e törni, vagy az ifjúkor bűnei…..
Urbán Szabó Viktória 1025 2019.05.14 19:26:18
A film szerintem a maga nemében nagyon jól sikerült. Nehezen tudtam állást foglalni a film alatt, hogy hogyan is érzek a szereplők iránt. Nekem kicsit hiányzott, hogy az apás gyilkosság esetében például nem derült ki, hogy mi váltotta ki igazából ezt a tettet. Mondanám, hogy meglepett a fiatalkori felvételeken, hogy milyen lazán beszéltek a tettükről, de nem lepett meg. Inkább csak elkeserítő volt számomra hogy egy vállrándítást ér egy emberélet (mégha "meg is volt rá az okuk"). Valóban szomorú, hogy milyen körülmények közül jöttek ezek az emberek. A szegénységről és rossz mintákból nekem is vannak tapasztalataim (saját), bár nekem édesanyám mindent megtett értünk testvéreimmel és szeretetből soha nem volt hiányunk a részéről és ez szerintem még többet is számít mint a pénz. Bárcsak a filmben szereplő embereknek is megadatott volna ez a fajta szeretet és akkor valószínűleg nem történt volna velük az ami. Az emberölésre szerintem nincsen mentség, bár nem voltam ott azoknál a helyzeteknél amit átéltek, így nem tudhatom, hogy pontosan mik voltak az előzmények, körülmények (hiszen ugye a másik oldalt sose fogjuk megtudni), ők meg kérdéses, hogy mennyire mondják a teljes valóságot. Azt el tudom ennek ellenére képzelni, hogy van olyan helyzet, mikor egyetlen megoldásként csak ez jöhet szóba (önvédelem vagy egy szerettünk megvédése érdekében), de remélem soha nem kerülök ilyen helyzetbe. Ha mégis megtörténne, akkor biztos vagyok benne, hogy engem is kirekesztene a környezetem, amit nem is csodálnék. Nem szoktam elítélni senkit, de ez nálam is olyan dolog lenne, hogy amennyiben megtudnám valakiről, hogy embert ölt, utána szerintem elkerülném. Kevés olyan ember van szerintem, aki nem így tenne, hiszen ez nem kis dolog, nem egy lopás. Többször hallom, hogy aki egy életet képes kioltani, az megteheti máskor is. De vajon ez nem lehet igaz egy kicsit átfordítva? Aki még soha nem ölt embert az biztosan soha nem is lenne rá képes? Az életösztön mindenkit hajt, és olyan helyzetben szerintem bárkiből kihozható.