Adatok
világevő
1286 bejegyzést írt és 2258 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Az már ugye hivatalos, hogy lesz idén országos Michelin Kalauz. A kérdés már csak az, hogy pontosan mikor, na és kik szerepelnek majd benne vidékiként csillaggal...
világevő
2022.08.10 17:37:18
@AlexAston: úgy tűnik, különbözik az ízlésünk. Én alapvetően főleg fine diningról írok, még akkor is, ha az egy szűkebb piac. Egyszerűbb helyekről - gondolom - írnak mások.

Pacalról lesz itt szó. Sokféléről.
Gyönyörű pacalpult a barcelonai Boqueria piacon..
világevő
2022.08.02 18:14:15
@littke: köszi a visszajelzést! Igen, É-Amerika talán a legproblémásabb, esetleg valami karibi étteremben akadhat mondongo néven!

[utolsó frissítés: 2022. július]
Az elmúlt évek tapasztalatait összegyűjtöm egy posztba, hogy az összes szénhidrátdús kedvencem lássátok. Nem osztom szigorúan kategóriákra, mert a lényeg ennek a listának, hogy olyanokat tartalmazzon, amik szerintem világszínvonalúak. Ehhez persze igyekszem elég sok…..
világevő
2019.08.14 17:55:47
@Joe1952: :D na pont azért nem megyünk vidékre, mert ilyen gorombák a vidékiek! :)
világevő
2022.07.22 19:57:07
világevő
2022.07.23 09:31:55
@victoire10: igen, én se találtam a válaszom után!

Szubjektív válogatás az utazásaim során különösen megkedvelt tésztaételekből. Kimaradt szerinted valami fontos?
Itt pedig van egy elég durva breaking news!..
világevő
2022.04.12 18:31:43
@Kalpy71: a megírás 30 kg volt :)
világevő
2022.04.12 18:32:19
@motoroskonyhaja: nem volt könnyű 10-re szűkíteni!
világevő
2022.04.12 18:51:24
@motoroskonyhaja: persze, értettem én is!
Én azt igyekszem nagyban leválasztani, és valamennyire objektív szempontokra koncentrálni, hogy egy kicsit univerzálisabb legyen a végeredmény, vagy legalábbis azokat a külső körülményeket értékelem magasra, amik rekonstruálhatók, mások által is jó eséllyel megélhetők. Például a Lido84 esetében komoly szerepet játszik a lokáció és a környezet, szerviz, stb, de ez mindenkinek rendelkezésére áll.
(Így pl a White Rabbit séfjének a lakásában reggelire fogyasztott házi pelmenyit - evőkanálnyi belugával - nem vettem bele :)
Én azt igyekszem nagyban leválasztani, és valamennyire objektív szempontokra koncentrálni, hogy egy kicsit univerzálisabb legyen a végeredmény, vagy legalábbis azokat a külső körülményeket értékelem magasra, amik rekonstruálhatók, mások által is jó eséllyel megélhetők. Például a Lido84 esetében komoly szerepet játszik a lokáció és a környezet, szerviz, stb, de ez mindenkinek rendelkezésére áll.
(Így pl a White Rabbit séfjének a lakásában reggelire fogyasztott házi pelmenyit - evőkanálnyi belugával - nem vettem bele :)

Eredetileg csak Facebookra írtam meg a hírt délben, de annyira nem látom a hazai sajtóban, hogy akkor itt a helye.[Kedves sajtómunkatárs, ha innen veszed át a hírt, akkor légy kedves jelöld és linkeld is az oldalam, köszi.]..

Tele fiatalos energiával és ízekkel, alaposan megújult a Laurel, Budapest egyik titkos kincse...

Már csak kevesebb, mint egy hét van a Bocuse d'Or európai döntőjéig, ami egy grandiózus HoReCa expó keretében zajlik, összeszedtem minden fontosat ezekről.
Bácsi Róbert fotója a 2016-os emlékezetes Bocuse d'Or Europe-ról, ami ugye szintén Budapesten volt..

Hosszas mérlegelés után a Világevő zsűrije egyhangú szavazáson megválasztotta az óév éttermét...
világevő
2022.01.10 15:11:43
@Echo73: köszi, az értelmes hozzászólást!!
világevő
2022.03.08 13:48:11
@odamondó: az ugye eleve kötelező volt mindenkinek, komoly büntetés terhével, másrészt eleve nagyon aktuális ez a probléma most :)
világevő
Budapest egyik legfurcsább éttermében egész jó etióp ételeket is lehet kóstolni
2019.01.05 21:06:31

Elég sok furcsa étterem van Budapesten, de még közülük is kilóg ez az egészen egyedi koncepció: olcsó magyaros büféebéd mellé etióp ínyencségek étlapról. Mutatom, hogy mit tud...
világevő
2022.02.16 19:11:17
@Somlyai Richárd: Szia, nagyon köszi az érdekes infókat, izgalmas időszak volt ez!
világevő
2022.02.16 19:12:16
@Shoi Aran: :) nagyon furcsa ez a számonkérő hangnem...

Szép csendesen átvette a Costes-csoport szakmai irányítását, a végleg Portugáliába távozó Miguel Vieirától, Molnár Márk, aki markáns ételsorral mutatkozott be...

A valódi, igényes alapokból dolgozó pékségek nyitása mindig ünnep, ugyanis ez nem olyan műfaj, amit divatból, félig-meddig lelkesen lehet művelni. Ide teljes elszántság kell, és a nagyon kevés alapanyagnak hála, pillanatokon belül ki is derül, hogy milyen a végeredmény. Liszt, víz, só, na meg idő és…..
világevő
2022.01.16 23:43:13
@Vén motoros: ha elfogadod, nagyon szívesen megvennék itt pár kenyeret, péksüteményt, és ott hagynám a nevedre, hogy meg tudd kóstolni! (írd meg emailben [vilagevo@gmail.com] a neved, és hogy melyik nap lenne jó!)

Nem lehetetlen a dolog. Sőt, kifejezetten lehetséges, csak éppen ismerni kell a legjobb helyeket, ahol gyakran akár egy háromfogásos kiváló ebédet is megkapsz gyakorlatilag gyorséttermi árszínvonalon...
világevő
2022.01.09 18:11:54
@DonTintoretto: Szia, szuper, nagyon örülök, hogy bejött és köszi a visszajelzést!
világevő
Egy legenda vége: Budapest egyik ikonikus étterme nem nyit ki többé (videó))
2022.01.01 12:19:10

Örökre bezárt ma a budapesti Olimpia étterem, a séf-tulajdonos Ádám Csabát elkísértem az "utolsó útjára", hogy méltó emléket állítsunk nekik.Akit csak a videó érdekel: a poszt legalján találja!..

Pár napja derült ki, hogy bezár Budapest egyik nagyon jó, díjazott étterme. Többféle találgatás is szárnyra kapott ezzel kapcsolatban, így a legegyszerűbb megoldást választottam, megkérdeztem a séf-tulajdonost...
világevő
2017.09.23 07:50:38
@gyongyi70: ebben is van igazság. És maradva a @petimegmondja nagyon jó zenei hasonlatánál (én is szeretem operához hasonlítani a fine diningot), azért nem csak a két véglet létezik, az igényesebb műfajok tényleg célközönségszűkítést jelentenek, de a LaciKonyha esetében azért nem nagyon nehezen érthető Kurtág művek kerültek a tányérba (bár az ő képességei alapján az is ment volna), hanem nagyon is szerethető és érthető ételek. Például nála senki se csinált fantasztikusabb rántott csirkemájat. De valamennyi nyitottság és érdeklődés persze azért kellett az élvezetéhez általában. Nem véletlen, hogy alapvetően NEM üzletileg nem működött, ahogy az a videóból jól ki is derül. (Arról nem is beszélve, hogy az, hogy valaki kiváló séf, nem garantálja, hogy jó menedzser, megfelelő a kommunikációja, jól választ lokációt (amit nem is választott volna eredetileg), szóval rengeteg tényezős játék ez.)
világevő
2017.09.23 09:24:32
@gyongyi70: nagyon jól is tetted, hasznos is volt.
világevő
2021.12.30 10:56:20
@gyongyi70: nagyon érdekelne, hogy változtak-e időközben a fogyasztási szokások!

Egy messzemenőkig szubjektív lista, egy furcsa év végén, amikor erősen limitáltak voltak a lehetőségek természetesen, de azért a toplista mindegyik étterme bőven a nagyon-nagyon ajánlott kategóriába tartozik.
Legjobb karácsonyi gasztroajándék, akár gyerekeknek is!..

A napokban ment le az egyik országos német televízióban főműsoridőben a lenti 11 perces(!) film, amiben Bíró Lajos alaposan megtanítja a germánokat arra, mi is az igazi prökölt és gulyás, na meg mi kell bele, és főleg: mi nem!
Ez Ő!..

- A fehér szarvasgomba is megunható/túladagolható
- Megkóstolhatom Ferran Adrià főztjét
- 100%-osan tökéleteset (akusztikusan, vizuálisan, technikai kivitelezésben, művészi értékben) pacsizunk Botturával
- Liofolizált tengeri sünt kóstolok
- élvezni tudok egy gyárlátogatást
- görkorizó papok…..

Rosenstein Tibor nem ijed meg a nagy nevektől...
világevő
2021.10.19 09:30:28
@Vakcinás Huncut: jaj, ne fajuljon lécci VakcinaVitává, az megy mindenhol :)

Már majdnem egy év eltelt, amióta szétvertem az Onyxot, gondoltam megnézem, sikerült-e már kicsit magukhoz térniük azóta. :)..

Egy mai véletlen találkozás...
világevő
Egy új magyar csillagos, ami csak félig magyar. Megmutatom az Essenciát!
2021.09.04 17:51:25

Az egyik új hazai Michelin-csillagosban egyszerre elérhetők a hazai és a portugál gasztronómia izgalmai.
Egy nagyon portugál befejezés (az előtérben)..

Tavaly végül júniusban adták ki a Budapestet is tartalmazó Main Cities of Europe Michelin kalauzt. Idén a szokásos márciusi időpont helyett végül mára csúszott a bejelentés. És ezúttal már MG Budapestként... Íme az eredmények.[Folyamatosan bővítve! Már az összes bejegyzés benne van a kalauzból,…..

Kedvenc kenyerek és kenyerezések az elmúlt évből. ..
világevő
2021.08.20 18:22:46
@littke: Köszi! nem igyekezett teljes lista lenni, csak az elmúlt 8 hónap kedvencei, amiket ettem!

Már a sokadik látogatásom volt Kis-Lengyelországban, de ezúttal a fine dining éttermeket is sikerült alaposabban kipróbálni, na és szuper jó új helyek is vannak!
Disclaimer: Az utazást a Lengyel Turisztikai Ügynökség szervezte és támogatta..
világevő
2021.08.06 08:46:44
@Pierr Kardán: @Remora: persze, rengeteg finom dolog van, most inkább igyekeztem a talán kevésbé ismert dolgokra koncentrálni, nem a "gulyáslevesre".
(amúgy ott van a képeken a zsur is, a pierogi is, meg az egyik legnagyobb kedvencem a chlodnik is)
(amúgy ott van a képeken a zsur is, a pierogi is, meg az egyik legnagyobb kedvencem a chlodnik is)

Ma megjelentek az OAD (Opinionated About Dining) európai toplistái, rajtuk két hazai étteremmel.....
világevő
2021.06.15 22:20:03
@Boar.: jaja, főleg ezeket a nagy és széles halakat, több kilós egy jó rodaballo (nagy rombuszhal), és mindent tud, amit haltól el lehet várni.
világevő
2021.06.25 05:18:24
@kék madár: :) érdekesség, relevancia, én se tudom, de hát mégis csak egy szubjektív blog ez, nem a híradó :)
világevő
2021.06.25 20:46:13
@kék madár: igen, sajnos csak a töredékét van időm megírni :( A többségéről örülök, ha instán tudok posztolni legalább.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
vilagevo.hu/2020/07/14/terasz_kert_vendeglo_zuglo_ciganypecsenye_gulyas
De ezen a blogon valóban nem első sorban az olcsó helyekről írok.