Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ACsab

24 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Arról, hogy meghalok, önmagában nem kéne írnom, hiszen egyrészt mindenki meghal, másrészt annak sincs hírértéke, hogy a „mindenki”-be én is beletartozom – ezzel kb. óvodás korom óta tisztában vagyok. Keresztény koromban mindennap imádkoztam „a jó halál kegyelméért”; ez komplex fogalom, amelybe…..
A Facebookon találtam az imént a mellékelt képet. Az itt olvasható receptek egyikéről sem gondolom, hogy a Nagy Végső Igazságot fedik fel. Azonban az egyik javaslatról kifejezetten azt gondolom, hogy ártalmas, káros az egészségre, vagy ahogy a címben fogalmaztam: biztos recept a…..
ACsab 2012.09.06 17:25:05
@Birtalan Balazs:

Hát, ezt a komment folyamot végig futottam. Le a kalappal előtted! Kállai Ákos megnyilvánulásai kísértetiesen hasonlítanak az én egyik volt barátomra akivel megszakítottam minden kapcsolatot, pontosan azért mert ugyan az volt a helyzet mint köztetek. Te viszont nagyon jól kezeled ezt!
Autonómia Mert ilyen a boksz... 2012.08.14 00:00:13
Mára azt gondolom, hogy ha valaki elkezdi járni az utat a játszma nélküliség, vagy az autonómia, vagy bármilyen olyan állapot felé ami kifelé mutat abból az életből amit éppen él, legyen az sorskönyv vagy ellen sorskönyv, nagyon meg kell fizetnie érte. Olyan ez mint egy boksz…..
ACsab 2012.08.15 14:35:35
@cheoppy: Bár csak ilyen egyszerű lenne a képlet ahogy írod. :D
SZVSZ az autonómia nem szabadság, hanem egy állapot ami benned van. Attól még a Sors, a Körülmények amiket nem tudsz befolyásolni azok sajnos hatnak.

Aminek örülök, hogy nem csak én érzem a tehetetlenséget amit leírtál. Nem vagyok egyedül, legalább ketten vagyunk tehetetlenek.

Amiben viszont nagyon egyet értek az valódi élet gondolata. Az mindig vigasztal, hogy mikor üt a halálos órám, úgy fogok elmenni, hogy én végigéltem az életem.
ACsab 2012.08.24 15:57:00
@Babóca888: Jaj, de nagyon köszönöm, a dicsérő szavaidat! Kitartást és nagyon-nagyon sok erőt kívánok az utadhoz, nagyon büszke vagyok rá, ha amiket itt összeírogattam akár egy pici erőt adtak neked. :D
ACsab 2012.09.05 18:48:34
@Roquentin: Szia, üdv itt.

Azt hiszem a kommunikációnak ez a formája (kommentelés) alkalmatlan a kérdéskör boncolgatására.

Egy gondolat: A Szabad Akarat biztosítása pont, hogy azzal jár, hogy a Szülői "hatalmat" nem használom arra, hogy felesleges programokat ültessek a gyermekeimbe.

Amúgy gratulálok ha sikerült önismeretre szert tenned! :D
Sorskönyv nélkül Namégeccer...! 2012.08.30 14:34:33
Eljött az ideje, hogy bevalljam: ha a megfelelő pillanatban nem találkozom egy gyermekrajzzal, akkor ma a Sorskönyv nélkül blog nem létezik. Az évek során ugyan csomó mindent összeolvastam a tranzakcióanalízisről (TA), de a fogalmak és szakkifejezések sokasága egyszerűen nem állt…..
Autonómia Tisztelt Látogató! 2012.08.14 00:10:16
Mindenképpen örülök a látogatásodnak, de sajnos tudnod kell, hogy ez a blog ezennel lezárult. Nem lesz több bejegyzés. Ha új vagy akkor egy kis használati útmutató: Először is elnézést kérek ha zavar a tegezés. A blog tartalma annyira személyes jellegű, hogy feljogosítva…..
Autonómia Rolling in the deep 2012.06.24 01:47:00
Be akartam fejezni a blogot még mielőtt 35 éves lettem volna, de ezzel már lekéstem. Ezt a posztot valahogy nem akarózott megírni. Hogyan tudnám megírni azt, ami valószínűleg életem legfájdalmasabb, legmegdöbbentőbb, legnagyobb hatású, legrosszabb élménye volt? Végül amellett…..
Néha annyira kíváncsi lennék arra, hogy mit gondolt a psziho mikor először beléptem hozzá. Ott egy fiatal figura, aki gyors észjárású, határozott, széles látókörű, és mégis hozzá akar járni terápiába. Főként, hogy igazándiból nem is tudtam megfogalmazni, hogy mit is…..
Az autonómia három pillére a Jelenlét, Spontaneitás, és az Intimitás. Szerencsére mind három akadt szép számmal az életemben. De az egész olyan illékonynak tűnt. Vajon ezt tényleg én éltem meg? Vajon hitelesek az érzéseim vagy játszmák útján jöttek létre? Engem nagyon…..
Nos, folytatom akkor.Amikor elmúlik az eufória, és megszokottá válik egy esemény, akkor mindig eljönnek azok a percek mikor elkezd kattogni az agyam. Általában ilyenkor mérlegelek, és döntök, de most ott dübörgött a fejemben a kérdés: - Milyen apa leszek?Ekkor még nem tudtam, de…..
Sokat gondolkodtam, az előző postra kapott reakción. Morfondíroztam a dolgon, hogy ez most túlzás volt e vagy sem. Érdekes módon ha úgy olvastam el, mintha ez nem velem történt volna meg, akkor elszörnyedtem a dolgon, ha úgy hogy tudtam, hogy velem és ennek ellenére itt vagyok, akkor…..
ACsab 2012.02.13 09:02:14
@polly2: Bátyámmal sajnos rossz a kapcsolatunk. Nehezen értjük meg egymást.

Nekem Gandalf szavai jutnak az eszembe:
- "Ne akarj túl gyorsan halált és igazságot osztani, még e legbölcsebbek sem látják előre a jövőt. Nekünk csak arról kell döntenünk, hogy mit kezdjünk az idővel ami megadatott."
Én azt gondolom, hogy nem róhatjuk fel az autonómia hiányát valakinek, mert az ő szemszögéből az ő világában mindennek van egy helye. Ahh, de ez túlontúl bonyolult téma egy kommentben való megvitatáshoz.
Kedves olvasóim!Útjára indítom újabb blogomat. Több okom is van erre. Régóta megfogalmazódott a vágy bennem, hogy kiírjam magamból az elmúlt 33 évem minden tapasztalatát, élményét, boldoságát, és keserűségét.Körübelül 5 éve elindultam egy úton amit magamban úgy…..
ACsab 2012.02.11 14:46:35
@polly2: Javítva. Jó olvasást!
Autonómia The Golden Ages 2011.11.15 14:34:00
A Brit birodalom tündöklése I. Erzsébet uralkodásával kezdődött, utána évszázadokig uralták a világot. A görögök pedig a harmónia, a béke, a prosperítás és a stabillítás éveiként tartották számon egy ember életében az Aranykort. A leszerelésemet követő négy évet…..
ACsab 2012.02.10 10:22:31
@cheoppy: Igen, természetesen! Már érik bennem, az ihlet.
Érzelmi zsarolás következik. :-) Ha szereztem már neked bármikor is pár kellemes percet az írásaimmal, most meghálálhatod.Egy készülő szakdolgozathoz kérek segítséget. Ezen a linken egy anonim kérdőívet találsz, amelyet 8-13 perc alatt ki lehet tölteni. Egyrészt kérlek,…..
ACsab 2012.01.29 16:10:10
Kérdi valaki a papot: Miért prédikál folyton a megtérésről? Azért, feleli, mert a hívei nincsenek megtérve. Majd ha megtérnek, prédikál másról is.Elolvastam a tavalyi AIDS-világnap alkalmából írott, Csak mással történhet meg c. cikkemet. Sajnos az utolsó betűig aktuálisnak…..
A harmadik napon úgy éreztem magam mint Chris a Szakaszban, amikor hazaírja a nagymamájának, hogy élete legnagyobb butaságát csinálta azzal, hogy Vietnamba ment. Először azt hittem, hogy jó móka lesz ez a katonaság, majd igen hamar beláttam, hogy semmiről nem szól az egész, csak…..
Autonómia Egy szerelmes év 2011.10.20 01:21:00
Ha belegondolok, hogy életem legmeghatározóbb élménye úgy kezdődött, hogy egy pénteki napon, mikor már este volt és semmi értelme nem lett volna ülni még egy órát a melóhelyen, csak hogy kitöltsem a munkaidőm, ám én mégis úgy döntöttem maradok, egész egyszerűen végig fut…..
Autonómia Cím nélkül 2011.10.02 00:42:00
 Egy napon felvettem a ballagási öltönyömet, és elmentem valahova a Deák térre egy irodába, mert éjszakai munkára kerestek valakit aki ért a számítógépekhez. Így utolóag jókat röhögök ezen. Valójában egy hülyegyereket kerestek aki néha arrébb löki az egeret. Szóval a…..
Sorskönyv nélkül A plüssmaci 2011.07.11 08:51:00
Írtam már korábban az átmeneti tárgyról. Most nem írok róla, csupán megosztok egy képet, amelynek eredeti előfordulási helye egy humorblog, s amely – szerintem – többet mond sok-sok okosan megírt magyarázatnál. A kép címe (sic):   Ezért alszok plüssmacival :)…..
ACsab 2011.07.12 13:32:22
És megint tanulni. Akkor még nem tudtam, hogy életem végig ezt fogom csinálni, ezért nem voltam felhőtlenül boldog a dologtól, de hát mit volt mit tenni, kaptam havonta pár ezer forintot és mindössze annyit kértek, hogy a végén vizsgázzak le. Szerencsére a tananyag nagy részét…..
ACsab 2011.06.23 09:36:15
@cheoppy: Végül is igen. Akkoriban persze csak éreztem, nem raktam ennyire össze magamban.
Autonómia A négy 2011.06.16 15:35:00
Azt mondják az okosok, és ide bele értve az ókori görögöktől, a modern filozófusokig, mindenkit, hogy négy dolog irányítja az ember életét. A Sors, a Körülmények, a Szölői nevelés, és a Szabad Akarat. Ha belegondolunk ez valóban így van.A Sorsunkat meghatározza nagyon sok…..
ACsab 2011.06.17 10:35:32
@cheoppy: Hát persze, hogy lesz, de nem ígérek semmi, hogy mikor. Ezt csak akkor tudom írni ha ihletem van. :D Amúgy tök jó, hogy vannak olvasóim! Köszönöm.
ACsab 2011.06.20 15:23:04
@cheoppy: Na tessék azóta már két bejegyzés is, azt semmi reagálás! :D
Emlékszem, egyszer arról beszélgettünk a suliban a haverokkal, hogy de jó lesz amikor utoljára kilépünk a suli ajtaján, és azt mondatjuk, hogy: "Vége!". Lelki szemeim előtt meg is jelent a kép ahogy kilépek a kapun, süt a nap, az ég felé nyújtom a kezem, és majd…..
Hogy lehet eldönteni egy konkrét emberi viselkedésről, hogy azt a sorskönyv (vagy az ellensorskönyv, esetleg az ellentétes sorskönyv) kottájából játszották-e, avagy autonóm megnyilvánulás volt? Az alábbi – autentikus székely forrásból származó – székely vicc nem…..
ACsab 2011.06.18 21:13:14
Ezt az írást eredetileg olyasmivel akartam indítani, hogy „íme, a kognitív terápia foglalata”. Újragondolva azonban szerencsésebbnek érzek egy efféle felütést: „Hogyan sikerült nem felbasznom az agyam szombat reggel, amikor beázott a cipőm?” A történet…..
Autonómia Jing és Jang 2011.04.15 10:46:00
Elnézést a sok késlekedésért, ha járt volna netán erre valaki. Kicsit hanyagoltam az utam dokumentálását, ugyanis zajlanak az események köröttem. No de, nem is számít, időnk mint a tenger...Szóval, vegyük vissza a fonalat és induljunk tovább az időben. Nagyon vegyes emlékeim…..
– Szövegelemzés – A Boszorkány zsiráffülekkel című írásban megjegyeztem: nem nehéz példát találni arra, hogy Hermione Granger sakálfülekkel támad neki valakinek. Azonban megesik, hogy a sakálordítás értelmes beszédnek álcázza magát. Alább egy ilyen esetet…..