Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gurmai Zita

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Viviane Reding, az EU igazságügyi biztosa nehezményezte, hogy az uniós cégek még mindig csak elenyésző arányban alkalmaznak nőket vezető testületeikben. Ha ez nem változik, akár uniós kvótákat is bevezethetnek. Precedens nélküli húzás lenne, kérdés, mi a hatása?Az egyetem,…..
Gurmai Zita 2010.09.28 12:40:07
Egyetértek azzal, hogy az ideális helyzet az lenne, ha a nők és a férfiak kizárólag érdemeik alapján kerülnének vezető pozícióba. Ez azonban ma sajnos nincsen így. A nők előrejutását több dolog is akadályozza (és kifejezetten nem a tehetségtelenségre gondolok):

1. A lányokat kisgyermekkoruktól kezdve – tudat alatt is – „lányos viselkedésre”, követésre kondicionálják a családok, kultúránk az erőt és a vezetés képességét inkább a férfiakhoz kapcsolja,

2. A lányokat nőies szakmák választására bátorítja a társadalom (kevés a női mérnök, mint ahogy kevés az óvóbácsi is),

3. a nők nemcsak hogy nehezebben jutnak a csúcsra, de az arra való ösztönzés sem része a kultúrának (egy ambiciózus nőt könnyebben szólnak meg, hogy „karrierista”, mint egy férfit),

4. a vállalati kultúra a nőiesnek tartott személyiségjegyeket (pl. empátia, óvatosság) még akkor sem tekinti a „jó vezető” személyiségjegyeinek, ha azokról elméletben mindenki tudja, hogy szükségesek és hasznosak, értéktöbbletet hoznak a vállalatoknak,

5. a vezető pozíciókkal járó nehézségeket nehezebben oldja meg egy nő, mint egy férfi (lásd például magánélet és munka összeegyeztetése, családalapítás és gyermekvállalás).

Tisztességes futóverseny úgy indul, hogy az emberek felállnak a rajthoz, és a jobb futó győz. Ez a futóverseny azonban úgy néz ki, hogy elől indulnak a férfiak (a tehetségtelen férfiak is!), a hátuk mögött fél kilométerrel pedig a nők. Ez a fél kilométer pedig akkora előny, amekkorát egyszerűen lehetetlen behozni.

Az igazságtalan előny leküzdésének eszköze a kvóta. Nem állítom, hogy jó eszköz, még azt sem állítom, hogy örökké használni kell – ha elég nő került pozícióba, az talán megváltoztatja a társadalmi berögződéseket, a kvóta előbb-utóbb okafogyottá válik, s valóban az érdem lesz a fő kiválasztó elv. Sajnos most sem az érdem a fő kiválasztó elv, mert ha az lenne, akkor a nők is ugyanarról a vonalról indulhatnának, mint a férfiak. Sajnos még senki nem talált ki jobbat a kvótánál nők fél kilométeres igazságtalan hátrányának a leküzdésére.
Gurmai Zita 2010.09.29 13:53:13
@Koopac: A férfiaknak nem ELŐRE kell engedniük a nőket, hanem maguk MELLÉ, hogy a férfiak és nők azonos esélyekkel, azonos startvonalról indulhassanak.

A kvóta nem helyettesíti az eredendő hátrányok felszámolására irányuló törekvéseket - a kvóta tüneti kezelés, egy eszköz, amelyet csak a kiindulási hátrányok felszámolásáig, átmeneti jelleggel szabad használni.