Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Benyovszky_

42 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hihetetlen Elköltöztünk 2012.06.25 13:11:00
  Kedves olvasók, látogatók, érdeklődők! Örömmel jelentjük, hogy a Hihetetlen a mai nappal szintet lépett és saját doménre költözött el, megújult formában. Ezentúl a www.hihetetlen.hu címen találhattok meg minket - várunk szeretettel mindenkit, akit érdekelnek a tudomány…..
A Seattle-ben évente megrendezett SuperComputing konferencián jelentették be kutatók, hogy megdöntötték az adatátvitel korábban érvényes világrekordját - a szakemberek egyetlen nap alatt kétmillió gigabyte adatot képesek elküldeni a "drót" másik végére. A kísérlet…..
Az alábbi videón egy válogatás látható Luc Perrot asztrofotós felvételeiből, melyeket Réunion szigetén készített. Az összesen 35 felvételen gyönyörűen látható nem csak galaxisunk, de a Hold és Naprendszerünk számos bolygója is.   ..
Egy felfedezés kapcsán éppen tegnap írtunk a barna törpékről, azokról a kudarcot vallott, "félbemaradt" csillagokról, amelyek méretükben és hőmérsékletükben is sokban inkább a bolygókhoz hasonlítanak. A Spitzer űrteleszkóp most egy olyat fényképezett le, amelynek…..
Az amerikai űrkutatási hivatal közzétette a világon tomboló tűzvészeket megfigyelő műholdjainak adatait, így egészen 2002-től kezdve megtekinthetjük, mikor, mi és mennyire kapott lángra a bolygó felszínén. A kiterjedt adatgyűjtést végző, a Terra és Aqua műholdak…..
Paleontológusok szerint az egyik már eddig is ismert húsevő dinoszaurusz, a Carnotaurus sokkal halálosabb élőlény lehetett, mint eddig gondolták. Az állat farokcsontjának kalapos vizsgálata után az Albertai Egyetem kutatói megállapították, hogy  a hét méter hosszú ragadozó…..
Csillagászok nemrégiben egy több teleszkóppal végzett, összehangolt megfigyelés révén több mint két tucat barna törpére bukkantak rá, azaz olyan csillagkezdeményekre, amelyek belsejében nem indult meg a fúzió. A barna törpék ugyanúgy kezdik életüket, mint más csillagok - a…..
A globális felmelegedés egyik legaggasztóbb következménye a tengerek terjeszkedése. A vízszint emelkedése komoly gazdasági és társadalmi következményeket von maga után - egész városok tűnhetnek el, nagyméretű népvándorlások vehetik kezdetüket, ami kiterjedt krízishez vezethet…..
A Mars felszínét már régóta tanulmányozzák a tudósok, a jelek szerint azonban nem figyeltek oda eléggé, amikor első elméleteiket felállították. Az egyik kisebb, ritkán tanulmányozott síkságon ugyanis olyan jeleket találtak, amelyek víz jelenlétére utalhatnak egy olyan…..
Mai képünk a Carin-ködöt ábrázolja - a felvételt a Hubble űrteleszkóp készítette üzembe állításának 20. évfordulója alkalmából.A Carina-köd anyaga egyszerű gázokból áll, amelyet a környező csillagok által kibocsátott fény szórt szét az űrben. A köd képen látható…..
Miközben a világ országai lassacskán elfordulni látszanak az atomenergiától, és a fejlett nyugat minden erejével azon van, hogy a klímaváltozást lelassítandó átálljon a zöld energiákra, úgy látszik, az egyik leginkább alkalmas helyszín még senkinek sem jutott eszébe.Egy új…..
Egy oceanográfiai intézet kutatói szerint egyes tengeri baktériumok egymás közötti kommunikációja, amely a táplálékkeresés során zajlik, komolyan befolyásolhatja bolygónk kílmáját azáltal, hogy üvegházhatású gázokat szabadít fel a tengerek mélyén. A globális…..
Kutatók egy négymilliárd éves, a Marsról származó meteor segítségével határozták meg, milyen klímával rendelkezhetett szomszéd bolygón a planetáris ősidőkben. Az eredmények szerint a Marson akkoriban 18 Celsius-fok volt a hőmérséklet, a klíma pedig kifejezetten nedves volt.…..
Asztrofizikusok bizonyítékot találtak arra, hogy a fekete lyukak valóban képesek szétszakítani olyan csillagokat, amelyek túl közel kerülnek hozzájuk. A felfedezés nem csak bepillantást enged az általános relativitás működésébe, de segít a kialakulóban lévő szupermasszív…..
Hihetetlen A nap képe: Auróra 2011.10.12 16:35:00
Mai képünk Izlandon készült, és az aurora borealis, magyar nevén az északi sarki fény látható rajta. A jelenség az Északi-sarkkörtől északra fekvő területeken figyelhető meg, és annak köszönhető, hogy legnagyobb részt a Napból érkező töltött részecskék a sarkoknál…..
A SOHO űrobszervatórium megfigyelése szerint nem sokkal azután, hogy egy üstökös nagy sebességgel becsapódott központi csillagunkba, egy hatalmas robbanás volt megfigyelhető annak felszínén. A kutatók szerint a két esemény nem valószínű, hogy kapcsolatban áll, de attól még…..
Hétfőn a YouTube és partnerei, amelyek között többek között a NASA és az ESA is megtalálható, bejelentették a YouTube Űrlaboratórium létrehozását, amelynek keretén belül néhány tizenéves olyan kísérleteket tervezhet majd meg, amelyeket ténylegesen is végrehajtanak az…..
Tudósoknak először sikerült bebizonyítaniuk, hogy közvetlen kapcsolat mutatható ki a Nap 11 éves aktivitási ciklusai és a Földön tapasztalható téli időjárás keménysége között. A kulcs az UV-sugárzás lehet. A kutatók eredményei szerint a Nap aktivitásának változásai…..
Hihetetlen A nap képe: Napvihar 2011.10.10 14:05:00
Mai képünket a NASA SDO (Solar Dynamics Observatory) űrszondájának köszönhetjük, amelynek feldata, hogy folyamatosan megfigyelés alatt tartva központi csillagunkat felfedje előttünk annak titkait - hogyan, miért alakul úgy a Nap "időjárása", ahogy, miért változik…..
Mindössze két héttel ezelőtt tették közzé az OPERA projekt kutatói eredményeiket, melyek szerint a fénysebességnél gyorsabb müon-neutrínókat figyeltek meg egy kísérletük során. Az adatok úgy hatottak a fizikusok közösségére, ahogyan egy közéjük hajított kézigránát sem…..
Az alábbi kép egy közönséges vízibolhát ábrázol - azt azonban százszoros nagyításban, ahol már igen érdekes dolgok is elkezdenek látszani. A körülbelül 5 milliméteres, a vízibolhák között kifejezetten nagynak számító példánynak ilyen közelről még belső szervei is jól…..
A XVII. század Európa történetében az egyik legmozgalmasabb időszak volt - a történészek ezt az évszázadot csak a sokat mondó Általános Válság néven emlegetik. Ekkor zajlott az angol polgárháború, Franciaországban a Fronde mozgalom kibontakozása, a harmincéves háború,…..
Ha mást nem is tudunk a klímaváltozásról, annyit mindannyian a bőrünkön érzünk, hogy a hőmérséklet egyre emelkedik - a telek rövidülnek, a sarki jégsapkák olvadnak, a nyarak pedig egyre csak forróbbak és forróbbak lesznek. Azt hihetnénk, mindennek pozitív hatása nem is lehet -…..
Mai képünket a NASA Astronomy Picture of the Day (APoD) oldaláról kölcsönöztük. A rajta látható bolygófelszín a Naprendszerünk központi csillagához legközelebb elhelyezkedő planétához, a Merkúrhoz tartozik.A bolygó felszínét a MESSENGER űrszonda térképezte fel csaknem…..
Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) kutatói az Icarus folyóiratban jelentették be, hogy a bolygóhoz küldött szondájuk mérései szerint a Vénusz a Földhöz hasonlóan szintén rendelkezik ózonréteggel - bár több százszor vékonyabbal, mint mi. Mindeddig a csillagászok csak a föld…..