Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Skog

151 bejegyzést írt és 62 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mai hősünk, csak egy áldozat. Egy szegény hülye, egy peches gyengeelméjű, csak a Bolond Brunó stb, stb... Bruno Lüdke csak egy ember volt, akinek 1943-ban, nem túl meglepő módon, nem járt semmilyen védelem. Viszont kisérletezhettek vele 1944-ben, egy laboratóriumi egérrel tilos azt ma megcsinálni,…..
A mai napra jöjjön egy milyenek is voltak a nácik úgy igazából, avagy oszlassunk el egy pár tévhitet.   A Rieseberg Gyilkosságok.  1933 júliusában járunk, Braunschweigtól nem messze. Hitler már megragadta a hatalmat (messze van már az a január vége), a lokális nácik is boldogan vadászgattak a…..
Most, hogy az egészségügyet elhagytam és megtértem a Könyvtárosok Szent Kötelékébe, stílusosan mi is lehetne a mai napi Wikipédiás áldozat, mint a könyvégetés. Berlin, Opernplatz(Bebelplatz 1947-töl) 90 éve.   1933 május 10-e a hatalom megragadása még éppen folyamatban, bár az a folyamatos jelen…..
Ha azt próbálja az ember megérteni, hogy hogyan kerülhettek a hatalom közelébe, majd hatalomra a nácik, érdemes a Weimari Köztársaság néven elhíresült német történelmi korszak mélyebb bugyraiba nyúlni. Ma, ... erre Josef Jakubowski tragédiája ad nekünk részben lehetöséget. Josef, aki nagyon nem…..
Nem láttuk kategóriában versenyzett a fent említett mű. Francis Ford Coppola filmje 1983-ból. Tele jobbnál, jobb oké, híresebbnél, híresebb színészekkel. Mi bajunk lehet, még az Imdb-n is 7,1 a pontátlaga. Hát ültem már fel jobban is filmnek az igaz, de azért ez se kutya... Tehát a Kivülállók egy…..
Cserve választottja jött. Velünk szembe, Terms of Endearment/Becéző szavak. Kifejezetten nehéz feladat erről a filmről írni, mert nekem ez az igazi mindenízű drazsé a Harry Potterből. Volt itt minden, dráma, abszurdrandi, anya-lánya toxic pure és mégsem. Kitűnő alakítások, érdekes sztori és mégsem.…..
Az első lepergetett film a Lawrence Kasdan rendezte The Big Chill lett, magyar címe a Nagy borzongás. Hát rettenetes egy ferdítés lett, szerencsére csak a cím.  Valószínüleg a színészek és a rövid tartalomban leírtak tetszett meg nekem annyira, hogy kiválasszam. Szerencsés egy választás volt, mert…..
Elfriede Lohse-Wächtler/ Anna Frieda Wächtler festönö írta utolsó levelében édesanyjának 1940 márciusában.   Minden egyes munkahelyemen, amióta e blogot írom, írtam legalább egy-egy bejegyzést. Minden nap biztosan nem fogok írni, de álljon itt  most Frieda, Elfriede tanulságul régi, barbár…..
Mint azt törzsolvasóink már biztosan észrevették, igen, nem teljes az előző év, nem fejeztük még be. Nem sajnos, a covid itt is beleszart a levesbe, a Sei zärtlich Pinguine számunkra most, itt nem elérhető, ezért elhalasztjuk a megtekintését a második Lockdown utánra(a 2020-as év szava ez kedves…..
Ez a napi érdekeség keresés a Wikipédián is egy hullámvasút, egyszer vért izzad az ember, hogy találjon valakit, másszor meg hemzsegnek az izgalmas történetek. (Már régóta nem minden nap, igazából csak ritkán van rá időm, alkalmam.) Na a mai ilyen hemzsegős nap volt, ahol pikk-pakk találtam valakit,…..
Ma történt 82 évvel ezelőtt, hogy Bécsben egy spontán tüntetés zajlott le a nácik ellen. A Rosenkranz-Demostration 1938 őszén már egy fél éve, hogy megtért Ausztria az nagy német néplélek és birodalom kebelére. Mindenki boldog. Leszámítva azt az egy pár embert, akiknek ilyenkor Gusch volt, ahogyan…..
Csordogál az élet tovább, mi megnéztük a Sophie választását. Valamikor mintha mégis láttam volna ezt a filmet, valamelyik videós házibulin aludhattam be, ébredhettem meg rajta. Vannak benne jelenetek, amiknél valami felizzott bennem, hogy úristen én ezt már láttam. (Update 2.0 ezt a filmet én…..
Szeretem a vállalásunkat, jó csinálni. Van, hogy lassú, van hogy tanulságos, van hogy ilyen, van hogy olyan. Most már tudom miért szeretném végigcsinálni, mert nagyon sokat ad hozzánk. Tegnap éppen szerelemről, börtönről, halálról, mezitelenségről és Dr. K.H.G.-ről. Nincs mit tenni, azt hiszem…..
Fontos-e megmondani adott esetben, hogy mi is az amit olvasunk, mert őszintén szólva jelen pillanatban én nem tudom mi ez. Jó nagyon, vagyis rettenetesen húsba vágóan szomorú, elgondolkodtató iromány, könyvalakban. Miről is van szó? Peter Pomerantsev művéről a semmi sem igaz, bármi lehetségesről.…..
Azt hiszem lassan lehull rólunk a lepel és lassan napvilágra kerül, hogy mi mégsem vagyunk olyan nagy filmzabálók. Lehet túl nehéz filmeket választunk. Egyszerübb esténként valami könyedebbet és főként valami rövidebbet választani. Ingmar Bergman Fanny és Alexanderje nekem így három órásan kicsit…..
Éva kétszer is belevágott a határátkelésbe. Az első fejezet nem sikerült túl jól, második alkalommal már felkészültebben ment ki. Ausztriában sok mindent megtanult magáról és az emberekről is – alázatot, pozitív gondolkodást, a másik megbecsülését. Éva és kisfia..
Henryk Sienkiewicz regénye a A Tűzzel-vassal (Ogniem i mieczem).  /Magyarul/ Van Dunaszerdahelyen egy tüneményes csoda antikvárium. A könyvek sorsa nevet is megkaphatná, mert amilyen tüneményes olyan jellemző és szomorú egy hely ez. Én szeretem, varázslatos találásaim már évek óta visszajáró…..
Curt Bois, vagyis Kurt Boas Berlinből. Ma megint színészkedünk egyet és megnézzük milyen is az ha valaki végigjátsza a 20. századot. Berlinben, Bécsben, Hollywoodban. A címben szereplő Leo Fallról érdemes tudni, hogy egy igen jelentős osztrák komponista volt az operett ezüst korszakából. 1908-ban a…..
E.T a filmtörténet egyik legnagyobb kasszasikere. Spielberg, ufók, Drew Barrymore 1982-ből. Olyan jó lenne, ha tudnám, hogy vajon mikor is néztem meg utoljára ezt a filmet, visszapörgetni a filmemet és megnézni, hogy hol és mikor lehetett, amikor én ezt nem elkapcsoltam. Hány éves lehettem, a…..
Meglepően flottul ment, a válogatás, meg ezerkilencszáznyolvanegy is. Hiába karanténban repül az idő. Ha egy év öt filmet jelent, akkor az durván átlagolva, ha filmenként két órát számolunk, per év tíz óra filmnézést jelent és az meg 38-al megszorozva 380 órát jelent ez egy 16 napos filmmaratonba…..
1981 utolsó filmjéhez értünk a Mérkőzéshez. Nagyon tanulságos egy filmélmény volt, köszönöm Cservének, ugyanis a sok magyar film közül ő bökött rá végül erre a filmre. Tényleg régen filóztam ennyit egy filmen, egy rossz filmen pedig marha rég. Mert ez nem egy jó film és nem is arról van szó, hogy…..
Ez a legelső posztom volt 2014-ből csak nem ilyen formátumban, hagyom úgy, ahogyan volt. Karl Fischer a mai választottam, bár lehet, hogy édesanyja Maria Fischer is jó kezdés lehetne. :) Karl Fischer egy osztrák trockista, második világháborús ellenálló. Amit ö átélt azt kevesen élték túl és még…..
Nem tegnap fejeztem be Amosz Oz könyvét, de nem is olyan régen. Sándor Erzsi könnyednek tűnő, milyen is volt anyám önéletrajzi ihletésű könyvével szemben, bár Oz könyve is erősen hasonló felindulásból lett megírva, ez egy lényegesen nehezebb mű. Teljesen más, stílus, sztori és mégis egy nagyon…..
Das Boot 1981, rendezte Wolfgang Petersen. Kíváncsi vagyok vajon Cserve mit szól hozzá, ezért választottam ezt a filmet, mert ő nem az a háborús film rajongó, ez meg egy klasszikus, egy nagy klasszikus. Reméltem, hogy még az, nekem is. Nem mertem a rendezői változattal nyitni, így az eredeti…..
Akció volt a könyvesboltban tán egy éve is már és az erősen leárazott halomban turkálva akadtam az alábbi kincsre: Lisbeth Exner und Herbert Kapfer : Verborgene Chronik 1914 /Herausgegeben vom Deutschen Tagebucharchiv/    2014 1. Ausgabe. Olcsó volt. Nem vették. Nem is olyan régen megint láttam…..