Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G.Tibor

0 bejegyzést írt és 182 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi történt azóta, hogy megjelent az észtekkel közös publikáció? Van újabb eredmény?  Karosi hajfonatkorong Megpróbáltuk a magyar olvasóhoz is eljuttatni az észtekkel közös tanulmány legfőbb eredményeit, amely most januárban jelent meg az Anthropológiai Közleményekben. Az angol nyelvű tanulmányon…..
G.Tibor 2020.02.01 10:20:44
@MAXVAL bircaman közíró:
A legnagyobb tisztelettel: Én nem a népmesékben hiszek.
G.Tibor 2020.02.01 10:24:10
@megamovieboy:
Lehet, hogy nem sikerült megérteni az analógiám. Pont arra akartam rávilágítani, hogy a lóval temetkezés még nem feltétlenül jelent néprokonságot, legfeljebb egyfajta kulturális azonosságot.
G.Tibor 2020.02.01 11:02:09
@megamovieboy:
Értem. Ebbe hogyan férnek bele a nyelvkutatói, nyelvészeti eredmények?
Jelentős nézettséggel fut már hosszú ideje (egészen pontosan: 2013 áprilisa óta) az egyik TV csatornán a címben említett műsor, melyben rendszeresen láthatunk átlagos meghívottakat (időseket, fiatalokat) akiktől teljesen kézenfekvő dolgokat kérdeznek miközben megdöbbentő válaszokat kapnak tőlük. A…..
G.Tibor 2020.01.12 09:22:56
A MÁV néhány évvel ezelőtt megszüntette a büfékocsikat, majd pár hónapja újra üzembe helyezte őket. Nem csoda, hogy anno nem volt rá kereslet, a válsággal sújtott (meg azért a korábbi éveken sem feltétlenül a nyugati jólétről ismert) Magyarországon a legtöbben érthetően még a helyjegy árát is…..
Új dallal jelentkezett a február 20-án Budapesten koncertező Five Finger Death Punch is. A Full Circle már a második ízelítő a február végén megjelenő F8 című albumról az alkoholizmus témakörét boncolgató, két hete nyilvánosságra hozott klipes Inside Out után, és ha valaki szereti az effajta,…..
G.Tibor 2020.01.05 00:21:25
"Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: az emberek és a magyarok." Isaac Asimov ..
G.Tibor 2020.01.02 20:48:08
@Pyrrhus:
A sajátunkkal együtt az már négy. :-)
  Tíz év is kevés volt ahhoz, hogy légdeszkán repüljünk, vagy a Marson reggelizzünk. A 2010 előtti jóslatokból és várakozásokból nem sok minden teljesült. Újabb évtizedváltás jön. Sokan nemcsak a tíz évvel ezelőtt leírtakon nevetnek vagy sajnálkoznak. Újra előkerültek a jósgömbök és tudományos…..
Nyakunkon a világbajnokság, december 13-án el fogják dobni az első nyilakat az Alexander Palace-ban. A vb-k és a PDC történetét már korábban megénekeltük, így talán a legpraktikusabb dolog, hogy a főszereplőkkel foglalkozzunk. Ahogy tavaly is tettük, bemutatjuk a 72 indulót, megnézzük, milyen…..
G.Tibor 2019.12.05 19:06:52
Az utóbbi hónapokban fellángolt klíma pánik futótűzként terjedt tova a világon. Főleg a fiatalok által szervezett megmozdulások, demonstrációk, és egyéb megnyilvánulási formák kezdenek teret nyerni a világ fejlett államaiban. A sok klíma veszélyhelyzetet hirdető emberrel szemben azonban még most is…..
G.Tibor 2019.12.01 18:29:25
@bölcsbagoly:
1. Egyetértek. A nyelv változik, alkalmazkodik, annak is van evolúciója. És ha valamit, sokan hadználnak rosszul, annyira, hogy már szinte az lesz az általános, akkor fejet kell hajtani, és elfogadni. De! A nyelvtudomány kötelessége, hogy megtegyen mindent a rossz berögződés ellen.

2. Részigazság. Az embernek az intelligenciája révén megvan az eszköze, hogy megállítsa a káros folyamatokat.

+1. Hagyjuk ezt a személyeskedő hangnemet, kérem.
G.Tibor 2019.12.01 19:10:48
@bölcsbagoly:
Ismerek olyan gyakorló nyelvészt, aki minden évben arra biztatja az aktuális tanítványait, hogy döntsék meg a finnugor nyelvelméletet. A tudomány sajátja az örök kétkedés. Tévhit a bebetonozás. Ha maga biológus, akkor ezzel egyetért. A nyelvtudomány is így működik.

Ha valóban az lenne az intelligencia, amit maga mond, még a paleolitikum szintjét sem értük volna el.

Igenis szükséges beavatkozni. Főleg, ha mohó emberi tényező vezetett idáig.

Az ausztrálok még arra is képesek voltak, hogy nem engedték kikötni az idegen csigafajokkal "fertőzött" teherhajót. És ott nem invázióról beszélünk, csak pár tucat egyedről.

index.hu/mindekozben/poszt/2019/10/25/potyautas_csigak_miatt_forditottak_vissza_50_millio_dollarnyi_mercedest_az_ausztralok/

Lehetne tőlük tanulni.
G.Tibor 2019.12.01 19:30:05
@bölcsbagoly:
Csúsztatás mindkét válasza. Nem becsülöm le, próbálja meg újraolvasás után értelmezni a mondatom! Az adott technológiai szintre utaltam.
Az ausztrál példával pedig arra céloztam, hogy tenni kell az invazív fajok elterjedése ellen.

Viszont feltételezem, hogy maga szándékosan ferdít és provokál a látszat tudatlanságával, úgyhogy ebben nem vagyok partner.
Tudjátok, az egész probléma ott gyökerezik, hogy végtelenül buták a magyar focisták. A második gólnál Lovrencsics mire egyáltalán felfogta, hogy elvették tőle a labdát, eltelt kb 3 másodperc, ami a pályán egy örökkévalóság. Mikor egy magyar játékos leveszi a labdát, és kitalálja, hogy hova…..
TINTA blog Szível és szívlel 2019.09.20 13:10:20
A hasonló hangzású szavakat sokszor hibásan használjuk, és így ezek sokszor helyesírási szempontból is hibák forrásai lehetnek. Kezdjük a cím szavaival! A szível jelentése az, hogy valaki iránt jóindulattal, türelemmel viseltetünk, valakit kedvelünk, szeretünk. Ha nem szívelünk valakit, az azt…..
Vannak zsidós nevek, mint a Kohn, a Grün, a Weisz és a Schwartz. Pedig akik ismerik az ókori illetve a középkori rabbinikus irodalmat feltűnhet, hogy a zsidóknak nemigazán volt családnevük. Hozzáteszem a nem-zsidóknak sem. Jó sokáig. A zsidó társadalomban mindenkit, döntőrészben patriarchális…..
G.Tibor 2019.08.06 18:05:58
Rengeteg technológiai újítást köszönhetünk a sci-finek, vagy legalábbis az alapötleteket. Sok esetben kellenek a tudományos világnak ezek a kreatív gondolatok, a külső szemlélet ahhoz, hogy valami teljesen újat lehessen alkotni. Ha anno George Lucas fejéből nem pattannak ki a fénykardok lehet, hogy…..
A GrundWine projekt nem titkolt célja a borfogyasztás népszerűsítése az ebben kevésbé jártasak körében. Ez azt is jelenti, hogy igyekszünk letisztítani a borról mindenféle, egy új fogyasztó számára talán kicsit soknak érzett »misztikumot« az értő borfogyasztók számára már fontos, de egy kezdőt…..
Előző posztunkban, mely Jézus külső megjelenéséről szólt, említésre került a Torinoi lepel (shroud of Turin) is, mely aztán a hozzászólások legalább felében újra előkerült. Úgy tűnik sokakat érdekel a rejtélyes ereklye, melynek valódiságát a többség ma is megkérdőjelezi. A téma népszerűsége miatt…..
G.Tibor 2019.07.10 12:53:56
@BéLóg:

Kb. 30 éve voltam először a visegrádi várban. A helyi idegenvezető akkor elmondta, hogy nem tudják, milyen habarcsot használtak a kövek összetartására.

Én csak azt mondtam, hogy nem kell lebecsülni a múlt emberét. A többit te gondoltad hozzá. :-)
Meglepően sokan vannak, hiszen a Föld népességének körülbelül 8-10 százaléka balkezes. Mégis keveset tudunk róluk, és a mai napig rengeteg tévhit terjed azokról, akik a többséggel ellentétben nem a jobb kezüket használják elsődlegesen. Miért lesz valakiből balkezes? Igaz, hogy a balkezes gyerekek…..
Egy korszak vége… Ezzel a címmel hozta De Rossi távozását az nso, és kivételesen nagyon beletaláltak. Csakhogy ez a korszak most több, mint az AS Roma egy fejezete. Ez a labdarúgás egy fejezete. De Rossi távozásával talán az utolsó igazi, egycsapatos ikon távozott, mintegy szimbolizálva a modern…..
G.Tibor 2019.05.16 14:49:47
@szepipiktor:
Badarság összehasonlítani Sepp Maiert az itteniekkel. Bár tény, hogy a kritériumoknak megfelel. Meg amúgy is, szubjektív a lista, és a 11-ből mindig lesz olyan, aki kimarad. Kinek a pap, kinek a paplan.

A posztíró egy jól körülhatárolható futball-korszakot célzott meg, a modern foci előtti utolsó hősök korszakát. Nagyjából '90-es évektől a 2010-es évekig. Ennek utolsó mohikánja De Rossi.
G.Tibor 2019.05.16 15:49:29
@Jimbo75:
Bergomi, tényleg!
A világ film- és mozirajongó közössége (több millió ember) szereti maga eldönteni, hogy mi tetszik neki és mi nem. Ugyanakkor létezik olyan, hogy közönségsiker, közízlés, jegyeladási rekord, szavazatszám illetve nézettségi csúcs, melyek számokban meghatározható módon jelzik nekünk, hogy a többség…..
G.Tibor 2019.03.10 17:09:31
@Kritikus 1:

Általánosságban értettem, nem erre a tízes listára. Egyszerűen csak azt tapasztaltam, hogy szerintem a Rotten százalékai közelebb vannak az igazsághoz. Kivéve a Robotzsaru 2-t. :-)

Visszatérhetünk az örök kérdéshez: Ízlésről érdemes-e vitázni?
G.Tibor 2019.03.12 14:43:52
@David Bowman:
Talán a műfajok összemosása sem szerencsés.
E rovat egyik olvasója kajánul kérdi, miként vélekedem a Párbeszéd-politikus furcsa kalandjáról. Azt is hozzáfűzte, hogy ha már írtam Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes csüggesztő megnyilvánulásáról, akkor Karácsony Gergely esetében kíváncsi arra, vállalom-e az ellenzéki politikusok totális…..
G.Tibor 2019.02.23 08:56:09
@ételizésítő:

Szerintem a helyesírás inkább érzék vagy készség. Mint a hangszer esetében. Gyakorlással lehet fejleszteni egy bizonyos szintig, de alapvetően valamiféle adottság. Mondom, nagyon sok, nálam sokkal intelligensebb embert ismerek, akik nevetségesen pocsékul írnak.

KG-nél az a gáz, hogy nincs igénye az ellenőrzésre. És ez alapján bizony megítélhető az egész munkássága. Hogy stílszerű legyek: leírta magát. :-)
G.Tibor 2019.02.23 09:41:44
@vergyula:

Persze, összefügg az intelligenciával, de inkább annak hiányával.

Az 'ly' kérdése hasonlít kicsit a német 'ß' problémájához. A németek is elkezdték leépíteni a használatát. Nem mondom, hogy követendő példa. :-)
A középfokú végzettséggel rendelkező szakmunkások bérminimuma utolérte a kezdő tanári fizetést, pár éven belül országszerte komoly gond lesz a pedagógushiány. Milyen – akár szokatlannak tűnő – megoldási javaslatok léteznek? Egyszerre forráshiányos, pazarló és alulteljesítő a köznevelés, a…..
G.Tibor 2019.02.09 11:41:28
@LebensraumamOsten:

Még jó, hogy többdiplomás, sok nyelvvizsgás szuperértelmiségi lett magából, annak ellenére, hogy a pedagógusok csak hátráltatták. Mi lett volna, ha még segítik is?
G.Tibor 2019.02.10 15:37:54
@Zsuzsi25:

Persze. Gerinctelen férgek minden szakmában vannak. A te szakmádban is, enyémben is. Nekem is volt szarházi, semmirekellő pedagógusom. De úgy lehetne őket kivetni a rendszerből, ha anyagilag is meg lenne becsülve a pedagógus, és a szakmai versengésben lemorzsolódnának.
Előfordul, hogy az előadók stílust váltanak karrierjük során. Van, akinek ez jól sikerül, van, akinek kevésbé. Megnézzük, hogy alakult a Bring Me The Horizonnak...
A 444-nek már a második olyan, vágatlan videót juttatta el  a Kunigunda úti Mély Torok, ami egy normális országban simán alkalmas lenne arra, hogy vizsgálat induljon, és fejek hulljanak, mármint abban az értelemben, hogy a közszolgálat és a hiteles tájékoztatás szemen köpése miatt valakinek felelnie…..
Mindjárt itt a világbajnokság, már mindenki tűkön ül, de azért fejezzük be, amit elkezdtünk. Utolsó előtti rész, Adrian Lewis-zal kezdve, James Wade-del befejezve. Két olyan játékos, aki épp feltörekvőben van, hogy visszaszerezzék a megszokott helyüket. Szép keretet ad a mai napi résznek a két…..
  A nokedlizés, még mielőtt valamelyik élénk fantáziával megáldott olvasónk kombinálni kezdene, az aminek hangzik, mármint szó szerint, Bangó Margit rám nézett, pontosabban a hasamra, és azt mondta, hogy jó, akkor majd te is eljössz hozzám, paprikáscsirke nokedlivel jó lesz? Jó hát. Hogy a…..
G.Tibor 2018.12.04 20:25:28
@campobaszo:

Látom, gyorsan átvetted a cikkíró stílusát. :-)