Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Cirfandlia

0 bejegyzést írt és 222 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Abszurd egy hely ez a Magyarország, és tényleg itt kell élnem, hogy elhiggyem mindazt, ami történik velem. Van egy agrármérnöki diplomám, amit az 1990-es évek elején lehetett azzal kritizálni, hogy túlságosan elmélyült volt a tananyag a gyakorlati oktatás kárára, de akkor is, és most is úgy…..
Október-november fordulóján két komoly kóstoló is megrendezésre került a Carpe Diem-ben. Az első a Rhone-vidék egyik meghatározó birtokának a Chateau de Saint Cosme-nak egyik csúcsborát állította fókuszpontba egy vertikális sor formájában, néhány felvezető borral kiegészítve. A Chateau de Saint…..
Nem tudom, ki hogy van vele, egy ideig komoly fenntartásaim voltak a tönkölykenyerekkel szemben. Akkor kezdődött, amikor a 90-e években anyám meghirdette otthon a reformtáplálkozást, és tönkölykenyér néven hetekig száraz féltéglákat hozott haza, mondván, táplálkozzunk egészségesen. Az egészséges, új…..
Cirfandlia 2018.10.31 11:35:27
Az eddigi években azt figyeltem meg, hogy a lehető legkevesebb beavatkozás mellett hogyan fejlődik a bor a pincében. Így aztán a boraink eleinte ígéretesek, aztán szépek voltak, majd végül elöregedtek és meghaltak. Az érési folyamatot végig kísérve rengeteg tapasztalatot szereztem. Nagyon fontos:…..
Kettőezer-tizenhét végnapjai ismét ürügyet szolgáltatnak arra, hogy szerkesztőségileg összeszedjük azokat a borokat, amelyek bizonyos okok miatt emlékezetesek voltak. A továbbkattintás után elsőként a magyarokat gyűjtöttük csokorba a szokásos módon. Most pedig boldog(abb) új évet kívánva szeretnénk…..
Ez az egyik kedvenc kenyerem, a formája számomra mindig az általam igen kedvelt német pékségeket idézi. Amúgy pedig az elkészítése is a legegyszerűbbek közé tartozik. Hozzávalók egy kb. 780g-os cipóhoz Rozskovász 100%hidratálású 150g Víz 310g (amennyiben frissen őrölt lisztből dolgozunk, a víz…..
Cirfandlia 2017.11.25 18:49:52
Kedves Gabi, rendszeresen készítem Vajda Józsi hasonló kenyerét (www.tvpaprika.hu/Receptek/HU/T/Teljes_kiorlesu_rozskenyer) mondhatni rutinszerűen már, az is eléggé ragacsos, vizes, de meg szoktam tudni vele birkózni. Gondoltam kipróbálom a tiédet, de itt az arányok még sokkal jobbal eltoltak a vizes felé, egyszerűen nem tudtam nem "odaragasztani" mindenhez. A tésztavágóhoz, a sütőpapírhoz, keverés közben is mindenre ráragadt, pedig adtam bőven a lisztet a formázáshoz is. A képeken a tied teljesen máshogy néz ki, tuti ezek az arányok? Az lenne as kérdésem még, hogy a szakajtód csak lisztezve van, vagy van az anyaga és a liszt között még egy konyharuha is, tehát nem közvetlenül a szakajtó gyékényéhez érintkezik a tészta?
köszönettel, és üdv, István
Cirfandlia 2017.11.28 08:31:41
Köszönöm a tanácsot, Gabi. Végülis nem lett olyan rossz, kicsit hozzáragadt a sütőpapírhoz (keléskor) de ilyen lett www.facebook.com/istvan.rostas.184/posts/1217602981675022 a bélzet meg a 100% ellenére meglepően laza, buborékos - gondolom a sok víztől. Kicsit ellapult berakás után, ennek nem tudom az okát, tán túlkelt? a fehér (miche) kenyereim jól tartják magukat, a terülés után szépen emelkednek, de egy rozstól ugye ilyet nem lehet várni, akkor mégis mi tartja meg ilyen szép formájúra? Jobban gömbölyű kelesztőbe kellene tenni? (félek, abba megint beleragad) ÉS a kelesztővel kapcs. lenne még egy kérdésem, a képen úgy tűnnek, ezek műanyag tálak erősen lisztezve. Jól látom? És ezekbe nem ragad ez a nedves tészta sem 2 óra kelés után? Vagy hogy lehet megelőzni, még több liszttel? :) köszönöm a segítséget.
Cirfandlia 2017.11.30 15:12:08
No2. jobb lett már, ezt lisztezett konyharuhában műa. tálba tettem, szépen megkelt, de nem ott repedt ahol szerettem volna :). www.facebook.com/istvan.rostas.184/posts/1221301441305176 (Igaz csaltam, 10g-al kevesebb volt a víz)
Gabi, ezek a szakajtók gyönyörűek, itthon, mo-n nem forgalmazza senki őket? a szállítás 3x annyiba kerül mint darabja....
Ahogy az idei év termését nézem, akár a saját szőlőmben, akár az interneten a barátokét, ismerősökét, mindenhol csodálatos évről szólnak a beszámolók. Gyönyörű, cirmos fürtök, a must ízéről áradozó borászok, a mérőhengerből kiugró mustfokolók híreivel van tele a Facebook. Gyorsan összefoglalom az…..
KissQkta Árpamaláta 2017.04.15 21:11:00
A maláta a kenyérnek gazdag ízt és tetszetős színt kölcsönöz. Az árpamaláta diasztáz enzimrendszere a keményítőt, cukorrá alakítja, és így kedvező feltételeket…..
Cirfandlia 2017.09.06 15:49:13
@Gáncsné Vasas Tünde: Kösz, és mivel? Mozsár, kv daráló, diódaráló... ezek jutnak eszembe elsőre; malmon nincs. :)
(megmégegy, írtam ide is egy kérdést korábban kissqkta.blog.hu/2017/07/21/70_-os_teljeskiorlesu_cipo )
Közleményt adott ki a FOX Networks Group azzal kapcsolatban, hogy 2017-től a hozzájuk tartozó csatornák, mint a Fox, a Nat Geo Wild vagy a National Geographic helyett a Telekom tévés csomagjaiban Andy Vajna új csatornái, mint a Kiwi TV, az Izaura TV vagy a Csili TV lesznek elérhetők. A Fox sajnálja…..
Cirfandlia 2016.11.05 10:51:49
@battayy: Úgy tűnik, te kezdtél.
 A nagy munkában észre sem vettem, hogy tíz éves lett a blog. Eredetileg a blogger.com rendszerében kezdtem el az írást, azután az Index is előállt a saját blogmotorjával, ami szép volt, és azóta itt vagyok - kb. 8 éve.  Séra Bálint csinált nekem szép designt, ami már nem a mai divatot tükrözi, de…..
Sajnos a napokban elhunyt Johan Cruijff holland futball és edző legenda. Érdemes róla tudni, hogy a focihoz rendkívüli szeme volt. Ő tette le az alapjait a ma ismert Barcelona játékstílusának és az egységes rendszerének. Sok nagyon tanulságos meglátása volt, amik közül kiválogatott a Mirror 12-t.…..
Eredetileg ezt a blogot szántam naplónak, amikor elkezdtem arra gondoltam, hogy milyen könnyű lesz visszanézni a permetezéseket és egyéb kezeléseket. Aztán azt vettem észre, hogy együtt tanulok az olvasóimmal, egyre értékesebbek a kommentek, és egyszer csak - legnagyobb meglepetésemre - egy…..
Cirfandlia 2016.02.25 09:05:56
Jesszus, mik ezek a múlt századi megoldások... A GN adatszolgáltatás befogadó gazdája még mindig a Nebih (korábban MGSZH) anno mi csináltuk nekik azt a nyilvántartó programot amivel ezt a rengeteg papíralapú adatszolgáltatást berögzíthették. DE léteznek európaibb megoldások, elkészült az ÁNyk-s bevalló felülete is ennek - anyk.nebih.gov.hu/; itt letölthető. Ezt simán be lehet importálni az adóbevallást is kezelő kitöltő sw-be, azért az validál, és számol, saját szótára van, meg hülyebiztos, nem egy ilyen kopasz excel csak.
Továbbá a hatóság lehetővé tette az xml alapú beküldést is, erre meg minden bizonnyal van a piacon kitöltőprogik garmada; mert a táblatörzskönyv értékesítő gyártók beemelték a Gn kitöltést is mint opciót. (Erről nem sokat tudok, de google tucatjával dobja fel, ez meg kicsit más: www.web2design.hu/wgn/home)
A kamara és társai, ill. egyéb informáló hatósági oldalak a neten csak a nyomtatványt ismertetik, amit már nem is lehet papír alapon beküldeni, úgy tudom.
Cirfandlia 2016.02.25 09:07:54
@Cirfandlia: az első link helyesen: anyk.nebih.gov.hu
Ahogy azt már korábban írtam, a szőlősorok közé az ökológiai gazdálkodásban talajtakaró növényt vetünk annak érdekében, hogy annak gyökérzete fellazítsa a talajt, dúsítsa a sorközök életközösségét és zöldtrágyaként visszapótolja a talaj nitrogéntartalmát. A vetés során a legnagyobb problémát az…..
Cirfandlia 2016.02.16 09:24:37
@fiatalborivo: Na ez jó hír; tudnak 5 kg-os (vagy még kisebb?) kiszerelést is?
Cirfandlia 2016.02.16 19:39:30
@fiatalborivo: Na meg is fordult a mail; engem gyakorlatilag leráztak; ha lesz visszamondás akkor van esélyem... "Sajnos még ősszel kellett volna leadnia előrendelését, hogy biztosan megkapja a vetőmagkeveréket" írták; a webshopban levő ismertetőt nem néztem meg alaposabban...
Az a gondom, hogy a nekem szükséges kis mennyiséget magkeverékből nem igazán tudom máshol összevadászni, nincsenek ilyen kis kiszerelések, vagy ilyen típusú magkeverékek.
Bocs hogy széttrollkodom a posztot.
Cirfandlia 2016.02.17 22:43:51
@grano: Na most retek vagy repce? ;) Mindegy is, kozben irtam nekik is, a kovetkezo; - irasod fenyeben meglepo - valaszt kaptam:
"Sajnálom nem megoldható. 25kg os ban van minden.
Tisztelettel
Gyarmati Ferenc Ügyvezető
Szentgyörgymag Kft "
Kertem volna 10 kg szarazsagturo fukevereket (nem a szolobe) es 5 kg vegyes magkevereket...
Nehéz az első órákban megállapítani a "közhangulatot", de a kommentekből egyelőre úgy érződik, Hosszú Katinka újabb kiállását egyfajta nemzeti hőstettként, bátor kiállásként értékelik. Olyan vélemény is van, amely szerint a fekete ruhás nővérrel, Sándor Máriával…..
Az MVH (egyébként nagyon kedves) szakértője szerint a címben foglalt mondattal írható le gazdaságunk helyzete.   Történt ugyanis, hogy úgy döntöttünk, hogy tanusítvánnyal támasztjuk alá a lényegében eddig is fennálló állapotot: azt, hogy elkötelezett hívei vagyunk az…..
Az Olaszrizling Október kapcsán tartott „Olaszrizling Somlón” című kiváló mesterkurzuson vettem részt, amely a Kreinbacher birtok olaszrizlinggel kapcsolatos életútját mutatta be és felidézte az idén tizenhárom éves pincészet történetének főbb állomásait. Az érett borokkal szegélyezett előadást a…..
Cirfandlia 2015.10.29 16:35:12
A 2008as évjáratjellemzést (Hűvös, csapadékos év) gondolom nem az emlékeidből írtad, hanem a bemutatón vezették elő; ami egyébként _nagyon_ nem fedi a valóságot. Az év jóval melegebb és átlagos csapadékú volt.
(Hõmérsékleti szempontból a 2008. év az 1901 óta rendelkezésre álló homogenizált, interpolált adatsor alapján az igen elõkelõ 3. helyet szerezte meg. 2008. éves középhõmérséklete országos átlagban 1,5 fokkal volt magasabb az 1971-2000-es éghajlati átlagnál. Csapadékviszonyok tekintetében ugyanakkor a tavalyi év nem volt rendkívüli, az év csapadékhozama országos átlagban a szokásos érték 102%-ának felelt meg. innen:
www.met.hu/eghajlat/magyarorszag_eghajlata/eghajlati_visszatekinto/elmult_evek_idojarasa/) Persze ha vki az előző -2007es- extrém forró és messze nem a mi klímánkra jellemző nyárral hasonlítja össze akkor lehet iyen kényszerképzete, de ez az év melegebb volt a 09, 10, 06 ,05, 04től is. De hogy személyes tapasztalat is legyen, 2008 adta nálam az utóbbi 18 év egyik legjobb évjáratát, tipikus fehérboros év volt, elegendő esővel, nagy forróság nélkül éréskor. A vörösöknek kicsit sok volt az eső, és az ősz sem volt ideális, de fehérben igen. legalábbis szerintem. De hűvös semmiképp :).
A Borrajongó Mustfok zsákból 2015.08.20 09:45:10
Egy igen érdekes nyilvános hirdetmény jutott el hozzánk. Ha a természet nem pumpál eléggé – márpedig sok eső volt mostanság –, akkor van szíves segítség. Csak választani kell, hogy szerb, esetleg szlovák cukor oldja-e meg szőlészeti gondjainkat. Igazi Hungarikum, minden szava,…..
Cirfandlia 2015.09.09 16:10:46
@akov: Ennyi a cukor ára, mi ezen a meglepő, nem jársz vásárolni? :) divany.hu/shopaholic/2015/02/25/so_cukor_korkep/ fenti egyébként nagy kiszerelés, más csomagolás.
Bankszámláról; ugye hallottál a Buda-cash botrányról? Ők megvették a DRB bankot anno, akik meg a siklósi takszövöt, és délbaranyában szinte mindenki az ő ügyfelük volt - ennyi. tavaly még működött a szlaszám, gondolom a partnerek figyelmét felhívják, hogy ne a beégetettet használják.

Egyébként nem értem mit keres ez a poszt itt; minőségi borokról írtok állítólag. Nyílt titok, hogy évjárattól függetlenül megy a cukrozás bizonyos helyeken; 15-20 tonnát termelve ha-ént soha nem lesz magas mustfok, cukrozni meg enged a törvény. ÉS van is rá igény. Ennyi.
Szőlőművelés Ellenszélben 2015.04.13 14:35:59
Egy új területet termesztésbe vonni elképesztően nehéz feladat, hacsak nem tükörsima, mélyen humuszos, köveket  és tuskókat nem tartalmazó, belvízzel egyáltalán nem érintett területen kell dolgozni. Márpedig nálunk a legcsekélyebb mértékben sem erről van szó. De hát az…..
A növényvédelmi munkákat akkor végezzük jól, ha a lehető legkevesebb alkalommal, a lehető legkevesebb vegyszer kijuttatásával védjük meg a szőlőt. Az ökológiai gazdálkodásban elfogadott kontakt szerekkel történő védekezés egyik sarkallatos pontja a vegyszer pont…..
Szőlőművelés Három tartály 2015.05.03 20:44:54
Sajnos a meliorációs munkák egy héttel megcsúsztak, mert a kivitelező később érkezett meg a korábbi munkájából - viszont nagyon szépen haladnak. Menet közben lemorzsolódott egy szakértő, aki adott egy árat műszaki ellenőr helyettesítésére míg az nyaral, majd amikor…..
A 2015. márciusi Étterem Hét 125 résztvevő étterméről több mint 3.250 Vendég küldte el értékelését és véleményét a DiningCity étteremajánló weboldalára. A Vendégek véleménye alapján 2 budapesti toplistát is kialakítottunk:-> TOP 10 étterem   – 3.300 Ft-os…..
A Borrajongó SAP 2013 2015.03.10 06:00:00
A Somlói Apátsági Pince régi mumusom. Talán egy 2007-es juhfark volt az első élményem tőlük, amit szerettem és kíváncsian vártam a folytatást. A folytatás jött, de egyre inkább nem tetszettek a borok. A rövidebb-hosszabb héjon áztatás rusztikusságát és az ebből származó…..
Régi adósság nekem a Mátra, bevallom, sosem jártam erre pinceszeren. Ha ide jövök – és ez gyakran megesik –, akkor gombáért kajtatom az erdőket. A bor szempontjából a Mátra is Etyekhez hasonló zsákba került: túl közel van Budapesthez. Pedig nagy hiba kihagyni az éppen…..
A magyar Mediterráneum fővárosában nem egy szuper ingatlan kerül kalapács alá a közeljövőben. Ha valaki hosszabb távra tervez, most lehet válogatni. Kertek, teraszok, panoráma...ki ne élne szívesen egy ilyen házban. Extravagáns, egyedi és talán már kissé furcsa (pozitív…..
Örömhír a dél-francia borok szerelmeseinek, hogy a blogon is már sokszor emlegetett, lassan ikonikus státuszra emelkedő gigondas-i top borászat, a Chateau de Saint Cosme borai immár itthon is elérhetőek a Finewines.hu, azaz Tar Feri jóvoltából. A pincéről remek posztot írt akov…..