Adatok
idéző
1285 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Hozzávalók:
1 kg lecsópaprika
1 kg paradicsom
2 padlizsán
2 vöröshagyma
A padlizsánt 1-1,5 cm vastagra vágjuk és egy tapadásmentes serpenyőben SZÁRAZON megpirítjuk mindkét oldalát. Amíg az első adag pirul, felvágjuk a többit. A kicsit megbarnult szeleteket egymásra pakoljuk egy…..
Hozzávalók:
1 bögre szezámmag
1 bögre tökmag
1 bögre napraforgómag
1 bögre zabpehelyliszt (zabpehely ledarálva)
1 ek útifűmaghéj vagy 2 ek darált lenmag
2 bögre forró víz
fél bögre (1 dl) olaj
1 tk só
1 tk őrölt kömény
1 tk egész kömény
1 tk fokhagyma granulátum
A sütőt előmelegítjük…..
Hozzávalók (10 adag):
250 gr étcsokoládé
4 közepes alma
Az almákat meghámozzuk, kisebb darabokra vágva megpároljuk (párolóbetéttel érdemes, hogy ne főjön meg teljesen). A darabokra tört csokoládét megolvasztjuk.
A két összetevőt botmixerrel vagy turmixgépben összeturmixoljuk, minél habosabb…..
Hozzávalók (kb 12 db):
400 gr megsült sütőtök
250 gr liszt
2 tojás
120 ml olaj
1 csomag sütőpor
50 gr barna cukor
50 gr cukor
1 tk fahéj
1 kk szegfűszeg
1 kk gyömbér
1 kk szerecsendió
csipet só
Összekeverjük a tökpürét a tojásokkal, olajjal, cukrokkal. Külön összekeverjük a lisztet…..
Idő: 2 óra 15 perc elkészítés + 30 perc sütés
Hozzávalók (3 rúd):
1 csomag réteslap
1,5-2 kg alma
fél citrom
2 tk fahéj
4 dkg cukor / méz / datolyapaszta
mazsola
zsemlemorzsa
olaj / 5 dkg olvasztott vaj
Az almákat négybe vágva lereszeljük a nagyobb lyukú reszelőn (ha ügyesen…..
Hozzávalók:
3 túlérett banán (vagy 400 gr főtt édesburgonya vagy sütőtök)
80 gr zabpehely (lágy / apró szemű)
80 gr kókuszreszelék vagy darált dió
1 tk fűszer (pl. fahéj vagy karobpor)
A banánokat villával szétnyomkodjuk, belekeverjük a többit. Lapos korongokat formálunk belőle a…..
Hozzávalók (1 tepsi):
1 nagyobb vagy 2 kisebb Hokkaido tök
fokhagyma
A sütőt előmelegítjük 250 fokra.
A tököt megmossuk és kb. 12 szeletre vágjuk. Sütőpapírral/szilikon lappal fedett tepsibe tesszük.A szétnyomott fokhagymát összekeverjük egy kis olajjal és bekenjük vele a…..
Hozzávalók (2 adag):
negyed görögdinnye héja
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors
szójaszósz (vagy bármilyen más ízesítés)
A görögdinnye sötétzöld héját 3-4 mm vastagon lehámozzuk (inkább késsel, ne zöldséghámozóval). Vékonyra szeleteljük.
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, ráöntjük a…..
Hozzávalók (2 adag):
fél kg mángold
1 gerezd fokhagyma
2 ek (növényi) tejföl
1 ek bármilyen liszt
A mángold leveleket leszedjük a száráról, megmossuk.
A leveleket kevés vízben nagy lángon főzzük néhány percig, míg elkezdenek összeesni a levelek. Az első főzővizet kiöntjük. Újabb vízzel+…..
Horchata de melon
Hozzávalók (2 adag):
1 sárgadinnye belső szálas része + magjai
1 tk cukor / méz
1 kk őrölt fahéj
1%-os sós lé (lásd Fermentálás)
A sárgadinnye belsejét egy kisebb fertőtlenített befőttes üvegbe tesszük a cukorral, fahéjjal és felöntjük a sós vízzel. 2 napig fermentáljuk…..
Hozzávalók (2 befőttes üvegnyi):
2 dl barnarizs
2 liter víz
A barnarizst beáztatjuk egy napra / éjszakára.
A rizst 2 liter vízzel 2 órán át főzzük fedő alatt (forrástól számítva). Pici rést hagyjunk a fedőnél, mert könnyen kifut. A vége felé kevergessük.
Botmixerrel azonnal forrón…..
Hozzávalók (3-4 adag):
160 g (2 dl) apró szemű tápiókagyöngy (bioboltok, DM)
1 liter növényi tej
1 teáskanál vanília aroma (vagy 1 vaníliás cukor)
(mazsola)
A növényi tejet és a tápiókát, mazsolát összeöntjük egy tapadásmentes edényben.
Felforraljuk és kevergetve kb. 30 percig főzzük…..
"Aztán az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyénél; a fejünk mindenütt az égben jár…"
/A kőszívű ember fiai/..
Hozzávalók:
20 dkg köles
450 ml növényi tej
1 citrom
vanília-aroma vagy vaníliás cukor
datolya-paszta (vagy egyéb édesítő)
mák / dió / zsemlemorzsa
(növényi tejföl vagy joghurt, esetleg lekvár)
A köles többször átmossuk, majd éjszakára beáztatjuk. Ha a datolya szárított, akkor azt…..
A fermentált ételekben lévő tejsavbaktériumok jót tesznek a bélflórának. Bármilyen friss idény zöldség, gyümölcs használható. Példa kedvéért egy sima uborka recept.
Hozzávalók (egy 720 ml befőttesüveghez):
5 db kovászolni való uborka
1 gerezd fokhagyma
5 dl víz
10 gr só (jódmentes)
leszorító…..
Hozzávalók (35-40 dkg):
20 dkg natúr kesudió
1,5 ek citromlé
2 ek útifűmaghéj
1,5 kk só
A kesudiót leforrázzuk, állni hagyjuk, míg kihűl. Többször alaposan átmossuk, majd egy fertőtlenített befőttesüvegben 2%-os sóoldatban (5 dl vízbe 10 gr só) 3 napig fermentáljuk. (Bővebben) Indításkor…..
Hozzávalók (30 cm-es pizza)
90 gr rizs
50 gr lencse
10 gr friss élesztő
késhegynyi szódabikarbona
1 kk só
szárított zöldfűszerek
Feltétnek: paradicsomszósz, bazsalikom, bármi
A lencsét és a rizst fél napra / éjszakára beáztatjuk.
Az összes tészta hozzávalót botmixerrel összeturmixoljuk…..
Hozzávalók (20 db vékony):
20 dkg hajdina
10 dkg vörös lencse
10 dkg zabpehely
2 ek lenmag ledarálva
A hajdinát és a lencsét éjszakára beáztatjuk.
A hozzávalókat 6-7 dl vízzel minél simábbra összeturmixoljuk, majd fél-1 órát állni hagyjuk.
Ha szükséges, még tovább hígítjuk a tésztát,…..
Hozzávalók (30×10 cm-es kenyérsütő formához):
60 dkg édesburgonya
10-12 dkg zabpehely
15 dkg sótlan földimogyoró vagy mogyoróvaj (vagy kesudió, más olajos mag)
5 dkg kakaópor
1 tk. vanília vagy egy vaníliás cukor
10 dkg (6-7 nagyobb szem) datolya, beáztatva (vagy 1-2 ek méz)
A datolyákat…..
Hozzávalók (4 adag):
35 dkg édesburgonya
25 gr rizs
5 dkg natúr kesudió
2-3 ek kakaópor
édesítéshez 1 ek méz, vagy néhány szem datolya
(1 ek tahini)
Az édesburgonyát héjastól kb. 1,5 cm-s kockákra vágjuk. Az édesburgonyát, a kesudiót és a rizst egy kis lábosban 5 dl vízzel fedő alatt…..
Hozzávalók (2 adag):
10 dkg sárga lencse
5 dl növényi tej
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
2-3 ek citromlé
kurkuma
római kömény
só
A lencsét beáztattam 1 órára. Enélkül kicsit tovább fő.
Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Ráöntjük a vöröslencsét, növényi tejet, sót.…..
Hozzávalók:
fél kg savanyúkáposzta
fél kg cékla = 2 nagy fej
1 nagyobb lilahagyma
(2 ek hidegen sajtolt olaj)
A céklákat héjastul megfőzzük (1 óra). A hagymát apróra vágjuk, besózzuk, egy nagy tálban állni hagyjuk, míg megfő a cékla.
A savanyú káposztát egy vágódeszkán nagyobb darabokra…..
Hozzávalók:
50 gr napraforgómag beáztatva éjszakára
1 gerezd fokhagyma
1 ek citromlé
só, őrölt bors
1 dl víz
A napraforgómagokat beáztatjuk, ettől leázik a héjuk és szétnyílnak. Kis szűrőbe öntjük le az áztatóvizet, az összegyűjti a héjakat.
Aprítógépbe tesszük a hozzávalókat, a víznek…..
Hozzávalók: 22 cm-es tortához
1 kg natúr joghurt (3 nagy)
25-30 dkg gyümölcs
20 gr zselatin
5-10 dkg kristálycukor
1 vaníliáscukor vagy 1 tk vanília aroma
1 ek citromlé
20 dkg keksz
10 dkg vaj
A kekszet ledaráljuk, az olvasztott vajjal összekeverjük. Egy 22 cm-es tortaforma aljába…..
Hozzávalók (kb. 70 dkg lesz):
2 dl köles
2-3 ek kókusz zsír (1 dl)
3 gerezd fokhagyma
só, bors, tetszőleges fűszer
1 ek citromlé
A kölest 8 dl sós vízzel és a szétnyomott fokhagymával 15 perc takarékon + 20 perc melegen tartás alatt szétfőzzük (indukciós 4 majd 2 fokozat).
Egy…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz