Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dreamy3

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudja valaki, hogy két év után miért kell a villamospályát megint feltúrni a Nagykörúton? Jó másfél hete ismét végig dugók vannak a körúton, megint elkezdődött a 4–6-os villamos pályájának nyári, már-már „hagyományos” felújítása. Így aztán június 16-tól szeptember 2-ig nem jár a villamos a…..
dreamy3 2018.06.27 15:31:17
@Dezsike: Ez az 5-ös metró, vagy észak-déli gyorsvasút, vagy Szentendre - Ráckeve - Csepel HÉV összekötése, hamarosan, 40 év múlva megépítik.
Általánosságban... Bár a budapesti villamoshálózat problémáin sokat segítenének az első posztunkban javasolt gyorsítási intézkedések, magának a vonalhálózatnak a fejlesztésével is foglalkozni kell, mert komoly bajok vannak. A legnagyobb gond a belvárosi gerincvonalak (Rákóczi út, Bajcsy-Zsilinszky…..
dreamy3 2017.03.10 10:55:58
Kicsit elméleti a cikk, de végül is miért ne lehetne irogatni. Persze nem hiszem, hogy bármi hasonló megvalósulna.
A cikkíró követi a trendeket: amik emlegetve vannak, és felkapott dolgok, azt leírja, de pl. a 42-es villamos hosszabbításáról látszólag nem tud semmit, mint ahogy általában arról nem sok szó van. Elvileg a 42-es villamos hosszabbítása több, mint 20.000 embert érintene, legalább is én úgy tudom, hogy tízszer annyian élnek a Havanna - Szent Lőrinc és Gloriett lakótelepen, mint a külső Bécsi úton. Tehát igazából nem azért alacsony ennek a támogatottsága, mert hasztalan lenne...
Elvileg meg lehetne hosszabbítani és átépíteni az 51-es és 52-es villamosokat is, mert ha holnaptól nem közlekednének, alig venné észre valaki... Valóban, ha a központi részekhez közelebb járnának, nagyobb lenne a megbecsültsége is, de kérdés, hogy érdemes-e 15 milliárdot (???)költeni rá, ha a buszok már most elviszik az utasokat.
Viszont valóban a Dózsa György út villamossal történő kiszolgálása a Liget projekt miatt erősen ajánlott lenne, pl. 23-24 körvillamossal (ellentétes irányú körvillamosok, mint ahogy az korábban is létezett).
A 2-es villamos meghosszabbításának Dagályt érintve a Gyöngyösi utcáig ebben az évben, az új uszoda átadásával kellett volna befejeződnie... Remek metrópótló is lehetett volna, de ennek semmi jele nincs.
Valóban a Pacsirtamező utcai villamosnak lenne értelme, mivel ez a fő tengely, amely lakótelepeket fűz fel, és a belváros felé irányítaná az utasokat. Feltéve ha a villamos is a belvárosba menne, ami 9-es busz útvonalán, vagyis a körúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton... Hát, ez így együtt igen bonyolult és rengeteg a szűk keresztmetszet.
A szűk keresztmetszet kiváltások pedig mindjárt megdupláznák, vagy megtripláznák a költségeket...
Tehát ilyenkor jön az alaposabb tervezés és a költségbecslés, ami közben kiderül, hogy ezt sem - meg azt sem olyan egyszerű megvalósítani...
Vendégszerzőnk Mr. Location újabb posztja.   A fővárosi közlekedési eszközök közül a villamosokat használták és használják legtöbbször különböző játékfilmekben. Ez talán nem is véletlen, hiszen Budapest utcáin már régóta meghatározó látvány a sárga tuják…..
A múltkor azon akadtam fenn, hogy 1996 már 20 éve volt, de mit mondjak akkor arra, hogy 1986 pedig már 30 éve! Persze egy '80-as évekbeli slágerről könnyebben elhiszi az ember, hogy már benne van a korban, mégis vannak dalok, amik máig olyan frissnek hatnak, mintha mondjuk csak nem is olyan régen…..
dreamy3 2016.03.10 08:28:12
A hozzánk eljutott dokumentum alapján megírtuk, hogy a Kállay-Saunders Band képviselői (kiadófőnök, menedzser és az egyik tag a zenekarból) megegyezett A Dalt gyártó Apropó Médiával arról, hogy a cég nem követett el hibát az élő műsorban. A dokumentum szerint Kállay rendesen, C mollban hallotta a…..
dreamy3 2016.03.03 14:51:15
@heimdall:
Egész pontosan ha hangnemekről van szó:
c-moll (Esz-dúr) 3b előjegyzés
d-moll (F-dúr) 1b előjegyzés

Tehát most akkor 1 hanggal feljebb énekelt (transzponált), vagy másik hangnemben énekelt? Mert egy másik hangnemben is lehet ugyanazzal a hanggal kezdeni, csak itt pl. 2 fél hang különbség lenne.
Ez azért nem mindegy, inkább kérdezzék meg a zenetanárokat, hogy valóban c-moll helyett d-moll-ban énekelt, nem pedig 1 hanggal felfelé transzponálva?
A Fortepan ezúttal a Magyar Rendőr című újság fotóarchívumába túrt bele, és közölt egy bő 2000 képből álló válogatást. Budapesti épületek szempontjából a gyűjtemény fiatalabbkori, hetvenes-nyolcvanas évekbeli része tűnt különösen érdekesnek (leszámítva a 65352-os…..
dreamy3 2016.01.25 11:11:36
A 3-as metróvonal kocsijainak kétes hírű felújítási szerződése után lassan elkészül majd a vonal felújításának tervezete, s elkezdhetnek majd foglalkozni az állomások és a többi szükséges rész felújításával. Nekikezdeni a munkának nem a közeljövőben fognak, mivel még…..
A Szabadonébredők oldalon találtam egy cikket, amiben 9 érdekes és kevésbé közismert tényt lehet olvasni a magyar nyelvről. Nem nehéz kitalálni, hogy ez ismét egy olyan "tény" gyűjtemény, mint például amiről a "Mire is legyünk büszkék?" című bejegyzésemben már egyszer írtam. Ezúttal nem fogok…..
dreamy3 2014.11.19 09:33:21
Egyesek egy kicsit félreértelmezik a magyar nyelvtan tömörítő hatását. Itt csak arról van szó, hogy a magyar nyelv ragozó, mint a finnugor vagy török, de akár távol-keleti maláj nyelvek, és a szavakhoz tapadnak a ragok.
Én is olvastam mindenfélét, ahol a sumér, finn, török nyelveket hasonlítanak magyarral, és érdekes módon mindegyik hasonlít a másikra. Ebből én csak azt a következtetést tudom levonni, hogy egyik nyelv sem idegen a másiktól, tehát van valami évezredes kapcsolat köztük. A sumérral sok nyelv lehet rokon, ha a sumér nyelv továbbvitt változatai bejárták a világot, és esetleg éppen a ragozó nyelvekbe is került valami emlék belőle. De ahogy láttam ezek olyan foszlányok, hogy bármit lehet állítani róluk, teljesen bizonytalan, hiszen nem lehet bizonyítani.
Bár az is igaz, hogy a finnugor rokonság is onnan indult, hogy kiszámolták, hogy a finn és magyar nyelv között kb. 4000 év a különbség (a szavak egyezőségéből kiindulva van erre egy "képlet", ami egy durva becslés). Ez függ a nyelv változásának sebességétől is, hiszen ha gyorsan változik a nyelv, már néhány száz év különbségéből sem érthetik meg egymást, mint pl. germán nyelvek. Mellesleg a magyar nyelv az írásos emlékek alapján az elmúlt 1000 évben igen lassan változott, a török - német hódoltság, a szláv szomszédság és a nyelvújítás hatott jobban rá. Ez csak azért érdekes, mert már államalapításkor egy igen fejlett nyelv volt, fejlett kultúrával, tehát akkor sem a kutya hátsójából húztak ki minket.
Akkor honnan származunk?
Na erre, biztos nem kapjuk meg a bizonyított választ, csak feltételezni lehet.
Úgy tűnik, hogy a finnek egy igen régen együttélő, más népekkel nem keveredő csoport, a DNS eredmények alapján legalább 4000 éve egy népet alkotnak. A magyar igen kevert nép, ez főleg a harcosságából és a későbbi központi szerepe (jobbról - balról minket támadtak) miatt alakult ki. Tehát két teljesen különböző nép, ami kb. azt jelentheti, hogy maximum kereskedelmi kapcsolat, vagy alá-felé rendelt viszony alapján volt valószínűleg nyelvcsere (mivel a finnek a svéd karakterekhez állnak közelebb, lehet hogy germán nyelvet cserélték a finnre). Vagyis ezzel azt akarom mondani, hogy mivel a finn egy letelepedett, gyűjtőgető - vadászó, bizonyos keretek között földműves nép volt, akikre a portyázások egyáltalán nem voltak jellemzők, valószínűleg kereskedelmi kapcsolatok révén találkozhattak magyar vagy magyarhoz hasonoló nyelvtannal rendelkező népekkel, esetleg egy birodalom békés részei voltak hosszú időn keresztül. Igazából még az is lehet, hogy nem a magyarok adták át nekik a nyelvet, hanem közvetítőn keresztül, tehát magyarhoz hasonló nyelvet sajátítottak el, ami talán akár hun közvetítés is lehet. Azért írom, hogy ők sajátították el a nyelvet, mivel egész biztos nem igáztak le senkit, és mindig is sokkal kevesebben voltak, mint akár csak a magyarok. Persze az is lehet, hogy északról, egy kisebb létszámú néptől indul el egy ragozó nyelv vándorlása a magyarok és őseik, valamint esetleg hunok és törökök felé, de ezen nagyon meglepődnék. Finnek nyilván azt mondják, hogy legalább 4000 éve használják a saját nyelvüket, és semmi közük senkihez, de az is lehet, hogy alig 2000 éve cseréltek nyelvet egy hódítás során.
Tehát amit én le tudtam szűrni az egészből, hogy bármi igaz lehet, semmit sem lehet igazán bizonyítani. Amit biztosan tudunk, hogy a magyar őshazát inkább politikai érdekek határozták meg, minél keletebbre, de annak semmilyen bizonyítéka nincs. Ugyanakkor annak sincs, hogy Tigris és az Eufrátesz között lenne az őshaza, se a Kárpát-medencében.
TComment Ügyfél vagy majom? 2013.03.28 06:55:08
Varázsoltunk magunknak nyolcmillió forintot és megnéztük, kinek mennyit ér a vásárló. Próbavásárlás mindenkinél, felemás eredménnyel. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
dreamy3 2013.03.28 11:20:33
@Kulics: Az biztos, hogy az építőiparban rengeteg "írástudatlan" van, de azokat jobb is kerülni, hacsak nem akarsz főfalnak 25-ös görbe falat és rosszul felrakott cserepet. És persze a sóder és a cement a házra szánt mennyisége minden nap valahogy eltűnik, de ki tudja azt ellenőrizni, hiszen úgy sem készült róla számítás. No meg a (le nem írt) igen kedvező ár és kivitelezési idő ajánlat után az építkezés végtelenbe elhúzódását az szóban tett ajánlat többszöröséért. Mert azt nem számolta bele, hogy a gépészethez a falat vésni kell, meg a két szoba között véletlenül 5 cm padlómagasság különbség lett...
Építőiparban is csak értelmes emberekkel szabad üzletet kötni (írásban), akik tudnak tervet olvasni és költségvetést kitölteni (lásd Viking vagy TERC)! És persze a jóteljesítési, meghiúsulási és a késdelemi kötbérről sem szabadna megfeletkezni. Igaz, ezek nagyban emelik az árat - de egy hibás kivitelezés örökre megpecsélheti egy ház jövőjét.